sîmbătă, 15 decembrie 2018

Numărul 13 nu poartă ghinion? Adevărul ascuns din spatele superstițiilor

Numărul 13 nu poartă ghinion? Adevărul ascuns din spatele superstițiilor

13 - considerat de unii ca purtând ghinion, iar de alții ca aducător de noroc - simbolismul este de cele mai multe ori pus sub semnul întrebării, căpătând de-a lungul timpului diferite conotații.

Știați că...:

- MITOLOGIE - numărul 13 simbolizează suferința, fiind aducător de moarte, deși, pe de altă parte, continuarea spiritului spre lumea cealaltă, purificare, curățare.

- CABALIȘTI - 13 este numărul specific dragonului, șarpelui, corespondentul lui Satan și reprezentantul răului și al crimei. La pol opus, creștinii i-l atribuie Fecioarei Maria, a cărei misiune este să distrugă răul, zdrobind capul lui Satan.

 - În TRADIȚIA MUSULMANĂ nu este acceptat ca 13 oameni să stea la masă, căci se spune că toți vor muri în următorul an.

- PIRAMIDA de pe dolarul american conține 13 straturi, sunt 13 litere și 13 cifre, cam toate simbolurile de pe bancnota americană sunt într-o succesiune de 13.

- 13 reprezintă dragostea eternă ilustrată de Iacov și cei doisprezece apostoli pentru Iisus Hristos.

- Dacă reprezentăm 12 sub forma de Zodiac, 13 = 12 +1, semnificând numărul de eternă întoarcere.

- Imagine a creaturii îngenunchind înaintea tronului lui Dumnezeu, Sfânta Treime, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, este simbolizat prin numărul 13: 1 înainte de 3.

- TAROT - 13 marchează incertitudinea, ezitarea, nestatornicia sau o transformare, sfârșitul a ceva și o reînnoire, o ruptură, adică o schimbare foarte importantă.

- La capitolul 13 din Evanghelia Sfântului Ioan, după anunțarea trădării lui Iuda, Iisus profețește negarea lui Petru.

- Capitolul 13 al Apocalipsei este rezervat Anticristului și Bestiei.

- Credința evreiască afirmă 13 articole numite dogme fundamentale ale iudaismului.

- Martorii lui Iehova au 13 doctrine fundamentale, fără a vorbi de normele lor interne.

- 13 este numărul de cer pentru azteci.

- Cablul sacru al druizilor are 13 segmente.

- Cabal desemnează 13 spirite rele.

- 13, ca grup, apare în antichitate ca cel mai puternic și cel mai sublim. De exemplu, Ulise, al 13-lea din grupul său, scapă ciclopul de devoratoare.

- Pentru Mayași, timpul este împărțit în mai multe cicluri, începând cu nașterea lui Venus. Unul dintre cicluri a început pe 13 august 3114 înainte de Hr. și s-a încheiat pe 22 decembrie 2012. Altul spune că Filip al II-lea, regele macedonean de 356 – 336 înainte de Hr., a avut ghinionul, în timpul unei procesiuni, pentru a adăuga statuia lui celor 12 zei majori ale mitologiei grecești, să fie asasinat la puțin timp după ce el a avut de gând combaterea împotriva Persiei.

- Crearea lumii ar fi împărțită în treisprezece și dimensiuni niveluri: în prima dimensiune, există 13 niveluri, în a doua dimensiune, există 12 nivele, în a treia dimensiune, există 10 nivele. Și așa mai departe până la dimensiunea treisprezecelea, care este dimensiunea portalului.

- Corzile harpei japoneze sunt în număr de 13.

- Se consideră că Universul creat este reglementat de constantele fundamentale ale fizicii, în număr de 13, care sunt printre altele viteza luminii, constantele de Planck, Boltzmann și Eddington, sarcina de protoni, masa protonului și de electroni pentru restul, ș.a.m.d..

- Cuvântul stele (sau stea) este folosit de 13 de ori în Coran.

- În Noul Testament, 8 capitole posedă 13 versete pe ansamblu. Și întotdeauna, în Noul Testament, numai 13 numere diferite, sunt egale sau mai mari decât 2000.

- Conform unei statistici neoficiale se pare că din 10 persoane, la 7-8, cifra 13 le aduce ghinioane și doar la 3 ea este una benefică.

- Frica de numărul 13 se numește “triskaidekafobie”, iar teama de ziua de vineri ce cade pe 13 se numește “paraskavedekatriafobie”, cuvinte de origine grecească.

Comenteaza aceasta stire

Cele mai frumoase destinații de iarnă din Europa
De Mediafax 24 noiembrie 2018

De văzut este spectacolul "Spărgătorul de nuci" la Teatrul de balet. De asemenea, se poate petrece o noapte în bizarul Hotel de gheață de la Bâlea Lac, situat la o oră de mers cu mașina în Munții Făgăraș.