sîmbătă, 23 martie 2019

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% în 2018

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% în 2018

Rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,07 puncte procentuale, în trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu același trimestru al anului 2017, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% (aproape 4.150), la 58.810, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual.

În trimestrul IV 2018, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,2%, în scădere cu 0,10 puncte procentuale față de trimestrul precedent, numărul locurilor de muncă vacante scăzând cu 4.900 față de trimestrul anterior.

În trimestrul IV 2018, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (3,35%), în administrația publică (2,86%), respectiv în sănătate și asistență socială (2%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.900 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%.

Sectorul bugetar a însumat circa 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7.900 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 6.800 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.600 locuri vacante în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,15%, respectiv 0,100 locuri vacante).

În trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare (0,66 puncte procentuale), respectiv în industria prelucrătoare (0,27 puncte procentuale), această din urmă activitate înregistrând și cea mai semnificativă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (3.300 de locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (0,46 puncte procentuale) și în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (0,21 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai mare creștere în activitățile de transport și depozitare (0,300 locuri
vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă creștere a ratei locurilor de muncă vacante s-a observat în alte activități de servicii (0,83 puncte procentuale), transport și depozitare, respectiv informații și comunicații (0,48 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creșteri au fost în transport și depozitare (1.400 locuri vacante), în administrația publică (1.100 locuri vacante), respectiv în informații și comunicații (1.000 locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (0,70 puncte procentuale, respectiv 0,600 locuri vacante), respectiv în sănătate și asistența socială (0,40 puncte procentuale, respectiv 1.200 locuri vacante).

În trimestrul IV 2018, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,49%, respectiv 16.000 locuri vacante). Cele mai mici valori s-au înregistrat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,44%, respectiv 0,100 locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,69%, respectiv 2.400 locuri vacante).

În trimestrul IV 2018, comparativ cu perioadele precedente, comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat scăderi (cu excepția lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6), cea mai relevantă regăsindu-se în ocupațiile elementare - grupa majoră 9 (0,21 puncte procentuale, respectiv 1.500 de locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au înregistrat creșteri în majoritatea ocupațiilor. Cele mai relevante au fost în rândul ocupațiilor de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 (0,16 puncte procentuale, respectiv 0,900 locuri vacante), ocupațiilor elementare - grupa majoră 9 (0,13 puncte procentuale, respectiv 0,800 locuri vacante), respectiv de muncitori calificați și asimilați - grupa majoră 7 (0,12 puncte procentuale, respectiv 0,800 locuri vacante).

La polul opus, scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în rândul lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,16 puncte procentuale), membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționar superiori - grupa majoră 1, respectiv lucrătorilor în domeniul serviciilor (0,03 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat scăderi nesemnificative în rândul lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 și membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,03 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

 

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Aplicație falsă pentru asigurarea gratuită a transportul public!
De Neptun TV 23 martie 2019

Aplicația falsă a fost descoperită de controlorii din autobuzele Regiei Autonome de Transport în Comun Constanța (RATC).

Mașini de lux, declarate dispărute în străinătate, descoperite în județul Constanța!
De Neptun TV 23 martie 2019

Mașinile, urmărite de autoritățile din țări precum Belgia, Franța, Austra, au fost descoperite la persoane din județul Constanța.

Începe sezonul croazierelor în Portul Constanța. Câte nave și-au anunțat sosirea în 2019
De Neptun TV 23 martie 2019

După doi ani în care au lipsit, navele de croazieră maritime vor acosta din nou în Portul Constanța. Cele fluviale vor deschide sezonul croazierelor în 2019.

România, condamnată la CEDO pentru că a refuzat instruirea unui deținut
De Neptun TV 22 martie 2019

Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 2 al Protocolului nr. 1 în acest caz. Marian Flămînzeanu a primit 2000 de euro despăgubiri morale.

PERCHEZIȚII DE AMPLOARE la Constanța și alte județe la suspecți bănuiți de evaziune fiscală de peste 6 milioane de dolari
De Neptun TV 21 martie 2019

Aproape 200 de percheziții au loc, joi dimineața, în 19 județe și în Capitală, la persoane bănuite că au cauzat un prejudiciu de peste 6 milioane de dolari, prin evaziune fiscală. 4,5 milioane de dolari ar fi ajuns în China, fără documente legale.

Guvernul a decis să modifice legea taximetriei prin care să înlăture 'pirateria', după consultările cu transportatorii
De Neptun TV 21 martie 2019

Consultările între secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, reprezentanții ministerului Transporturilor și cei ai transportatorilor au avut loc în sediul Executivului. În urma discuțiilor s-a decis modificarea legii taximetriei, în scopul „înlăturării pirateriei din transportul de persoane”.

Sărbătoare mare! Ce să NU faci niciodată de Buna Vestire
De Neptun TV 21 martie 2019

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserică acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea această.

Ora de vară 2019. Când dăm ceasurile înainte? Se întâmplă curând
De Neptun TV 19 martie 2019

Ora de vară 2019. Astfel, ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie 2019, (fiind ora de vară). Tările care vor dori să treacă permanent la ora de iarnă, vor putea face acest lucru pe 27 octombrie 2019.

SPIT Constanța eliberează PERMISELE DE ACCES în Zona Peninsulară
De Neptun TV 18 martie 2019

Cererile completate și documentele aferente se pot depune la ghișeele următoarelor agenții fiscale, situate la adresele: Str. Sulmona nr. 22 – Agenția fiscală nr. 3; Bd. Alexandru Lăpușneanu nr. 116C (City Park Mall) – Agenția fiscală nr. 5; Bd. Tomis nr. 112 – Agenția fiscală nr. 6.

Exerciții militare în valuri de 5 metri. Forțele Navale Române participă la 'ARIADNE 19'
De Neptun TV 16 martie 2019

Forțele Navale Române participă cu nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu” la exercițiul militar „ARIADNE 19”, defășurat în Marea Mediterană.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzile din oraș - șofer oprit cu un foc de armă, după ce a lovit 5 mașini! VIDEO din mașina Poliției
De Neptun TV 15 martie 2019

În timp ce conducea cu viteză, mașina a lovit 5 autoturisme, dintre care 2 aflate în mers și 3 oprite.

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi!
De Mediafax 15 martie 2019

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la contrabandiștii de tutun! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Un număr de 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, au loc, vineri dimineață, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite și la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!
De Neptun TV 13 martie 2019

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 'A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină'
De Mediafax 13 martie 2019

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Senatorul Vergil Chițac, pasibil de dosar penal pentru fals în declarații!
De Neptun TV 12 martie 2019

Senatorul de Constanța Vergil Chițac riscă să fie cercetat penal pentru fals în declarații. Parlamentarul constănțean nu a specificat în declarațiile de interese faptul că deține și funcția de președinte al Asociației „Constanța Altfel”.

Începe Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului - ce ai voie să mănânci astăzi!
De Neptun TV 10 martie 2019

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paști, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărțirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, amintește Adrian Cocoșilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Marinari repatriați după ce autoritățile au vândut vasul din Portul Constanța și au plătit salariile
De Neptun TV 10 martie 2019

Marinarii de pe o navă sub pavilion Panama, reținută în portul Constanța, au putut fi repatriați după ce autoritățile portuare au vândut vasul pentru plata salariilor navigatorilor, restante de jumătate de an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții 40 de Mucenici - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Mediafax 9 martie 2019

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani care pentru credința lor au fost omorâți în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se prepara și împărți mucenici copți sau fierți.

SIMULARE EVALUARE 2019: Luni încep testările pentru elevii de clasa a VIII-a și a VII-a/ Calendar și SUBIECTE
De Mediafax 8 martie 2019

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019, anunță Ministerul Educației Naționale, într-un comunicat de presă.

Sărbătoare mare sâmbătă! Ce să nu faci niciodată de Sfinții 40 de mucenici
De Neptun TV 8 martie 2019

Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.