sîmbătă, 25 mai 2019

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% în 2018

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% în 2018

Rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,07 puncte procentuale, în trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu același trimestru al anului 2017, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% (aproape 4.150), la 58.810, arată datele publicate marți de Institutul Național de Statistică.

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual.

În trimestrul IV 2018, rata locurilor de muncă vacante a fost de 1,2%, în scădere cu 0,10 puncte procentuale față de trimestrul precedent, numărul locurilor de muncă vacante scăzând cu 4.900 față de trimestrul anterior.

În trimestrul IV 2018, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (3,35%), în administrația publică (2,86%), respectiv în sănătate și asistență socială (2%). În industria prelucrătoare s-a concentrat circa o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (14.900 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,26%.

Sectorul bugetar a însumat circa 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7.900 locuri vacante se regăsesc în administrația publică, 6.800 de locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.600 locuri vacante în învățământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,15%, respectiv 0,100 locuri vacante).

În trimestrul al IV-lea 2018, comparativ cu trimestrul precedent, cele mai relevante scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare (0,66 puncte procentuale), respectiv în industria prelucrătoare (0,27 puncte procentuale), această din urmă activitate înregistrând și cea mai semnificativă scădere a numărului locurilor de muncă vacante (3.300 de locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante creșteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (0,46 puncte procentuale) și în distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (0,21 puncte procentuale). Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut cea mai mare creștere în activitățile de transport și depozitare (0,300 locuri
vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cea mai semnificativă creștere a ratei locurilor de muncă vacante s-a observat în alte activități de servicii (0,83 puncte procentuale), transport și depozitare, respectiv informații și comunicații (0,48 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creșteri au fost în transport și depozitare (1.400 locuri vacante), în administrația publică (1.100 locuri vacante), respectiv în informații și comunicații (1.000 locuri vacante).

La polul opus, cele mai relevante scăderi atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (0,70 puncte procentuale, respectiv 0,600 locuri vacante), respectiv în sănătate și asistența socială (0,40 puncte procentuale, respectiv 1.200 locuri vacante).

În trimestrul IV 2018, cea mai mare cerere de forță de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei, cât și a numărului locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,49%, respectiv 16.000 locuri vacante). Cele mai mici valori s-au înregistrat pentru ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,44%, respectiv 0,100 locuri vacante) și de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,69%, respectiv 2.400 locuri vacante).

În trimestrul IV 2018, comparativ cu perioadele precedente, comparativ cu trimestrul precedent, atât rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante au înregistrat scăderi (cu excepția lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6), cea mai relevantă regăsindu-se în ocupațiile elementare - grupa majoră 9 (0,21 puncte procentuale, respectiv 1.500 de locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, cei doi indicatori au înregistrat creșteri în majoritatea ocupațiilor. Cele mai relevante au fost în rândul ocupațiilor de operatori la instalații și mașini; asamblori de mașini și echipamente - grupa majoră 8 (0,16 puncte procentuale, respectiv 0,900 locuri vacante), ocupațiilor elementare - grupa majoră 9 (0,13 puncte procentuale, respectiv 0,800 locuri vacante), respectiv de muncitori calificați și asimilați - grupa majoră 7 (0,12 puncte procentuale, respectiv 0,800 locuri vacante).

La polul opus, scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au observat în rândul lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,16 puncte procentuale), membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționar superiori - grupa majoră 1, respectiv lucrătorilor în domeniul serviciilor (0,03 puncte procentuale pentru fiecare în parte).

Numărul locurilor de muncă vacante a înregistrat scăderi nesemnificative în rândul lucrătorilor calificați în agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 și membrilor corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori - grupa majoră 1 (0,03 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

 

Comenteaza aceasta stire

Vești bune pentru milioane de români: Angajații vor avea parte de o nouă minivacanță
De Neptun TV 24 mai 2019

Angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligați să le acorde acestora compensații.

Start pentru Rabla la electrocasnice 2019
De Mediafax 23 mai 2019

Potrivit șefului Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, anul trecut au fost obținute, prin acest program, 12.900 de echipamente electrice.

CONSTANȚA. Preot de 34 de ani, acuzat că și-a filmat cumnata minoră în baie!
De Neptun TV 21 mai 2019

Cei doi se află în prezent în proces de divorț, iar la DIICOT Constanța a fost depusă o plângere penală pe numele preotului, în care acesta este acuzat de pornografie infantilă.

În ce condiții se prepară alimentele la cantinele din porturile Constanța și Agigea
De Neptun TV 21 mai 2019

Mai multe cantine care funcționează în Portul Constanța au fost închise de comisarii de la Protecția Consumatorilor, din cauza abaterilor constatate, între care mizerie și condiții neconforme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

CONSTANȚA. Cum va fi sărbătorită ziua orașului: Procesiune religioasă, defilare cu elevi, concerte și focuri de artificii
De Neptun TV 20 mai 2019

Primăria Constanța a anunțat și ea programul evenimentelor pregătite pentru 21 mai.

REPORTER SPECIAL. Primarul Decebal Făgădău, în direct la Neptun TV - află când încep lucrările de reabilitare a Cazinoului!
De Neptun TV 20 mai 2019

Cazinoul din Constanta, sala polivalenta, dar și alte proiecte ale Primăriei, aflați în această seară la Reporter Special.

Sărbătoare mare. Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu ai voie să faci în această zi
De Neptun TV 20 mai 2019

Sfinții Împărați Constantin și Elena. Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274 și a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii și a preoților în timpul domniei sale. Acesta este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august.

CONSTANȚA. Sistemul de bike sharing, în probe!
De Neptun TV 19 mai 2019

Vești bune pentru iubitorii plimbărilor pe două roți! Aproape 400 de biciclete vor fi puse gratuit la dispoziția constănțenilor și turiștilor, începând de săptămâna viitoare. Reprezentanții Primăriei Constanța anunță că, în prezent, se fac ultimele probe, înainte ca sistemul de bike sharing să devină functional.

Premieră navală. Navă destinată găsirii de diamante, construită la Mangalia
De Neptun TV 18 mai 2019

La ceremonia de start debitare pentru navă au participat reprezentantii DeBeers Marine și DeBeers Marine Namibia, Anglo-American, Lloyd’s Register si Damen Shipyards Gorinchem.

Papa Francisc în România. Momente definitorii din pontificatul suveranului de la Vatican
De Mediafax 17 mai 2019

Papa Francisc este lider al Bisericii Catolice din 2013, iar, în toată această perioadă, acesta a jonglat cu două identități, cea de suveran pontif și cea de personalitate în era rețelelor de socializare online, cu o influență care a depășit sfera instituției pe care o conduce.

Eurovision 2019. România a ratat calificarea în finala. Ce țări au trecut în etapa următoare
De Neptun TV 17 mai 2019

România, reprezentată de cântăreața Ester Peony, cu piesa "On a Sunday", a ratat calificarea în finala concursului Eurovision 2019, după semifinala de joi seară, care a avut loc la Expo Tel Aviv, în Israel.

CONSTANȚA. Ultima fotografie făcută de Liviu Bucățică înainte de prăbușirea avionului în Munții Buzăului. Mesajul emoționant al Corinei Martin: 'Drum bun printre îngeri, fratele meu!'
De Neptun TV 16 mai 2019

Una dintre victime este omul de afaceri Liviu Emil Bucățică, de 50 de ani, fratele Corinei Martin, președintele Asociațiilor de Promovare Turistică din România și proprietara agenției de turism Mistral Tours. Alături de Liviu Bucățică, în avion se mai afla, se pare, un om de afaceri din Cluj, Mihai Covaciu.

Mărturii terifiante despre catastrofa aviatică din Munții Buzăului. 'S-au desprins bucăți din avion în timp ce era în aer' VIDEO
De Neptun TV 16 mai 2019

La bordul avionului se aflau doi oameni de afaceri, Ioan Mihai Covaciu și Liviu Emil Bucățică. Cei doi decolaseră la Ghimbav și intenționau să ajungă la Constanța, orașul lui Bucățică. Avionul era pilotat de Covaciu, un om de afaceri din Cluj, activ în domeniul construcților.

Ploile fac ravagii în țară - zeci de oameni evacuați din două județe, în urma inundațiilor! COD ROȘU pe mai multe râuri
De Neptun TV 16 mai 2019

În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă 4 drumuri naționale (DN17C - BN, DN 17D - BN, DN 15 - MS DN 15A - MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 - MM și DJ 572 - TM).

CONSTANȚA. Ipotezele anchetatorilor în cazul femeii găsite moartă pe plajă - câți bani au găsit asupra cadavrului
De Neptun TV 15 mai 2019

Surse apropiate anchetei susțin că lângă trupul femeii s-au găsit 5.000 de euro și 1.200 de lei.

CONSTANȚA. Interceptare incredibilă în dosarul traficanților de pește: 'Spală-l cu oțet și ține-l la marinat că să nu miroasă'
De Neptun TV 15 mai 2019

România a devenit piața de desfacere a peștelui impropriu consumului uman. O întreagă rețea internațională de traficanți de pește a fost destructurată marți, 14 mai.

CONSTANȚA. Muncitor mort după ce a căzut de pe schelă - lucra la fațada unui hotel!
De Neptun TV 15 mai 2019

Un muncitor care făcea lucrări la un hotel de pe litoral a căzut de pe schelă și a murit. Omul repara fațada hotelului, pentru pregătirea sezonului estival.

#EUROMÂNIA. Care sunt pașii votării la alegerile europarlamentare și referendum
De Mediafax 14 mai 2019

Românii își vor alege pe 26 mai reprezentanții în Parlamentul European. De asemenea, în aceeași zi o să aibă loc și un referendum pe teme legate de justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis. Cetățenii vor vota în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, pe trei buletine de vot.

Percheziții de amploare în România și străinătate la o grupare care procura ilegal pește - printre orașele vizate se află și Constanța!
De Neptun TV 14 mai 2019

Peste 150 de percheziții au loc în România, precum și în Italia, Spania, Franța și Ungaria, la o grupare formată din sute de persoane care procurau ilegal cantități mari de pește și le vindeau în România. 30 de tone de pește, impropriu consumului, au fost confiscate.

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii
De Neptun TV 13 mai 2019

Pentru sprijinirea copiilor cu dizabilități, ministrul a amintit că în acest an a demarat procesul de formare și mărire a corpului asistenților maternali profesioniști. Astfel, prin proiectul cu fonduri europene Team-UP vor fi angajați alți 4.000 de asistenți maternali profesioniști care vor beneficia și de formare profesională. De asemenea, și cei 11.000 de asistenți maternali deja angajați vor beneficia de formare profesională. Programul se va derula până în 2023 și are o valoare totală de 569 de milioane de euro. O treime din asistenții maternali formați și angajați se vor ocupa exclusiv de copii cu dizabilități.

Ziua regalității, sărbătorită cu fast la Mihail Kogălniceanu
De Neptun TV 12 mai 2019

Ziua Regalității, stabilită pe 10 mai, a prilejuit festivități solemne în localitatea Mihail Kogălniceanu. La inițiativa primarului Ancuța Belu și a profesorului Willypald Wisosenschi, președintele Asociației „Mușata armână”, au fost dezvelite busturile regelui Ferdinand 1 Întregitorul și al marelui om de stat Mihail Kogălniceanu.