miercuri, 21 martie 2018

Nürenbergul românesc

Nürenbergul românesc

Prin importanța sa uriașă, numărul de martori, de persoane vătămate și de inculpați pentru infracțiunea de genocid, păstrând proporțiile, respectând justa măsură, putem face afirmația că procesul Mineriadei poate fi comparat cu procesul de la intentat împotriva criminalilor de război naziști și desfășurat la Nürenberg.

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Procesul de la Nürenberg, unde au fost audiate circa 1000 de persoane, s-a desfășurat, în ceea ce-i privește pe primii 24 de lideri ai Germaniei naziste, dintre care unii au fost judecați în contumacie, între data de 20 noimebrie 1945 și 1 octombrie 1946. Prin urmare, la scurt timp de la încheierea războiului, responsabilii pentru atrocitățile comise au putut fi anchetați, judecați și condamnați sub ochii întregii planete. Dar ce se întâmplă la București?

De la Mineriada din 13-15 iunie 1990 au trecut aproape 28 de ani. În acest uriaș interval de timp, procurorii României au făcut ample investigații, au adunat zeci de metri cubi de documente și mărturii, iar în final, în fine, a fost întocmit un rechizitoriu, în care sunt acuzate de genocid sau complicitate la genocid mai  multe personalități ale vieții noastre publice, în frunte cu Ion Iliescu. Volumul acestor materiale este atât de impresionant, încât lectura lor este imposibilă. A obține o copie după acest dosar ar însemna o cheltuială de aproximativ un milion de euro, iar lectura pe suport electronic a acestui dosar este cvasi-imposibilă – și afirm acest lucru în deplină cunoștință de cauză. Numărul total al victimelor și martorilor depășește 1000 de persoane. Iar modul în care a debutat acest proces reprezintă o rușine națională, un circ nemaiîntâlnit și o dovadă de cinism fără margini, atât în raport cu victimele cât și cu cei acuzați.

De fapt, după aproape 28 de ani, procesul Mineriaei se află abia la prima procedură din Camera Preliminară. La Curtea de Apel Militară, unde Justiția a decis că trebuie judecată această cauză, nu există minimum de condiții pentru ca acest proces să fie public, așa cum prevede Constituția. Culmea este că nici măcar părțile aflate în proces, inculpații, victimele și martorii nu încap în sala de judecată. Această sală este de circa zece ori mai mică în raport cu capacitatea care ar putea asigura condiții cât de cât acceptabile de judecată. Nemaivorbind de faptul că toate părțile au dreptul la apărători, care nici ei nu încap în sală, că procesul, fiind public, ar trebui ca și ziariștii să poată asista, dar nu au unde. Iar un fapt deosebit de grav, ilustrativ pentru cinismul organizatorilor acestui proces, este că persoanele inculpate sunt nevoite, pentru a se prezenta în instanță, să se deplaseze făcându-și pârtie printre victimele lor.

Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au traumatizat un număr uriaș de tineri, cei mai mulți studenți și elevi, dar și foarte multe persoane mature. Oamenii au fost bătuți bestiali schingiuiți, torturați și apoi anchetați luni în șir, tot de către procurorii militari. Clădiri importante au fost devastate, între care Universitatea Bucureșți. Și la fel s-a întâmplat cu mai multe redacții din presa independentă și cu sediile celor mai importante partide din opoziție. Efectul în plan extern a fost și el devastator. România a primit prima mare lovitură de imagine după căderea regimului comunist. Și, în fine, Mineriada din 13-15 iunie 1990 a însemnat și începutul exodului românilor peste hotare, care până în prezent a atins cote înspăimântătoare, reprezentând cea mai mare pierdere de populație din istoria lumii înregistrată de vreo țară în timp de pace. Iar astăzi, în condiții mizerabile, se judecă acest mare proces.

La Nürenberg, principalul lot al vinovaților a putut fi judecat și condamnat într-un an. În condițiile în care  au putut fi audiați toți martorii, au putut fi vizionate toate probele, iar inculpații și-au putut exercita în mod direct sau indirect, prin intermediul avocaților, dreptul la apărare.  La București, această celeritate și corectitudne a desfășurării procesului vor  fi imposibile. Tribunalul de la Nürenberg a fost dedicat acestei cauze. Și a lucrat practic zi de zi, până la soluționare. În timp ce procesul Mineriadei este organizat ca un proces obișnuit. În care ședințele vor fi pasate de la un termen la altul, la distanțe apreciabile de timp. În aceste condiții, audierile părților vătămate și martorilor și eventualele reaudieri, prezentarea expertizelor și contraexpertizelor, soluționarea nenumăratelor excepții vor împinge la calendele grecești capătul acestui proces. Practic, dacă se va impune condamnarea unor persoane pentru genocid, toate respectivele persoane ar urma să fie condamnate post-mortem. Și tot post-mortem vor fi despăgubite și nenumăratele victime ale Mineriadei.

Dacă cineva din această țară sau din străinătate dorește să ia temperatura reală a calității actului de Justiție din România, acum, observând mascarada de la Curtea de Apel Militară, are un bun prilej de a înțelege de ce această putere în stat trebuie reformată din temelii. 

        Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Aștept despăgubiri! Mari!

Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei.

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.