sîmbătă, 24 august 2019

O explozie recentă a unui meteorit a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima!

De Mediafax 17:17, 18 martie 2019 224 vizite Externe
O explozie recentă a unui meteorit a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima!

Recenta explozie a unui meteorit deasupra Mării Bering a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba atomică de la Hiroshima, spun specialiștii de la NASA, fiind primul fenomen de acest tip de o asemenea amploare înregistrat din 2013 și al doilea cel mai mare din ultimii 30 de ani.

Explozia înregistrată în zona peninsulei Kamceatka a trecut însă aproape neobservată la momentul producerii ei, pe 18 decembrie 2018, potrivit The Guardian.

Aceasta a fost prima explozie a unui meteorit de o asemenea amploare înregistrată din 2013.

Pe 15 februarie 2013, un meteorit cu un diametru de 17 metri și o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea în atmosferă, a explodat deasupra Munților Ural cu o forță de 33 de ori mai mare decât aceea a bombei de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocând pagube materiale semnificative în Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lăsat în urmă peste 1.400 de răniți, iar aproximativ 4.000 de imobile au fost avariate.

Totuși, spre deosebire de explozia meteoritului de la Celiabinsk, care a putut fi surprinsă de posturi de televiziune și de oameni obișnuiți cu ajutorul telefoanelor mobile și camerelor video, cea din decembrie 2018 a trecut neobservată pentru că a avut loc într-o zonă izolată.

Specialiștii de la NASA au primit informațiile despre noua explozie de la cei care monitorizează sateliții militari americani.

Lindley Johnson, specialist al NASA, a declarat pentru BBC News că o explozie de acest tip se poate produce doar de două-trei ori într-un secol.

Analizele specialiștilor au stabilit că meteoritul a avut un diametru de câțiva metri, a intrat în atmosfera Terrei cu o viteză de 72.000 de metri pe oră și a explodat la o înălțime de aproape 26 de kilometri. Explozia a degajat o energie mai mică decât cea de la Celiabinsk, cu 60%, potrivit NASA.

Evenimentul le-a reamintit specialiștilor că, în ciuda unor programe de monitorizare a obiectelor cosmice care pot deveni o amenințare pentru Terra, meteoriți de dimensiuni considerabile pot ajunge în atmosfera planetei fără a fi observați.

Specialiștii NASA și-au propus ca, până în 2020, să identifice 90% dintre asteroizii de mari dimensiuni - peste 140 de metri - care ajung în apropierea Terrei, dar ar putea avea nevoie de 30 de ani pentru a realiza acest lucru.

Cea mai puternică explozie a unui meteorit înregistrată în timpurile moderne a avut loc în 1908, în Tunguska, o regiune din Siberia. Se estimează că 80 de milioane de copaci, dintr-o zonă de aproape 200 de kilometri pătrați, au fost atunci puși la pământ.

Comenteaza aceasta stire