joi, 23 mai 2019

O nouă șansă pentru depistarea precoce a copiilor cu deficiențe de auz

Micuța Antonia are acum 2 ani și 9 luni. De un an are un implant cohlear care o ajută să audă normal, așa că a învățat să vorbească. „Ne-am dat seama că nu reacționa la televizor, nu avea nicio reacție nici la muzica tare. Noi am depistat devreme și s-a făcut și implantul la un an și opt luni“, spune mama fetiței.

Tocmai de aceea noul centru de testare auditivă inaugurat în cadrul Spitalului Marie Curie își propune să descopere deficiențele de auz încă din primele zile de viață ale bebelușului.

În lipsa acestui centru performat, părinții lui Ianis, spre exemplu, au fost nevoiți să meargă tocmai la Viena pentru o analiză amănunțită.

Odată descoperită o astfel de problemă copilul trebuie să poarte un aparat auditiv timp de 3 luni și abia după aceea se ia decizia efectuării unui implant cohlear. Luana este exemplul că aceste proceduri sunt un succes. Fetița se pregătește să meargă la școală în acest an, știe deja o grămadă de cântece și poezii și nimănui nu-i vine să creadă că fără aparatul discret pe care îl poartă la ureche nu aude nimic.

În fiecare an, în țara noastră se nasc peste 200 de copii cu deficiențe de auz. Un implant cohlear costă aproximativ 24.000 de euro. Anul trecut, în România au fost realizate 16 astfel de operații dintre care 14 au fost suportate de stat.

 

 

Comenteaza aceasta stire