miercuri, 21 martie 2018

O schimbă sau nu o schimbă?

O schimbă sau nu o schimbă?

O schimbă. Aceasta este concluzia la care am ajuns. După ce am studiat cu atenție atât comportamentul lui Tudorel Toader, cât și primele reacții ale președintelui Klaus Iohannis. Desigur, decizia demiterii Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA este extrem de complexă, pentru că antrenează, într-o măsură excesivă, nu numai pasiuni și orgolii, ci și confruntări de natură politică.

În care este implicat viitorul unor personaje importante, cum este Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis, dar și modul în care va decurge confruntarea politică între Stânga și Dreapta. Ca să nu mai vorbim despre factorul extern, aflat și el pe terenul de joc.

În analiza anterioară, i-am suprins probabil pe mulți dintre cititori atunci când am prognozat că Ministrul Justiției, domnul Tudorel Toader nu poate anunța o decizie de demitere a doamnei Laura Codruța Kovesi fără ca, în prealabil, să îi fi prezentat în mod oficial președintelui Klaus Iohannis o solicitare scrisă în acest sens, însoțită și de cuvenitul document explicativ. Am spus că dacă el va susține o conferință de presă, înainte de  a parcurge o procedură care să-l implice pe președinte, o va face nu pentru a anunța decizia sa privind demiterea, ci doar pentru a explica de ce nu o demite pe Laura Codruța Kovesi. Și am mai afirmat că nu este deloc exclusă o procedură intermediară, de natură să implice Parlamentul. Și exact așa s-a întâmplat.

Tudorel Toader nu a ținut o conferință de presă, ci a făcut doar o declarație de presă. Ceea ce înseamnă că, din capul locului, a dorit doar să facă un anunț și și-a propus să refuze să răspundă la orice întrebare. Iar în esență anunțul făcut înseamnă două lucruri. 1). Va avea loc o procedură care se va consuma în Parlament în prima parte a săptămânii viitoare. 2) Abia apoi, joi, domnul Tudorel Toader, după ce-i va adresa o solicitare scrisă președintelui, va informa opinia publică asupra deciziei pe care  a luat-o.  Are importanță, desigur, și faptul că a ținut să ne asigure că a pus o condiție și anume să nu se exercite presiuni asupra lui, atât în Guvern cât și la partid. Iar condiția a fost respectată.

În intervențiile pe diverse posturi de televiziune, pe care le-am avut înainte ca domnul Klaus Iohannis să iasă cu declarațiile sale publice, am prognozat că acesta își va nuanța poziția față de Laura Codruța Kovesi. Și exact așa s-a întâmplat. Domnul Klaus Iohannis a afirmat în continuare că apreciază pozitiv atât activitatea DNA, cât și pe cea a doamnei Laura Codruța Kovesi, dar a ținut să precizeze că o asemeena opinie ar putea fi schimbată, în măsura în care domnul Tudorel Toader îi va prezenta argumente solide. Cu alte cuvinte, președintele Romnei rămâne consecvent, dar lasă deschisă și posibilitatea unei decizii de demitere a doamnei Laura Codruța Kovesi.

Și ce urmează să se întâmple în aceste condiții? Domnul Tudorel Toader, profitând de un drept pe care-l are și chiar de o obligație care îi revine, va supune plenului Parlamentului un document, care probabil se va intitula „Raport asupra stării Justiției”. În paranteză fie spus, fiecare ministru, în fiecare an, a rămas dator Parlamentului cu un asemenea raport, dar, ce e drept, nimeni nu a fost vreodată tras la răspundere pentru că nu și-a îndeplinit această obligație. De aceea presupun că în prima parte a săptămânii viitoare se va organiza un plen reunit al celor două Camere, în fața căruia ministrul Justiției va prezenta un raport privind starea Justiției, care, în mod inevitabil, se va referi și la situația din DNA și la statutul doamnei Laura Codruța Kovesi de șef al acestei instituții. Acest raport, logic, va avea la bază atât constatările Inspecției Judiciare, cât și constatările proprii ale ministrului Justiției, făcute cu ocazia discuțiilor pe care le-a avut pe aceast temă, atât cu factori responsabili din Justiție cât și cu diferiți petenți. Concluzia acestui raport va fi că doamna Laura Codruța Kovesi se face vinovată de un management defectuos și, ca atare, trebuie demisă. Rămâne un mister care va fi poziția ministrului Justiției în raport cu Parchetul General, care și el a făcut obiectul unui control de fond al Inspecției Judiciare.

Este posibil ca această procedură parlamentară să se încheie cu o declarație în acest sens a plenului reunit. De îndată, având în spate și girul Parlamentului, domnul Tudorel Toader i se va adresa președintelui României, făcându-i o solicitare scrisă și argumentată în sensul demiterii doamnei Laura Codruța Kovesi. Evident, el va informa și Consiliul Superior al Magistraturii, solicitând avizul negativ sau pozitiv al acestei instituții, un aviz care este doar consultativ. Abia în această fază, președintele Klaus Iohannis, după ce-și va lua un timp de gândire, va găsi de cuviință să se pronunțe, și el în mod argumentat, în raport cu decizia pe care trebuie să o ia.

Prognoza mea este că domnul președinte Klaus Iohannis se va lăsa convins de argumentele ministrului Justiției. Cu atât mai mult cu cât este posibil și chiar plauzibil ca și CSM să avizeze pozitiv solicitarea ministrului Justiției. Ceea ce, în continuare, rămâne o problemă cu care se va confrunta în viitor instituția numită DNA este absența voinței politice de a face o restructurare temeinică în această zonă și de a rezista presiunilor externe, în sensul neinstalării în locul doamnei Kovesi a vreunei alte persoane, aleasă nu din interiul, ci din exteriorul României. 

Comenteaza aceasta stire

Aștept despăgubiri! Mari!

Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei.

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.