joi, 18 iulie 2019

OFICIAL. Vânzarea ilegală a medicamentelor pe Internet, pedepsită cu amenzi de zeci de mii de lei

OFICIAL. Vânzarea ilegală a medicamentelor pe Internet, pedepsită cu amenzi de zeci de mii de lei

Camera Deputaților a decis, astăzi, că vânzarea medicamentelor în mediul online se poate face numai de către farmaciile autorizate, nerespectarea prevederilor legale predepsindu-se cu amenzi între 10.000 și 20.000 de lei.

Inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 266/2008 privind modul în care funcționează farmaciile și cum se vând medicamentele permite vânzarea medicamentelor în mediul online numai de către farmaciile autorizate și interzicerea comercializării necontrolate a medicamentelor. Proiectul a fost adoptată de plenul Camerei Deputaților, for decizional, cu 240 de voturi “pentru” și o abținere.

"Vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală este permisă numai în cazul farmaciilor comunitate și a drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi, prin ordin al ministrului Sănătății", potrivit proiectului de lege aprobat de deputați.

Inspecția de supraveghere și interzicerea comerțului cu medicamente în mediul online de către structuriile neautorizate ar urma să fie efectuată de structurile existente în cadrul Ministerului Sănătății.

În cazul în care organele de inspecție constată abateri de la prevederile prezentei legi prin comercializarea medicamentelor în mediul online, acesta vor dispune aplicarea contravențiilor dar și suspendarea activității precum și înștiințarea organelor de cercetare abilitate.

Potrivit actului normativ, comercializarea medicamentelor prin intermediul unor site-uri care nu aparțin unităților farmaceutice autorizate constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei, precum și cu suspendarea site-urilor.

De asemenea, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 30.000 de lei la 50.000 de lei și închiderea farmaciei respectiv a drogheriei: funcționarea unei farmacii sau a unei drogherii fără autorizație de funcționare emisă de Ministerul Sănătății, deținerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente a căror deținere sau eliberare sunt interzise în drogherie, vânzarea și eliberarea prin intermediul serviciilor societății informaționale a medicamentelor care se acordă fără prescripție medicală de către unitățile farmaceutice neautorizate de Ministerrul Sănătății în acest scop, potrivit proiectului de lege.

Propunerea legislativă a fost repinsă de Senat, prima Cameră sesizată, Camera Deputațiilor fiind for decizional.

Comenteaza aceasta stire