miercuri, 17 iulie 2019

Opoziția nu este de acord cu modificarea Constituției

Opoziția nu este de acord cu modificarea Constituției sub actualul legislativ. Puterea vrea însă acest lucru pentru a introduce în Legea Fundamentală prevederile privind limita deficitului structural, așa cum s-a stabilit în cadrul Consiliului European. Liderii  PSD și PNL spun că președintele  Traian Băsescu trebuie să renunțe la ideea de a chema partidele la consultări pe această temă, cu atât mai mult cu cât modificarea Constituției este o atribuție ce revine doar Parlamentului. Disputele pe tema revizuirii Constituției s-au întețit după recentul acord încheiat la summit-ul Uniunii Europene de la Bruxelles. Acesta  prevede obligația țărilor semnatare să includă în legislația națională angajamentul pentru un "buget național echilibrat și în surplus".  Asta înseamnă că deficitul structural anual nu trebuie să depășească 0,5% din Produsul Intern Brut. Președintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că România trebuie să treacă în Constituție, și nu în alt act normativ, prevederile privind bugetul. Președintele Consiliului Național  al PSD, Adrian Năstase, spune însă că nu este necesară revizuirea Legii Fundamentale. ,, România poate introduce în legislația internă deciziile europene, inclusiv limita de 0,5% deficit structural, prin ratificarea Acordului interguvernamental, care presupune tot un vot de două treimi în Parlament”,  a explicat Adrian Năstase. Opoziția ar fi de acord cu modificarea Constituției, dar într-un nou mandat legislativ.  Vicepreședintele PNL, Varujan Vosganian, fost ministru al economiei și finanțelor, îl critică dur pe șeful statului pe blogul personal. Acesta spune că nu înțelege graba cu care Traian Băsescu cheamă partidele la consultări pe tema revizuirii  Legii Fundamentale. “Responsabilitatea elaborării unui proiect de modificare a Constituției aparține exclusiv Parlamentului. Ideea că președintele cheamă partidele la sfat, ca un tătuc, că el e gazdă și ceilalți oaspeți, (…) s-a dovedit că nu e cea mai potrivită soluție. Hotărât lucru, Palatul Cotroceni nu e un loc bun pentru consensul politic", a scris Varujan Vosganian, pe blogul său. Totodată, liberalul  i-a mai sugerat șefului statului “să lase pe fiecare să-și facă treaba: Parlamentul să voteze și Guvernul să aplice”.  

Comenteaza aceasta stire

Klaus Iohannis nu intră în cursa pentru președinția Consiliului European: Vreau să rămân președintele României
De Mediafax 29 iunie 2019

Președintele Klaus Iohannis a primit cea mai înaltă distincție a Forumului Democrat al Germanilor din România pentru modul în care a condus FDGR ca președinte și pentru modul în care a condus Sibiul ca primar 13 ani.

Congresul extraordinar al PSD: Social-democrații își aleg noua conducere a partidului
De Neptun TV 29 iunie 2019

Chestionată dacă are un favorit, o persoană cu care ar lucra mai bine, în cazul în care va fi aleasă șa șefia PSD, Viorica Dăncilă a replicat că are încredere că vor fi aleși colegii și colegele care se bucură de credibilitate și care vor putea contribui la succesul alegerilor următoare.