marţi, 25 iunie 2019

Ora de religie, între campania Bisericii Ortodoxe și cea de pe Facebook

Ora de religie a împarţit România în două tabere. Pe site-urile de socializare părinţii dar şi personalităţile publice au pornit un curent pro şi contra ce pare de nestăvilit. Biserica Ortodoxă nu a rămas indiferentă şi a făcut un pas spre mediul online, demarând o amplă campanie. Nume cunoscute printre care Ana Blandiana, Elisabeta Lipă, Sofia Vicoveanca sau Connect-R au acceptat să transmită mesaje prin care să îi convingă pe părinţi să îşi înscrie copiii la ora de religie.

Lupta se dă pe toate fronturile. În curtea școlii este de ajuns să rostești un singur cuvânt despre  cel mai controversat subiect al momentului că părinții i-au imediat atitudine. Ora de religie a dat naștere unor  dezbateri aprinse.

De cealaltă parte sunt părinții care cred că măcar elevii din clasele primare ar fi bine să obțină informațiile elementare care să-i ajute să înțeleagă ce înseamnă religia. Apoi pot alege fiecare dacă cred sau nu în Dumnezeu.

„E foarte bine că venim să punem la punct ora de religie, s-o perfecționăm în sensul înscrierii copiilor, perfecționării manualelor, calitatea profesorilor. Astea se tot discută. Dar nu dăm foc la toată pădurea din cauza unor uscături“, a declarat Eugen Tănăsescu, preot.

Și cum mediul online a devenit decisiv în unele subiecte cu impact major, și de data aceasta facebook-ul a devenit un fel de icoană virtuală la care se închină tot mai mulți. Un tânăr a postat 10 motive pentru care ar trebui să își dea copilul la ora de religie.

„Să învețe din timp cum să fie misogin, rasist, xenofob și ipocrit. Să învețe că Dumnezeu îl iubește doar dacă îi dă bani, la fel ca femeile cu moravuri ușoare sau moderatorii TV. Sa se obisnuiască din timp cu zeii pentru când va juca WoW sau alte jocuri“, sunt doar câteva dintre mesajele care circulă pe Facebook.

Pentru a face față valului de comentarii de pe site-urile de socializare, Biserica Ortodoxă s-a orientat tot spre mediul online printr-o campanie la care participă, printre alții,  actorii Dan Puric sau Manuela Hărăbor, oamenii de televiziune și radio Liana Stanciu și Daniel Buzdugan, poeta Ana Blandiana, dar și cântăreții Sofia Vicoveanca și Connect-R.

„Nu cred că este o bătălie doar online, eu cred că este o supărare a celor nemulțumiți de calitatea orei de religie. Împreună putem să îmbunătățim tot ceea ce se întâmplă. Putem să aducem ora de religie la nivelul secolului XXI“, a afirmat Liana Stanciu, prezentatoare TV.

Imediat după debutul campaniei, artiștii spun că au primit numeroase reacții negative. Vlad Miriță ne-a declarat că pe pagina lui de facebook persoane care nu și-au declarat identitatea au postat comentarii răutăcioase. Cântărețul spune că a intrat în polemică și cu prieteni apropiați pe tema religiei în școli.

Totul scandalul a pornit de la o decizie a  Curții Constituționale care prevede că părinții trebuie să facă o cerere pentru a-și înscrie copilul la ora de religie. Până acum doar cei care nu doreau să participe la această disciplină erau nevoiți să facă o astfel de solicitare. Mâine este ultima zi în care se pot depune cererile, însă inspectorii școlari spun că  termenul ar putea să fie prelungit.

Până acum, 77 la sută dintre copiii care fac religia vor să participe în continuare  la acest curs. Cert este că, în prezent, Legea Educației, care nu permite nicio modificare în mijlocul anului școlar se bate cap în cap cu decizia CCR.

Comenteaza aceasta stire