joi, 18 iulie 2019

ORADEA: Un copil de nouă ani a fost trimis acasă deși era în comă. Motivul este incredibil

Un copil de doar nouă ani a fost externat din Spitalul Municipal din Oradea și trimis acasă pentru că părinții nu au vrut să plătească spitalizarea. Micuțul a fost transferat la București după intervenția Ministrului Sănătății.

ORADEA: Un copil de nouă ani a fost trimis acasă deși era în comă. Motivul este incredibil

Situație greu de imaginat la Spitalul Municipal din Oradea. Un copil de nouă ani, care se afla în comă a fost trimis acasă de către medicii instituției dintr-un motiv halucinant. Cadrele medicale au luat această decizie după ce i-au informat pe părinții micuțului că trebuie să plătească zilele de spitalizare.

"Părintelui nu i s-a prezentat factura, i s-a prezentat un decont de cheltuieli pe care orice spital este obligat sa il anexeze scrisorii medicale sau biletului de externare. A fost prezentat acest decont de cheltuiele pe perioada de spitalizare, din iunie până în septembrie 2017, 13.000 de lei. Eu declar clar că părinții nu trebuie să plătească. Copilul trebuie îngrijit, este în stare vegetativă. În mod normal, statul trebuie să le asigure acestor pacienți îngrijirea pe termen lung în instituții specializate. Din păcate, astfel de instituții sunt prea puține, există tipul de îngrijiri paleative, se vor găsi soluții", a explicat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Pintea a subliniat că atunci când părinții s-au întors cu băiatul la spital pentru o evaluare, discuțiile cu medicii au degenerat.

"Copilul a fost readus la spital pentru că avea nevoie de îngrijiri speciale, schimbarea sondei nazo-gastrice care se înfundase și, în acel moment, se pare că au avut loc niște discutii neprincipiale între medici și părinții copilului. Punctul meu de vedere este că niciun părinte nu este pregătit să îngrijească un copil în acea stare. Cadrele medicale trebuie să manifeste empatie. Părintele nu trebuie certat când merge cu copilul la medic, trebuie îndrumat. A fost un incident, părintele s-a supărat, dar nu se pune problema plății", a adăugat Sorina Pintea.

Întrebată dacă va trimite corpul de control, Pintea a răspuns că "Nu am niciun motiv pentru că spitalul, din punct de vedere legal, a acționat legal".

În această după amiază, băiatul a fost transferat la Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală cu un elicopter SMURD, potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății.


Comenteaza aceasta stire