marţi, 28 iulie 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Republica Moldova are, în sfârșit, un nou premier
De Oana Stupariu 28 iulie 2015

Criza politică din Republica Moldova pare să fi cunoscut un final fericit. Președintele Nicolae Timofti a semnat decretul de numire a lui Valeriu Streleț în funcția de premier.

Saif al-Islam, fiul fostului dictator libian Muammar Kadhafi, condamnat la moarte
De Lavinia Stanciu 28 iulie 2015

Fiul fostului dictator libian Muammar Kadhafi, Saif al-Islam, și alte opt persoane au fost condamnate la moarte, astăzi, de către un tribunal libian, pentru crime de război comise în timpul revoluției din 2011, relatează BBC News online.

O realitate crudă! Copii români, trimiși la muncă și exploatați sexual în Europa de Vest!
De Oana Stupariu 28 iulie 2015

Raportul anual al Departamentului american de Stat oferă și în acest an o imagine devastatoare pentru România cu privire la condițiile de viață și grija pe care le poartă celor mai vulenerabile categorii sociale.

Români, implicați într-un accident rutier în Marea Britanie
De Oana Stupariu 28 iulie 2015

Șase români au fost răniți într-un accident în Marea Britanie. Din motive necunoscute, autobuzul în care se aflau a derapat și s-a izbit de un parapet.

Turcia vrea să își asigure sprijinul NATO în fața milițiilor kurde
De Oana Stupariu 28 iulie 2015

Violențele continuă în Turcia. Un soldat murit în provincia Mus, din sud-estul țării, locuit de majoritatea kurdă, iar cotațiile monedei au ajuns la un minim istoric. Oficialii de la Ankara au declarat că sunt hotărâți să continue ofensiva militară împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan. Asta în timp ce se fac ultimele pregătiri pentru reuniunea NATO de astăzi la solicitarea Turciei.

Politician britanic, filmat în timp ce priza cocaină alături de prostituate
De Lavinia Stanciu 27 iulie 2015

Scandal uriaș în Parlamentul britanic. Vicepreședintele Camerei Lorzilor a demisionat, după ce a fost filmat de două prostituate în timp ce priza cocaină în apartamentul său din Londra.

Turcia își simte amenințate independența și securitatea. A cerut reuniune NATO!
De Oana Stupariu 27 iulie 2015

Turcia își continuă ofensiva militară contra rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan, care au revendicat un atentat sinucigaș comis în weekend și soldat cu moartea a doi soldați. Armistițiul în vigoare din 2013 a fost rupt, iar Turcia a cerut consultări NATO pe teme de securitate în urma atacurilor de la frontiera cu Siria.

Discurs istoric în Kenya! Barack Obama, urmărit de peste 50.000 de oameni pe stadionul din Nairobi
De Oana Stupariu 27 iulie 2015

Prima vizită oficială a președintelui Barack Obama în Kenya, țara natală a tatălui său, a atins cote emoționale nemaîntâlnite atunci când vine vorba despre un eveniment diplomatic. Liderul de la Casa Albă a avut ocazia unică de a îmbina caracterul personal cu cel oficial în care a fost implicată familia sa. Vizita a luat sfârșit cu un discurs istoric susținut pe stadionul din Nairobi, urmărit de peste 50 de mii de persoane.

Putin a modificat Doctrina maritimă a Rusiei! Mai multe nave militare în Marea Neagră
De Oana Stupariu 27 iulie 2015

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a aprobat o serie de modificări ale reglementărilor maritime. Astfel va fi extinsă activitatea flotei ruse în Marea Neagră, în Marea Baltică și în Marea Mediterană. Decizia este argumentată de consolidarea prezenței militare NATO în Europa și a fost anunțată în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Forțelor Navale rusești.

Incendiu uriaș într-un hotel de lux din Las Vegas
De Lavinia Stanciu 26 iulie 2015

Un incendiu puternic a cuprins un hotel de lux din Las Vegas.

Focuri de armă în centrul Parisului
De Lavinia Stanciu 26 iulie 2015

Au fost trase focuri de armă, în această dimineață, după ce o mașină al cărei șofer a forțat un baraj al Poliției instalat în centrul Parisului.

O aplicație pentru smartphone a pus în pericol viața prințului William
De Lavinia Stanciu 26 iulie 2015

Siguranța prințului William este pusă în pericol de o aplicație care îi permite oricui să afle unde se află alicopterul-ambulanță pe care îl pilotează.

Angela Merkel a leșinat la Festivalul Wagner
De Lavinia Stanciu 26 iulie 2015

Cancelarul Germaniei a leșinat, aseară, în timp ce se afla la Festivalul Wagner.

Un avion s-a prăbușit într-o zonă rezidențială din Tokyo
De Lavinia Stanciu 26 iulie 2015

Trei persoane au murit, în această dimineață, după ce un avion ușor s-a prăbușit într-o zonă rezidențială de la periferia capitalei japoneze.

Baie printre tone de alge în China
De Vera Puiu 25 iulie 2015

Nu sunt puțini cei care visează să plece în vacanță pe o insulă cu nisip fin și apă trucoaz. Însă turiștii care ajung pe o plajă din estul Chinei par să nu aibă deloc pretenții.

Turcia a bombardat poziții jihadiste, dar și kurde din Siria și Irak!
De Oana Stupariu 25 iulie 2015

Turcia ia foarte în serios implicarea în lupta contra grupării teroriste Stat Islamic. În cursul nopții, avioane de vânătoare turce au atacat poziții are grupului terorist în Siria, dar și ale militanților kurzi, în nordul Irakului.

Cutremure în Indonezia și Pakistan
De Vera Puiu 25 iulie 2015

Cel puțin 36 de persoane au murit și alte peste 250 de mii sunt afectate de ploile torențiale care au provocat inundații în Pakistan. În plus această țară a fost zguduită noaptea trecută de un cutremur cu magnitudinea de 5,4 grade pe scara Richter. Astfel, la bilanțul negru se mai adaugă alți 3 morți, în timp ce zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Se înmulțesc chinezii! Beijingul renunță la regula copilului unic
De Vera Puiu 24 iulie 2015

După 35 de ani de când a introdus legea ce le permite familiilor să aibă doar un copil, China își reconsideră regula. Un oficial din această țară a anunțat că femeile vor avea voie să nască doi copii.

Ziarul Financial Times a fost cumpărat de o companie japoneză
De Lavinia Stanciu 24 iulie 2015

Ziarul „Financial Times” a fost vândut de grupul britanic Pearson, care a deținut această publicație prestigioasă timp de aproape 60 de ani.

Barack Obama și-a început vizita oficială pe continentul african
De Oana Stupariu 24 iulie 2015

Președintele american a plecat, astăzi, într-un turneu diplomatic prin Africa. Prima etapă este capitala Kenyei, o destinație simbolică. Este o vizită oficială mult așteptată în această țară, de unde este originar tatăl lui Barack Obama.

Mobilizare spectaculoasă a Turciei împotriva Statului Islamic
De Oana Stupariu 24 iulie 2015

Turcia a intrat în prima linie a luptei cu gruparea teroristă Statul Islamic. Armata turcă a efectuat mai multe raiduri aeriene la granița cu Siria și a arestat sute de suspecți de terorism în Istanbul. În plus, autoritățile de la Ankara au autorizat Statele Unite să utilizeze una dintre bazele sale aeriene în lupta împotriva jihadiștilor.