luni, 26 ianuarie 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1784 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Fără caricaturi cu Profetul Mahomed în revista Charlie Hebdo
De Ciprian Paraschivu 25 ianuarie 2015

Redactorul-șef al Charlie Hebdo a făcut un anunț surprinzător. Revista satirică franceză a hotărât să renunțe la caricaturile care îl au ca subiect pe Profetul Mahomed.

Barack Obama se află în India, țară cu care speră să consolideze relațiile economice
De Lavinia Stanciu 25 ianuarie 2015

Președintele american a ajuns, astăzi, în India, unde efectuează o vizită oficială de trei zile. Însoțit de soția sa, Barack Obama a fost întâmpinat de premierul indian pe aeroportul din New Delhi.

EU, NATO și SUA au somat Rusia să oprească susținerea oferită rebelilor din Ucraina
De Ciprian Paraschivu 25 ianuarie 2015

Estul Ucrainei fierbe din cauza conflictului de la granița cu Rusia, reaprins în ultima săptămână. Iar atacul cu rachete în orașul Mariupol al rebelilor proruși riscă să atragă într-un conflict armat marile forțe ale planetei.

Scrutin legislativ crucial în Grecia. Acesta poate decide viitorul țării în Zona Euro
De Lavinia Stanciu 25 ianuarie 2015

Este ziua Z în Grecia, țară de a cărei soartă depinde viitorul continentului european. Astăzi au loc alegerile parlamentare în urma cărora va fi decisă soarta statului elen. Cu o societate supraîndatorată și sfâșiată de politici de austeritate, Grecia are de ales între un drum în afara Zonei Euro și unul care va continua rigoarea pe plan economic.

VIDEO Accidente spectaculoase, dar periculoase în China
De Robert Cioancă 24 ianuarie 2015

Zi aglomerată pentru pompierii din China. Un autocamion care transporta peste o sută de scutere s-a făcut scrum după ce a fost cuprins de flăcări.

Un român a fost salvat de Paza de Coastă britanică, în timp ce nava lui se scufunda
De Robert Cioancă 24 ianuarie 2015

Un român a fost salvat de Paza de Coastă britanică, alături de alți patru pescari, în timp ce ambarcațiunea acestora se scufunda în Oceanul Atlantic.

Grecii votează mâine un nou Legislativ. Marele favorit, partidul care vrea ieșirea țării din Zona Euro
De Vera Puiu 24 ianuarie 2015

Au mai rămas doar câteva ore până când grecii își vor decide soarta. Mâine vor avea loc alegeri parlamentare, iar în cel mult 15 zile de la acestea va fi ales noul președintele al țării.

Grupul terorist Statul Islamic a DECAPITAT un ostatic japonez
De Vera Puiu 24 ianuarie 2015

Grupul terorist Statul Islamic a prezentat o înregistrare video cu decapitarea unui ostatic nipon.

Violențele continuă în Ucraina: 20 de morți într-un atac cu rachete
De Vera Puiu 24 ianuarie 2015

Cel puțin 20 de persoane au fost ucise, iar alte aproape 50 rănite, în această dimineață, într-un atac cu rachete Grad ce a vizat un cartier din orașul Mariupol.

VIDEO. Un bărbat a încercat să oprească trei hoți care au jefuit un magazin de bijuterii cu macetele
De Robert Cioancă 24 ianuarie 2015

Un jaf la o bijuterie din centrul Londrei a devenit viral pe Internet. Nu din cauza pagubei, ci datorită îndrăznelii de care a dat dovadă un trecător.

JUSTIȚIE TARDIVĂ. A fost eliberat după ce a făcut 40 de ani de închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o
De Vera Puiu 24 ianuarie 2015

A petrecut 40 de ani în închisoare deși era nevinovat. Este povestea incredibilă a unui bărbat din Statele Unite care a fost eliberat după ce jurații au stabilit că a stat pe nedrept în spatele gratiilor.

Premieră mondială. Barack Obama, intervievat pe YouTube
De Ciprian Paraschivu 23 ianuarie 2015

Barack Obama a lăsat la o parte studiourile marilor televiziuni americane pentru a răspunde unor întrebări venite din partea celor mai cunoscuți trei video bloggeri americani de pe Youtube.

Marele favorit al alegerilor legislative din Grecia este partidul care vrea ieșirea țării din Zona Euro
De Vera Puiu 23 ianuarie 2015

În Grecia bate vântul schimbării. Duminică vor avea loc alegeri parlamentare, iar în cel mult 15 zile de la acestea va fi ales noul președintele al țării.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru victimele luptelor din estul fostei republici sovietice
De Vera Puiu 23 ianuarie 2015

Rusia și Ucraina duc un război al acuzațiilor. În timp ce Kievul susține că teroriștii ruși au trecut deja la ofensivă în estul separatist al țării, Kremlinul declară că armata ucraineană este cea care a dat semnalul de atac.

FENOMEN MISTERIOS. Peste 200 de PĂSĂRI MOARTE din cauza unei substanțe necunoscute
De Elena Chiper 23 ianuarie 2015

Mai multe specii de păsări au murit, săptămâna trecută, de-a lungul coastei californiene din cauza unei substanțe necunoscute. Din fericire, 300 dintre acestea au fost salvate.

Amedy Coulibaly, înhumat lângă Paris
De Vera Puiu 23 ianuarie 2015

Cel de-al treilea autor al atentatelor de la Paris, Amedy Coulibaly, care a ucis o polițistă și patru ostatici la un magazin cu specific evreiesc, a fost înmormântat.

Ceasul Apocalipsei a fost dat înainte. Ce înseamnă acest lucru și de ce trebuie să ne ferim!
De Robert Cioancă 23 ianuarie 2015

Ceasul Apocalipsei, care simbolizează iminența unui cataclism ecologic, nuclear sau tehnologic, a fost dat înainte cu două minute. Orologiul arată acum ora 23:57, ceea ce înseamnă că suntem foarte aproape de un dezastru de proporții.

Japonia nu a primit niciun mesaj de la Statul Islamic. Mama unuia dintre cei doi ostatici, apel disperat
De Robert Cioancă 23 ianuarie 2015

Japonia nu a primit niciun mesaj după expirarea ultimatumului de 72 de ore dat de organizația Statul Islamic.

La Londra a fost inaugurat primul serviciu de mesagerie cu elicopterul din Europa
De Robert Cioancă 23 ianuarie 2015

La Londra a fost inaugurat primul serviciu de mesagerie cu elicopterul din Europa. Acesta este deja folosit în New York și Los Angeles.

Ministrul britanic de Externe: „Este important ca țări precum România să oprească tranzitul teroriștilor din Statul Islamic”
De Vera Puiu 22 ianuarie 2015

Ministrul britanic de Externe a declarat astăzi, în cadrul unei reuniuni antiteroriste desfășurate la Londra, importanța eforturilor de oprire a circulației membrilor grupului terorist Statul Islamic prin țări europene precum România și Bulgaria.

Grecii își pun ultimele speranțe în alegerile legislative de duminică
De Vera Puiu 22 ianuarie 2015

Jumătate din tinerii eleni sub 25 de ani sunt șomeri. În aceste condiții, alegerile legislative care vor avea loc duminică, în Grecia, au o miză uriașă. Tinerii speră că acestea vor aduce schimbarea mult așteptată și că nu vor mai fi siliți să plece din țară pentru a găsi de lucru.