duminică, 21 septembrie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1418 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Imagini de coșmar în Rusia. Un turn cu 25 de etaje a luat foc în condiții necunoscute
De Ciprian Paraschivu 21 septembrie 2014

Imagini incredibile în Rusia unde un bloc cu 25 de etaje a luat foc în circumstanțe deocamdată, necunoscute.

Cenzura, cea mai bună publicitate. Un documentat interzis în Singapore a adunat o audiență apreciabilă la un festival de film din Malaezia
De Ciprian Paraschivu 21 septembrie 2014

Autoritățile din Singapore au interzis difuzarea unui documentar despre mai mulți singaporezi care au părăsit orașul-stat între anii 1960 și 1980 de frica persecuțiilor politice. Producătorii filmului au înscris însă pelicula la un festival din Malaezia unde s-a bucurat de un succes imens. Sute de singaporezi au venit în țara vecină pentru a o urmări.

Autoritățile belgiene au arestat mai multe persoane. Acestea sunt acuzate că plănuiau să comită un ATENTAT chiar ÎN SEDIUL COMISIEI EUROPENE!
De Vera Puiu 21 septembrie 2014

Comisia Europeană figurează printre țintele jihadiștilor care se întorc din Siria. Potrivit presei olandeze, cel puțin două dintre persoanele arestate de curând de către autoritățile belgiene au venit de la Haga și pregăteau un atentat a cărui țintă era clădirea Comisiei Europene din Bruxelles.

Cercetătorii britanici au dezvoltat un vaccin împotriva Ebola. Primele teste sunt încurajatoare
De Ciprian Paraschivu 21 septembrie 2014

Cercetătorii din întreaga lume caută modalități de a lupta împotriva virusului febrei hemoragice. Un grup de oameni de știință de la Universtitatea Oxford din Marea Britanie a creat un vaccin împotriva Ebola pe care îl testează deja pe oameni.

Eforturi impresionante. Peste 1500 de voluntari participă la operațiunea de căutare a unei tinere dispărute în urmă cu o săptămână
De Ciprian Paraschivu 21 septembrie 2014

Operațiune de căutare de proporții într-un orășel din statul american Virginia unde, în urmă cu o săptămână o studentă a dispărut fără urmă. Peste 1.500 de voluntari au periat orașul în căutarea tinerei de 18 ani.

A început Oktoberfest. Vezi cine a dat startul festivalului dedicat berii!
De Lavinia Stanciu 20 septembrie 2014

Una dintre cele mai mari serbări populare din lume a început, astăzi, în Munchen. Până pe 5 octombrie, în orașul german vor curge râuri de bere, fiindcă Oktoberfest se anunță a fi la înălțimea așteptărilor și în acest an. Organizatorii au pus la dispoziție 14 corturi uriașe pentru cei peste 6 milioane de vizitatori așteptați la Oktoberfest. Dacă plănuiți să ajungeți la acest festival, trebuie să știți că o singură halbă de bere costă 10 euro.

49 de ostatici turci, răpiți de teroriștii Statului Islamic, au fost eliberați
De Robert Cioancă 20 septembrie 2014

Bucurie în Turcia. 49 de cetățeni ai acestei țări, care fuseseră răpiți, la începutul verii, de gruparea teroristă Statul Islamic, au fost eliberați. Premierul turc a anunțat că ostaticii au fost aduși în siguranță în Ankara de serviciile secrete. Printre cei care au fost ținuți captivi s-au numărat copii și chiar consulul general al Turciei în Irak împreună cu soția sa.

Violențe în orașul Glasgow, după ce a fost respinsă indepedența Scoției. Regina Marii Britanii a făcut apel la unitate
De Lavinia Stanciu 20 septembrie 2014

Incidente violente au stricat, azi-noapte, liniștea orașului Glasgow, după ce a fost respinsă ruperea Scoției de Regatul Unit. Susținătorii separatiștilor s-au bătut cu unioniștii care au ieșit pe străzi ca să sărbătorească victoria. Doar polițiștii au reușit să liniștească cele două tabere.

Parlamentul Cataloniei a autorizat organizarea unei consultări populare privind independența acestei regiuni
De Robert Cioancă 20 septembrie 2014

Referendumul pentru independența Scoției i-a însuflețit pe separatiștii catalani. Parlamentul din această regiune, ce dorește ruperea de Spania, a votat o lege care permite organizarea unei consultări populare privind independența Cataloniei.

Alertă la Casa Albă! Un bărbat a intrat în reședința prezidențială americană
De Lavinia Stanciu 20 septembrie 2014

Agilitatea agenților de securitate de la Casa Albă a fost pusă, aseară, la încercare de un bărbat care a intrat în reședința prezidențială americană.

Al treilea convoi umanitar a fost trimis de Rusia în estul separatist al Ucrainei!
De Lavinia Stanciu 20 septembrie 2014

Rusia a trimis un al treilea convoi umanitar în estul Ucrainei. Jurnaliștii de la RIA Novosti au anunțat că 200 de camioane au reușit să treacă granița.

Sarkozy s-a întors în politică
De Lavinia Stanciu 19 septembrie 2014

Nicolas Sarkozy a confirmat zvonurile. Fostul președinte al Franței și-a anunțat, astăzi, pe Facebook, revenirea în politică.

INUNDAȚIILE fac VICTIME în Franța: 5 oameni au murit și 2 sunt dați dispăruți
De Vera Puiu 19 septembrie 2014

O furtună violentă a făcut victime în sudul Franței. Cinci oameni au murit și doi sunt dați dispăruți după ce ploile abundente au provocat inundații și alunecări de teren.

Un nou mesaj al Statului Islamic. Un filmuleț cu un nou ostatic britanic a fost postat pe internet de gruparea teroristă
De Ciprian Paraschivu 19 septembrie 2014

Gruparea teroristă Statul Islamic a dat publicității o înregistrare cu un nou ostatic britanic. Este vorba despre John Cantlie, un cunoscut jurnalist independent, răpit de jihaniști în 2012, imediat după ce a sosit în Siria.

Taifun în Arhipelagul Filipine. Peste 400.000 de persoane au fost evacuate
De Ciprian Paraschivu 19 septembrie 2014

Sute de mii de persoane evacuate, instituții închise și oameni blocați pe acoperișurile caselor. Sunt efectele trecerii unui taifun peste Filipine. Ploile torențiale și inundațiile puternice au afectat, în principal, capitala Manilla.

Marea Britanie și întreaga Europă răsuflă ușurate după ce Scoția a respins independența
De Ciprian Paraschivu 19 septembrie 2014

Premierul britanic s-a declarat încântat de rezultatul scrutinului organizat, ieri, în Scoția. Iar David Cameron a făcut un lucru pe care nimeni nu l-a crezut posibil până acum: le-a promis puteri sporite celor patru națiuni care constituie Regatul Unit.

REZULTATE FINALE. Scoția rămâne în Marea Britanie! 55,3% din alegători au spus „NU” independenței. GALERIE FOTO
De Vera Puiu 19 septembrie 2014

Scoția a decis: țara va rămâne parte a Regatului Unit. Potrivit rezultatelor finale, 55,3 la sută din alegători au respins ideea independenței. Prezența la urne a fost una record: aproape 85 la sută dintre persoanele cu drept de vot au mers la referendum.

Și-a ucis fiica și cei 6 nepoți, apoi s-a sinucis. VEZI AICI detaliile tragediei care a îngrozit Statele Unite
De Vera Puiu 19 septembrie 2014

Caz înfiorător în statul american Florida. Un bărbat și-a ucis fiica și cei șase nepoți cu o armă de foc. Potrivit anchetatorilor, copiii aveau vârste cuprinse între trei luni și zece ani.

Președintele Franței, Francois Hollande, și-a dat astăzi acordul pentru raiduri aeriene franceze împotriva Statului Islamic în Irak
De Robert Cioancă 18 septembrie 2014

Președintele Franței a anunțat astăzi că a dat undă verde pentru atacuri aeriene în Irak în cadrul luptei împotriva jihadiștilor din Statul Islamic. Însă, la fel ca Statele Unite, Francois Hollande a precizat că nu va trimite și trupe la sol.

Ziua cea mare a venit: Scoția își decide viitorul la referendum

Un nou stat ar putea apărea pe harta Europei. Se fac pronosticuri, se pun pariuri și sunt analizate scenarii în cazul independenței Scoției, care azi își hotărăște viitorul. Pentru scoțieni, ziua de azi este cea mai importantă din ultimii trei sute de ani. Potrivit unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, 51 la sută dintre alegători se pronunță împotriva independenței față de Marea Britanie.

Șase tineri iranieni au fost condamnați la 91 de lovituri de bici pentru că au realizat propria versiune a videoclipului „Happy”
De Ciprian Paraschivu 18 septembrie 2014

Șase tineri iranieni au fost condamnați la 91 de lovituri de bici, după ce au realizat propria versiune a videoclipului „Happy” al lui Pharel Williams.