luni, 6 iulie 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Papa Francisc a revenit în America Latină
De Oana Stupariu 5 iulie 2015

Papa Francisc a părăsit astăzi Roma pentru un nou turneu în America Latină, unde trăiesc cei mai mulți catolici practicanți.

REFERENDUM GRECIA. Majoritatea grecilor au votat ÎMPOTRIVA măsurilor de austeritate - UPDATE
De Vera Puiu 5 iulie 2015

Este tensiune la Atena, unde sunt așteptate rezultatele referendumului decisiv pentru Grecia. Milioane de oameni au fost chemați la urne pentru a hotârî dacă spun “NU” austerității sau rămân în Zona Euro. Premierul Alexis Tsipras i-a îndemnat pe greci să își ia destinul în propriile mâini. De teama unor posibile violențe de stradă, Guvernul a mobilizat armata.

Grecia între DA sau NU în presa occidentală!
De Oana Stupariu 5 iulie 2015

Referendumul de astăzi din Grecia este urmărit de o lume întreagă. Europa are cele mai mari emoții dat fiind impactul unei posibile ieșiri a țării din zona euro. În schimb, pentru toate statele afectate de criza economică propunerile adresate opiniei publice elene întăresc solidaritatea celor care se opun măsurilor dure de austeritate.

Angelina Jolie va intrepreta rolul împărătesei Ecaterina cea Mare
De Vera Puiu 5 iulie 2015

Angelina Jolie va interpreta rolul Ecaterinei cea Mare într-un nou film despre viața amoroasă scandaloasă a împărătesei Rusiei.

Grecia, între disperare și minciună. Locuitorii unei insule s-au prefăcut orbi pentru a nu plăti taxe!
De Lavinia Stanciu 4 iulie 2015

Au trăit ani buni cu bani împrumutați și au plătit acest preț cu o austeritate nemiloasă. Grecii sunt acum un popor pentru care dezastrul este realitatea crudă pe care trebuie să o înfrunte. Mulți dintre ei abia fac față cheltuielilor zilnice. Plătesc, însă, prețul pentru nepăsarea a mii de compatrioți care au preferat să înșele statul.

Grecia fierbe înaintea referendumului de duminică
De Ciprian Paraschivu 4 iulie 2015

Grecia fierbe înainte de referendumul de mâine. Premierul Alexis Tsipras și-a făcut aapariția, seara trecută, în fața a peste 15 mii de susținători pe care i-a îndemnat să nu accepte condițiile impuse de creditori, să voteze pentru o Grecie demnă și curajoasă. Însă și tabăra „DA” a organizat propriul protest, pentru că vrea să meargă mai departe alături de Europa. O singură întrebare se află acum pe buzele multor oameni: „Cum va fi Grecia începând de luni?”

4 iulie, Ziua națională a Statelor Unite
De Lavinia Stanciu 4 iulie 2015

Statele Unite celebrează Ziua Independenței. Astăzi, în toată țara vor fi organizate evenimente care amintesc de istoria SUA, care celebrează democrația și tradițiile americane. Vor avea avea loc parade, festivități solemne, picnicuri și focuri de artificii. Sărbătoarea națională a Statelor Unite este, însă, o zi de maximă tensiune pentru polițiști și agenții serviciilor de securitate, după ce autoritățile americane au avertizat că riscul comiterii de atentate este foarte ridicat.

Cod roșu de caniculă în Europa
De Lavinia Stanciu 3 iulie 2015

Europa se confruntă cu temperaturi record pentru ultimul deceniu. Vestul și centrul continentului au parte de un val de caniculă care a alertat autoritățile. În Elveția și Polonia a fost decretat cod roșu. Cu temperaturi extrem de ridicate se luptă și Franța, Spania și Portugalia.

Submarin cu 2,5 tone de cocaină, descoperit în Pacific
De Ciprian Paraschivu 3 iulie 2015

Un mic submarin încărcat cu 2,5 tone de cocaină, care venea din Columbia și se îndrepta spre Mexic, a fost interceptat în Oceanul Pacific.

Pregătiri pentru referendum în Grecia. Tabăra DA devine tot mai numeroasă
De Oana Stupariu 3 iulie 2015

Cu două zile înainte de controversatul referendum, Grecia este mai divizată ca niciodată. În premieră, adepții votului afirmativ îi devansează ca procent pe cei care intenționează să voteze împotriva propunerilor creditorilor. Până și Biserica Ortodoxă Elenă s-a implicat în dispută și face lobby pentru acceptarea măsurilor de austeritate, în condradicție cu premierul Alexis Tsipras.

Ungaria nu renunță la controversatul gard de la granița cu Serbia
De Ciprian Paraschivu 3 iulie 2015

Lucrările pentru construirea controversatului gard la frontiera dintre Ungaria și Serbia sunt pe cale să înceapă, în ciuda opoziției din partea Bruxelles-ului.

Joseph Stiglitz, laureat Nobel: “Europa forțează Grecia să accepte inacceptabilul!”
De Lavinia Stanciu 2 iulie 2015

Europa este responsabilă pentru eșecul soluțiilor impuse pentru scoaterea Greciei din criză. O spune Economistul american Joseph Stiglitz. Laureat al Premiului Nobel, acesta nu s-a ferit să afirme că Europa nu-și asumă responsabilitatea în acest caz și, mai mult, forțează statul elen să accepte inacceptabilul.

Veste șoc pentru 11.000 de pacienți: dentiștii i-ar fi infectat cu HIV și hepatita C!
De Vera Puiu 2 iulie 2015

Peste 11 mii de persoane care s-au tratat în ultimii ani la o clinică dentară din Sydney ar fi putut fi infectate cu HIV sau cu virusul Hepatitei C. Explicația unuia dintre cei șase stomatologi care nu și-au dezinfectat instrumentarul este halucinantă: la 75 de ani nu mai poate ține pasul cu noile proceduri.

Grecia vrea să încheie acordul de salvare de la faliment după referendum
De Oana Stupariu 2 iulie 2015

Orice pasăre pe limba ei moare, a fost mesajul miniștrilor de Finanțe din Zona Euro, care au respins, aseară, orice negociere cu oficialii greci înainte de referendumul de duminică. Ministrul elen al Finanțelor este de acord cu această decizie, dar i-a acuzat de șantaj pe creditorii țării sale. El a afirmat că măsurile de austeritate au fost impuse cu scopul de a destabiliza Guvernul premierului Alexis Tsipras, forțat să îndemne populația să voteze în favoarea reformelor dure.

Zeci de morți într-un naufragiu în Filipine
De Ciprian Paraschivu 2 iulie 2015

Un feribot ce transporta 173 de persoane a naufragiat din cauza condițiilor meteo nefavorabile, în zona centrală a apelor teritoriale ale Filipinelor.

Alertă umanitară maximă în Yemen
De Ciprian Paraschivu 2 iulie 2015

Organizația Națiunilor Unite a decretat nivel maxim de alertă umanitară în Yemen, unde luptele fac zeci de victime în fiecare zi. Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și peste 100 rănite într-un bombardament efectuat de rebelii șiiți la Aden.

Cuba, prima țară din lume care a eliminat transmiterea HIV de la mamă la copil
De Vera Puiu 1 iulie 2015

Cuba a devenit prima țară din lume care a eliminat transmiterea HIV și a sifilisului de la mamă la copil. Confirmarea vine chiar din partea Organizației Mondiale a Sănătății. În 2013, în această țară s-au născut doar doi copii care au fost infectați cu HIV de mamele lor.

Ucraina nu mai cumpără gaze din Rusia
De Ciprian Paraschivu 1 iulie 2015

Ucraina și-a suspendat achizițiile de gaze naturale rusești, după ce compania de stat nu a reușit să negocieze un nou acord cu Gazprom.

Creditorii Greciei: Noile propuneri de reformă ale Atenei sunt insuficiente
De Oana Stupariu 1 iulie 2015

Grecia a intrat în clubul țărilor care nu și-au achitat datoriile față de FMI, alături de Zimbabwe, Sudan și Cuba. Este prima țară dezvoltată care a intrat, tehnic, organizat o nouă teleconferință, în această dimineață, pentru a analiza situația de criză.

Grecia a intrat în incapacitate de plăți
De Ciprian Paraschivu 1 iulie 2015

Tehnic, Grecia a intrat în această noapte, în incapacitate de plată, în contextul în care nu a putut achita tranșa de 1,6 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional. Liderii Eurogrup au anunțat că se vor reuni din nou, astăzi, pentru a analiza situația de criză.

DE LA EXTAZ LA AGONIE. Grecia, îngenuncheată de datorii!
De Lavinia Stanciu 30 iunie 2015

Cândva țara cu unul dintre cele mai dinamice ritmuri de creștere din lume, Grecia se confruntă acum cu colapsul financiar. Cu rată a șomajului care a crescut constant și cu împrumuturi care au sufocat-o, această țară pare să nu mai găsească drumul spre ieșirea din austeritate. Oamenii sunt debusolați, au voie să retragă bani doar cu măsură și se tem că ceea ce urmează va fi și mai rău. Spun că nu mai este loc pentru optimism și că nu vor mai putea supraviețui multă vreme.