miercuri, 30 iulie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1381 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Organizația Medici fără Frontiere: Epidemia de Ebola a scăpat de sub control!
De Cristina Sîmbeteanu 30 iulie 2014

Epidemia de Ebola ce a atins mai multe state din Africa amenință să scape de sub control. În plus, există suspiciunea că boala s-ar putea extinde și în Asia. Un reputat specialist din Sierra Leone care coordona gestionarea epidemiei în țara sa a murit după ce a contractat virusul letal. Organizația Mondială a Sănătății și cea a Aviației Civile Internaționale au programat o reuniune de urgență pe tema propagării epidemiei de febră hemoragică.

Furtuni, ploi torențiale și inundații în vestul Germaniei
De Vera Puiu 30 iulie 2014

Și vestul Germaniei se confruntă cu inundații de proporții. Furtunile puternice însoțite de precipitații importante cantitativ au provocat revărsarea mai multor râuri.

Orașul LOS ANGELES a fost INUNDAT după ce s-a spart o magistrală de apă
De Vera Puiu 30 iulie 2014

Haos în orașul american Los Angeles după ce o conductă magistrală a cedat și a inundat un întreg bulevard, dar și parcarea și terenurile de sport ale Universității UCLA. Pompierii au intervenit pentru evacuarea zonei, dar și pentru a încerca să remedieze defecțiunea.

VIDEO Au apărut IMAGINILE cu FETIȚA din Satu Mare care a fost MUȘCATĂ de un PITON
De Elenis Vlahbei 30 iulie 2014

Au apărut imaginile cu fetița de 12 ani din Satu Mare care a fost mușcată de un piton. Incidentul s-a petrecut sâmbătă în timpul unui spectacol de circ.

UE și SUA au IMPUS un nou VAL de SANCȚIUNI RUSIEI. CANADA va lua și ea MĂSURI SIMILARE
De Vera Puiu 30 iulie 2014

Uniunea Europeană a luat o decizie importantă în relația cu Rusia: a impus primele sancțiuni economice împotriva acestei țări, pe care o acuză că susține prin diverse acțiuni criza din Ucraina. Și Statele Unite au extins lista cu apropiații Kremlinului care sunt vizați de sancțiuni.

16 PALESTINIENI au fost UCIȘI într-o ȘCOALĂ ONU atacată de TANCURILE ISRAELIENE
De Ciprian Paraschivu 30 iulie 2014

20 de palestinieni care se refugiaseră într-o școală a Națiunilor Unite au fost omorâți, azi-noapte, și aproximativ 100 au fost răniți, după ce forțele israeliene au atacat clădirea.

Peste 700.000 de ucraineni AU FUGIT în Rusia de TEAMA RĂZBOIULUI
De Vera Puiu 30 iulie 2014

Peste 700.000 de cetățeni ucraineni au fost nevoiți să fugă în Rusia de la începutul conflictului din estul Ucrainei.

Un ROMÂN a fost ÎMPUȘCAT MORTAL în apropiere de PARIS. Autoritățile franceze au deschis o ANCHETĂ JUDICIARĂ
De Vera Puiu 30 iulie 2014

Un român a fost împușcat mortal, aseară, de un polițist, în timpul unui unei altercații care a avut loc în apropierea Parisului.

CULTIVATORII DE CACAO nu știu ce gust are CIOCOLATA. Mulți dintre ei trăiesc într-o SĂRĂCIE LUCIE
De Vera Puiu 30 iulie 2014

Cultivatorii de cacao de pe Coasta de Fildeș sunt atât de săraci încât mulți dintre ei nici nu știu la ce se folosește aceasta.

Uniunea Europeană și Statele Unite impun un nou val de sancțiuni Rusiei
De Cristina Sîmbeteanu 29 iulie 2014

Uniunea Europeană și Statele Unite au adoptat astăzi noi serii de sancțiuni economice și financiare împotriva Rusiei. Măsura își propune să-l constrângă pe președintele Vladimir Putin să nu mai susțină acțiunile de destabilizare a Ucraina. În plus, Casa Albă acuză Rusia că a încălcat tratatul privind forțele nucleare.

Zeci de morți și răniți într-un atac terorist cu arme albe. Află unde s-a întâmplat!
De Cristina Sîmbeteanu 29 iulie 2014

Zeci de morți și răniți într-un nou atac terorist într-o regiune musulmană din nord-vestul Chinei. O bandă înarmată cu arme albe a atacat un post de poliție și câteva clădiri oficiale din comitatul Shache.

Problemele în dragoste l-au făcut pe un parlamentar moldovean să plângă în fața jurnaliștilor
De Ciprian Paraschivu 29 iulie 2014

Un parlamentar din Republica Moldova a oferit un moment plin de emoție în fața jurnaliștilor. Cu lacrimi în ochi, el i-a cerut iertare soției sale, deoarece cadoul pregătit pentru aniversarea a zece ani de la căsătorie nu a fost așa cum și-a dorit ea.

Campanie umanitară pentru pace în Fâșia Gaza: evreii și arabii refuză să fie dușmani
De Cristina Sîmbeteanu 29 iulie 2014

Animozitățile politice și religioase din Orientul Mijlociu nu au acaparat pe toată lumea. În încercarea de a sensibiliza părțile beligerante, sute de poze care arată buna înțelegere dintre civilii din cele două teritorii aflate în conflict au inundat Internetul.

Șobolani în plin centru al Parisului, în apropiere de muzeul Luvru
De Ciprian Paraschivu 29 iulie 2014

Șobolanii au invadat grădinile de lângă faimosul muzeu parizian Luvru. Se pare că aceștia sunt atrași de resturile de mâncare lăsate în urmă de sute de turiști care aleg să facă picnicuri aici. Confruntați cu o problemă atât de gravă, administratorii muzeului au contractat firme care fac deratizare în fiecare lună.

Primarii din Franța sunt acuzați că refuză înscrierea la școală a copiilor de țigani
De Ciprian Paraschivu 29 iulie 2014

Copiil țiganilor din Franța nu au dreptul la educație. Primarilor din Hexagon le refuză acestora înscrierea în învățământul de stat.

GUVERNATORUL regiunii ucrainene CERNĂUȚI către ROMÂNII care refuză încorporarea: „DACĂ NU VĂ CONVINE, PLECAȚI DIN UCRAINA!”
De Lavinia Stanciu 29 iulie 2014

Nu renunță la proteste. Etnicii români din Ucraina au blocat, azi, o autostradă aflată aproape de granița cu Ungaria pentru evidenția încă o dată că nu sunt de acord cu procesul de mobilizare decretat de Kiev. Ministerul de Externe de la București s-a declarat îngrijorat din cauza sutelor de români din Cernăuți chemați la arme. Spre deosebire de MAE, guvernatorul regiunii ucrainene a avut un singur mesaj pentru pentru cei care refuză încorporarea: „Dacă nu vă convine, plecați din Ucraina!”

GUVERNUL BRITANIC reduce la JUMĂTATE perioada de acordare a AJUTOARELOR SOCIALE pentru IMIGRANȚI
De Cristina Sîmbeteanu 29 iulie 2014

Guvernul Marii Britanii a anunțat o nouă înăsprire în domeniul ajutoarelor sociale acordate imigranților din Uniunea Europeană. Perioada în care aceștia vor putea beneficia de subvenții de la stat în timp ce își caută locuri de muncă va scădea de la șase la trei luni.

EBOLA AMENINȚĂ MAPAMONDUL. Statele lumii sunt speriate de o posibilă PANDEMIE
De Ciprian Paraschivu 29 iulie 2014

Ebola face ravagii în vestul Africii. Peste 600 de oameni au murit. Rapiditatea cu care se propagă virusul este alarmantă: cel puțin 30 de mii de persoane sunt suspectate că ar fi contractat febra hemoragică doar în Nigeria. Liberia și-a închis o parte din granițe pentru a încerca să stopeze răspândirea virusului mortal.

COASTA DE EST A STATELOR UNITE, lovită de FURTUNI. O TORNADĂ a distrus locuințe, a smuls copaci și a avariat mașini
De Vera Puiu 29 iulie 2014

Vremea extremă a provocat numeroase pagube în Statele Unite. Mai mulți copaci au fost smulși din rădăcini, iar mașinile au fost, pur și simplu, luate pe sus, după ce o tornadă a făcut ravagii în zona orașului Boston din statul Massachusettes.

Ucraina sapă TRANȘEE de-a lungul GRANIȚEI cu Republica Moldova
De Vera Puiu 29 iulie 2014

Armata ucraineană a inițiat o operațiune de fortificare a graniței cu Republica Moldova. Militarii au ordin să sape tranșee de-a lungul celor 400 de kilometri de frontieră.

Hamas nu va accepta niciun armistițiu dacă Israelul nu face primul pas pentru încetarea ostilităților
De Vera Puiu si Cristina Sîmbeteanu 29 iulie 2014

Hamas refuză orice armistițiu până când Israelul va fi de acord să pună capăt ostilităților. Lipsa de acțiune a făcut ca actualul conflict să devină tot mai sângeros. În doar câteva ore, peste 100 de palestinieni au fost uciși de raidurile armatei statului evreu. Siar singura centrală electrică din orașul Gaza nu mai funcționează, tot din cauza bombardamentelor. Premierul Bejamin Netanyahu a avertizat că operațiunile militare nu vor înceta până când gruparea Hamas nu va fi dezarmată.