duminică, 23 iulie 2017

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

CUTREMUR urmat de TSUNAMI pe coastele Turciei! Cel puțin doi morți și 200 de răniți - FOTO/VIDEO
De Mediafax 21 iulie 2017

Un cutremur de suprafață cu magnitudinea de 6,7 grade produs vineri în Marea Egee, în apropiere de coasta de vest a Turciei, a ucis două persoane, informează Reuters și Institutul american de geofizică (USGS).

O fată de 17 ani a fost ÎNJUNGHIATĂ ÎN GÂT de propriul tată pentru că avea iubit musulman!
De Alin Tarnovschi 19 iulie 2017

O fată în vârstă de 17 ani a fost înjunghiată mortal de propriul tată din cauza unei povești de iubire interzise. Atât tatăl, cât și mama și unchiul fetei, au fost arestați și acuzați de crimă.

TRAGEDIE LA ȘCOALĂ. O elevă în vârstă de 16 ani s-a spânzurat în toaleta școlii din cauza colegilor - GALERIE FOTO
De Alin Tarnovschi 18 iulie 2017

O elevă în vârstă de 16 ani și-a pus capăt zilelor, în toaleta școlii la care învăța, trupul său fiind descoperit abia după 90 de minute. Motivul gestului extrem al tinerei ar fi fost faptul că ceilalți elevi ai școlii râdeau de ea.

VIOL transmis LIVE, pe Facebook! Mii de oameni au privit ÎN DIRECT cum o tânără este bătută și abuzată sexual!
De Neptun TV 15 iulie 2017

O adolescentă a trăit clipe de coșmar după ce a fost bătută cu sălbăticie și violată de trei tineri, o fată și doi băieți, cu vârste de 17 și 19 ani.

Franța marchează Ziua Națională în condiții stricte de securitate, comemorând atacul din Nisa. Donald Trump, invitat de onoare, la Paris
De Mediafax 14 iulie 2017

Franța celebrează astăzi Ziua Națională, în contextul unor măsuri speciale de securitate, comemorând, în paralel, un an de la atacul terorist cu autocamion comis în orașul Nisa, soldat cu moartea a 86 de persoane și rănirea altor sute.

Americanii sărbătoresc astăzi Ziua Independenței
De Andreea Filip 4 iulie 2017

Ziua Statelor Unite ale Americii este sărbătorită, astăzi, pe tot cuprinsul celor 50 de state. Americanii petrec cu mare fast, prin focuri de artificii și parade. Într-un mesaj transmis presei, ambasadorul american în România, Hans Klemm, a reamintit prioritățile SUA.

ACCIDENT CUMPLIT pe o autostradă din Germania! 18 morți și 30 de răniți! GALERIE FOTO
De Neptun TV 3 iulie 2017

Cel puțin 31 de persoane au fost rănite, iar 17 sunt date dispărute, în urma coliziunii între un autocar cu turiști și un camion pe o autostradă din sudul Germaniei, în apropiere de localitatea Stammbach, informează BBC News online.