marţi, 31 martie 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1896 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Criza economică din Rusia nu-l atinge! Vladimir Putin va avea două noi aeronave de lux
De Oana Stupariu 30 martie 2015

Vladimir Putin va avea două aeronave private de lux, chiar dacă nivelul de trai al poporului său a scăzut dramatic în ultimele luni, din cauza sancțiunilor internaționale.

Ucraina ridică "Marele Zid" la granița cu Rusia
De Oana Stupariu 30 martie 2015

Cum deocamdată nu se întrezărește o soluție în conflictul cu separatiștii din estul Ucrainei, liderul de la Kiev pare să fi găsit o soluție pe cât de ingenioasă, pe atât de costisitoare! Petro Poroșenko vrea să ridice un zid uriaș la frontiera cu Rusia. Ucraina acuză, în același timp, Kremlinul că și-a concentrat flota în Marea Neagră, pentru a ataca fosta republică sovietică.

Atac armat la sediul NSA
De Lavinia Stanciu 30 martie 2015

Incident grav la sediul Agenției pentru Securitatea Națională din Statele Unite.

Noul album al Madonnei, o dezamăgire în privința vânzărilor
De Oana Stupariu 30 martie 2015

Noul album al Madonnei pare să-i poarte ghinion. Forțată să devanseze lansarea discului “Rebel Heart” după ce variante neterminate ale unor piese au fost publicate ilegal pe internet, Madonna înregistrează cele mai slabe vânzări din carieră.

Alertă cu bombă la bordul unui avion Turkish Airlines
De Vera Puiu 30 martie 2015

Un avion al Turkish Airlines, care plecase din Istanbul cu direcția Brazilia, a aterizat de urgență în orașul marocan Casablanca, după ce a fost anunțată prezența unei presupuse bombe la bord.

Procurorii germani: copilotul de la Germanwings avea tendințe sinucigașe
De Lavinia Stanciu si Vera Puiu 30 martie 2015

Copilotul avionului Germanwings, prăbușit în Alpii francezi, a fost tratat pentru tendințe suicidare acum câțiva ani, au anunțat procurorii germani. Anunțul este un nou detaliu extrem de important în investigația lansată după tragedia din Franța.

Datele personale ale celor mai importanți lideri mondiali, dezvăluite din greșeală
De Vera Puiu 30 martie 2015

Datele personale ale liderilor mondiali care au participat la ultimul summit G20, desfășurat în orașul Brisbane, au fost dezvăluite accidental de către Departamentul australian pentru Imigrație.

Nicolas Sarkozy se îndreaptă din nou spre Palatul Elysee. Dreapta franceză a câștigat alegerile locale
De Oana Stupariu 30 martie 2015

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy nu își mai încape în piele de bucurie după victoria pe care formațiunea sa a obținut-o în alegerile municipale desfășurat în urmă cu o zi.

ISRAEL. O nouă condamnare pentru fostul premier Ehud Olmert
De Oana Stupariu 30 martie 2015

Un tribunal din Ierusalim l-a declarat vinovat pe fostul premier israelian Ehud Olmert într-un dosar de corupție în care este acuzat că a primit plicuri cu zeci de mii de dolari de la omul de afaceri american Morris Talansky.

ALEGERI ÎN FRANȚA. Nicolas Sarkozy și-a arătat bucuria victoriei pe pagina de Facebook
De Oana Stupariu 30 martie 2015

Fostul președinte francez nu își mai încape în piele de bucurie grație victoriei pe care formațiunea sa a repurtat-o în alegerile municipale. Nicolas Sarkozy și-a anunțat victoria pe Facebook și nu ezită să se refere la alegerile prezidențiale din 2017 de la care aspiră să îl readucă la Palatul Elysée.

Incidentul de pe aeroportul din Canada, provocat de o pană de curent
De Vera Puiu 30 martie 2015

O pană de curent ar fi putut provoca incidentul aerian din Canada, unde 23 de oameni au fost răniți.

A început campania electorală pentru alegerile legislative din Marea Britanie. Parlamentul a fost dizolvat
De Vera Puiu 30 martie 2015

Astăzi a început campania electorală pentru alegerile legislative care vor avea loc pe 7 mai în Marea Britanie. Premierul conservator David Cameron i-a prezentat reginei Elisabeta a doua demisia Guvernului său, iar Parlamentul a fost dizolvat.

Pilotul sinucigaș de la Germawings era aproape orb
De Vera Puiu 30 martie 2015

Un tânăr entuziast, fericit și mândru că se află la manșă. Asta arată imaginile surprinse de un instructor de zbor în timpul unui antrenament.

O nouă condamnare pentru corupție pentru Ehud Olmert
De Oana Stupariu 30 martie 2015

Un tribunal din Ierusalim l-a declarat vinovat pe fostul premier israelian Ehud Olmert într-un dosar de corupție în care este acuzat că a primit plicuri cu zeci de mii de dolari de la omul de afaceri american Morris Talansky.

Barack Obama, gata să cadă la coborârea din avion
De Vera Puiu 30 martie 2015

Președintele american a fost protagonistul unui incident care ar fi putut avea urmări grave.

Clipe de groază într-un parc de distracții din New York. Oamenii au rămas blocați în rollercoaster
De Vera Puiu 30 martie 2015

Zeci de persoane au rămas suspendate la 26 de metri de pământ, după ce un rollercoaster s-a blocat într-un parc de distracții din New York.

Alertă de tsunami! Cutremur cu magnitudinea de 7,7 în Papua Noua Guinee

Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 s-a produs astăzi în largul statului Papua Noua Guinee, generând o scurtă avertizare de tsunami pentru zonele de coastă din Pacificul de Sud și Insulele Solomon din apropiere, relatează Bloomberg, în pagina electronică.

Jeremy Clarkson ar putea fi primit înapoi la "Top Gear"
De Lavinia Stanciu 29 martie 2015

Jeremy Clarkson se întoarce la Top Gear. Împreună cu cei doi colegi ai săi, el va pleca la Sydney.

Angelina Jolie, prima apariție publică de la intervenția chirurgicală de extirpare a ovarelor
De Lavinia Stanciu 29 martie 2015

Angelina Jolie a avut, aseară, prima apariție publică de la operația de extirpare a ovarelor, suferită săptămâna trecută.

Marș împotriva terorismului în capitala Tunisiei
De Lavinia Stanciu 29 martie 2015

Sute de mii de oameni au luat parte, astăzi, la un marș împotriva terorismului organizat în capitala Tunisiei după atentatul de la Muzeul Bardo, soldat cu moartea a 22 de persoane și revendicat de Statul Islamic.

AVION PRĂBUȘIT ÎN FRANȚA. Copilotul sinucigaș are origini în ROMÂNIA!
De Lavinia Stanciu 29 martie 2015

O informație apărută, astăzi, în presa germană, leagă numele țării noastre de tragedia aviatică din Franța: co-pilotul sinucigaș al aeronavei prăbușite are origini românești. Iar iubita care îl părăsise de curând l-ar purta în pântece pe copilul celui care miercuri a aruncat 149 de persoane în brațele morții.