vineri, 19 decembrie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1533 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Fermierii protestează cu tractoarele la Bruxelles
De Robert Cioancă 19 decembrie 2014

Protest al fermierilor europeni la Bruxelles. Cel puțin 30 de tractoare, secondate de peste o mie de manifestanți, au înconjurat sediile instituțiilor europene din capitala belgiană. Protestatarii sunt nemulțumiți de măsurile de austeritate și de Parteneriatul cu Statele Unite.

Un spaniol a intrat cu mașina, în care avea două butelii de gaz, în sediul partidului aflat la putere la Madrid
De Robert Cioancă 19 decembrie 2014

Atac cu mașină-capcană, eșuat în Madrid. Supărat pe autorități, un om de afaceri spaniol a intrat cu autovehiculul personal, în care se aflau două butelii, în fațada sediului Partidului Popular, aflat la putere.

Președintele cubanez ar putea face o vizită în Statele Unite
De Ciprian Paraschivu 19 decembrie 2014

Președintele cubanez ar putea efectua o vizită istorică în Statele Unite. Casa Albă a anunțat că o asemenea deplasare a lui Raul Castro nu este exclusă în contextul normalizării relațiilor dintre Washington și regimul comunist de la Havana.

Încă o tragedie cumplită în Australia. Opt copii au fost găsiți morți într-o casă
De Ciprian Paraschivu 19 decembrie 2014

Australia este din nou în stare de șoc. La doar câteva zile după luarea de ostatici din Sydney, țara se confruntă cu o nouă tragedie. Opt copii au fost găsiți morți într-o casă din statul Queensland. Lângă ei a fost descoperită și o femeie grav rănită, despre care jurnaliștii străini spun că ar fi chiar mama lor.

Putin a recunoscut: iubește și este iubit!
De Vera Puiu 18 decembrie 2014

Președintele Vladimir Putin, despre a cărui viață personală nu s-a mai știut nimic în ultima vreme, s-a destăinuit, astăzi, în fața jurnaliștilor.

Aeroporturile din Marea Britanie se pregătesc de grevă. Angajații amenință că își întrerup activitatea de Crăciun
De Vera Puiu 18 decembrie 2014

Pe aeroporturile din Marea Britanie s-ar putea instala haosul chiar înainte de Crăciun. Asta deoarece peste 500 de angajați de la sol plănuiesc să intre în grevă, pe 23 decembrie, timp de două zile.

Vladimir Putin: „Occidentul își dorește să pună în lanțuri Ursul rus, să-i scoată dinții și să-i agațe blana pe perete".
De Vera Puiu 18 decembrie 2014

„Occidentul își dorește să pună în lanțuri ursul rus, să-i scoată dinții și să-i agațe blana pe perete". Este declarația făcută, astăzi, de președintele Vladimir Putin. Deși rubla este în cădere liberă, el a apreciat că țara va ieși din criză în cel mult doi ani. Asta deși opoziția rusă susține că liderul de la Kremlin a eșuat în demersurile sale politice și că ar trebui să se retragă.

Amendă record de peste o jumătate de milion de euro pentru fotbalistul Marco Reus
De Robert Cioancă 18 decembrie 2014

Amendă record pentru internaționalul german al echipei Borussia Dortmund, Marco Reus. Sportivul de 25 de ani trebuie să plătească 540 de mii de euro pentru că a condus mai mulți ani fără permis.

Hillary Clinton a cerut o lege împotriva torturii în Statele Unite
De Robert Cioancă 18 decembrie 2014

Fostul secretar de Stat al SUA, Hillary Clinton, i-a cerut Congresului american să adopte o lege care să interzică folosirea torturii.

Un gest istoric. Barack Obama a hotărât dezghețarea relațiilor diplomatice cu Cuba. Întreaga lume a salutat hotărârea liderului american
De Ciprian Paraschivu 18 decembrie 2014

Pas istoric pentru Statele Unite și Cuba. Cele două țări vor restabili relațiile diplomatice după 53 de ani. Decizia vine după eliberarea unui cetățean american care era deținut în Cuba de mai bine de 20 ani, sub acuzația de spionaj.

Traficanți de arme români aprovizionau organizația teroristă columbiană FARC
De Ciprian Paraschivu 18 decembrie 2014

Gruparea teroristă FARC din Columbia era aprovizionată cu armament de doi români. Aceștia, împreună cu un fost parlamentar italian, traficau arme de mic și mare calibru, inclusiv lansatoare de rachete. Cei trei bărbați au fost arestați în Muntenegru, în urma unei operațiuni internaționale. Ei au fost inculpați pentru terorism în Statele Unite.

Doi români și un fost deputat italian care livrau arme către GRUPĂRI TERORISTE, arestați în Muntenegru!

Doi români și un fost deputat italian, care făceau parte dintr-o grupare ce plănuia livrarea de armament către organizația teroristă Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), au fost arestați în Muntenegru.

Asta da surpriză! Toți copiii din principatul monegasc primesc cadouri de Crăciun
De Vera Puiu 17 decembrie 2014

Prințul Albert de Monaco s-a transformat, pentru puțin timp, în ajutorul lui Moș Crăciun.

Spania a fost cuprinsă de febra pregătirilor de Crăciun. În Madrid are loc un târg tematic
De Vera Puiu 17 decembrie 2014

Este agitație mare în Madrid. Târgul de Crăciun a devenit neîncăpător, însă oamenii nu uită nici să cumpere bilete la loterie. Și în Statele Unite, apropierea sărbătorilor de iarnă l-a inspirat pe un artist musulman, care a realizat o expoziție inedită.

Răscoale în închisorile din Bolivia: deținuții acuză scăderea rațiilor de mâncare
De Robert Cioancă 17 decembrie 2014

Trei închisori din Bolivia sunt cuprinse de revolte ale deținuților. Aceștia sunt nemulțumiți de scăderea rațiilor de mâncare. Deținuții s-au urcat pe acoperișurile penitenciarelor, unde au protestat gălăgios.

Statele Unite și Cuba restabilesc relațiile diplomatice după mai bine de 50 de ani
De Lavinia Stanciu si Vera Puiu 17 decembrie 2014

Zi istorică pentru Statele Unite și Cuba. Cele două țări, multă vreme pe picior de război una cu alta, au decis să restabilească relațiile diplomatice, întrerupte în anul 1961. Decizia vine după eliberarea unui cetățean american care era deținut în Cuba de mai bine de 20 ani, sub acuzația de spionaj.

Sute de zboruri au fost anulate în Japonia din cauza unor furtuni de zăpadă
De Ciprian Paraschivu 17 decembrie 2014

Japonia se confruntă cu fenomene meteorologice extreme. Căderile masive de zăpadă și rafalele puternice de vânt au dus la anularea a sute de zboruri și închiderea mai multor autostrăzi. În plus, transportul în comun a fost suspendat, iar școlile sunt închise.

Papa Francisc a împlinit 78 de ani
De Lavinia Stanciu 17 decembrie 2014

Papa Francisc sărbătorește, astăzi, împlinirea a 78 de ani. Agenția Reuters a scris că acesta își va celebra ziua de naștere discret.

Uniunea Europeană a retras Hamas de pe lista organizațiilor teroriste
De Robert Cioancă 17 decembrie 2014

Gruparea palestiniană Hamas a fost retrasă de pe lista UE a organizațiilor teroriste. Însă Bruxelles-ul a specificat că va menține blocarea activelor mișcării paramilitare în Europa.

Rubla se prăbușește, iar economia Rusiei se îndreaptă spre prăpastie
De Robert Cioancă 17 decembrie 2014

Economia Rusiei plonjează tot mai adânc în haos, în timp ce rubla se prăbușește deja necontrolat. Moneda națională a Rusiei s-a depreciat până la un nivel record față de dolar, consecință directă a implicării Moscovei în criza ucraineană.

Mii de oameni au protestat în Budapesta, împotriva guvernului Orban
De Ciprian Paraschivu 17 decembrie 2014

Ungaria este un butoi de pulbere. Mii de oameni au protestat seara trecută împotriva guvernului Orban a cărui popularitate se află în cădere liberă. Manifestanții s-au împotrivit politicilor fiscale bazate pe creșteri de taxe și impozite.