luni, 1 septembrie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1415 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Marea Britanie introduce o nouă lege: suspecții de extremism ar putea rămâne fără pașaport britanic
De Vera Puiu 1 septembrie 2014

Premierul Marii Britanii a anunțat, astăzi, în Parlament, consolidarea unor măsuri menite să facă față amenințării jihadiste în Marea Britanie

Ministrul ucrainean al Apărării: „Țara se află în fața unui mare război cu Rusia, care ar putea provoca zeci de mii de morți!”
De Lavinia Stanciu 1 septembrie 2014

Trupele ucrainene fac un pas înapoi. Militarii s-au retras de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiștilor proruși, după ce Kievul a susținut că artileria rusă ar fi tras asupra lor.

Primul roller coaster 4D din lume va fi inaugurat în Statele Unite
De Ciprian Paraschivu 1 septembrie 2014

Americanii sunt amatori de senzații tari, iar inginerii angajați de parcurile de distracții fac își depășesc limitele pentru a-i mulțumi. Așa au ajuns să construiască primul roller coaster 4D din lume.

Mobilitate pentru imobili: mașină dedicată persoanelor cu dizabilități
De Ciprian Paraschivu 1 septembrie 2014

Persoanele cu dizabilități motorii sunt dependente de cei din jur pentru a le ajuta să se deplaseze. Totuși, mai mulți ingineri din Cehia au reușit să ofere un răspuns practic pentru această problemă.

A fost deschis CEL MAI MARE DUTY-FREE din lume. VEZI aici unde se află și ce pot cumpăra clienții săi!
De Vera Puiu 1 septembrie 2014

Cel mai mare duty-free din lume a fost inaugurat, astăzi, în China. Situat în orașul Sanya din provincia Hainan, magazinul are trei etaje și o suprafață de 70 de mii de metri pătrați.

Speranțele unei păci în Fâșia Gaza, distruse! Israelul vrea să ocupe 400 de hectare din teritoriul palestinian
De Ciprian Paraschivu 1 septembrie 2014

Anunț fără precedent făcut de Israel. Statul evreu vrea să-și mărească teritoriul, prin însușirea a 400 de hectare de teren palestinian din Cisiordania. Decizia statului evreu este considerată chiar și de Statele Unite ca fiind contraproductivă. Washington-ul se teme că acest gest va nărui total speranțele unei păci în Fâșia Gaza.

Cinci noi baze militare NATO vor fi instalate în Europa de Est. VEZI AICI care este reacția RUSIEI!
De Vera Puiu 1 septembrie 2014

Înaintarea forțelor NATO spre Est, către frontierele Rusiei, nu va face decât să destabilizeze situația, fiindcă nu are nimic de-a face cu adevăratele probleme ale securității europene.

Inundații în Suedia și Danemarca! Apele au provocat haos în cele două țări
De Lavinia Stanciu 1 septembrie 2014

 A fost haos în weekend, în sudul Suediei, zonă în care ploile torențiale au provocat inundații și un mare haos. În mai puțin de o oră, Malmo, al treilea oraș...

Oraș din Noua Zeelandă, sub teroare! Polițiștii caută un bărbat bolnav psihic care a împușcat două persoane pe stradă
De Ciprian Paraschivu 1 septembrie 2014

Un orășel din Noua Zeelandă este terorizat după producerea unei crime. Polițiștii sunt în căutarea unui bărbat care a ucis cu sânge rece două persoane aflate în fața unui birou guvernamental. Suspectul suferă este bolnav psihic.

Tragedie într-o suburbie a Parisului. Patru persoane, printre care și un copil, au murit în urma prăbușirii unui imobil
De Robert Cioancă 1 septembrie 2014

Patru persoane, printre care și un copil, au murit și alte 11 au fost rănite după ce o explozie a distrus un imobil cu patru etaje aflat într-o suburbie a Parisului. Autoritățile spun că deflagrația a fost provocată de o scurgere de gaze. Echipele de salvare caută, în continuare, cinci persoane date dispărute.

Bashar al-Assad și-a prezentat noul Guvern și a promis să lupte împotriva corupției
De Robert Cioancă 1 septembrie 2014

Președintele Siriei, Bashar al-Assad, și-a instalat noul său Guvern. El le-a cerut miniștrilor să lucreze la reconstrucția țării și să lupte împotriva corupției. Liderul de la Damasc și-a prezentat Executivul în timp ce războiul din țară a ucis peste 191.000 de persoane din martie 2011, potrivit unui bilanț ONU.

SCENARIUL SE REPETĂ! Putin vorbește despre crearea unui STAT INDEPENDENT în estul Ucrainei
De Vera Puiu 31 august 2014

Nu va fi pace până când nu se va crea un stat independent în sud-estul Ucrainei. Este declarația președintelui rus, Vladimir Putin, care afirmă în continuare, că țara sa nu dorește decât protejarea minorităților naționale din bazinul Donbass.

Fanfare din toată lumea dau proba măiestriei la Festivalul Internațional al Orchestrelor Militare din Moscova
De Cristina Sîmbeteanu 31 august 2014

Spectacol de excepție la Moscova, unde în aceste zile are loc Festivalul Internațional al Orchestrelor Militare.

Sute de răniți în confruntări antiguvernamentale în Pakistan
De Cristina Sîmbeteanu 31 august 2014

Noapte marcată de violențe, în Pakistan. Peste 230 de oameni au fost răniți, ieri, la Islamabad, în cursul unor ciocniri între poliție și manifestanții antiguvernamentali. Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. De două săptămâni, oamenii campează în Capitală unde cer insistent demisia actualului premier Nawaz Sharif, acuzat de fraude electorale. Protestatarii sunt și ei împărțiți în două tabere, care fiecare susține câte un rival al lui Sharif.

Mărturii șocante după prăbușirea unui bloc din Paris: „Am scos din dărâmături corpul unui copil. Nu mai avea cap. A fost oribil!”
De Vera Puiu 31 august 2014

S-au scurs clipe de groază, azi, într-un cartier din Paris, după ce o clădire cu 4 etaje s-a prăbușit, după o explozie cauzată, cel mai probabil, de o acumulare de gaze. Două persoane au murit, alte 11 au fost grav rănite. 9 oameni sunt dați dispăruți.

NOI SANCȚIUNI ÎMPOTRIVA MOSCOVEI. Kremlinul are termen de o săptămână pentru a înceta acțiunile în Ucraina
De Vera Puiu 31 august 2014

Kremlinul are termen de o săptămână pentru a înceta acțiunile în Ucraina. În caz contrar, Comisia Europeană va adopta noi sancțiuni împotriva Moscovei. Anunțul vine după ce șefi de stat și de Guvern din cadrul UE au participat la o reuniune de urgență ce a avut loc, aseară, la Bruxelles. Noile sancțiuni vor viza în special sectoarele finanțelor și energiei.

Donald Tusk, desemnat să devină președinte al Consiliului European
De Cristina Sîmbeteanu 31 august 2014

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a fost desemnat, ieri, la Bruxelles să îi succeadă lui Herman van Rompuy la funcția de președinte al Consiliului European. În același timp, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, a fost nominalizată să preia portofoliul diplomației europene.

Avertisment sau amenințare? VLADIMIR PUTIN: „Nu vă puneți cu Rusia!”

Președintele Rusiei a declarat că partenerii săi trebuie să înțeleagă că este mai bine să nu se confrunte cu țara sa, una dintre cele mai mari puteri nucleare.

Putin: „Tot ce atinge SUA se transformă în Libia sau Irak”
De Lavinia Stanciu 30 august 2014

Vladimir Putin a criticat, ieri, acțiunile unilaterale ale Washingtonului pe scena politică internațională.

Vladimir Putin: “Nu vă puneți cu Rusia!”
De Lavinia Stanciu 30 august 2014

Avertisment sau amenințare? Președintele Rusiei a declarat că partenerii săi trebuie să înțeleagă că este mai bine să nu se confrunte cu țara sa, una dintre cele mai mari puteri nucleare. Dată fiind situația explozivă din estul Ucrainei, șefi de stat și de Guvern din cadrul UE participă azi la un summit menit să ofere o nouă poziție comună în fața Rusiei, acuzată că a invadat fosta republică sovietică.

Pentagon: Statele Unite cheltuie 7,5 milioane de dolari pe zi pentru operațiunile militare din Irak
De Robert Cioancă 30 august 2014

7,5 milioane de dolari. Acesta este prețul plătit zilnic de Statele Unite pentru operațiunile militare din Irak împotriva jihadiștilor din cadrul Statului Islamic.