sîmbătă, 19 aprilie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1226 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Ucraina a cedat în fața pretențiilor înaintate de Rusia
De Lavinia Stanciu 18 aprilie 2014

Kievul a cedat în fața Moscovei. Guvernul ucrainean a promis autonomie pentru regiunile proruse și statut special pentru limba rusă. În același timp, în Ucraina pare să se repete un capitol rușinos și tragic din istoria omenirii. Activiștii proruși din orașul Donețk i-ar fi obligat pe evrei să-și declare averea și religia și i-au amenințat cu deportarea. Însă Rusia spune că totul este o minciună. Președintele Barack Obama s-a declarat sceptic în privința rezolvării situației din fosta republică sovietică.

Încondeierea ouălor de Paști, sincretism între obiceiurile păgâne și cele creștine
De Cristina Sîmbeteanu 18 aprilie 2014

Febra încondeierii ouălor de Paști i-a cuprins în Joia Mare pe creștinii de pretutindeni. Excepție nu fac nici etnicii sârbi din Germania, care se mândresc cu tradiția lor și cu modul special de decorare a ouălor care le înfrumusețează an de an sărbătorile.

Canada trimite 6 avioane de vânătoare F-18 în Europa de Est
De Cristina Sîmbeteanu 18 aprilie 2014

NATO ar putea accelera instalarea elementelor antirachetă în Europa. Anunțul a fost făcut, în această după-amiază, de secretarul american al Apărării. Chuck Hagel a subliniat, însă, că demersul nu reprezintă o amenințare la adresa Moscovei. De asemenea, Canada va trimite șase avioane de vânătoare F-18 în Europa de Est, în contextul crizei ucrainene. Pe același fond sensibil, Rusia a anunțat că va reînarma insulele Kurile.

Dramele continuă în cazul feribotului scufundat în Coreea de Sud
De Ciprian Paraschivu 18 aprilie 2014

Naufragiul de acum trei zile al feribotului din Coreea de Sud, la bordul căruia se aflau 475 de persoane, a creat un șoc puternic pentru supraviețuitori. Directorul adjunct al liceului care închiriase nava pentru o excursie școlară s-a spânzurat, după ce fusese salvat de la moarte. În cadrul anchetei demarate, căpitanul vasului și alți doi membri ai echipajului au fost arestați.

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 invalizi
De Vera Puiu 18 aprilie 2014

Așa cum cere tradiția, Papa Francisc a reeditat gestul suprem de umilință făcut de Iisus în Săptămâna Patimilor. Suveranul Pontif a spălat și a sărutat picioarele a 12 persoane cu dizabilități, pentru a reînvia scena biblică din Joia Mare.

Scriitorul Gabriel Garcia Marquez, regretat de o lume întreagă
De Cristina Sîmbeteanu 18 aprilie 2014

Moartea scriitorului Gabriel Garcia Marquez i-a îndurerat cumplit pe conaționalii săi columbieni, dar și pe cititorii din multe alte țări. Președintele Colmbiei a declarat trei zile de doliu național în memoria celui care a împletit în cărțile sale fantasticul și realitățile de zi cu zi. Oamenii simpli de pe străzile din Bogota rememorează cu imens regret personalitatea romancierului laureat al premiului Nobel pentru Literatură. Omagii i-au adus, însă, și numeroase celebrități din întreaga lume.

Cel puțin 12 persoane și-au pierdut viața în urma unei avalașe pe Everest
De Robert Cioanca 18 aprilie 2014

Cel puțin 12 persoane au murit, astăzi, în urma unei avalașe produse pe Everest. Autoritățile nepaleze au anunțat că au recuperat până acum toate cadavrele și au reușit să salveze șapte oameni.

Acordul de la Geneva, sub semnul întrebării
De Robert Cioanca 18 aprilie 2014

Ceea ce se întâmplă, în prezent, în Ucraina amintește de acțiunile antisemite din Germania nazistă. Activiștii proruși din orașul Donețk îi obligă pe evrei să-și declare averea și religia și să plătească o taxă pentru această procedură. Președintele Barack Obama a declarat, după încheierea reuniunii de la Geneva, că nu are nicio certitudine că acordul privind Ucraina va fi pus în aplicare și că va ajuta la detensionarea situației din această țară.

Ritual sângeros în Joia Patimilor
De Cristina Sîmbeteanu 17 aprilie 2014

Sute de credincioși ortodocși au mers în pelerinaj, astăzi, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, unde s-a desfășurat ceremonia spălării picioarelor. Cel care a efectuat acest ritual a fost Patriarhul Ierusalimului. În Filipine, însă, o practică dezaprobată de clerici are loc, în fiecare an, în Joia Patimilor. Numeroși credincioși catolici se autoflagelează în speranța că le vor fi iertate păcatele.

„Jesus Christ Superstar“, pus în scenă de deținuți
De Vera Puiu 17 aprilie 2014

Un grup de 80 de deținuți dintr-o închisoare din Peru s-a gândit că în această perioadă trebuie să facă ceva notabil ca să-și mai spele din păcate. Așa că au pus în scenă celebrul musical „Jesus Christ Superstar“. Condamnații au mărturisit că lunile de repetiții i-au ajutat să reflecte mai mult la greșelile lor, dar și la modul în care s-ar putea reabilita după ce vor ieși din închisoare.

Vladimir Putin către Edward Snowden: „Rusia nu își spionează cetățenii în masă“
De Vera Puiu 17 aprilie 2014

În cadrul sesiunii televizate care a avut loc, astăzi, în Moscova, Edward Snowden l-a întrebat pe președintele Vladimir Putin dacă Rusia interceptează informațiile cu caracter personal ale cetățenilor.

New York-ul „respiră” cai putere
De Ciprian Paraschivu 17 aprilie 2014

Salonul Auto din New York, unul dintre cele mai importante evenimente auto din Statele Unite, și-a deschis porțile. Evenimentul stă sub semnul luxului și tehnologiei eco-friendly. Pentru giganții din domeniul automobilistic acest salon reprezintă cartea lor de vizită în fața cumpărătorilor americani.

Avioanele AWACS au detectat o intensificare a traficului aerian rusesc
De Cristina Sîmbeteanu 17 aprilie 2014

NATO susține că Rusia și-a intensificat activitatea aeriană în contextul crizei existente în Ucraina, nu departe de granița sa. Survolurile aviației ruse au fost interceptate de un avion-radar al NATO, care efectuează zboruri de recunoaștere deasupra spațiului aerian al României.

Vladimir Putin a lansat avertismente la adresa Republicii Moldova și Ucrainei
De Vera Puiu 17 aprilie 2014

Președintele rus a cerut ridicarea blocadei în Transnistria. De asemenea, el a declarat că autoritățile de la Kiev folosesc tancurile împotriva propriului popor și a adăugat că speră să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina. În plus, a dat un ultimatum fostei republici sovietice pentru rezolvarea problemei privind gazele.

Explozie devastatoare la o fabrică de muniție
De Cristina Sîmbeteanu 17 aprilie 2014

O persoană a murit și cel puțin trei au fost rănite într-o explozie produsă la o fabrică de muniție din statul american Tennessee. Anchetatorii încearcă să afle acum cauza dezastrului.

Clienții unui restaurant s-au trezit cu o mașină de pompieri peste ei
De Robert Cioanca 17 aprilie 2014

Accident greu de închipuit în orașul Monterey Park din statul american California. Două mașini de pompieri s-au lovit, iar una dintre ele a fost proiectată, prin perete, într-un restaurant.

Autoritățile din Coreea de Sud încearcă să ajungă în epava feribotului scufundat ieri
De Ciprian Paraschivu 17 aprilie 2014

Trecerea timpului este în defavoarea celor aproape 300 de persoane date dispărute după naufragiul de acum două zile al unui feribot din Coreea de Sud. Scafandrii au scos până acum din apă trupurile neînsuflețite a șase oameni. Pentru toate rudele celor dați dispăruți, așteptarea este sfâșietoare, iar durerea a atins limita insuportabilului.

Aniversare inedită. Un Mustang va fi urcat pe una dintre construcțiile impunătoare din New York
De Robert Cioanca 17 aprilie 2014

Eveniment... la înălțime. Zilele acestea compania Ford aniversează 50 de ani de la lansarea primului model Mustang.

Reuniune importantă la Geneva pe tema Ucrainei
De Robert Cioanca 17 aprilie 2014

Reprezentanții Ucrainei, Rusiei, UE și Statelor Unite au ajuns, în urmă cu puțin timp, la un acord pe etape pentru detensionarea situației din fosta republică sovietică. Autoritățile de la Kiev, care susțin că au arestat zeci de spioni ruși, au mai luat o măsură drastică: au interzis intrarea pe teritoriul lor a bărbaților cu cetățenie rusă.

Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, foarte profitabile pentru Rusia
De Vera Puiu 16 aprilie 2014

Olimpiada de la Soci a adus un profit de 22 de milioane de dolari Rusiei. Cel puțin asta susține vicepremierul rus, citat de Russia Today.

NATO va crește amprenta militară în Europa de Est
De Vera Puiu 16 aprilie 2014

NATO va întări măsurile de apărare aeriană, maritimă și terestră în statele din Europa de Est, precum și în țările baltice, ca reacție la criza acutizată din Ucraina. Potrivit secretarului general al Alianței Nord-Atlantice, vor fi efectuate zboruri de supraveghere cu avioane în spațiul aerian al României și Poloniei. Anders Fogh Rasmussen a reamintit că principala sarcină a NATO este să-și apere aliații.