sîmbătă, 25 octombrie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1443 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

ATAC ARMAT într-un liceu din Statele Unite. Cel puțin șase persoane au fost rănite

Potrivit CNN, un student a deschis focul, astăzi, într-un liceu din apropierea orașului american Seattle, rănind cel puțin șase persoane, după care s-a împușcat în cap.

Cea mai ușoară mașină electrică din lume a fost creată în Germania, din colaborarea rivalilor BMW și Mercedes
De Robert Cioancă 24 octombrie 2014

Industria automobilelor a început nu de mult timp să facă pași pentru a ieși din zona neagră a marilor poluatori și a intra pe tărâmul tehnologiilor verzi, mai prietenoase cu mediul înconjurător. În această categorie se încadrează și un vehicul electric realizat de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Munchen. Aceștia au cooperat cu ingineri din industria auto și au reușit să îi reunească în cadrul aceluiași proiect pe rivalii Mercedes și BMW.

Jurnaliștii de la Daily Mail au preluat povestea tânărului din Segarcea, infectat cu HIV
De Vera Puiu 24 octombrie 2014

Cazul tânărului din Segarcea, infectat cu HIV și care a murit săptămâna trecută, a ajuns și în atenția presei internaționale.

Premieră în medicină! Medicii din Australia au transplantat inimi care au încetat să bată
De Lavinia Stanciu 24 octombrie 2014

Procedură medicală în premieră. Trei inimi „moarte” au fost aduse la viață de medicii unui spital din Australia și transplantate unor pacienți.

Explozie violentă în Germania la o conducăt de gaz din Germania
De Lavinia Stanciu 24 octombrie 2014

Zi fatidică în Germania. Un muncitor în construcții a murit și alte 26 de persoane au fost grav rănite, după ce a explodat o conductă de gaz.

Patru polițiști din New York au fost atacați pe stradă de un bărbat înarmat cu un topor
De Robert Cioancă 24 octombrie 2014

Panică în cartierul Queens din New York. Un bărbat înarmat cu un topor a atacat patru polițiști în plină stradă. El i-a rănit grav pe doi dintre aceștia înainte de a fi împușcat mortal.

Statele membre UE au încheiat un acord ambițios privind reducerea gazelor cu efect de seră
De Lavinia Stanciu 24 octombrie 2014

Statele Uniunii Europene au trecut încă o dată peste diferențele de opinie și au pus în aplicare principiul solidarității. Ele au reușit, la Bruxelles, să obțină un acord reducerea cu 40 la sută a gazelor cu efect de seră până în anul 2030. Oficialii UE spun că acest obiectiv este ambițios, că va crea locuri de muncă și competitivitate, dar organizațiile ecologiste cred exact contrariul. Acestea susțin că planul nu este deloc suficient.

Anchetatorii au aflat: teroristul din Otawa a acționat singur
De Ciprian Paraschivu 24 octombrie 2014

Poliția canadiană a prezentat primele imagini în cazul atacului armat de acum două zile și a confirmat că acesta a acționat singur. În plus, acesta era obsedat să ajungă în Siria. Mama lui a declarat că fiul său avea probleme psihice grave.

Ebola a ajuns la New York. Un medic s-a infectat cu virusul febrei hemoragice
De Ciprian Paraschivu 24 octombrie 2014

Ebola a ajuns în New York. Un medic recent întors din Africa de Vest s-a infectat cu virusul febrei hemoragice. Bărbatul de 33 de ani a fost izolat, iar persoanele cu care acesta a intrat în contact au fost identificate.

Un semn de revenire la normalitate? Rusia va recunoaște alegerile din Ucraina
De Ciprian Paraschivu 24 octombrie 2014

Rusia a anunțat că va recunoaște alegerile legislative care vor avea loc în această duminică, în Ucraina, indiferent care va fi rezultatul lor.

Mark Zuckerberg i-a surprins pe chinezi. Co-fondatorul Facebook a vorbit în mandarină timp de 30 de minute
De Vera Puiu 23 octombrie 2014

Co-fondatorul Facebook și-a uimit audiența în timpul unei conferințe pe care a susținut-o la o universitate din Beijing.

SUA testează clinic un vaccin experimental canadian împotriva virusului Ebola
De Lavinia Stanciu 23 octombrie 2014

Statele Unite au început testarea clinică a unui vaccin experimental canadian împotriva Ebola, virusul a cărui manifestare agresivă nu s-a oprit doar în Africa de Vest. Cu aproape 5 mii de victime, febra hemoragică înaintează periculos de rapid. Comisia Europeană a deblocat, azi, peste 24 de milioane de euro pentru cercetările menite să contracareze virusul care a lăsat mii de copii orfani și părinți, frați și surori cu o durere greu de alinat.

Arestări și demisii în lanț după tragedia aviatică în care a murit directorul genetal al companiei TOTAL
De Lavinia Stanciu 23 octombrie 2014

Anchetatorii ruși au arestat patru angajați ai aeroportului Vnukovo din Moscova, unde s-a produs accidentul aviatic în care a murit directorul companiei petroliere Total.

România, pe locul trei în topul celor mai mici datorii guvernamentale
De Vera Puiu 23 octombrie 2014

România se află pe locul 3 în topul țărilor din UE cu cele mai mici datorii guvernamentale. Potrivit unui raport al Eurostat, datoria țării noastre reprezintă doar 38,6 la sută din PIB.

Patru agenți ai companiei de securitate private americane Blackwater au fost condamnați la ani grei de închisoare
De Robert Cioancă 23 octombrie 2014

Dreptate după șapte ani. Patru angajați ai firmei americane de securitate Blackwater, companie ce avea contracte cu Departamentul Apărării de la Washington în timpul războiului din Irak, au fost condamnați la închisoare.

Autorul atacului armat din Canada avea probleme psihice
De Vera Puiu si Ciprian Paraschivu 23 octombrie 2014

Atacul armat produs, ieri, în capitala Canadei, a stârnit temeri că membri ai organizației Statul Islamic vor încerca să-și pună planurile diabolice în aplicare în multe state. Iar azi, lângă Memorialul unde a fost ucis militarul canadian, a avut loc o altă întâmplare gravă. În timp ce premierul Stephen Harper depunea flori în memoria soldatului omorât, un bărbat a încercat să pătrundă în zona securizată. Mai mult, un alt suspect a fost reținut, astăzi, în orașul Halifax, după ce a lăsat o armă de foc într-un autobuz.

Un bărbat a sărit gardul Casei Albe. Agenții Secret Service l-au arestat
De Lavinia Stanciu si Ciprian Paraschivu 23 octombrie 2014

Un bărbat a fost arestat, noaptea trecută, după ce a sărit gardul Casei Albe. Acesta nu a reușit să ajungă la clădirea în care locuiește președintele american. În urma incidentului, o întreagă aripă a reședinței prezidențiale a fost închisă.

Bărbatul vinovat de 39 de crime susține că le-a comis din răzbunare
De Vera Puiu 22 octombrie 2014

El a povestit că a avut o copilărie normală până la 11 ani, când a fost abuzat sexual de un vecin. Bărbatul susține că de atunci, nimic nu a mai fost la fel.

Un patron a vrut să le mulțumească angajaților pentru profitul înregistrat de companie
De Vera Puiu 22 octombrie 2014

Bonusurile pe care proprietarul unei afaceri cu bjuterii le-a oferit angajaților săi cu ocazia unei sărbători indiene au întrecut orice așteptări.

Atac terorist în Ierusalim! Un bărbat a lovit intenționat, cu mașina, un grup de oameni
De Lavinia Stanciu si Vera Puiu 22 octombrie 2014

Un bărbat a intrat, astăzi, intenționat cu mașina într-un grup de oameni, în Ierusalim. Potrivit agenției Reuters, o fetiță a murit, iar alte 7 persoane au fost rănite.

Unul dintre autorii atacurilor de la Ottawa este militant islamist
De Lavinia Stanciu si Vera Puiu 22 octombrie 2014

Este alertă în Ottawa, după ce un bărbat a deschis focul chiar în sediul Parlamentului canadian. Un militar a fost ucis, iar alte trei persoane au fost rănite. Deși suspectul a fost împușcat la rândul lui de polițiști, aceștia cred că bărbatul ar avea un complice care este, în continuare, în libertate. Mai mult, autoritățile spun că cel de-al doilea atacator poartă un văl, ceea ce sugerează că este vorba de un complot terorist islamist, probabil al grupării Stat Islamic în Irak și Levant.