marţi, 13 octombrie 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Atentatul din Ankara: Cei doi atacatori au folosit 10 kilograme de TNT
De Vera Puiu 13 octombrie 2015

Anchetatorii turci au făcut primele arestări în cazul atentatelor din Ankara. Cu toate acestea, investigatorii nu au oferit prea multe detalii presei. Atentatorii ar fi avut asupra lor 10 kilograme de TNT. Zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva președintelui Recep Tayyip Erdogan, pe care îl consideră indirect responsabil pentru tragedia care a avut loc în plină campanie electorală.

Violențe în Kosovo după ce liderul Opoziției a fost reținut
De Vera Puiu 13 octombrie 2015

Incidente violente au avut loc, ieri, în Kosovo, după ce un lider al opoziției a fost reținut.

Apel ferm de la UE pentru Rusia: Să înceteze urgent raidurile împotriva opoziției siriene!
De Oana Stupariu 12 octombrie 2015

Președintele rus a demarat o adevărată ofensivă diplomatică pentru găsirea unei soluții la războiul în Siria. Loviturile aeriene ale aviației ruse au loc concomitent cu interviuri și întrevederi oficiale pe care Vladimir Putin le-a avut pentru a justifica acțiunile militare ale Kremlinului.

IPOTEZĂ ȘOCANTĂ: Atentatul din Ankara ar fi putut fi comis la comanda unor oficiali turci
De Lavinia Stanciu 12 octombrie 2015

Situația este explozivă în Turcia. Autorii morali ai atacului sângeros care a avut loc sâmbătă ar putea fi chiar oficiali turci. Este una dintre ipotezele luate în calcul după dublul atentat cu bombă care s-a soldat cu aproape 100 de morți și 200 de răniți.

Angajați Air France, arestați după ce au agresat membri din conducerea companiei
De Oana Stupariu 12 octombrie 2015

Patru angajați ai companiei Air France, suspectați că în urmă cu o săptămână au agresat membri ai conducerii, au fost arestați în această dimineață. Incidentul a avut loc după ce Air France a anunțat că va concedia aproape 3 mii de persoane.

China construiește cel mai lung pod de sticlă din lume
De Lavinia Stanciu 12 octombrie 2015

China a început să construiască cel mai lung pod de sticlă din lume. Inginerii chinezi susțin că acesta va avea o lungime de peste 400 de metri și va fi transparent, pentru ca vizitatorii să poată admira peisajul care îi înconjoară.

Protagonista documentarului 'Grozny Blues', propus spre nominalizare la EFA Awards, răpită în Cecenia!
De Neptun TV 12 octombrie 2015

Activista pentru drepturile omului Taita Yusunova, protagonistă a documentarul 'Grozny Blues', regizat de cineastul Nicola Bellucci, care se numără printre cele 15 pelicule propuse spre nominalizare la premiile decernate de Academia de Film Europeană (EFA) în 2015, a fost răpită în Cecenia.

Rusia a reluat furnizarea de gaze către Ucraina
De Vera Puiu 12 octombrie 2015

Compania rusă Gazprom a reluat, azi, livrările de gaze naturale către Ucraina.

Mâncare gratuită pentru săracii din Atena
De Vera Puiu 12 octombrie 2015

Peste o tonă de fructe și legume ar fi ajuns la gunoi dacă o organizație nonguvernamentală din Grecia nu s-ar fi gândit că alimentele le puteau fi de folos săracilor.

Demolare spectaculoasă, dar... nereușită
De Vera Puiu 12 octombrie 2015

Demolare spectaculoasă în orașul britanic Glasgow, unde 6 clădiri s-au prăbușit simultan.

Vladimir Putin: „Dacă SUA cunoaște ascunzătorile SI, să ne spună și nouă”
De Vera Puiu 12 octombrie 2015

„Dacă SUA cunoaște ascunzătorile Statului Islamic, să ne spună și nouă”. Este afirmația președintelui Vladimir Putin, care consideră că Statele Unite se limitează la a critica raidurile Rusiei în Siria și nu vine cu soluții pentru eficientizarea operațiunilor. Liderul de la Kremlin este hotărât să susțină, în continuare, regimul condus de Bashar al-Assad.

Alegeri prezidențiale în Belarus. Aleksandr Lukașenko ar urma să câștige al cincilea mandat
De Lavinia Stanciu 11 octombrie 2015

Astăzi au avut alegeri prezidențiale în Belarus, acolo unde președintele Aleksandr Lukașenko ar urma să obțină al cincilea mandat.

Convoiul liderului Statului Islamic a fost bombardat
De Ciprian Paraschivu 11 octombrie 2015

Convoiul liderului Statului Islamic a fost bombardat de forțele aeriene ale Irakului. Deocamdată nu există informații despre starea lui Abu Bakr al-Bagdadi. Teroriștii i-au implicat și pe copii în războiul lor. Viitoarea generație de teroriști este supusă unor antrenamente foarte dure. Iar cine nu face față este aspru pedepsit.

Concursul de Cărat Nevasta în Cârcă, o competiție cu sute de obstacole
De Lavinia Stanciu 11 octombrie 2015

În urmă cu o zi, în Statele Unite s-a desfășurat o nouă ediție a Concursului Anual de Cărat Nevasta în Cârcă. Născut în Finlanda, acest sport atrage zeci de cupluri participante și mii de spectatori. Traseul este presărat cu sute de obstacole care fac ca întrecerea să devină de-a dreptul dramatică.

Bilanțul atentatului de la Ankara a ajuns la 95 de morți și 246 de răniți. Turcia a declarat zi de DOLIU național
De Lavinia Stanciu 11 octombrie 2015

Oficiali din domeniul securității au declarat, sub protecția anonimatului, că atacul de ieri a fost comis de doi kamikaze care au folosit bombe cu TNT și bile metalice.

Actorul Shia LaBeouf a ajuns după gratii
De Ciprian Paraschivu 11 octombrie 2015

Actorul Shia LaBeouf a fost arestat în statul american Texas. Aflat în stare avansată de ebrietate, starul a avut un comportament turbulent în public.

SUA va plăti daune pentru victimele bombardamentului de la spitalul din Afganistan
De Ciprian Paraschivu 11 octombrie 2015

Statele Unite vor plăti daune pentru victimele bombardamentului american asupra spitalului Medici fără Frontiere din orașul afgan Kunduz, unde au murit cel puțin 22 de persoane.

Paradă grandioasă! 70 de ani ani de partid unic în Coreea de Nord
De Oana Stupariu 10 octombrie 2015

O impunătoare paradă militară a avut loc, astăzi, la Phenian pentru a marca împlinirea a 70 de ani de la înființarea Partidului Muncitorilor, singurul din Coreea de Nord. Președintele Kim Jong-Un a urmărit cu atenție desfășurarea de forțe.

Tragedie după tragedie: încă două atacuri armate au avut loc la două universități din SUA
De Vera Puiu 10 octombrie 2015

Încă două atacuri armate au avut loc la două universități din Statele Unite. În urma acestora, două persoane au fost ucise, iar alte 4 rănite. Cu toate acestea, mare parte din americani continuă să-și apere dreptul constituțional de a deține o armă de foc. Președintele Barack Obama s-a deplasat în statul Oregon, unde a stat de vorbă cu rudele celor 9 studenți uciși, în urmă cu 8 zile, într-un atac armat ce a șocat opinia publică.

Cel puțin 86 de oameni AU MURIT în urma unor explozii în Turcia - VIDEO
De Vera Puiu 10 octombrie 2015

Turcia este în stare de șoc. Cel puțin 86 de persoane au fost ucise, iar 186 au fost rănite după ce două explozii s-au produs în apropierea garii centrale din Ankara. Numeroși lideri europeni dar și oficiali NATO au condamnat atacurile și au transmis condoleanțe poporului turc.

Aglomerație pe cerul Siriei! Franța și Rusia și-au reluat raidurile aeriene
De Oana Stupariu 9 octombrie 2015

Rusia își va continua atacurile aeriene în Siria pe întreaga durată a ofensivei forțelor loiale președintelui Bashar al-Assad. Kremlinul nu se lasă impresionat de avertismentele venite din partea Occidentului și nici nu recunoaște că și-ar fi lovit, din greșeală, unul din puținii săi aliați: Iranul. Ba chiar a denunțat o tentativă de manipulare din partea Statelor Unite.