duminică, 24 mai 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Irlandezii au scris istorie în acest week-end. Ei au adoptat prin vot popular căsătoriile între persoanele de același sex
De Ciprian Paraschivu 24 mai 2015

Irlanda a devenit prima țară din lume care legalizează căsătoriile între persoanele de același sex, prin vot popular. Iar votul de ieri a fost covârșitor. 62% dintre alegători au spus „da” căsătoriilor între homosexuali.

Stare de urgență în Peru: o persoană a fost ucisă în timpul unor proteste violente
De Vera Puiu 24 mai 2015

Autoritățile din Peru au decretat stare de urgență în două provincii din sudul țarii, după ce o persoană a murit, iar mai multe au fost rănite în timpul unor proteste violente.

Imagini incredibile! Patru persoane au murit în urma unui accident aviatic în apropiere de o autostradă din Atlanta
De Ciprian Paraschivu 24 mai 2015

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit în orașul american Atlanta, în apropierea unei autostrăzi. Un polițist care se afla în acel moment în zonă a surprins momentul dramatic.

Limitarea puterii NSA, respinsă de Senatul american
De Lavinia Stanciu 23 mai 2015

Senatul american a respins, astăzi, un proiect ce prevedea îngrădirea puterii Agenției de Securitate Națională.

Moscova avertizează: Statele Unite au lansat o vânătoare de ruși!
De Lavinia Stanciu 23 mai 2015

Rusia și-a avertizat cetățenii care călătoresc în străinătate că se află în pericol.

Email-uri ale lui Hillary Clinton, publicate de Departamentul de Stat al SUA
De Lavinia Stanciu 23 mai 2015

E-mailuri ale lui Hillary Clinton au fost publicate de către Departamentul de Stat al SUA. Mesajele electronice au fost primite și trimise în perioada în care Hillary Clinton deținea funcția de secretar de Stat.

La Summit-ul de la Riga nu s-au făcut promisiuni de aderare la UE, dar s-au dat bani
De Oana Stupariu 22 mai 2015

În cel mai tensionat moment al relațiilor dintre Uniunea Europeană și Rusia, summit-ul de la Riga a reunit șase foste republici sovietice care aspiră să devină membre ale blocului comunitar.

Distrugătorul american USS Ross vine în Marea Neagră
De Vera Puiu 22 mai 2015

Distrugătorul american USS Ross ajunge, mâine, în Marea Neagră, pentru a promova pacea și stabilitatea în regiune.

Turcia a furnizat indirect arme Statului Islamic
De Ciprian Paraschivu 22 mai 2015

Serviciile de informații din Turcia au facilitat transporturi de armament în zone din Siria aflate sub control islamist.

Problema Greciei, capul de afiș al summitului de la Riga
De Ciprian Paraschivu 22 mai 2015

Cancelarul german, Angela Merkel, și președintele francez, François Hollande, au discutat timp de aproape două ore despre datoria Greciei cu premierul elen, Alexis Tsipras. Dialogul a avut loc în cadrul summitului european desfășurat la Riga.

Șase polițiști din Baltimore acuzați oficial de moartea lui Freddie Gray
De Ciprian Paraschivu 22 mai 2015

O instanță de judecată din orașul american Baltimore a confirmat punerea oficială sub acuzare a celor șase ofițeri de poliție anchetați în cazul morții lui Freddie Gray.

"Există posibilitatea unui război între China și SUA"
De Ciprian Paraschivu 22 mai 2015

Relațiile dintre Washington și Beijing sunt tensionate, după ce marina chineză a avertizat de opt ori un avion militar american de spionaj să părăsească o zonă sensibilă din Marea Chinei de Sud.

Ucraina a suspendat cooperarea militară cu Rusia! Transnistria rămâne fără sprijinul Moscovei
De Oana Stupariu 21 mai 2015

Starea de conflict din estul Ucrainei i-a aruncat pe oficialii de la Moscova și Kiev într-o spirală a deciziilor radicale.

Priveliște greu de egalat! Va fi inaugurată puntea de observație din turnul One World Trade Center
De Vera Puiu 21 mai 2015

Turnul One World Trade Center este cea mai scumpă clădire de birouri din lume. Iar peste doar o săptămână, de la etajul 100 al acestui zgârie-nori, orașul New York va putea fi admirat în toată splendoarea.

Statul Islamic controlează aproape jumătate din teritoriul Siriei. Teroriștii au cucerit orașul Palmyra
De Vera Puiu 21 mai 2015

Planurile de expansiune ale teroriștilor Statului Islamic par de neoprit, iar temerile comunității internaționale au devenit realitate. Aceștia au ocupat orașul antic sirian Palmyra, precum și situl său arheologic, care se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Ne apropiem de apocalipsa finanaciară! VEZI AICI previziunile sumbre ale unui expert
De Vera Puiu 21 mai 2015

Sistemul monetar se apropie de dezintegrare, susține un fost oficial al Administrației fostului președinte american Ronald Reagan.

Greva feroviarilor din Germania va lua sfârșit
De Lavinia Stanciu 21 mai 2015

Feroviarii germani vor încheia greva pe care au declanșat-o în urmă cu o zi. Liderii sindicali au precizat, într-un comunicat dat publicității, că au acceptat negocierea salariului pentru angajații din transportul feroviar.

SUA a publicat sute de documente secrete ale lui Osama bin Laden
De Vera Puiu 21 mai 2015

Statele Unite au publicat peste 100 de documente care i-au aparținut lui Osama Bin Laden. Printre ele se află zeci de scrisori, dar și un formular de înscriere în rețeaua al-Qaida destinat noilor recruți. Documetele sunt mărturie a faptului că liderul terorist continua să coordoneze acțiunile rețelei din ascunzătoarea sa din nordul Pakistanului.

Stare de Urgență în California după dezastrul ecologic provocat de poluarea cu petrol
De Ciprian Paraschivu 21 mai 2015

Stare de urgență în California, în urma dezastrului ecologic provocat de poluarea cu petrol. Aproape 400 de tone de petrol s-au scurs în Oceanul Pacific, după ce s-a spart o conductă dezafectată. În apropiere se află una dintre proprietățile actorilor Brad Pitt și Angelina Jolie.

Sute de jurnaliști, sportivi și politicieni, anchetați pentru pedofilie
De Ciprian Paraschivu 21 mai 2015

Anchetă de amploare în Marea Britanie. Autoritățile cercetează peste o mie 400 de persoane pentru abuzuri sexuale asupra copiilor.

Clădire dărâmată de o alunecare de teren în China. 16 persoane încă se mai află sub dărâmături
De Ciprian Paraschivu 21 mai 2015

O persoană a murit și alte 16 sunt date dispărute după ce un imobil rezidențial de nouă etaje s-a prăbușit în sud-vestul Chinei.