duminică, 14 februarie 2016

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

loading...

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

loading...

Comenteaza aceasta stire

Franța se opune sistemului de cote obligatorii privind repartizarea refugiaților în UE
De Neptun TV 13 februarie 2016

Franța se opune mecanismului permanent de repartizare a refugiaților pe teritoriile statelor UE în baza unor cote obligatorii pe care îl propune cancelarul german Angela Merkel, a avertizat premierul francez, Manuel Valls, la conferința de la Munchen, potrivit publicației Le Figaro.

Arabia Saudită trimite militari în Turcia pentru o posibilă intervenție terestră în Siria
De Neptun TV 13 februarie 2016

Arabia Saudită trimite militari și avioane de vânătoare la o bază militară din sudul Turciei, în apropiere de frontiera cu Siria, pentru o posibilă intervenție terestră împotriva organizației teroriste Stat Islamic în Siria, informează publicația The Independent.

Jaf armat la un cazino din sudul Franței, 15 persoane rănite
De Neptun TV 13 februarie 2016

Mai mulți indivizi înarmați au atacat și au jefuit un cazino din orașul Aix-en-Provence, sudul Franței, în cursul nopții trecute, iar aproximativ 15 persoane au fost rănite ușor, relatează publicația Le Figaro.

Talent excepțional! O rusoaică trage cu arcul… cu ajutorul degetelor de la picioare
De Lavinia Stanciu 13 februarie 2016

O adolescentă din Rusia are un talent extraordinar. Fata de 19 ani trage cu arcul folosind picioarele, nicidecum mâinile.

Protest violent al fermierilor din Grecia
De Oana Stupariu 12 februarie 2016

Reformele aplicate în Grecia întâmpină o rezistență violentă! Ministerul Agriculturii, situat în centrul capitalei Atena, a fost asediat astăzi de mii de fermieri veniți din întreaga țară.

Operațiune EMOȚIONANTĂ: polițiștii din Sydney s-au mobilizat pentru a-i oferi amintiri de neuitat unui băiețel bolnav
De Vera Puiu 12 februarie 2016

Mobilizare extraordinară de forțe în orașul australian Sydney. Polițiștii nu au urmărit vreun criminal periculos, ci i-au oferit unui băiat de 9 ani, care este foarte bolnav, o zi de neuitat. Îmbrăcat într-un costum de supererou, micuțul a avut șansa de a salva lumea.

Premierul Rusiei avertizează: intervenția în Siria poate declanșa un RĂZBOI MONDIAL
De Neptun TV 12 februarie 2016

O intervenție terestră masivă în Siria a coaliției internaționale coordonate de Statele Unite riscă să declanșeze 'un nou război mondial', avertizează premierul Rusiei, Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat presei germane.

Termen de trei luni acordat Greciei pentru soluționarea problemelor de la frontieră
De Neptun TV 12 februarie 2016

Uniunea Europeană (UE) a acordat Atenei un termen de trei luni pentru a-și rezolva problemele în domeniul controlului frontierelor, Grecia riscând altfel o suspendare din zona Schengen pentru o perioadă de până la doi ani.

Cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade, înregistrat în estul Indoneziei
De Neptun TV 12 februarie 2016

Un cutremur cu magnitudinea de 6,6 grade a avut loc azi în estul Indoneziei, potrivit Agenției indoneziene de geofizică, relatează site-ul cotidianului Le Figaro.

Pacea a primit o șansă! Acord pentru încetarea ostilităților în Siria
De Lavinia Stanciu 12 februarie 2016

Vești bune pentru Siria. Principalii actori ai dosarului sirian au ajuns, azi-noapte, la un acord pentru încetarea ostilităților. Considerat un pas important pentru oprirea crimelor și suferințelor în Siria, acordul ar urma să fie implementat în termen de o săptămână.

Janos Lazar: 'Ungaria poate construi oricând gard la frontiera cu România - securitatea țării este amenințată'
De Neptun TV 11 februarie 2016

Ungaria este pregătită să construiască în orice moment gard metalic la frontiera cu România, în contextul creșterii presiunii imigrației în această zonă, situație care ameniunță securitatea țării, a reiterat joi Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Patriarhul Rusiei, Kiril, se va întâlni cu Papa Francisc în Cuba
De Neptun TV 11 februarie 2016

Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse Kiril a plecat astăzi de la Moscova spre Cuba, unde urmează să îl întâlnească pe Papa Francisc, într-o reuniune istorică între liderii a două dintre cele mai mari confesiuni creștine.

Accident feroviar în Egipt: peste 100 de răniți după ce un tren s-a lovit de un bloc de beton
De Vera Puiu 11 februarie 2016

Accident feroviar grav în Egipt. Peste 100 de persoane au fost rănite după ce un tren s-a lovit de un bloc de beton aflat pe șine. Anchetatorii încearcă să afle cum a ajuns obstacolul pe calea ferată.

Un general american a leșinat în timpul unei conferințe de presă
De Lavinia Stanciu 11 februarie 2016

Un general din Statele Unite a oferit momente de panică la Pentagon. James Martin a leșinat în timpul unei conferințe de presă dedicate bugetului de 120 de miliarde de dolari alocat Forțelor Aeriene americane.

Carnavalul de la Rio și-a ales câștigătorii! Mangueira este cea mai bună școală de samba de anul acesta
De Vera Puiu 11 februarie 2016

După îndelungi deliberări, jurații carnavalului de la Rio au decis: Mangueira este cea mai bună școală de samba din Brazilia. Este pentru a 19-a oară în istorie când dansatorii câștigă marele titlu, iar parada triumfală a confirmat priceperea și bucuria lor de a dansa.

Carnavaluri pline de culoare în toată lumea
De Vera Puiu 10 februarie 2016

Catolicii au intrat, de astăzi, în postul Paștelui. Tocmai de aceea, în multe țări au avut loc ieri carnavaluri pline de muzică, dans și multă voi bună. Atenția tuturor este îndreptată spre Rio de Janeiro, acolo unde juriul va desemna, astăzi, cea mai bună școală de samba.

Donald Trump și Bernie Sanders, învingători la alegerile primare din New Hampshire
De Vera Puiu 10 februarie 2016

Democratul Bernie Sanders și republicanul Donald Trump au câștigat, ieri, alegerile preliminare din statul american New Hampshire.

Accident feroviar din Germania: O ROMÂNCĂ RĂNITĂ - autoritățile creditează pista unei erori umane!
De Vera Puiu 10 februarie 2016

Accidentul feroviar din Germania ar fi fost provocat de o eroare umană, iar printre răniți se află și o româncă. Presa germană a scris că una dintre garnituri avea întârziere, iar un angajat al companiei care opera ambele trenuri a decis să dezactiveze sistemul de semnalizare și frânare, pentru a o lăsa să treacă.

Japonia va impune sancțiuni la adresa Coreii de Nord, după lansarea de rachetă
De Vera Puiu 9 februarie 2016

Testarea unei rachete cu rază lungă de acțiune de către Coreea de Nord le-a dat noi motive de îngrijorare țărilor din regiune și nu numai. Japonia a anunțat impunerea de sancțiuni la adresa regimului de la Phenian, care nu are voie să folosească tehnologie balistică.

Furtuna Imogen face ravagii. Două persoane au fost grav rănite de un panou publicitar
De Vera Puiu 9 februarie 2016

Două persoane sunt în stare gravă după ce au fost lovite în Paris de un panou publicitar desprins din cauza rafalelor puternice de vânt. În Marea Britanie, un bărbat a fost rănit de un copac ce i-a spart fereastra, iar peste 15.000 de locuințe sunt lipsite de curent electric.

Hackerii lovesc din nou: au dezvăluit informațiile a peste 20 de mii de angajați ai FBI
De Vera Puiu 9 februarie 2016

Numele, adresele, numerele de telefon dar și alte informații personale a peste 20 de mii de angajați ai FBI au fost făcute publice.