duminică, 23 noiembrie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1478 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Gripa aviară a afectat puternic Olanda. Autoritățile au dispus sacrificarea preventivă a peste opt mii de păsări
De Ciprian Paraschivu 22 noiembrie 2014

Gripa aviară a determinat autoritățile olandeze la măsuri extreme. După ce ieri a fost instaurată o blocadă în transporturi, astăzi a fost aprobată sacrificarea a peste opt mii de păsări de frica unei extinderi a virusului.

Caz revoltător. O elevă a fost târâtă cu forța în piscină pentru că nu a vrut să își ude părul
De Ciprian Paraschivu 22 noiembrie 2014

Un profesor de sport din Statele Unite este acuzat de comportament deplasat. Asta după ce, pe Internet, a apărut o înregistrare în care acesta o forțează pe o elevă să înoate.

Japonia și China au fost zguduite de cutremure cu magnitudinea de peste 6 grade pe scara Richter
De Robert Cioancă 22 noiembrie 2014

Japonia și China au fost zguduite, astăzi, de cutremure. Cel mai puternic, de 6,8 grade pe scara Richter, i-a afectat pe japonezi. Serviciile de intervenție au anunțat rănirea mai multor persoane și pagube materiale, dar, din fericire, nu a existat risc de tsunami.

Un vulcan din Mexic a erupt iar norul de cenușă și gaze a fost aruncat la peste cinci kilometri în aer
De Robert Cioancă 22 noiembrie 2014

Vulcanul Colima, unul dintre cei mai activi din Mexic, a erupt noaptea trecută aruncând nori de cenușă la peste cinci kilometri în aer. În Hawaii starea de urgență continuă, după ce scurgerile de lavă au înghițit deja o parte din orașul Pahoa.

Ecuadorul a anunțat că îi va oferi azil politic lui Julian Assange
De Robert Cioancă 22 noiembrie 2014

Ecuadorul a anunțat că este gata să îi ofere azil politic lui Julian Assange, cât timp va fi necesar. Fondatorul WikiLeaks este refugiat în ambasada acestei țări de la Londra, după ce autoritățile suedeze au confirmat mandatul european de arestare împotriva acestuia.

Patru persoane, printre care și o femeie însărcinată, împușcate mortal în locuința lor
De Ciprian Paraschivu 22 noiembrie 2014

Patru persoane au fost împușcate într-o locuință sitaută într-o suburbie liniștită a orașului american Cleveland.

Mașini de lux cu o valoare de peste 3 milioane de dolari s-au făcut scrum într-o parcare din Moscova
De Vera Puiu 21 noiembrie 2014

Un incendiu izbucnit într-o parcare privată din centrul Moscovei a mistuit 12 mașini de lux. În câteva minute, bolizii a căror valoare depășea 3 milioane de dolari au ars în întregime.

Ucraina a comemorat un an de la revolta populară de pe Euromaidan

Ucraina a comemorat, astăzi, un an de la debutul revoltei care i-a schimbat complet traiectoria. Președintele Petro Poroșenko a participat la ceremoniile dedicate celor care și-au dat viața pentru visul european.

Marele Bazar din Istanbul a fost declarat cel mai popular obiectiv turistic în anul 2013
De Lavinia Stanciu 21 noiembrie 2014

A trecut prin 11 incendii și două cutremure, dar a rămas o structură autentică ce continuă să fascineze lumea întreagă. Marele Bazar din Istanbul a fost declarat cel mai popular obiectiv turistic în anul 2013. Acest loc în care totul se negociază la sânge este raiul amatorilor de cumpărături, tărâmul în care zecile de arome ale mirodeniilor plutesc deasupra străzilor ce sunt gata să-și dezvăluie oricând misterele.

La un pas de moarte din cauza propriului tată! Un columbian și-a obligat fiica să înghită peste 100 de pastile cu droguri
De Vera Puiu 21 noiembrie 2014

Cruzimea unui părinte din Columbia față de copilul lui nu a avut margini. O fetiță de 11 ani a ajuns la spital în stare gravă, după ce tatăl ei i-a dat să înghită sute de grame de narcotice.

Hackerii ruși au violat INTIMITATEA a SUTE DE MII DE FAMILII, inclusiv din România. Au postat pe internet IMAGINI înregistrate de CAMERELE DE SUPRAVEGHERE
De Vera Puiu 21 noiembrie 2014

Hackerii ruși sunt în centrul unui scandal imens. Ei au reușit să spargă sistemele de securitate din milioane de case. Astfel, imaginile de pe camerele de supraveghere montate în locuințe din peste 250 de țări, inclusiv din România, au ajuns pe internet.

În Olanda a fost confirmat al doilea focar de infecție cu virusul gripei aviare
De Ciprian Paraschivu 21 noiembrie 2014

Autoritățile olandeze se află în fața unei probleme grave. În țară a fost confirmat al doilea focar de infecție cu virusul gripei aviare.

Președintele american a anunțat măsuri care înlesnesc șederea imigranților pe teritoriul SUA
De Vera Puiu 21 noiembrie 2014

Imigranții ilegali din Statele Unite ar putea primi un permis de ședere de 3 ani, dacă îndeplinesc anumite condiții. Anunțul făcut de președintele american ar putea îmbunătăți viețile a peste 5 milioane de oameni care muncesc fără acte în SUA. Totuși, majoritatea republicană din Congres se opune și spune că măsura este neconstituțională.

Președintele Barack Obama vrea să trimită trupe terestre care să lupte împotriva Statului Islamic
De Robert Cioancă 21 noiembrie 2014

Pentru prima dată, consilierii de securitate ai președintelui american au vorbit deschis despre planul unei intervenții militare terestre împotriva Statului Islamic.

Vladimir Putin se teme că actuala criză din Ucraina ar putea încuraja proteste pe teritoriul Rusiei
De Robert Cioancă 21 noiembrie 2014

Președintele Vladimir Putin se teme de izbucnirea unei revoluții pe teritoriul Rusiei. El a declarat la Kremlin, în cursul unei ședințe a Consiliului de Securitate, că Moscova trebuie să țină cont de lecțiile învățate de alte state, cum ar fi Ucraina sau Georgia, și să nu permită apariția unor astfel de revolte.

Explozie la o platformă petrolieră. O persoană a murit și alte trei au fost rănite
De Robert Cioancă 21 noiembrie 2014

O platformă petrolieră a explodat în această dimineață. Un post de televiziune a anunțat că o persoană a murit și alte trei au fost rănite.

Tensiuni la Viena la summit-ul pe tema programului nuclear iranian
De Ciprian Paraschivu 20 noiembrie 2014

Negocierile pe tema programului nuclear iranian, care au loc la Viena, se desfășoară într-un climat tensionat iar ajungerea la un acord este aproape imposibilă.

Miss Honduras și sora ei au fost ucise din gelozie. Criminalul și-a mărturisit fapta!
De Lavinia Stanciu 20 noiembrie 2014

Miss Honduras a fost împușcată de două ori în spate, în timp ce încerca să fugă de iubitul gelos al surorii sale, pe care a ucis-o din gelozie.

Se deschide Salonul Auto din Los Angeles. Zeci de modele noi vor fi lansate pe durata evenimentului
De Ciprian Paraschivu 20 noiembrie 2014

Mâine, în Los Angeles, își deschide porțile cel mai mare salon auto din Statele Unite. Producătorii de automobile vin cu zeci de modele noi la acest eveniment care va promova luxul, motorizările puternice și tehnologiile prietenoase cu mediul.

Carambol cu peste 70 de mașini în China. Bilanțul este tragic
De Vera Puiu 20 noiembrie 2014

Cel puțin 2 persoane au murit, iar alte peste 20 au fost rănite într-un carambol cu peste 70 de mașini, care a avut loc pe o șosea din estul Chinei.

Statele Unite, paralizate sub nămeți de 2 metri. GALERIE FOTO
De Vera Puiu 20 noiembrie 2014

Iarna face ravagii în Statele Unite. În New York, stratul de zăpadă măsoară aproape 2 metri. Opt persoane au fost răpuse de gerul care a venit prea devreme pe teritoriul american. Transporturile sunt paralizate, iar oamenii abia reușesc să iasă din case.

Breaking News: