marţi, 28 aprilie 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1905 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Germania cunoștea pericolele survolării spațiului aerian al Ucrainei înainte de prăbușirea cursei MH17
De Ciprian Paraschivu 27 aprilie 2015

Berlinul cunoștea riscurile legate de o eventuală survolare a spațiului din estul Ucrainei, înainte de prăbușirea zborului MH17. Această țară a refuzat, însă, să informeze companiile aeriene germane.

VIDEO. O cisternă în flăcări a blocat o autostradă în California
De Oana Stupariu 27 aprilie 2015

O cisternă a luat foc pe una dintre cele mai circulate autostrăzi din statul american California.

Imagini tulburătoare cu una dintre avalanșele de pe muntele Everest
De Oana Stupariu 27 aprilie 2015

A fost dată publicității o înregistrare video tulburătoare cu una dintre avalanșele care au ucis 22 de alpiniști și 17 șerpași în masivul Everest. Românii care se aflau în expediție sunt bine și așteaptă să fie repatriați. Elicopterele au reluat, astăzi, evacuarea celor peste 200 de alpiniști blocați pe cel mai înalt vârf din lume.

Kievul acuză Moscova că transportă focoase nucleare în Crimeea
De Ciprian Paraschivu 27 aprilie 2015

Kievul deține informații conform cărora un transport cu însemnul „Pericol nuclear” a pornit de pe teritoriul Rusiei spre peninsula Crimeea.

Aproape 4.000 de morți după seismul din Nepal. Reconstrucția va costa peste 5 miliarde de dolari!
De Lavinia Stanciu 27 aprilie 2015

Situația din Nepal este greu de descris în cuvinte. În zonele devastate de cutremurul de sâmbătă este aproape imposibil să mai găsești o casă rămasă întreagă. Pagubele materiale depășesc cinci miliarde de dolari. Un bilanț provizoriu arată că mișcarea telurică de sâmbătă a provocat moartea a peste 3 mii 500 de persoane.

29 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl
De Vera Puiu 27 aprilie 2015

Ucraina a comemorat cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii. Pe 26 aprilie 1986, unul dintre reactoarele de la centrala nucleară de la Cernobîl a explodat. Radiațiile s-au răspândit în Europa și au făcut mii de victime.

Agenția de analize militare Stratfor sfătuiește România să limiteze influența străinilor
De Oana Stupariu 26 aprilie 2015

Agenția de analize militare Stratfor s-a interesat despre situația geopolitică a țării noastre în contextul crizei din Ucraina.

Primăria din orașul suedez Helsingborg a încurcat limba romani cu româna
De Oana Stupariu 26 aprilie 2015

Primăria din orașul suedez Helsingborg a comis o gafă de proporții, taxată copios de presa locală.

Președintele american a fost în formă maximă la Dineul Corespondenților din acest an
De Ciprian Paraschivu 26 aprilie 2015

Președintele american a fost în formă maximă la Dineul Corespondenților, de seara trecută. Barack Obama nu a menajat pe nimeni în discursul său. A glumit pe seama adversarilor, aliaților, dar s-a și autoironizat.

Hackerii ruși i-au citit mail-urile lui Obama
De Oana Stupariu 26 aprilie 2015

Administrația de la Washington are parte de o mare umilință după ce s-a aflat că o parte din corespondența electronică a președintelui Obama a fost accesată de hackerii ruși, anul trecut.

Românul care a povestit lumii tragedia de pe Everest
De Ciprian Paraschivu 26 aprilie 2015

Alpinistul român Alex Găvan a transmis lumii întregi informații despre cutremurul din Nepal și avalanșele din masivul Everest. Postările românului de pe Twitter au fost preluate de cele mai importante instituții de presă din lume, printre care și marile agenții Reuters și France Presse.

Captură uriașă de cocaină în Marea Nordului

Peste două tone de cocaină au fost descoperite astăzi de autoritățile britanice, la bordul unui remorcher, în Marea Nordului.

Cifrele dezastrului din Nepal: peste 3.200 de morți și 6.500 de răniți - UPDATE
De Oana Stupariu 26 aprilie 2015

Comunitatea internațională s-a mobilizat pentru a veni înajutorul Nepalului, o țară dărâmată la propriu de cutemurul devastator de sâmbătă. Bilanțul provizoriu vorbește despre 3.200 de morți, aproape șase mii 500 de răniți și peste șase milioane de oameni care au nevoie de ajutor de urgență.

Spectacol... vulcanic în Chile
De Lavinia Stanciu 25 aprilie 2015

Satele și orașele de lângă vulcanul chilian Calbuco, ce a erupt miercuri, sunt acoperite de un strat gros de cenușă.

Ceremonii comemorative în toată lumea la împlinirea a 100 de ani de la genocidul armean
De Lavinia Stanciu 25 aprilie 2015

Genocidul armean a fost comemorat, ieri, în numeroase țări. La 100 de ani de la masacrarea a 1,5 milioane de armeni au fost organizate marșuri, au fost depuse flori în memoria victimelor, iar drapelul Turciei, care nu recunoaște genocidul, a fost ars.

TRAGEDIE! Cutremur de 7,9 grade Richter în Nepal - peste 1.500 de morți. MAE: cetățenii români sunt în afara pericolului!
De Vera Puiu 25 aprilie 2015

Catastrofă în Nepal, unde un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter a luat viețile a aproximativ 1.500 de oameni. Situația este dezastruoasă. Mii de clădiri s-au prăbușit, iar bilanțul negru crește de la o oră la alta. Seismul a fost atât de puternic, încât s-au înregistrat victime și în statele vecine, India și Tibet. Alpiniștii aflați la baza muntelui Everest au fost surprinși de avalanșe puternice cauzate de cutremur. Printre ei se află și români. Doi dintre conaționalii noștri sunt dați dispăruți.

UE cere o anchetă după declarațiile lui Iliescu cu privire la existența unui centru CIA în România
De Silvia Pascale 25 aprilie 2015

Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Anne Brasseur ,cere autorităților române să efectueze o anchetă serioasă după afirmațiile făcute de Ion Iliescu cu privire la existența unui centru CIA în România.

O româncă de 45 de ani a fost sechestrată și violată timp de nouă ani într-o fermă din Sicilia
De Cristina Pancrat 25 aprilie 2015

O imigrantă româncă a fost sechestrată într-o fermă din regiunea italiană Sicilia nouă ani, timp în care a fost violată de patronul pentru care lucra și a fost forțată să facă mai multe avorturi, femeia fiind eliberată de autorități, scrie Corriere del Mezzogiorno.

Buget de 120 de milioane de euro pentru căutarea și salvarea imigranților în Mediterana. România e reticentă!
De Oana Stupariu 24 aprilie 2015

Convocat de urgență după moartea a peste 700 de persoane în Marea Mediterană, summit-ul extraordinar de ieri al Consiliului European a uniformizat poziția statelor membre UE în privința combaterii traficului de persoane.

Rețea teroristă anihilată în Italia. Suspecții plănuiau un atac asupra Vaticanului
De Vera Puiu 24 aprilie 2015

Forțele de ordine italiene au destructurat o rețea teroristă islamistă. Cel puțin 18 persoane au fost arestate.

Turcia concurează ceremonia de comemorare a genocidului armean cu un summit al păcii
De Oana Stupariu 24 aprilie 2015

Ceremonii oficiale de comemorare a centenarului genocidului armean au avut loc, astăzi, în Erevan, în prezența președinților Rusiei și Franței, dar și a mai multor delegații străine.