vineri, 31 octombrie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1453 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Un suedez este primul posesor al mâinii bionice controlate cu puterea minții
De Ciprian Paraschivu 30 octombrie 2014

Un suedez a devenit primul posesor al mâinii bionice care poate fi folosită cu ajutorul puterii gândului. Sistemul dezvoltat de o echipă de cercetători suedezi îi permite creierului să controleze proteza prin intermediul unor comenzi transmise direct de creier.

Un avion S-A PRĂBUȘIT peste aeroport! Cel puțin patru persoane au murit și alte cinci se află în stare critică
De Lavinia Stanciu 30 octombrie 2014

Aeroportul din orașul american Kansas a fost închis pentru câteva zeci de minute după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit. Aeronava s-a lovit de acoperișul unei clădiri care adăpostea simulatoare de zbor și a luat foc. În urma tragediei cel puțin patru persoane și-au pierdut viața și alte cinci se află în stare critică internate în spital.

Capela Sixtină beneficiază de sisteme noi de iluminare și ventilație care protejează frescele vechi de 500 de ani
De Vera Puiu 30 octombrie 2014

Vaticanul a inaugurat două sisteme de iluminare și ventilație concepute special pentru protejarea frescelor realizate de Michelangelo în urmă cu mai bine de 5 secole. Peste 7 mii de LED-uri le dezvăluie vizitatorilor detaliile operelor de artă care îmbracă pereții și tavanul lăcașului de cult.

Suedia a devenit prima țară occidentală din UE care a recunoscut statul Palestina
De Robert Cioancă 30 octombrie 2014

Suedia a devenit prima țară occidentală din Uniunea Europeană care a recunoscut statul Palestina. Potrivit presei suedeze, oficialii de la Stockholm au considerat că sunt îndeplinite criteriile de drept internațional în acest sens.

Chile a devenit prima țară din America Latină care permite cultivarea de canabis în scopuri terapeutice
De Vera Puiu 30 octombrie 2014

Chile a devenit prima țară din America Latină care cultivă canabis în scopuri terapeutice. Programul aprobat de autorități prevede tratarea a 200 de pacienți bolnavi de cancer. Primele plante vor fi recoltate în luna aprilie.

VIDEO. O familie de turiști a surprins pe camera de filmat impactul dur dintre un tren și un camion blocat pe șine
De Robert Cioancă 30 octombrie 2014

O familie din Statele Unite, plecată în concediu prin țară, a reușit să surprindă un moment pe cât de șocant, pe atât de real.

DIRECTORUL APPLE a recunoscut, în mod oficial, că este HOMOSEXUAL
De Vera Puiu 30 octombrie 2014

Directorul general al Apple a dezvăluit că este homosexual. Tim Cook a afirmat că datorită orientării sale sexuale a învățat să fie tolerant, dar și să nu plece urechea la răutatea oamenilor.

Discuțiile purtate de Rusia și Ucraina pentru gazele naturale, blocate. Moscova a pus o singură condiție
De Lavinia Stanciu 30 octombrie 2014

Rusia și Ucraina nu reușesc să rezolve problema referitoare la gazele naturale. Prezenți la Bruxelles pentru discuții care să ducă la un acord în acest sens, oficilii din cele două țări par a se afla în fața unui zid greu ed escaladat. Delegația rusă a precizat că nu va reveni la masa negocierilor Ucraina și Uniunea Europeană nu ajung la un acord privind finanțarea datoriei pe care fosta republică sovietică o are la Gazprom.

Televiziunea americană Fox News va dezvălui identitatea soldatului care l-a ucis pe Osama bin Laden
De Robert Cioancă 30 octombrie 2014

Postul de televiziune american Fox News a anunțat că va face publică identitatea militarului Navy Seals care l-a împușcat pe fostul lider al rețelei teroriste Al-Qaida, Osama bin Laden.

Premieră în Europa. Un skatepark din Marea Britanie a fost înscris în categoria monumentelor istorice
De Robert Cioancă 30 octombrie 2014

Premieră în Europa. Un skatepark din Londra a fost înscris în categoria monumentelor istorice. Anunțul a fost făcut de English Heritage, instituția ce se ocupă cu administrarea patrimoniului britanic.

ȘOCANT! Și-a decapitat mama și i-a târât cadavrul pe străzi!
De Ciprian Paraschivu 29 octombrie 2014

New York-ul este în stare de șoc după ce un bărbat și-a decapitat mama apoi a târât cadavrul pe străzi. Imaginea terifiantă i-a făcut pe oameni să creadă inițial că este vorba despre o glumă de Haloween.

NATO este în alertă! Peste 20 de aeronave rusești au fost interceptate în ultimele două zile deasupra Europei!
De Ciprian Paraschivu 29 octombrie 2014

NATO este în alertă după ce Rusia și-a intensificat activitățile aeriene deasupra Europei. Alianța Nord-Atlantică a efectuat mai multe intervenții de interceptare a unor avioane rusești care au pătruns în spațiul aerian european în ultimele două zile.

Lecție prețioasă de viață. O fetiță ne învață cum sâ gândim pozitiv!
De Ciprian Paraschivu 29 octombrie 2014

O fetiță de doar 4 ani oferă o prețioasă lecție de viață într-un filmuleț postat pe internet. Micuța blondă, plină de energie pozitivă, se declară încântată de absolut tot ce este în jurul ei.

Un gest care topește inimi. Un băiețel bolnav de leucemie s-a bucurat de Crăciun în octombrie
De Ciprian Paraschivu 29 octombrie 2014

Comunitatea locală dintr-un orășel american s-a mobilizat pentru a-i oferi unui copil de patru ani, bolnav de leucemie, o zi memorabilă. Aceștia au mutat Crăciunul mai devreme. Oamenii au cântat colinde și au decorat orașul pentru a fi siguri că micuțul se va bucura de sfânta sărbătoare.

Peste 100.000 de oameni au protestat, în Budapesta, față decizia Guvernului ungar de a impune o taxă pe internet
De Vera Puiu 29 octombrie 2014

Peste 100 de mii de oameni s-au adunat din nou, ieri, în Budapesta pentru a protesta împotriva proiectului de lege care prevede taxarea transferului de date online.

Guvernul britanic a recunoscut: serviciile de securitate au acces, FĂRĂ MANDAT, la informații strict secrete
De Vera Puiu 29 octombrie 2014

Serviciile de informații britanice pot accesa fără mandat infromațiile colectate de agențiile de spionaj din alte țări. Informația a fost confirmată, în premieră, de Guvernul de la Londra. După această dezvăluite, organizația Amnesty International a cerut o reformă a programului de supraveghere a comunicațiilor.

Google va realiza o brățară care să diagnosticheze cancerul
De Ciprian Paraschivu 29 octombrie 2014

Google susține că în viitor îi va putea oferi omenirii o tehnologie ruptă din filmele SF pentru depistarea bolilor. Este vorba despre nanoparticule care, odată introduse în sistemul circulator, pot scana întregul corp în căutarea oricărei afecțiuni. Compania americană dorește să creeze o brățară care să diagnosticheze cancerul în stadiu incipient.

Statele Unite au consolidat măsurile de securitate în clădirile federale din cauza unor amenințări cu atentate
De Robert Cioancă 29 octombrie 2014

Autoritățile americane au sporit măsurile de securitate în clădirile guvernamentale. Decizia a fost luată pe fondul unor amenințări cu atentate și vine la câteva zile de la atacul armat din Canada.

Australia și-a închis granițele pentru cetățenii din țările vest-africane afectate de epidemia de Ebola
De Robert Cioancă 29 octombrie 2014

Australia este prima țară dezvoltată care și-a închis granițele pentru cetățenii din țările vest-africane grav afectate de epidemia de Ebola.

Explozie într-o mină de cărbune din Turcia! 20 de mineri sunt blocați în subteran
De Robert Cioancă 29 octombrie 2014

Cel puțin 20 de mineri sunt blocați într-o mină de cărbune din sudul Turciei, după ce una din galerii s-a prăbușit în urma unei explozii suspecte. La fața locului au sosit mai multe echipe de intervenție și ambulanțe, iar salvatorii încearcă să scoată apa din subteran pentru a ajunge la ortacii blocați în galeria inundată.

Tragedie în Brazilia. Cel puțin zece persoane au murit în urma unui accident rutier. Printre victime se află și copii
De Robert Cioancă 29 octombrie 2014

Cel puțin zece persoane au murit și alte 30 au fost rănite după ce un autocar a intrat în coliziune cu un camion-cisternă ce transporta ulei vegetal.