marţi, 1 decembrie 2015

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Comenteaza aceasta stire

Vladimir Putin a acuzat Turcia că face afaceri cu Statul Islamic
De Lavinia Stanciu 1 decembrie 2015

Președintele rus a acuzat Turcia că bombardierul pe care l-a doborât săptămâna trecută a fost o încercare de a proteja traficul de petrol al organizației Statul Islamic.

ONU: HIV poate fi eradicat în următorii 20 de ani
De Ciprian Paraschivu 1 decembrie 2015

1 decembrie este și ziua mondială a luptei împotriva HIV/SIDA. Numărul adolescenților care au murit de SIDA s-a triplat în ultimii 15 de ani. Concluzia este prezentată într-un raport UNICEF, care subliniază că în cele mai multe cazuri, virusul a fost contractat în copilărie. Totuși, din anul 2000 au fost evitate peste un milion de noi infecții. Iar specialiștii spun că în următoarele două decenii, HIV va putea fi eradicat.

Doi ani de la moartea lui Paul Walker, starul din 'Fast and Furious', într-un grav accident rutier!
De Neptun TV 30 noiembrie 2015

Au trecut doi ani de la moartea starului din 'Fast and Furious', Paul Walker, într-un grav accident rutier. Tragedia s-a petrecut la periferia metropolei Los Angeles și a fost provocată de prietenul lui Paul Walker, Roger Rodas, un fost pilot de curse.

Sharm el Sheikh a devenit o stațiune PUSTIE - FOTO
De Ciprian Paraschivu 30 noiembrie 2015

Cândva una dintre cele mai căutate stațiuni egiptene, Sharm el Sheikh a ajuns în paragină. Luptele interne și atentatele teroriste din ultimii ani au transformat perla turismului egiptean de la Marea Roșie într-o stațiune pustie.

Schimbările climatice, o provocare majoră! Liderii lumii trebuie să obțină un acord privind limitarea încălzirii planetei
De Lavinia Stanciu 30 noiembrie 2015

Schimbările climatice sunt o veche, dar tot mai mare provocare majoră cu care se confruntă liderii lumii. Reuniți de azi în Franța, aceștia se află într-o cursă contra cronometru de 12 zile.

Chișinăul fierbe. Mii de oameni cer alegerea prin vot direct a președintelui Republicii Moldova
De Ciprian Paraschivu 30 noiembrie 2015

Un nou protest împotriva corupției a avut loc, ieri, în centrul Chișinăului. Mii de manifestanți și-au exprimat nemulțumirea față de situația economico-politică din Republica Moldova și au denunțat corupția politicienilor din țara lor.

ACCIDENT CIUDAT în China: trei mașini au sărit în sus, simultan, pe șosea!
De Lavinia Stanciu 30 noiembrie 2015

Accident ciudat în China. Trei mașini au sărit brusc în sus, aproape simultan, pe când se aflau într-o intersecție.

Barack Obama s-a recules, în toiul nopții, în fața sălii de concerte Bataclan
De Ciprian Paraschivu 30 noiembrie 2015

Președintele american s-a recules, noaptea trecută, în fața sălii de spectacole Bataclan, unde 90 de persoane au fost ucise de jihadiștii care au comis atentatele de pe 13 noiembrie.

CRIZA IMIGRANȚILOR. Turcia și UE au încheiat un acord pentru a limita afluxul de refugiați
De Neptun TV 30 noiembrie 2015

Turcia și liderii europeni au încheiat aseară, la Bruxelles, un acord prin care urmează să încerce să gestioneze afluxul de migranți către Europa, relatează BBC News online.

Protest violent la Paris înainte de începerea Conferinței internaționale pentru Mediu
De Oana Stupariu 29 noiembrie 2015

Mii de oameni au sfidat, în această după-amiază, interdicția autorităților franceze de a organiza manifestații și mitinguri la Paris pe fondul măsurilor sporite de securitate decise în urma atentatelor teroriste. Protestul, care a fost unul încheiat cu violențe, a vizat Conferința Națiunilor Unite pentru Mediu ce va începe mâine și în cadrul căreia se va negocia un nou tratat internațional pentru limitarea noxelor.

Nouă sirieni ascunși într-un camion românesc, descoperiți în Bulgaria
De Neptun TV 29 noiembrie 2015

Autoritățile bulgare au reținut nouă sirieni, ascunși într-un camion românesc, în Trecătoarea Republica - cunoscută și ca Hainboaz - în centrul Bulgariei, relatează site-ul Novinite.com.

DECIZIE OFICIALĂ. O femeie va fi OMORÂTĂ CU PIETRE pentru că și-a înșelat soțul!
De Vera Puiu 29 noiembrie 2015

Decizie incredibilă pentru secolul al XXI-lea! O tânără originară din Sri Lanka a fost condamnată la moarte prin lapidare în Arabia Saudită. Potrivit Reuters, femeia a fost găsită vinovată de adulter.

Viață de coșmar pentru locuitorii din Crimeea, privați de electricitate
De Oana Stupariu 29 noiembrie 2015

La mai bine de o săptămână după ce naționaliștii ucraineni au atacat liniile de electricitate ce alimentau peninsula Crimeea, oamenii au revenit la un trai de început de secol fără utilitățile vieții moderne. Spitalele își desfășoară activitatea în întuneric, afacerile s-au închis temporar, transportul public s-a oprit, iar școlile sunt închise.

Familia Obama, la cumpărături de „Sâmbăta Micilor Întreprinzători” - președintele și fiicele sale au cumpărat cărți și înghețată
De Vera Puiu 29 noiembrie 2015

După Ziua Recunoștinței și Black Friday, Statele Unite au celebrat, ieri, Sâmbăta Micilor Întreprinzători. În această zi, americanii sunt încurajați să dea o șansă afacerilor mici.

Corpul pilotului rus ucis după doborârea avionului, adus în Turcia pentru a fi predat Rusiei
De Neptun TV 29 noiembrie 2015

Corpul pilotului ucis după ce forțele aeriene turce au doborât un avion rusesc marți a fost adus în Turcia ieri seara pentru a fi predat Rusiei, la solicitarea Moscovei, a anunțat premierul Ahmet Davutoglu.

SUA și Rusia și-au întrerupt raidurile în Siria împotriva Statului Islamic
De Vera Puiu 28 noiembrie 2015

Scandalul diplomatic provocat de doborârea avionului rusesc de către Turcia dă o lovitură luptei împotriva grupării teroriste Stat Islamic. Statele Unite și Turcia și-au întrerupt raidurile aeriene, după ce Rusia a desfășurat un sistem antiaerian la baza sa militară din Siria. Vladimir Putin așteaptă în continuare scuze oficiale din partea Turciei și a refuzat să se întâlnească cu președintele Erdogan.

Vreme rea în SUA: inundații și viscol în sud-vestul țării
De Vera Puiu 28 noiembrie 2015

Sud-vestul Statelor Unite se confruntă cu vremea rea. În timp ce în mai multe regiuni ploile au produs inundații de amploare, în zonele mai înalte, viscolul și poleiul i-au descurajat pe cei care voiau să plece la drum. Intemperiile au făcut mai multe victime.

Franța dublează efectivele de securitate de la Paris
De Vera Puiu 28 noiembrie 2015

Capitala Franței a devenit unul dintre cele mai securizate locuri din lume. Măsurile luate în urma decretării stării de urgență au permis progrese importante în anchetă și noi detalii au ieșit la iveală despre intențiile criminale ale lui Abdelhamid Abaaoud, considerat organizatorul seriei de atacuri de la Paris.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ordonă sancționarea Turciei! 'Nimeni nu are dreptul să doboare un avion rus pe la spate'
De Neptun TV 28 noiembrie 2015

Președintele rus Vladimir Putin a dispus astăzi sancțiuni împotriva Turciei, inclusiv un embargo asupra anumitor bunuri și interzicerea prelungirii contractelor de muncă ale turcilor care lucrează în Rusia, relatează AP în pagina electronică.

Franța acceptă cățelul oferit de Rusia după moartea lui Diesel, câinele din trupele de elită ucis în lupta antiteroristă
De Neptun TV 28 noiembrie 2015

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a mulțumit vineri Rusiei, care a oferit Parisului un cățel, în semn de solidaritate, după moartea în asaltul asupra unui apartament la Saint-Denis a lui Diesel, o cățea aparținând forțelor de elită RAID din cadrul poliției.

ALERTĂ ANTIAERIANĂ! Japonia, survolată de avioane de luptă trimise de Beijing! Aparatele de vânătoare ridicate de la sol!
De Oana Stupariu 28 noiembrie 2015

Aviația niponă a fost plasată în stare de alertă după ce o escadrilă chineză, formată din 11 avioane militare, a survolat mai multe insule japoneze.