joi, 23 octombrie 2014

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

De Veronica Vizireanu 19:52, 18 februarie 2013 1442 vizite Externe

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

Abonează-te la newsletter

Comenteaza aceasta stire

Autorul atacului din parlamentul Canadei a fost identificat
De Ciprian Paraschivu 23 octombrie 2014

Premierul Canadei a asigurat opinia publică de faptul că țara sa nu se va lăsa intimidată de terorism și că își va dubla lupta împotriva acestor organizații. Autoritățile canadiene susțin că l-au identificat pe autorul atacului armat de ieri din incinta Parlamentului de la Otawa.

Un bărbat a sărit gardul Casei Albe. Agenții Secret Service l-au arestat
De Ciprian Paraschivu 23 octombrie 2014

Un bărbat a fost arestat după ce a sărit gardul Casei Albe. Acesta nu a reușit să ajungă la clădirea în care locuiește președintele american. În urma acestui incident, o întreagă aripă a reședinței prezidențiale a fost închisă.

Bărbatul vinovat de 39 de crime susține că le-a comis din răzbunare
De Vera Puiu 22 octombrie 2014

El a povestit că a avut o copilărie normală până la 11 ani, când a fost abuzat sexual de un vecin. Bărbatul susține că de atunci, nimic nu a mai fost la fel.

Un patron a vrut să le mulțumească angajaților pentru profitul înregistrat de companie
De Vera Puiu 22 octombrie 2014

Bonusurile pe care proprietarul unei afaceri cu bjuterii le-a oferit angajaților săi cu ocazia unei sărbători indiene au întrecut orice așteptări.

Atac terorist în Ierusalim! Un bărbat a lovit intenționat, cu mașina, un grup de oameni
De Lavinia Stanciu si Vera Puiu 22 octombrie 2014

Un bărbat a intrat, astăzi, intenționat cu mașina într-un grup de oameni, în Ierusalim. Potrivit agenției Reuters, o fetiță a murit, iar alte 7 persoane au fost rănite.

Unul dintre autorii atacurilor de la Ottawa este militant islamist
De Lavinia Stanciu si Vera Puiu 22 octombrie 2014

Este alertă în Ottawa, după ce un bărbat a deschis focul chiar în sediul Parlamentului canadian. Un militar a fost ucis, iar alte trei persoane au fost rănite. Deși suspectul a fost împușcat la rândul lui de polițiști, aceștia cred că bărbatul ar avea un complice care este, în continuare, în libertate. Mai mult, autoritățile spun că cel de-al doilea atacator poartă un văl, ceea ce sugerează că este vorba de un complot terorist islamist, probabil al grupării Stat Islamic în Irak și Levant.

Noua Comisie Europeană prezidată de Jean-Claude Juncker a fost validată de PE
De Lavinia Stanciu si Vera Puiu 22 octombrie 2014

Parlamentul European a validat, astăzi, noua Comisie Europeană prezidată de Jean-Claude Juncker. Votul de la Strasbourg a fost precedat de un discurs al luxemburghez-ului. Acesta a spus că își va prezenta planul de investiții de 300 de miliarde de euro pentru a impulsiona creșterea economică și crearea de locuri de muncă.

Opinia publică, dezamăgită de pedeapsa anunțată în cazul lui Oscar Pistorius
De Lavinia Stanciu 22 octombrie 2014

Dacă familia lui Oscar Pistorius și cea a iubitei pe care a ucis-o au fost mulțumite de sentința primită de acesta, numeroși locuitori din Africa de Sud spun că este, de fapt, vorba despre o condamnare nedreaptă. Foarte multe femei au ieșit în stradă pentru a protesta față de pedeapsa anunțată în urmă cu o zi.

Președintele Obama l-a pus la respect pe un bărbat care a făcut o glumă la adresa sa
De Ciprian Paraschivu 22 octombrie 2014

Chiar dacă popularitatea lui se află în declin, președintele american nu și-a ieșit din mână la capitolul replici iscusite. Aflat într-o secție de votare din Chicago, liderul de la Casa Albă a fost abordat de un tânăr pus pe glume.

Organizația teroristă Statul Islamic pierde teritoriu în orașul sirian Kobane
De Ciprian Paraschivu 22 octombrie 2014

Orașul sirian Kobane, situat la frontiera cu Turcia, se află în mare parte sub controlul combatanților kurzi. Jihadiștii grupării Statul Islamic nu au mai câștigat teren în ultimele zile.

Unul dintre cei 3 americani reținuți în Coreea de Nord a fost eliberat. Motivul incredibil pentru care a ajuns după gratii
De Vera Puiu 21 octombrie 2014

Departamentul de Stat din SUA a confirmat că unul dintre cei trei americani reținuți în Coreea de Nord a fost eliberat. Jeffrey Fowle se afla în Phenian de pe 29 aprilie.

A trecut pe lângă moarte. Momentul în care un stadion din Donețk aproape s-a prăbușit peste o fetiță
De Vera Puiu 21 octombrie 2014

Camerele de supraveghere amplasate în apropierea unui stadion din Donețk au surprins momentul în care o fetiță a trecut pe lângă moarte.

URAGANUL Gonzalo a lovit Marea Britanie. Fenomenul meteorologic se îndreaptă spre ROMÂNIA
De Vera Puiu 21 octombrie 2014

Marea Britanie a văzut, astăzi, încă o dată ce înseamnă forța naturii. Uraganul Gonzalo s-a abătut asupra teritoriului britanic, unde a făcut deja trei morți, a perturbat transporturile și a smuls copaci din rădăcini. Fenomenul meteo va afecta și România. NU ne vom confrunta cu rafale de vânt cu viteze de peste 190 de kilometri pe oră, însă vremea va suferi schimbări drastice.

Un bărbat paralizat a reușit să meargă din nou datorită unei intervenții chirurgicale revoluționare
De Lavinia Stanciu 21 octombrie 2014

Un bărbat paralizat de la brâu în jos, după ce a fost înjunghiat în spate, poate să meargă din nou. El și-a văzut visul cu ochii, după ce a fost supus unui transplant de celule prelevate din propriul nas pentru a reface traseul nervos al coloanei vertebrale.

Piloții Lufhtansa amenință cu noi greve în cazul în care conducerea companiei aeriene refuză negocierile
De Robert Cioancă 21 octombrie 2014

Piloții Lufthansa, aflați de ieri în grevă, au anunțat că dacă nu reușesc să reia negocierile cu conducerea companiei vor organiza mai multe proteste de acest fel. Ei cer salarii mai mari, dar și un pachet substanțial de beneficii pentru cei care aleg să se pensioneze anticipat.

Președintele Rusiei i-ar fi propus fostului premier al Poloniei să împartă Ucraina între cele două țări
De Robert Cioancă 21 octombrie 2014

O informație venită de la Varșovia îl pune, din nou, pe președintele rus într-o lumină nefavorabilă. Se pare că Vladimir Putin i-a propus în 2008 fostului premier al Poloniei ca Ucraina să fie împărțită între cele două țări.

Noua COMISIE EUROPEANĂ și-ar putea ÎNCEPE MANDATUL la 1 noiembrie. Membrii PE au avizat pozitiv ultimele două candidaturi
De Vera Puiu 21 octombrie 2014

Componența noii Comisii Europene conduse de Jean-Claude Juncker va fi supusă, mâine, votului în plenul Parlamentului European.

Oscar Pistorius a primit 5 ani de închisoare pentru uciderea iubitei sale
De Robert Cioancă 21 octombrie 2014

5 ani de închisoare. Este pedeapsa pe care a primit-o Oscar Pistorius pentru uciderea iubitei sale în noaptea de 14 februarie a anului trecut. Însă unul dintre avocații atletului paralimpic a declarat că este posibil ca acesta să stea doar 10 luni în spatele gratiilor, iar apoi ar putea fi plasat în arest la domiciliu. Familia fostului model Reeva Steenkamp s-a declarat mulțumită de sentința dată astăzi.

Directorul grupului petrolier TOTAL a murit într-un accident aviatic în Rusia
De Lavinia Stanciu si Ciprian Paraschivu 21 octombrie 2014

Președintele grupului petrolier francez Total și alți trei oameni au murit într-un accident aviatic produs în Rusia. Aeronava în care erau aceștia s-a ciocnit la decolare cu un utilaj de deszăpezit aflat pe pista aeroportului Vnukovo din Moscova. Primele date ale anchetei au demonstrat că șoferul plugului de zăpadă era băut și că tragedia a fost provocată de neglijența conducerii aeroportului.

Germania riscă să intre în recesiune. VEZI care este motivul
De Vera Puiu 20 octombrie 2014

Germania ar putea intra în recesiune. Previziunile vorbesc despre o creștere economică aproape nulă, care s-ar putea transforma în declin. Performanțele slabe ale economiei germane reflectă evoluția altor două motoare ale Zonei Euro, Franța și Italia.

Un angajat al ONU a fost ucis de febra hemoragică
De Vera Puiu 20 octombrie 2014

Un angajat al Națiunilor Unite a murit după ce s-a îmbolnăvit de febră hemoragică în Sierra Leone. Soția bărbatului este și ea internată sub suspiciunea infectării cu virusul Ebola.