marţi, 28 iunie 2016

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

loading...

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

loading...

Comenteaza aceasta stire

Economia britanică este pregătită să treacă peste Brexit
De Lavinia Stanciu 27 iunie 2016

Economia britanică este pregătită să treacă peste turbulențele provocate de ieșirea din Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută, azi, de ministrul britanic de Finanțe. George Osborne a precizat că există planuri de rezervă pentru a face față efectelor votului privind părăsirea blocului comunitar. Totuși, premierul David Cameron a afirmat că ieșirea Regatului din UE nu va fi încă declanșată.

Brexitul continuă să facă ravagii în Marea Britanie
De Ciprian Paraschivu 26 iunie 2016

Liderii europeni sunt de părere că Marea Britanie trebuie să acționeze rapid pentru a notifica Bruxellesul în legătură cu dorința sa de a ieși din Uniunea Europeană. În tot acest timp, puternic supusă la presiuni atât externe cât și interne, Londra ezită să activeze articolul 50, cel care pune în practică despărțirea de blocul comunitar.

Franța și Germania somează Marea Britanie să părăsească urgent UE - Londra rămâne fără instituțiile Uniunii!
De Neptun TV 25 iunie 2016

Guvernele din Franța și Germania au somat, astăzi, Marea Britanie să stabilească urgent când părăsește Uniunea Europeană, iar un oficial francez a argumentat că va deveni logic că zona financiară a Londrei nu mai poate găzdui instituții UE.

Scoția va organiza rapid un referendum pro-independență, pentru a putea rămâne în UE!
De Neptun TV 25 iunie 2016

Scoția ar putea organiza referendum pentru independența față de Marea Britanie înainte de ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană, actuala regiune britanică sperând că se va putea menține astfel în Blocul comunitar.

Barack Obama: 'Statele Unite vor continua să aibă o relație specială cu Marea Britanie și UE'
De Neptun TV 24 iunie 2016

Statele Unite vor continua să aibă o relație specială cu Marea Britanie și cu Uniunea Europeană, afirmă președintele SUA, Barack Obama, subliniind că respectă decizia poporului britanic de ieșire din UE.

Putin neagă că ar fi interesat de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană: 'Nu am influențat acest proces'
De Neptun TV 24 iunie 2016

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că afirmația premierului britanic potrivit căreia Moscova ar fi interesată de ieșirea țării din UE este nejustificată, adăugând că această declarație reflectă încercarea lui Cameron de a influența votul.

BREXIT. Cum sunt afectați românii de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană!
De Neptun TV 24 iunie 2016

Ieșirea Marii Britanii din UE va fi un proces complicat, fără precedent. Articolul 50 din Tratatul UE prevede că orice stat are dreptul să se retragă, dar trebuie să notifice Comisiei Europene intenția sa cu doi ani înainte.

BREXIT. Marea Britanie PĂRĂSEȘTE EUROPA! 51,9% dintre britanici au spus NU UE - haos pe burse, Cameron demisionează!
De Neptun TV 24 iunie 2016

Marea Britanie scrie istorie. Este prima țară care optează pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Acesta este rezultatul referendumului convocat la 23 iunie. Premierul David Cameron și tabăra proeuropeană au suferit o mare înfrângere, în timp ce naționaliștii exultă.

ȘOCANT! Fetiță băgată de tată ÎN FRIGIDER după ce a fost uitată câteva ore într-o mașină lăsată în soare!
De Neptun TV 23 iunie 2016

O fetiță în vârstă de șase luni a murit de căldură miercuri, în Statele Unite, după ce a fost lăsată câteva ore într-o autoutilitară parcată la soare, tatăl copilului fiind inculpat pentru omor din culpă. Incidentul a avut loc la periferia orașului american Dallas, în statul Texas.

ATAC ARMAT într-un cinematograf din Germania: cel puțin 25 de răniți! Autorul atacului, neonazist, a fost împușcat mortal de polițiști!
De Neptun TV 23 iunie 2016

Cel puțin 25 de persoane au fost rănite în urma unui atac armat ce a avut loc într-un cinematograf din Germania. Potrivit antena3.ro, un bărbat înarmat și care avea o centură cu muniție pe un umăr, a intrat în cinematograf și a început să tragă la întâmplare.

BREXIT. Astăzi se hotărăște viitorul Europei: britanicii votează ieșirea din UE! Traderii, 'pe modul de război'
De Ciprian Paraschivu 23 iunie 2016

Marea Britanie se află la răscruce de drumuri. Peste 46 de milioane de britanici decid, azi, dacă Regatul Unit își va continua drumul european. Unul dintre cele mai recente sondaje de opinie arată că tabăra favorabilă rămânerii țării în Uniunea Europeană are un avans considerabil. Liderii de la Bruxelles au avertizat că nu va mai exista cale de întoarcere dacă Marea Britanie va renunța la blocul comunitar.

Zi istorică pentru Uniunea Europeană! Marea Britanie votează pentru ieșirea din Europa!
De Ciprian Paraschivu 22 iunie 2016

Mâine, britanicii sunt chemați să ia cea mai importantă decizie din istoria recentă a Regatului Unit – dacă ies sau nu din Uniunea Europeană. Părăsirea blocului comunitar ar avea efecte asupra economiei, migrației și, implicit, asupra ocupării locurilor de muncă din acest stat dar și asupra întregii Europe.

Ce înseamnă Brexit pentru românii din Marea Britanie? Jurnalistul Mircea Maer: 'Oamenii sunt speriați că își vor pierde slujbele!'
De Ciprian Paraschivu 22 iunie 2016

Ce înseamnă Brexit-ul pentru românii care lucrează în Regatul Unit? În acest moment, multă nesiguranță. Conaționalii noștri se tem că își vor pierde locurile de munca sau că vor fi forțați să revină în țară. Cei care au dublă cetățenie, română și britanică, vor vota PENTRU rămânerea în Uniunea Europeană. Cei care nu au drept de vot speră ca referendumul să fie unul pro UE.

Temperaturile ridicate fac victime în SUA
De Ciprian Paraschivu 21 iunie 2016

Temperaturile infernale înregistrate în ultimele zile în sud-vestul Statelor Unite au dus la moartea a cel puțin patru oameni. Mercurul din termometre a urcat la valori infernale iar asta face imposibilă stoparea incendiilor care fac ravagii în calea lor.

BREXIT. Două zile până la votul care decide viitorul Europei
De Ciprian Paraschivu 21 iunie 2016

George Soros, unul dintre cei mai faimoși investitori pe piețele de capital, avertizează că lira sterlină se va prăbuși dacă britanicii vor vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană la referendumul de joi. Cu două zile înaintea votului decisiv, din ce în ce mai multe nume importante se alătură taberei pro-europene.

Ziua internațională a yoga sărbătorită în lume
De Ciprian Paraschivu 21 iunie 2016

Mii de oameni s-au adunat în celebra Times Square din New York pentru a marca solstițiul de vară și ziua internațională a yoga. Și în India, momentul a fost sărbătorit cu fast sub directa îndrumare a premierului indian.

BREXIT. Britanicii nu știu dacă vor sau nu să iasă din Uniunea Europeană
De Ciprian Paraschivu 19 iunie 2016

Cu mai puțin de o săptămână până la referendum, tabăra care susține rămânerea Marii Britanii în UE a obținut primul avans în sondaje. Acesta vine după asasinarea deputatei britanice Jo Cox.

Mă numesc 'Moarte trădătorilor și libertate pentru Marea Britanie!': declarații șocante ale criminalului deputatei britanice
De Ciprian Paraschivu 18 iunie 2016

Presupusul ucigaș al deputatei Jo Cox a fost inculpat pentru omucidere. El este acuzat printre altele de omor, vătămare corporală gravă și deținerea unei arme de foc cu intenția de a comite o crimă. Campania pentru referendumului din Marea Britanie privind statutul de membru al Uniunii Europene rămâne suspendată și astăzi în semn de respect.

Putin: 'Confruntarea militară dintre Rusia și SUA târăște lumea într-o nouă dimensiune'
De Neptun TV 18 iunie 2016

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este îngrijorat de faptul că în urma confruntării dintre Rusia și Statele Unite, lumea este "târâtă într-o nouă dimensiune," informează agenția de știri Tass.

Biserica ortodoxă se reunește pentru prima dată după 1000 de ani
De Ciprian Paraschivu 18 iunie 2016

După o mie de ani de așteptare, de la Marea Schismă, bisericile ortodoxe se reunesc în Sfântul și Marele Sinod din Creta. Vor participa 500 de episcopi, 250 de consilieri, preoți și alți observatori. Prin această întâlnire, comunitatea ortodoxă face apel la unitate, în mijlocul unor rivalități politice și teritoriale.

Ministrul german de Externe recunoaște: 'NATO instigă la război'!
De Neptun TV 18 iunie 2016

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier a criticat dur exercițiile militare ale NATO în Europa de Est, acuzând organizația că "instigă la război" și inflamează tensiunile cu Rusia prin aceste manevre, informează BBC News online.