marţi, 21 februarie 2017

Orașelul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume

loading...

Dacă aveți impresia că știți ce înseamnă frigul, locuitorii unui orășel din Siberia vă pot contrazice. Cu o temperatură medie în luna ianuarie de -50 de grade Celsius și vîrfuri de minus 67, oraselul Oymyakon este oficial cea mai rece așezare locuită permanent din lume. Aici locuiesc 500 de persoane care își duc traiul printre munții de zăpadă care nu îi mai deranjează demult. În mod ironic, numele orașului înseamnă apa care nu îngheață niciodată.

Pentru cel mai friguros loc din lume se califică, de departe, pentru că e foarte departe de Europa, orașelul rus Oymyakon.

Nerecomandată celor friguroși, regiunea Yakutia din Siberia nu se află pe harta celor mai prestigioase destinații turistice însă, fără dar și poate, este cunoscută drept zona în care s-a înregistrat ce mai scăzută temperatură. La întrarea în oraș locuitorii sunt întâmpinați de un semn pe care scrie „Oymyakon, polul frigului”.

Cea mai scăzută temperatură înregistrată în acest oraș a fost de minus 67,7 grade Celsius. În Oymyakon, al cărui nume înseamnă în traducere “apa care nu îngheață niciodată”, peste 500 de persoane supraviețuiesc acestor condiții de trai greu de imaginat. Însă aproape că nu mai simt frigul, în condițiile în care au grijă de animale și stau afară ore în șir. Cu o iarnă care durează și opt luni, încălzirea locuințelor poate fi o provocare în Oymyakon.

Rămânem la același nivel al temperaturilor și descoperim un alt oraș la fel de friguros: Verkhoyansk, tot din Rusia, aceeași regiune. Locuitorii din această zonă se mândresc cu animalele care rezistă la aceste temperaturi record. Caii de aici sunt renumiți.

Animalele sunt încă folosite ca modalitate de transport în contextul în care în zonă străzile sunt puține și distanțele mult prea lungi. Zona este cunoscută pentru temperaturile greu de imaginat și nu numai.

Aici se adăpostesc 90 la sută din diamantele Rusiei, 23 la sută din producția mondială.

Pământurile sunt bogate, de asemenea, în aur și argint, petrol, cărbune și gaze naturale.

 

 

loading...

Comenteaza aceasta stire

Un avion s-a prăbușit peste un centru comercial din Australia. Nu există supraviețuitori - MOMENTUL IMPACTULUI
De Neptun TV 21 februarie 2017

Un mic avion cu cinci persoane la bord s-a prăbușit marți, aparatul lovind un centru comercial din apropiere de Melbourne, în sudul Australiei, au anunțat autoritățile. Nu există supraviețuitori.

Cerșetorii români din Anglia, călătoresc 'în stil' până la... 'locul de muncă' - GALERIE FOTO
De Alin Tarnovschi 20 februarie 2017

Jurnaliștii Daily Mail au fotografiat mai mulți cerșetori români care își fac veacul în centrul orașului Cambridge (Marea Britanie) în timp ce se pregătesc pentru... o nouă zi de muncă.

TRAGEDIE FEROVIARĂ. Cel puțin o persoană a murit, iar alte câteva zeci au fost rănite după ce un tren a deraiat în Belgia - FOTO/VIDEO
De Neptun TV 18 februarie 2017

O persoană și-a pierdut viața și alte 25 au fost rănite, astăzi, în urma deraierii unui tren de pasageri în apropierea gării din orașul belgian Louvain, transmite Reuters.

ALERTĂ PE AEROPORTUL DIN HAMBURG. Zeci de persoane au fost INTOXICATE cu o substanță 'necunoscută' - FOTO
De Alin Tarnovschi 12 februarie 2017

Peste 50 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale, în această după-amiază, pe aeroportul din Hamburg după ce s-au intoxicat cu o substanță 'necunoscută'.

STARE DE ALERTĂ! Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre Japonia
De Neptun TV 12 februarie 2017

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, a anunțat ministerul sud-coreean al Apărării, potrivit căruia este vorba de o "provocare"ce vizează să testeze administrația președintelui american, Donald Trump, transmite AFP.

Explozie la metroul din Paris! Mai multe persoane au fost rănite în urma deflagrației puternice - FOTO
De Alin Tarnovschi 9 februarie 2017

Explozie puternică, în această noapte, la metroul din Paris. Mai multe persoane au fost rănite în urma exploziei ce a fost urmată de un incendiu.

Lady Gaga a făcut senzație în deschiderea finalei Super Bowl - VIDEO
De Neptun TV 6 februarie 2017

Diva pop Lady Gaga a transmis, duminică, la Houston, un mesaj de toleranță în timpul spectacolului tradițional de Super Bowl, finala mult-așteptată din Liga Națională de Fotbal American (NFL).

Focuri de armă în apropierea Muzeului Luvru din Paris după ce un bărbat a vrut să îl arunce în aer - FOTO/VIDEO
De Alin Tarnovschi 3 februarie 2017

Un militar francez a deschis focul asupra unui bărbat care a încercat să intre în Muzeul Luvru cu o valiză, transmite astăzi Reuters, citând o sursă din cadrul poliției.

America, divizată de o... semnătură! Proteste împotriva ordinului lui Trump de interzicere a imigranților. Curtea Federală a suspendat efectele ordinului - FOTO/VIDEO
De Alin Tarnovschi 29 ianuarie 2017

Președintele Donald Trump a interzis intrarea refugiaților sirieni în Statele Unite pe termen nelimitat, ca parte a unor noi măsuri de a "menține teroriștii islamici radicali în afara SUA". El a semnat un ordin executiv amplu, care prevede și suspendarea, timp de patru luni, pentru toate programele de imigrare, relatează BBC.

27 ianuarie - Ziua comemorării celor peste 6 milioane de evrei care au pierit în lagărele naziste
De Neptun TV 27 ianuarie 2017

Ziua de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului în care au fost uciși 6 milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Carambol cu 63 de mașini și camioane pe o autostradă din Polonia - FOTO/VIDEO
De Neptun TV 27 ianuarie 2017

63 de mașini au fost implicate în două caramboluri, pe o autostradă din Polonia, lângă orașele Łódź și Piotrków Trybunalski.

Secret Service a demarat o anchetă după declarația Madonnei de la Marșul Femeilor - VIDEO
De Neptun TV 22 ianuarie 2017

Cântăreața Madonna, în vârstă de 58 de ani, a determinat Serviciul Secret să înceapă o investigație după ce a declarat, într-un discurs susținut în cadrul manifestațiilor anti-Trump, că a fost atât de furioasă încât s-a gândit serios la posibilitatea de a arunca în aer Casa Albă.