luni, 26 august 2019

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat și cea pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au fost publicate, vineri, în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri rectificarea bugetară. Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, în aceeași zi, că la rectificarea bugetară Ministerul Finanțelor a luat în calcul același nivel de creștere economică de 5,55%, utilizat și la fundamentarea Legii bugetului de stat pe 2018.

"Un alt principiu a fost acela de asigurare a fondurilor cu prioritate pentru cheltuielile necesare și obligatorii pentru salarii, pensii, drepturi de asistență socială, cheltuieli legate de obligații internaționale și alte astfel de cheltuieli. Trebuie menționat că o mare parte din sumele necesare a fi asigurate de rectificarea bugetară sunt rezultate din aplicarea de măsuri legislative adoptate în cursul anului 2018, după momentul aprobării bugetului de stat pe 2018. Al treilea principiu foarte important este cel al neafectării proiectelor în derulare, proiecte de investiții fezabile, fiind asigurate sume pentru lucrări ce se pot efectua până la finalul acestui an", a precizat ministrul finanțelor.

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.

"Bugetele structurilor care fac parte din CSAT, cele pe care le știți de acum două zile, le-am păstrat, astfel încât aceste entități au rectificare negativă, dar trebuie menționat că nu există niciun impediment ca ceea ce au angajat la nivelul fiecărei structuri în parte să fie dus la bun sfârșit până la finele acestui an, orice cheltuială de care au nevoie până la finalul anului va fi rezolvată, dar nivelul de execuție la 7 luni arăta clar că sunt sume neutilizate, iar un management corect și modern spune foarte clar că nu ai de ce să ții banii într-o zonă în care nu se cheltuie, îi iei, îi realoci", a susținut Teodorovici.

El a afirmat că rectificarea a fost făcută legal, chiar și fără avizul CSAT, precizând că Guvernul și-a făcut datoria de a solicita avizul pentru rectificare, însă suspendarea ședinței CSAT nu a fost făcută conform procedurilor legale.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a reunit marți în ședință, având pe ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale pentru anul 2018.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ulterior, că ședința CSAT a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect de buget, în care trebuie să explice motivațiile pentru tăierile bugetare în zona securității naționale în condițiile unei rectificări bugetare puternic pozitive. El a amintit că avizul CSAT nu este unul facultativ.

Administrația Prezidențial a anunțat, într-un comunicat, că președintele Klaus Iohannis condamnă ferm adoptarea proiectului rectificării bugetare de către Guvern fără avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării și că solicită public Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională, pentru a verifica în ce măsură ordonanța de urgență de rectificare a bugetului de stat îndeplinește exigențele constituționale de aprobare.

Comenteaza aceasta stire