joi, 18 iulie 2019

Ordonanța de Urgență pe legile justiției, adoptată de Guvern. Dăncilă: Soluția, discutată cu reprezentanții Comisiei de la Veneția și Timmermans

De Mediafax 9:31, 15 octombrie 2018 104 vizite Justiție
Ordonanța de Urgență pe legile justiției, adoptată de Guvern. Dăncilă: Soluția, discutată cu reprezentanții Comisiei de la Veneția și Timmermans

Guvernul se reunește, în această dimineață, iar ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul justiției, nu s-a aflat inițial pe află pe ordinea de zi anunțată. Textul OUG a fost criticat de unii lideri social-democrați.

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o ședință de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiției, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece, pentru o săptămână, într-o deplasare în Turcia și în mai multe state din zona Golfului Persic.

Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, despre textul OUG pe legile justiției, că formula revocării membrilor CSM e „stupidă”, prevederea legată de răspunderea magistraților este „o bătaie de joc”, motiv pentru care Guvernul ar trebui să respingă ordonanța.

„Ridică mari semne de întrebare. Am senzația că umbra lui Macovei și Prună a acoperit gândirea acestei ordonanțe, dincolo de faptul că ordonanța este foarte mult extinsă față de ceea ce părea să fie subiect de discuție pentru o eventuală modificare. De exemplu, am întâlnit formule de tipul , am găsit formula absolut stupidă legată de revocarea membrilor CSM în care judecătorii, respectiv procurorii, votează pentru revocare dar după aia se pronunță CSM-ul cu majoritate de voturi” a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, întrebat ce observații are cu privire la textul ordonanței de urgență de modificare a legilor justiției pe care Ministerul Justiției l-a trimis CSM-ului.

În OUG pe legile justiției, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, printre care amânarea pensionării anticipate a magistraților întrucât va avea un impact major asupra funcționării instanțelor și parchetelor. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022.

În OUG se mai arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor ce prevede numirile în funcțiile de conducere de la Parchetul General, DNA și DIICOT. Potrivit Ordonanței, alineatul introdus arată că selecția procurorilor-șefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidații vor susține un proiect și, pentru a fi asigurată transparența procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Ordonanța vizează și adoptarea modificării articolului 96 din Legea 303 privind prejudiciile. Astfel, potrivit documentului, statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, urmează să exercite acțiunea în regres împotriva judecătorului sau procurorului dacă, în urma raportului Inspecției Judiciare rezultă că eroarea judiciară a fost exercitată de magistrați cu rea credință sau gravă neglijență.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, pe 3 octombrie, că membrii Comisiei de la Veneția au fost de acord cu OUG pentru legile justiției.

„Noi știm că Comisia de la Veneția nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanțele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituțională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor mai efecte mai puțin dorite. (...) Dânșii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate”, a declarat Tudorel Toader la România TV.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, ultima lege din pachetul celor trei acte normative din domeniul reformei sistemului de justiție.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, referitor la OUG pe legile justiției, că soluția a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

"Această soluție a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiției cu reprezentanții Comisiei de la Veneția cât și în întrevederea avută cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. După cum știți cele trei legi ale justiției au fost modificate de Parlament, iar modificările au fost validate de CCR", a declarat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern.

Premierul a precizat că ordonanța de urgență corelează anumite prevederi pentru o mai bună practică în domeniul judiciar.

"Ceea ce adoptăm astăzi în Guvern reprezintă o armonizare a prevederilor legilor pentu a asigura o mai bună practică a actului de justiției. Justiția trebuie să fie o garanție a apărării drepturilor românilor, iar abuzurile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate", a completat liderul de la Palatul Victoria.

UPDATE 10:30  Guvernul a adoptat, în ședința de luni, ordonanța de urgență care aduce modificări Legilor Justiției, a anunțat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Comenteaza aceasta stire