miercuri, 17 ianuarie 2018

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Premierul Star Trek a decis. Palatul Victoria își va deschide larg porțile în fața trupelor de asalt #Rezist.

Asta la scurt timp după ce pe rețelele de socializare au fost enunțate două intenții ale radicalilor liberi. Să ia cu asalt până la Anul Nou unul dintre principalele sedii ale puterii, Parlamentul sau Palatul Victoria, să ocupe respectivul sediu și, în al doilea rând, să proclame de acolo dizolvarea Parlamentului, a Executivului și să scoată în afara legii PSD și ALDE. Cu atât mai simplu va fi dacă premierul Mihai Tudose îi îmbrățișează și le urează bun venit.

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an. Cu alte cuvinte, atunci ar fi avut loc o revoluție, cetățenii ridicându-se în mod legitim împotriva ordinii de stat și răsturnându-i de la putere pe comuniști. Acum ar urma să aibă loc ceva asemănător. Revoluționarii de atunci ar fi echivalenți cu trupele #Rezist de azi. Ceea ce este interesant, ceea ce este cu adevărat senzațional, e că procurorii pe care reprezentanții #Rezist îi susțin și îi apără în toate demersurile lor, tocmai au afirmat, cercetând evenimentele din decembrie 1989, că atunci s-ar fi produs o lovitură de stat, planificată din timp și nicidecum o revoluție.

Că au murit nenumărați oameni nevinovați și că organizatorii evenimentelor de atunci vor trebui să răspundă pentru infracțiunea de genocid. Încă și mai interesant este faptul că #Rezist declară că susține ordinea de stat existentă, statul de drept, așa cum se prezintă el astăzi, dar, în același timp, vrea să ia cu asalt puterea, să dea cu ea de pământ și că o înlocuiască cu altceva. Procurorii susținuți de #Rezist sau contestați de ceilalți, pe motiv că încalcă deseori drepturile și libertățile fundamentale ale omului, sunt parte – și o parte importantă – a statului de drept.

Ne aflăm așadar în prezența unui paradox. Sunt prezentate și susținute idei și teorii, care induc în societate o nouă doctrină. Prin care, pentru a fi sufocat și luat sub ocupație, statul de drept este mai întâi îmbrățișat strâns, cu pasiune chiar și cu iubire declarată, de către reprezentanții opoziției din stradă și din Parlament, deghizați în societate civilă.

Așadar, în ziua de 27 decembrie a acestui an tumultuos, reprezentanții a 43 de organizații adunate sub steagul #Rezist, sub o denumire și o simbolistică de import, aduse tocmai de peste Ocean, unde după cum declară însuși președintele Statelor Unite, Donald Trump, au fost finanțate la greu atât de George Soros cât și de Partidul Democrat care a pierdut acolo alegerile, la cererea lor, sunt invitați cu eleganță la o întâlnire cu premierul. O întâlnire care se anunță pașnică. Dar în ce scop se face ea? Care sunt obiectivele visate pe de-o parte de #Rezist și pe de altă parte de premier? În ce măsură coincid ele?

Aparent, este de neînțeles de ce reprezentanții celor 43 de organizații de tip #Rezist au decis că ar fi util să se întâlnească cu primul ministru, adresându-i în acest scop o scrisoare exrem de amabilă. Ce ar putea aștepta ei să se producă la capătul acestei întâlniri? Dacă este adevărat ceea ce declară cu obstinație organizatorii manifestațiilor nelegale și nespontane, care s-au produs în România pe tot parcursul acestui an, atunci preocuparea lor majoră este apărarea Justiției în forma în care funcționează ea astăzi. Cu alte cuvinte, nu este nevoie de niciun fel de schimbare în materie de legislație, organizare și politică penală. Dacă așa stau lucrurile cum ne sunt ele prezentate, atunci demersul de la Guvern nu are niciun rost.

Nu Executivul este cel care elaborează actele normative care urmează să-i fie prezentate președintelui spre promulgare, după ce vor fi examinate de către Curtea Constituțională, printr-un act de cenzură intern și de Comisia de la Veneția, printr-o procedură externă de cenzură. Dacă va exista o operă legislativă, ea va fi apanajul Parlamentului. Legislativul este cel care promovează schimbări în legislația organică. Chiar dacă sub regimul Traian Băsescu și apoi sub regimul Klaus Iohannis, în vremea Guvernului Zero condus de Dacian Cioloș, au fost produse schimbări în mod neconstituțional prin Ordonanță de Urgență. Guvernul Tudose nu are nimic de făcut în această privință. Cel puțin aparent.

În aceste condiții, domnul Mihai Tudose ar urma să-i primească pe reprezentanții celor 43 de organizații, să le strângă călduros mâna la sosire, să-i asculte calm, să le strângă călduros mâna la plecare și să le ureze la mulți ani pentru  2018. Asta dacă judecăm lucrurile în ordinea lor firească. Problema este însă că premierul Mihai Tudose are un dublu statut. El este numit și susținut în această funcție în primul și în primul rând de către PSD, al cărui membru de vază și parlamentar este. În această calitate însă, cel mai firesc lucru pe care l-ar fi avut de făcut Tudose era să nu-i primească.

Să-i trimită la o întâlnire, dacă asta doreau, cu reprezentanții Legislativului. Adică la Călin Popescu Tăriceanu și la Liviu Dragnea. Responsabil fiind din poziția de premier pentru respectarea legilor statului român, a ordinii de drept constituționale, Mihai Tudose ar fi putut și ar fi trebuit să le solicite respectivelor organizații ca, în prealabil, să intre în legalitate. Să-și asume organizarea și răspunderea pentru manifestații, așa cum se întâmplă oriunde în lumea civilizată și abia apoi să meargă la negocieri.

Dar cum am spus și repetat de foarte multe ori, premierul Star Trek este și un premier dronă. Trimis la Guvern în misiune. Ceea ce înseamnă că păpușarul său cel mai probabil se află în altă parte decât în sediul din Kiseleff al Partidului Social Democrat. Și poate că, în această calitate, îi invită el pe liderii #Rezist la Palatul Victoria. Dacă așa stau lucrurile, atunci și solicitarea și acceptarea acestei întâlniri neobșnuite, atipice și aparent ilogice reprezintă o operație deliberată și inițiată de comun acord.

În aceste condiții, se pot întâmpla în 27 decembrie, în Palatul Victoria, două lucruri.

1). Ca reprezentații #Rezist, odată intrați în Palatul Victoria, prin bunăvoința premierului Mihai Tudose, să rămână acolo scandând ”noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă” și să-și declanșeze revoluția de susținere a statului de drept chiar din incinta Guvernului României.

2). Dacă e adevărat că există o conivență între ei și premier, ea ar mai putea să aibă și un alt rezultat. #Rezist i se plânge premierului iar acesta, trezit brusc la realitate de către așa-zisa societate civilă, reacționează pozitiv, printr-un comunicat de susținere a protestelor îndreptate împotriva majorității parlamentare, care l-a instalat la Palatul Victoria și, la limită, îi mai poate asigura că, din poziția pe care o are, va face toate demersurile necesare pentru ca schimbările din Justiție făcute de Parlament să devină inoperante chiar și în condițiile promulgării lor.

Cum ar fi posibil aceast ultim scenariu? Într-un singur mod. Premierul Tudose le-ar putea promite manifenstanților  o Ordonanță de Urgență prin care urmeză să fie prorogată aplicarea actelor normative. Adică să devină imposibilă astfel aplicarea lor.

Ambele variante de mai sus, care înseamnă o autodetonare a lui Mihai Tudose, sunt catastrofale pentru majoritatea PSD plus ALDE. Și aducătoare de grave prejudicii, probabil ireparabile în plan intern și extern. Pe de altă parte, îmi este imposibil să cred că Mihai Tudose i-a invitat la Guvern pe #rezistenți din pură curtoazie și dintr-o mare prostie. Pare a fi o mișcare executată de un bun șahist, ceea ce și este Mihai Tudose, dar gândită de un strateg din centrul de comandă a statului paralel. 

             Editorial de Sorin Roșca Stănescu 

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?

PNL, o nouă greșeală capitală

Inițial, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat în mod ferm că va ataca noile legi la Curtea Constituțională.