marţi, 20 martie 2018

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Premierul Star Trek a decis. Palatul Victoria își va deschide larg porțile în fața trupelor de asalt #Rezist.

Asta la scurt timp după ce pe rețelele de socializare au fost enunțate două intenții ale radicalilor liberi. Să ia cu asalt până la Anul Nou unul dintre principalele sedii ale puterii, Parlamentul sau Palatul Victoria, să ocupe respectivul sediu și, în al doilea rând, să proclame de acolo dizolvarea Parlamentului, a Executivului și să scoată în afara legii PSD și ALDE. Cu atât mai simplu va fi dacă premierul Mihai Tudose îi îmbrățișează și le urează bun venit.

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an. Cu alte cuvinte, atunci ar fi avut loc o revoluție, cetățenii ridicându-se în mod legitim împotriva ordinii de stat și răsturnându-i de la putere pe comuniști. Acum ar urma să aibă loc ceva asemănător. Revoluționarii de atunci ar fi echivalenți cu trupele #Rezist de azi. Ceea ce este interesant, ceea ce este cu adevărat senzațional, e că procurorii pe care reprezentanții #Rezist îi susțin și îi apără în toate demersurile lor, tocmai au afirmat, cercetând evenimentele din decembrie 1989, că atunci s-ar fi produs o lovitură de stat, planificată din timp și nicidecum o revoluție.

Că au murit nenumărați oameni nevinovați și că organizatorii evenimentelor de atunci vor trebui să răspundă pentru infracțiunea de genocid. Încă și mai interesant este faptul că #Rezist declară că susține ordinea de stat existentă, statul de drept, așa cum se prezintă el astăzi, dar, în același timp, vrea să ia cu asalt puterea, să dea cu ea de pământ și că o înlocuiască cu altceva. Procurorii susținuți de #Rezist sau contestați de ceilalți, pe motiv că încalcă deseori drepturile și libertățile fundamentale ale omului, sunt parte – și o parte importantă – a statului de drept.

Ne aflăm așadar în prezența unui paradox. Sunt prezentate și susținute idei și teorii, care induc în societate o nouă doctrină. Prin care, pentru a fi sufocat și luat sub ocupație, statul de drept este mai întâi îmbrățișat strâns, cu pasiune chiar și cu iubire declarată, de către reprezentanții opoziției din stradă și din Parlament, deghizați în societate civilă.

Așadar, în ziua de 27 decembrie a acestui an tumultuos, reprezentanții a 43 de organizații adunate sub steagul #Rezist, sub o denumire și o simbolistică de import, aduse tocmai de peste Ocean, unde după cum declară însuși președintele Statelor Unite, Donald Trump, au fost finanțate la greu atât de George Soros cât și de Partidul Democrat care a pierdut acolo alegerile, la cererea lor, sunt invitați cu eleganță la o întâlnire cu premierul. O întâlnire care se anunță pașnică. Dar în ce scop se face ea? Care sunt obiectivele visate pe de-o parte de #Rezist și pe de altă parte de premier? În ce măsură coincid ele?

Aparent, este de neînțeles de ce reprezentanții celor 43 de organizații de tip #Rezist au decis că ar fi util să se întâlnească cu primul ministru, adresându-i în acest scop o scrisoare exrem de amabilă. Ce ar putea aștepta ei să se producă la capătul acestei întâlniri? Dacă este adevărat ceea ce declară cu obstinație organizatorii manifestațiilor nelegale și nespontane, care s-au produs în România pe tot parcursul acestui an, atunci preocuparea lor majoră este apărarea Justiției în forma în care funcționează ea astăzi. Cu alte cuvinte, nu este nevoie de niciun fel de schimbare în materie de legislație, organizare și politică penală. Dacă așa stau lucrurile cum ne sunt ele prezentate, atunci demersul de la Guvern nu are niciun rost.

Nu Executivul este cel care elaborează actele normative care urmează să-i fie prezentate președintelui spre promulgare, după ce vor fi examinate de către Curtea Constituțională, printr-un act de cenzură intern și de Comisia de la Veneția, printr-o procedură externă de cenzură. Dacă va exista o operă legislativă, ea va fi apanajul Parlamentului. Legislativul este cel care promovează schimbări în legislația organică. Chiar dacă sub regimul Traian Băsescu și apoi sub regimul Klaus Iohannis, în vremea Guvernului Zero condus de Dacian Cioloș, au fost produse schimbări în mod neconstituțional prin Ordonanță de Urgență. Guvernul Tudose nu are nimic de făcut în această privință. Cel puțin aparent.

În aceste condiții, domnul Mihai Tudose ar urma să-i primească pe reprezentanții celor 43 de organizații, să le strângă călduros mâna la sosire, să-i asculte calm, să le strângă călduros mâna la plecare și să le ureze la mulți ani pentru  2018. Asta dacă judecăm lucrurile în ordinea lor firească. Problema este însă că premierul Mihai Tudose are un dublu statut. El este numit și susținut în această funcție în primul și în primul rând de către PSD, al cărui membru de vază și parlamentar este. În această calitate însă, cel mai firesc lucru pe care l-ar fi avut de făcut Tudose era să nu-i primească.

Să-i trimită la o întâlnire, dacă asta doreau, cu reprezentanții Legislativului. Adică la Călin Popescu Tăriceanu și la Liviu Dragnea. Responsabil fiind din poziția de premier pentru respectarea legilor statului român, a ordinii de drept constituționale, Mihai Tudose ar fi putut și ar fi trebuit să le solicite respectivelor organizații ca, în prealabil, să intre în legalitate. Să-și asume organizarea și răspunderea pentru manifestații, așa cum se întâmplă oriunde în lumea civilizată și abia apoi să meargă la negocieri.

Dar cum am spus și repetat de foarte multe ori, premierul Star Trek este și un premier dronă. Trimis la Guvern în misiune. Ceea ce înseamnă că păpușarul său cel mai probabil se află în altă parte decât în sediul din Kiseleff al Partidului Social Democrat. Și poate că, în această calitate, îi invită el pe liderii #Rezist la Palatul Victoria. Dacă așa stau lucrurile, atunci și solicitarea și acceptarea acestei întâlniri neobșnuite, atipice și aparent ilogice reprezintă o operație deliberată și inițiată de comun acord.

În aceste condiții, se pot întâmpla în 27 decembrie, în Palatul Victoria, două lucruri.

1). Ca reprezentații #Rezist, odată intrați în Palatul Victoria, prin bunăvoința premierului Mihai Tudose, să rămână acolo scandând ”noi de-aicea nu plecăm, nu plecăm acasă” și să-și declanșeze revoluția de susținere a statului de drept chiar din incinta Guvernului României.

2). Dacă e adevărat că există o conivență între ei și premier, ea ar mai putea să aibă și un alt rezultat. #Rezist i se plânge premierului iar acesta, trezit brusc la realitate de către așa-zisa societate civilă, reacționează pozitiv, printr-un comunicat de susținere a protestelor îndreptate împotriva majorității parlamentare, care l-a instalat la Palatul Victoria și, la limită, îi mai poate asigura că, din poziția pe care o are, va face toate demersurile necesare pentru ca schimbările din Justiție făcute de Parlament să devină inoperante chiar și în condițiile promulgării lor.

Cum ar fi posibil aceast ultim scenariu? Într-un singur mod. Premierul Tudose le-ar putea promite manifenstanților  o Ordonanță de Urgență prin care urmeză să fie prorogată aplicarea actelor normative. Adică să devină imposibilă astfel aplicarea lor.

Ambele variante de mai sus, care înseamnă o autodetonare a lui Mihai Tudose, sunt catastrofale pentru majoritatea PSD plus ALDE. Și aducătoare de grave prejudicii, probabil ireparabile în plan intern și extern. Pe de altă parte, îmi este imposibil să cred că Mihai Tudose i-a invitat la Guvern pe #rezistenți din pură curtoazie și dintr-o mare prostie. Pare a fi o mișcare executată de un bun șahist, ceea ce și este Mihai Tudose, dar gândită de un strateg din centrul de comandă a statului paralel. 

             Editorial de Sorin Roșca Stănescu 

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.