vineri, 24 mai 2019

Papa Francisc în România. Momente definitorii din pontificatul suveranului de la Vatican

De Mediafax 9:27, 17 mai 2019 86 vizite Social
Papa Francisc în România. Momente definitorii din pontificatul suveranului de la Vatican

Papa Francisc este lider al Bisericii Catolice din 2013, iar, în toată această perioadă, acesta a jonglat cu două identități, cea de suveran pontif și cea de personalitate în era rețelelor de socializare online, cu o influență care a depășit sfera instituției pe care o conduce.

Papa Francisc va face o vizită istorică în România între 31 mai și 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, și se desfășoară sub genericul "Să mergem împreună!".

Papa a fost lăudat de unii catolici pentru perspectiva sa proaspătă, în raport cu conservatorismul predecesorilor, dar a fost și văzut de mulți ca o amenințare în ceea ce privește continuitatea tradiției catolice, în timp ce unii progresiști l-au criticat pentru faptul că doar a cosmetizat imaginea instituției pe care o conduce, în subiecte precum divorțul, drepturile comunității LGBTQ, precum și abuzurile sexuale, potrivit vox.com.

Prezentăm mai jos o serie de momente definitorii din timpul pontificatului lui Francisc:

Momentul în care și-a ales numele

De obicei, suveranii pontifi se folosesc de nume pentru a semnala și defini valorile pe care și le vor impune. Arhiepiscopul argentinian Jorge Mario Bergoglio a devenit papa Francisc în martie 2013.

Francisc era primul suveran pontif după Ioan-Paul I, în 1978, care și-a ales un nume inedit, primul asemenea papă fiind Lando, în anul 913, al cărui pontificat s-a încheiat în 914. Ioan Paul I, în 1978, a combinat două nume folosite anterior într-unul nou.

"Francisc este numele păcii, așa mi-a intrat în inimă acest nume", a spus papa ulterior. "În timpul alegerii, mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten (...). Atunci când lucrurile au devenit periculoase, el m-a consolat. Când voturile (în favoarea mea) au atins două treimi, m-a îmbrățișat și mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!»", a declarat ulterior papa argentinian. "Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc din Assisi (...), omul sărăciei, omul păcii", a adăugat Francisc.

Și așa a fost. Papa Francisc a criticat mereu inegalitatea, capitalismul global și efectele acestora asupra omenirii și mediului. A descris sindicatele drept "profeți", iar capitalismul, drept "excrementele diavolului", o tendință care i-a îngrijorat pe unii catolici americani de dreapta. În 2014, Arhiepiscopul de New York Timothy Dolan a simțit nevoia să scrie publicației The Wall Street Journal un text prin care să ofere asigurări că papa nu este socialist. Papa a vorbit și în favoarea unor politici prietenoase cu migranții, dar și cu mediul.

Francisc: "Cine sunt eu" să judec persoanele gay?

Replica neoficială a fost dată unor jurnaliști în timpul unei călătorii cu avionul din Brazilia, în iulie 2013: "Dacă cineva este gay și îl caută pe Domnul și are bunăvoință, cine sunt eu să îl judec?".

Revista pro-LGBTQ The Advocate l-a numit pe papa Francisc persoana anului 2013.

Primul papă al erei rețelelor de socializare online a reușit printr-un comentariu spontan să atragă atenția presei internaționale mai mult decât ar fi făcut-o printr-o enciclică sau printr-o procedură a sinodului.

Papa Francisc nu a sugerat niciodată că promovează o schimbare de dogmă sau o modificare în ceea ce privește antipatia Bisericii Catolice pentru comunitatea LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, queer). Tendința lui a fost să îi accepte pe credincioșii din comunitate, concentrându-se mai puțin pe faptul că aceștia ar fi ""păcătoși".

Într-un interviu din 2016, Francisc și-a clarificat remarca, spunând că primează individul "în deplinătatea și demnitatea sa". "Oamenii nu ar trebui să fie definiți prin orientarea sexuală. Să nu uităm că Domnul iubește toate ființele și suntem destinați să îi primim infinita dragoste (...)

Ideea a fost criticată de unii progresiști ca fiind insuficient de revoluționară, întrucât Francisc pare încă să susțină doctrina catolică potrivit căreia homosexualitatea este un păcat.

Francisc a zguduit lumea catolică cu o notă de subsol despre împărtășanie și divorț

Într-o notă de subsol la capitolul al optulea din enciclica "Amoris Laetitia" (2016), Francisc a sugerat că biserica ar trebui să le ofere împărtășanie cuplurilor formate din persoane divorțate anterior, în condițiile în care Biserica Catolică nu aprobă divorțul. Acesta a mai spus că preoții din confesional nu ar trebui să se poarte ca într-o cameră de tortură. Împărtășania "nu este un cadou pentru o viață perfectă, ci un medicament puternic și hrană pentru restul săptămânii".

Măsurile privind abuzurile sexuale

Papa Francisc a emis, la începutul lunii mai, un set de reguli privind raportarea abuzurilor sexuale săvârșite de membri ai Bisericii Catolice, cerând în premieră tuturor diocezelor să stabilească sisteme pentru gestionarea acestor cazuri. Noile reguli impun diocezelor catolice din toată lumea să pună la punct un sistem "public și accesibil" pentru raportarea abuzurilor sexuale, dar și a cazurilor de acoperire a acestor infracțiuni, până la data de 1 iunie 2020.

Noile norme vizează procedurile interne ale Bisericii Catolice, nu raportarea abuzurilor către autoritățile civile, și trebuie adoptate în absolut toate diocezele. Multe dintre diocezele din SUA și Europa au deja puse la punct astfel de sisteme, dar noile norme vor avea un impact semnificativ în țările unde nu există reguli de gestionare a cazurilor de acest tip.

Imaginea Bisericii Catolice este afectată de mai multe decenii de seriile de scandaluri vizând abuzuri sexuale săvârșite de membri ai săi din toată lumea.

Până în prezent, Biserica Catolică nu a avut un sistem universal de gestionare a cazurilor de abuzuri sexuale. Totuși, noile norme nu specifică și măsurile care trebuie luate în cazul membrilor Bisericii Catolice găsiți vinovați. Până în prezent, niciun oficial al Bisericii nu a fost sancționat pentru că a trecut sub tăcere cazuri de abuzuri sexuale.

În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor "măsuri concrete", în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârșite de prelații Bisericii catolice.

"Poporul lui Dumnezeu ne privește și așteaptă de la noi nu numai condamnări simple și evidente, ci și pregătirea unor măsuri concrete și eficace", a declarat suveranul pontif argentinian participanților la summit - președinți ai 114 conferințe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene și ai unor congregații religioase, precum și înalți prelați de la Vatican, convocați la Roma.

"Trebuie luate măsuri concrete", a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanților presei în avans.

"În fața flagelului agresiunilor sexuale săvârșite de oameni ai Bisericii asupra minorilor", papa Francisc a cerut participanților la summit să audă "strigătul micuților care cer să se facă dreptate".

Îmbrățișarea celor bolnavi

Într-o audiență generală care a avut loc în noiembrie 2013, Francisc a îmbrățișat un bărbat suferind de neurofibromatoză, o maladie care afectează grav pielea. Imaginea a devenit virală, făcându-se o paralelă între acesta și Iisus care i-a îmbrățișat pe cei suferind de lepră.

Întâlnire cu patriarhul Bartolomeu I

Francisc a avut o întâlnire cu liderul Patriarhiei Ortodoxe la Ierusalim, în mai 2014. Cei doi s-au rugat împreună și au semnat o declarație comună pentru înlăturarea obstacolelor dintre cele două biserici. Se marca astfel împlinirea a 50 de ani de la o altă întâlnire între liderii celor două biserici, prima din secolul al 15-lea.

Comenteaza aceasta stire

Vești bune pentru milioane de români: Angajații vor avea parte de o nouă minivacanță
De Neptun TV 24 mai 2019

Angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligați să le acorde acestora compensații.

Start pentru Rabla la electrocasnice 2019
De Mediafax 23 mai 2019

Potrivit șefului Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, anul trecut au fost obținute, prin acest program, 12.900 de echipamente electrice.

CONSTANȚA. Preot de 34 de ani, acuzat că și-a filmat cumnata minoră în baie!
De Neptun TV 21 mai 2019

Cei doi se află în prezent în proces de divorț, iar la DIICOT Constanța a fost depusă o plângere penală pe numele preotului, în care acesta este acuzat de pornografie infantilă.

În ce condiții se prepară alimentele la cantinele din porturile Constanța și Agigea
De Neptun TV 21 mai 2019

Mai multe cantine care funcționează în Portul Constanța au fost închise de comisarii de la Protecția Consumatorilor, din cauza abaterilor constatate, între care mizerie și condiții neconforme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

CONSTANȚA. Cum va fi sărbătorită ziua orașului: Procesiune religioasă, defilare cu elevi, concerte și focuri de artificii
De Neptun TV 20 mai 2019

Primăria Constanța a anunțat și ea programul evenimentelor pregătite pentru 21 mai.

REPORTER SPECIAL. Primarul Decebal Făgădău, în direct la Neptun TV - află când încep lucrările de reabilitare a Cazinoului!
De Neptun TV 20 mai 2019

Cazinoul din Constanta, sala polivalenta, dar și alte proiecte ale Primăriei, aflați în această seară la Reporter Special.

Sărbătoare mare. Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu ai voie să faci în această zi
De Neptun TV 20 mai 2019

Sfinții Împărați Constantin și Elena. Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274 și a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii și a preoților în timpul domniei sale. Acesta este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august.

CONSTANȚA. Sistemul de bike sharing, în probe!
De Neptun TV 19 mai 2019

Vești bune pentru iubitorii plimbărilor pe două roți! Aproape 400 de biciclete vor fi puse gratuit la dispoziția constănțenilor și turiștilor, începând de săptămâna viitoare. Reprezentanții Primăriei Constanța anunță că, în prezent, se fac ultimele probe, înainte ca sistemul de bike sharing să devină functional.

Premieră navală. Navă destinată găsirii de diamante, construită la Mangalia
De Neptun TV 18 mai 2019

La ceremonia de start debitare pentru navă au participat reprezentantii DeBeers Marine și DeBeers Marine Namibia, Anglo-American, Lloyd’s Register si Damen Shipyards Gorinchem.

Papa Francisc în România. Momente definitorii din pontificatul suveranului de la Vatican
De Mediafax 17 mai 2019

Papa Francisc este lider al Bisericii Catolice din 2013, iar, în toată această perioadă, acesta a jonglat cu două identități, cea de suveran pontif și cea de personalitate în era rețelelor de socializare online, cu o influență care a depășit sfera instituției pe care o conduce.

Eurovision 2019. România a ratat calificarea în finala. Ce țări au trecut în etapa următoare
De Neptun TV 17 mai 2019

România, reprezentată de cântăreața Ester Peony, cu piesa "On a Sunday", a ratat calificarea în finala concursului Eurovision 2019, după semifinala de joi seară, care a avut loc la Expo Tel Aviv, în Israel.

CONSTANȚA. Ultima fotografie făcută de Liviu Bucățică înainte de prăbușirea avionului în Munții Buzăului. Mesajul emoționant al Corinei Martin: 'Drum bun printre îngeri, fratele meu!'
De Neptun TV 16 mai 2019

Una dintre victime este omul de afaceri Liviu Emil Bucățică, de 50 de ani, fratele Corinei Martin, președintele Asociațiilor de Promovare Turistică din România și proprietara agenției de turism Mistral Tours. Alături de Liviu Bucățică, în avion se mai afla, se pare, un om de afaceri din Cluj, Mihai Covaciu.

Mărturii terifiante despre catastrofa aviatică din Munții Buzăului. 'S-au desprins bucăți din avion în timp ce era în aer' VIDEO
De Neptun TV 16 mai 2019

La bordul avionului se aflau doi oameni de afaceri, Ioan Mihai Covaciu și Liviu Emil Bucățică. Cei doi decolaseră la Ghimbav și intenționau să ajungă la Constanța, orașul lui Bucățică. Avionul era pilotat de Covaciu, un om de afaceri din Cluj, activ în domeniul construcților.

Ploile fac ravagii în țară - zeci de oameni evacuați din două județe, în urma inundațiilor! COD ROȘU pe mai multe râuri
De Neptun TV 16 mai 2019

În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă 4 drumuri naționale (DN17C - BN, DN 17D - BN, DN 15 - MS DN 15A - MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 - MM și DJ 572 - TM).

CONSTANȚA. Ipotezele anchetatorilor în cazul femeii găsite moartă pe plajă - câți bani au găsit asupra cadavrului
De Neptun TV 15 mai 2019

Surse apropiate anchetei susțin că lângă trupul femeii s-au găsit 5.000 de euro și 1.200 de lei.

CONSTANȚA. Interceptare incredibilă în dosarul traficanților de pește: 'Spală-l cu oțet și ține-l la marinat că să nu miroasă'
De Neptun TV 15 mai 2019

România a devenit piața de desfacere a peștelui impropriu consumului uman. O întreagă rețea internațională de traficanți de pește a fost destructurată marți, 14 mai.

CONSTANȚA. Muncitor mort după ce a căzut de pe schelă - lucra la fațada unui hotel!
De Neptun TV 15 mai 2019

Un muncitor care făcea lucrări la un hotel de pe litoral a căzut de pe schelă și a murit. Omul repara fațada hotelului, pentru pregătirea sezonului estival.

#EUROMÂNIA. Care sunt pașii votării la alegerile europarlamentare și referendum
De Mediafax 14 mai 2019

Românii își vor alege pe 26 mai reprezentanții în Parlamentul European. De asemenea, în aceeași zi o să aibă loc și un referendum pe teme legate de justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis. Cetățenii vor vota în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, pe trei buletine de vot.

Percheziții de amploare în România și străinătate la o grupare care procura ilegal pește - printre orașele vizate se află și Constanța!
De Neptun TV 14 mai 2019

Peste 150 de percheziții au loc în România, precum și în Italia, Spania, Franța și Ungaria, la o grupare formată din sute de persoane care procurau ilegal cantități mari de pește și le vindeau în România. 30 de tone de pește, impropriu consumului, au fost confiscate.

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii
De Neptun TV 13 mai 2019

Pentru sprijinirea copiilor cu dizabilități, ministrul a amintit că în acest an a demarat procesul de formare și mărire a corpului asistenților maternali profesioniști. Astfel, prin proiectul cu fonduri europene Team-UP vor fi angajați alți 4.000 de asistenți maternali profesioniști care vor beneficia și de formare profesională. De asemenea, și cei 11.000 de asistenți maternali deja angajați vor beneficia de formare profesională. Programul se va derula până în 2023 și are o valoare totală de 569 de milioane de euro. O treime din asistenții maternali formați și angajați se vor ocupa exclusiv de copii cu dizabilități.

Ziua regalității, sărbătorită cu fast la Mihail Kogălniceanu
De Neptun TV 12 mai 2019

Ziua Regalității, stabilită pe 10 mai, a prilejuit festivități solemne în localitatea Mihail Kogălniceanu. La inițiativa primarului Ancuța Belu și a profesorului Willypald Wisosenschi, președintele Asociației „Mușata armână”, au fost dezvelite busturile regelui Ferdinand 1 Întregitorul și al marelui om de stat Mihail Kogălniceanu.