vineri, 21 iunie 2019

Papa Francisc în România. Tron din lemn, aur și catifea albă, construit special la Blaj. Pregătirile, pe ultima sută de metri!

De Mediafax 13:15, 30 mai 2019 95 vizite Social
Papa Francisc în România. Tron din lemn, aur și catifea albă, construit special la Blaj. Pregătirile, pe ultima sută de metri!

Pregătirile pentru vizita Papei Francisc sunt pe ultima sută de metri în Șumuleu Ciuc, Blaj și Iași. Autoritățile au reabilitat parcuri și drumuri, iar la Blaj a fost construit un tron special pentru Sfântul Părinte. La Șumuleu Ciuc este așteptat și președintele Ungariei, Ader Janos.

Un tron arhieresc din lemn, aur și catifea albă a fost construit special pentru vizita Papei Francisc, din 2 iunie, de la Blaj. Organizatorii vizitei spun că acesta are semnificații spirituale și simbolice.

„Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura pușcăriilor de la Sighet și Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenției, la suferința și la moartea pentru Hristos”, susțin organizatorii vizitei Papei.

Potrivit acestora, aurul reprezintă „omagiul și închinarea în fața lui Dumnezeu”, iar catifeaua albă reprezintă „puritatea cugetului și a simțirii creștine”.

Tronul arhieresc pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertății a fost construit de Andu Mărginean, originar din Sibiu, absolvent al Universității de Artă București.

Pe Câmpia Libertății din Blaj, Papa Francisc va oficia Liturghia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România.

La rândul său, Gheorghe Rotar, primarul din Blaj, a declarat că pregătirile pentru eveniment sunt în grafic, cele trei locuri de parcare amenajate la intrările în oraș dinspre Alba Iulia, Târgu Mureș și Sibiu sunt aproape finalizate, iar la amenajarea scenei de pe Câmpia Libertății se lucrează la finisaje.

„Pregătirile sunt în grafic, deși am întâmpinat dificultăți foarte mari din cauza condițiilor meteo. Parcările sunt deja pregătite în proporție de 90%, Câmpia Libertății undeva la 80%, dar cele trei zile rămase ne vor permite, sper din suflet, să primim cei peste 50.000 de pelerini și, bineînțeles, pe Sanctitatea Sa, împreună cu însoțitorii, în cele mai bune condiții. Sper din tot sufletul ca această manifestare să fie una de mare ținută, sper să ne ajute și vremea și cel mai mult doresc să fie fără incidente. Fac apel la cei care vor veni să ne aplecăm asupra celor sfinte și să lăsăm alte dispute pentru alte perioade și în alte momente”, a declarat primarul.

El a mai precizat că în oraș s-au mai făcut și reparații la drumuri, au fost reabilitate parcurile și s-au făcut aranjamente florale în culorile papale.

Potrivit organizatorilor evenimentului, pe Câmpia Libertății vor exista puncte de prim ajutor și toalete ecologice. Pentru ca fiecare pelerin să poată urmări în condiții foarte bune programul cultural-religios, organizat în intervalul orar 08.00-10.15, precum și Sfânta Liturghie de la ora 11.00, pe Câmpia Libertății vor fi montate opt ecrane de mari dimensiuni.

Cei care nu au invitații la acest eveniment, vor putea urmări toate aceste momente pe un ecran instalat în Piața 1848, la intersecția cu strada Astra.

Pelerinii interesați de cărți, obiecte religioase, suveniruri, le vor putea achiziționa de la standul editurilor autorizate pentru acest eveniment, care vor amplasate în Piața 1848 și în zona punctelor de acces de pe Câmpia Libertății.

Pelerinii care vor sosi la Blaj vor avea la dispoziție o zonă de alimentație publică care va fi amenajată în Parcul Avram Iancu, standurile cu mâncare fiind amplasate pe aleile celui mai mare parc din municipiu, unde se vor comercializa doar produse alimentare, apă și băuturi răcoritoare.

În ziua de 2 iunie 2019, va fi interzis consumul băuturilor alcoolice, precum și comercializarea acestora, în zona centrală a municipiului Blaj și în toate locațiile vizate de vizita Sanctității Sale Papa Francisc.

„În ziua de 2 iunie 2019, totul va fi organizat pentru ca fiecare pelerin să se simtă ca acasă, să se bucure din plin de întâlnirea cu Sfântul Părinte, precum și de beatificarea celor șapte episcopi care s-au jertfit pentru apărarea credinței și a dreptului la existență a Bisericii Greco-Catolice din România”, au transmis reprezentanții bisericii.

Papa va fi transferat cu elicopterul de la Sibiu la Blaj, unde va avea loc Liturghia cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertății, la ora 11.00.

Pregătirile sunt pe ultima sută de metri și la Șumuleu Ciuc, unde sâmbătă, Papa Francisc va oficia o slujbă de Liturghie la Sanctuarul Marian de la Șumuleu Ciuc, județul Harghita, unde sunt așteptați peste 180.000 de pelerini. Și președintele Ungariei, Ader Janos, va fi prezent, sâmbătă, la Șumuleu Ciuc.

Preotul romano-catolic Veres Stelian, membru în comitetul de organizare a vizitei Suveranului Pontif la Șumuleu Ciuc, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că pregătirile se află pe ultima sută de metri și sunt în grafic.

„Așteptăm 110.000 de pelerini înregistrați oficial, la care se adaugă alți peste 70.000 fără bilet, care pot intra în zona în care se va oficia Sfânta Liturghie. Slujba va putea fi urmărită și pe ecrane uriașe amplasate în sectoarele în care vor intra pelerinii. La slujbă va asista și președintele Ungariei, Ader Janos, care a confirmat prezența la Șumuleu Ciuc. De asemenea, a fost amplasată în zonă și o poartă secuiască din lemn în amintirea vizitei Papei Francisc. Pregătirile sunt pe ultima sută de metri, totul decurge normal, suntem în grafic”, a spus Veres.

Papa Francisc va ajunge sâmbătă și la Iași. Primarul Mihai Chirica a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că sunt asigurate toate măsurile necesare pentru a putea permite pelerinilor și vizitatorilor să intre în oraș, să-și poată parca autocarele, să ajungă la locul de desfășurare a evenimentului și să se și întoarcă la casele lor.

„Avem pregătit tot planul de măsuri, în ceea ce privește interdicțiile care vor fi, să spunem, necesare pentru pregătirea acestui moment. Nu am exagerat, în sensul că femeile cu copii vor putea să aibă asupra lor căruțul cu care să își transporte copiii, apă, suc, ceai, ce consumă acel copil, umbrele de dimensiuni rezonabile, bagaje, de asemenea, de mici dimensiuni, și tot ce ar mai fi necesar pentru o ședere cât mai blândă în acea zi. În caz de ploaie, am pregătit și 30.000 de pelerine, va fi cel mai mare eveniment public din Iași, în același timp și în același loc, dintotdeauna”, a spus Chirica.

Până miercuri, numărul de persoane înregistrate a depășit 75.000. Autoritățile au amenajat și sectoare dedicate celor care nu vor intra în mod obligatoriu prin filtrele de control, dar vor putea participa la acest eveniment urmărindu-l pe ecrane de proiecție în proximitatea zonei în care se va afla Sanctitatea Sa Papa Francisc.

„Gardul de protecție va fi asamblat în aceste zile, pentru că începând cu data de 30 mai începem efectiv montajul. În data de 1 iunie, de la 6 dimineața, până seara, la ora 21.00, este interzisă intrarea în municipiul Iași cu vehicule cu cisterne, cu substanțe inflamabile, explozive sau toxice, iar toate benzinăriile din zona centrală nu vor putea distribui carburanți între orele 12.00-21.00. În data de 1 iunie, terasele nu servesc băuturi alcoolice”, a mai spus Mihai Chirica.

Papa va pleca din România duminică, în jurul orei 17.30, de pe aeroportul din Sibiu.

Potrivit reprezentanților Bisericii Catolice din România, pe parcursul celor două nopți petrecute în România, Papa Francisc va fi cazat la Nunțiatura Apostolică din București, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat și Papa Ioan Paul al II-lea.

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. Vineri, 31 mai 2019, în jurul orei 08.00, Papa Francisc va pleca cu avionul de la Roma spre București, iar în jurul orei 11.30 va sosi pe Aeroportul Internațional Henri Coandă-Otopeni din București, unde va avea loc primirea oficială, urmată apoi de ceremonia de bun venit la intrarea în Palatul Cotroceni.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Ploile au făcut ravagii: Case inundate și mașini avariate în urma furtunilor, în 21 de localități din țară
De Neptun TV 20 iunie 2019

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore au fost înregistrate intervenții din cauza inundațiilor după furtuni în 21 localități din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Gorj, Harghita, Iași, Mureș, Neamț, Sălaj, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea.

Solstitiu de vara 2019. 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Ce să nu faci niciodată în această zi magică
De Neptun TV 19 iunie 2019

Solstițiul de vară a fost, din cele mai vechi timpuri, prilej de bucurie și sărbătoare, fiind legat de momentul strângerii recoltei. La început, serbarea coincidea cu data solstițiului, adică 21 iunie. Mai târziu, ceremonialul, fiind considerat de către biserică drept păgân, a fost mutat pe 24 iunie — ziua dedicată Sfântului Ioan Botezătorul.

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu! Ce a apărut pe cer VIDEO
De Neptun TV 19 iunie 2019

Un fenomen rar a declanșat alarma de cod roșu în Timiș!

Nicolae Voiculeț, moment unic la Festivalul Literar Mihai Eminescu
De Neptun TV 17 iunie 2019

Nicolae Voiculeț va crea un moment cu totul special la ediția din acest an a Festivalului Literar „Mihai Eminescu", care va avea loc sâmbătă, la Dumbrăveni.

Lista artiștilor de la Neversea!
De Neptun TV 14 iunie 2019

Cu doar trei săptămâni rămase până la cel mai mare festival pe plajă din România, NEVERSEA, organizatorii au anunțat ultimul val de artiști.

'Miturile Cetății' urcă pe scenă la Constanța
De Neptun TV 14 iunie 2019

A doua parte a lunii iunie este dedicată în totalitate teatrului la Constanța. Timp de 11 zile, constănțenii și turiștii care vor veni pe litoral vor putea lua parte la cea de a patra ediție a festivalului de teatru „Miturile Cetății“. Devenit deja un eveniment de referință, festivalul vine în atenția publicului în acest an cu spectacole ale unor regizori celebri precum Andrei Șerban, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija.

Deputatul George Vișan, despre revizuirea în creștere a Băncii Mondiale în ce privește România
De Neptun TV 13 iunie 2019

Banca Mondială a revizuit în creștere la 3,6% estimările privind avansul economiei românești în 2019, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de prognoza din ianuarie 2019, se arată în raportul băncii, "Global Economic Prospects", publicat miercuri 12 iunie.

JUDEȚUL CONSTANȚA. A apărut prima trecere de pietoni 3D
De Neptun TV 12 iunie 2019

Șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.

SĂRBĂTOARE MARE: Rusaliile. Ce nu ai voie să faci în această zi: e păcat mare!
De Neptun TV 12 iunie 2019

Rusaliile.Duminica Rusaliilor, când este prăznuită Pogorârea Duhului Sfânt, se face prilej pentru aducerea aminte de "limbile ca de foc" care s-au pogorât peste Apostoli. Aceste "limbi" sunt închipuite astăzi de frunzele de nuc sau de tei, care sunt aduse de credincioși la biserică, spre a fi sfințite. După slujbă, frunzele se iau acasă și se așează la icoane și la uși.

CONSTANȚA. Wi-Fi gratuit pe faleza Cazinoului
De Neptun TV 10 iunie 2019

Proiectul este finanțat prin programul WIFI4EU unde Primăria Municipiului Constanța s-a înscris și a câștigat un voucher în valoare de 15 mii de euro, bani care vor fi folosiți la instalarea rețelei WI-FI.

Istoria mai puțin cunoscută a bărbatului rămas îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl
De Mediafax 9 iunie 2019

Agenția Associated Press scria în epocă, citând publicația sovietică Pravda: "Reactorul 4 îi va fi și sicriu. Și poate cineva va scrie pe acele ziduri de ciment că nu reactorul a fost îngropat acolo, ci Valeri Kodemciuk".

Autostrada Soarelui, blocată pentru lucrări în plin sezon estival. Pe ce porțiuni traficul va fi deviat, până în 15 iulie
De Neptun TV 8 iunie 2019

Circulația este astfel deviată pe sensul Constanța-București, până în data de 15 iulie 2019.

Vremea extremă provoacă pagube. Sute de case avariate și drumuri blocate, în ultimele 24 ore!
De Neptun TV 8 iunie 2019

Peste 40 de localități din 22 de județe au fost afectate, în ultimele 24 de ore, de inundații, fiind blocate mai multe drumuri județene și naționale din cauza apei și a alunecărilor de teren. Potrivit MAI, au fost transmise mesaje de avertizare prin Ro-Alert în 13 județe.

Târg de sănătate și frumusețe la Constanța
De Neptun TV 7 iunie 2019

Vara și-a intrat pe deplin în rol la Malul Mării Negre iar sezonul estival este deschis oficial de mai bine de o lună. Și cum plaja este cel mai potrivit loc pentru etalarea frumuseții, la Constanța are loc în aceste zile un târg dedicat exclusiv frumuseții, dar mai ales sănătății. Cu acest prilej constănțenii și nu numai pot afla care sunt noutățile în domeniu sau pot beneficia de ofertele pregătite de expozanți.

Radu Mazăre se însoară
De Neptun TV 7 iunie 2019

Radu Mazăre se însoară!

Bilanț ÎNFIORĂTOR după prăpădul făcut de ploi și inundații
De Neptun TV 7 iunie 2019

Au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație prin sistemul RO-ALERT la nivelul a opt județe, precizează MAI.

CONSTANȚA. Infanteriștii marini români participă la exercițiul multinațional BALTOPS 19
De Neptun TV 6 iunie 2019

30 de infanteriști ai Regimentului 307 Infanterie Marină participă, începând de joi, la exercițiul multinațional BALTOPS 19 (Baltic Operations), care se desfășoară în Kiel (Germania), Insula Saaremaa (Estonia), Klapeida (Lituania), Ravlunda (Suedia) și în apele internaționale ale Mării Baltice.

Ploile au blocat mai multe drumuri în țară - situația actualizată!
De Neptun TV 6 iunie 2019

Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri județene și naționale din cauza acumulării de apă sau a alunecărilor de teren în urma ploilor, în ultimele 24 de ore fiind emise 22 de avertizări de fenomene meteorologice, între care 11 au fost cod portocaliu pentru 10 județe, informează MAI.

Ziua eroilor și Înălțarea Domnului sunt sărbătorite astăzi. Tradiții și obiceiuri
De Mediafax 6 iunie 2019

Creștinii serbează, joi, Înălțarea Domnului, la 40 de zile de la Înviere, zi în care în toate bisericile, mănăstirile și catedralele din țară și străinătate sunt pomeniți eroii români, un praznic al bisericii române adoptat din 2003 ca Sărbătoare Națională.

6 iunie 2019, Înălțarea Domnului. Mare sărbătoare creștin ortodoxă
De Mediafax 5 iunie 2019

Creștinii ortodocși sărbătoresc, joi, Înălțarea Domnului, cunoscută și ca Ispasul sau Paștele Cailor, ultima zi din an în care se pot înroși ouă și se salută cu ”Hristos s-a Înălțat!”. Din 1920, slujbele de la biserică pomenesc Eroii Neamului, de aceea tot astăzi, în România, este Ziua Eroilor.

Preot din Constanța, acuzat că a abandonat o bătrână într-o mănăstire după ce i-a dat casa. 'De ce și-a bătut joc de mine?'
De Neptun TV 5 iunie 2019

Femeia trăiește de mai bine de doi ani într-o mănăstire, fiind îngrijită de măicuțele de aici. A fost adusă char de cel căruia îi lăsase casa.