luni, 26 august 2019

Papa Francisc în România, ultima zi a vizitei/ Moment ISTORIC la Blaj. Cei șapte episcopi greco-catolici au fost beatificați

Papa Francisc în România, ultima zi a vizitei/ Moment ISTORIC la Blaj. Cei șapte episcopi greco-catolici au fost beatificați

Papa Francisc a îndemnat, duminică, pelerinii la păstrarea credinței și la luptă împotriva unor "noi ideologii care, într-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții ale lor culturale și religioase".

"Dragi frați și surori, chiar și astăzi reapar noi ideologii care, intr-un mod subtil, încearcă să se impună și să-i dezrădăcineze pe oameni din cele mai bogate tradiții ale lor culturale și religioase. Colonizările ideologice disprețuiesc valoarea persoanei, a vieții, a căsătoriei și a familiei și dăunează, prin propuneri distrugătoare, atee ca și cele din trecut. în mod deosebit tinerilor noștri și copiilor, lăsăndu-i fără rădăcini din care să poală crește. Sunt voci care, semănând teamă și diviziune, vor să șteargă și să îngroape cea mai prețioasă moștenire pe care aceste ținuturi au văzut-o nâscându-se", a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a amintit de Edictul de la Turda, din 1586, care sancționa orice fel de radicalism, promovând un act de toleranță religioasă, fiind unul dintre primele cazuri din Europa de acest tip.

"Aș dori să vă încurajez să duceți lumina Evangheliei la contemporanii noștri și să continuați să luptați, ca acești Fericiți, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, incrementând fraternitatea de sânge, care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați în decursul istoriei s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari. Să vă însoțească pe drumul vostru ocrotirea maternă a Preacuratei Fecioare Maria și mijlocirea noilor Fericiți", și-a încheiat Sfântul Părinte mesajul.

Papa Francisc a spus,duminică, la Blaj,pe Câmpia Libertății,că în aceste ținuturi este cunoscută suferința oamenilor „atunci când greutatea ideologiei sau a regimului e mai puternică decât viața”.„Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare”, a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc a rostit un discurs emoționant în fața a peste 100.000 de oameni prezenți pe Câmpia Libertății de la Blaj, după ce a beatificat cei șapte episcopi greco-catolici, numindu-i, de acum, „Fericiți”. Sanctitatea Sa le-a spus pelerinilor că știe istoria acestor ținuturi.

„Aceste ținuturi cunosc bine ceea ce înseamnă suferința oamenilor atunci când greutatea ideologiei sau a regimului este mai puternică decât viața și se pune deasupra a toate, ca normă a vieții înseși și a credinței persoanelor; când capacitatea de decizie, libertatea și spațiul pentru creativitate este redus și de-a dreptul eliminat. Voi ați suferit din cauza discursurilor și acțiunilor bazate pe discreditare, care duceau până la expulzarea și distrugerea aceluia care nu putea să se apere și reduceau la tăcere vocile disonante, îi avem în minte, în mod deosebit, pe cei șapte Episcopi greco-catolici pe care am avut bucuria să-i proclam Fericiți. în fața persecuției aprige din partea regimului ei au dat dovadă de o credință și de o iubire exemplare pentru poporul lor”, a spus Papa Francisc.

Suveranul Pontif a vorbit și despre curajul celor șapte episcopi martiri, de a accepta cruzimi de tot felul în loc să renege Biserica.

„Cu mare curaj și tărie interioară, au acceptat să fie supuși la o dură detenție și la lot IcIliI de cruzimi, decât să renege apartenența la iubita lor Biserică. Acești Păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire”, a mai spus Suveranul Pontif.

Comenteaza aceasta stire