marţi, 20 martie 2018

Paradisul SRI

Paradisul SRI

În timp ce acuză de toate relele statul paralel, plasând în epicentrul său Serviciul Român de Informații sau o parte consistentă a acestuia, primii- miniștrii PSD s-au dat peste cap pentru a umfla și mai mult bugetul acestei instituții supraponderale.

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Pentru a mă face mai bine înțeles, voi arăta, pe de-o parte, în ce constau creșterile iar, pe de altă parte, care sunt raporturile dintre bugetul SRI și bugetele unor ministere și, dintre bugetul SRI și bugetul celorlalte servicii secrete. În acest sens, voi utiliza informațiile din Legea bugetului de stat. O lege pe care tocmai a semnat-o Klaus Iohannis, care și-a exprimat cu acest prilej o serie întreagă de îngrijorări, fără a fi însă îngrijorat de maniera în care crește finanțarea instituției care își supraveghează în masă proprii cetățeni.

În 2018, la o creștere economică estimată de 5,5%, bugetul SRI este majorat cu 13%. Instituția primește nu mai puțin de 2,3 miliarde de lei. Creșterea cheltuielilor cu personalul este de nu mai puțin de 29%. Salariile și pensiile vor reprezenta 75% din buget. Iar pensiile reprezintă circa o treime din totalul cheltuielilor cu personalul. Ce se întâmplă din această perspectivă cu ministerele importante? MApN, pentru care președintele Klaus Iohannis a bătut cu pumnul în masă – și pe bună dreptate – deși alocă 2% din  Produsul Intern Brut pentru înzestrare, are în acest an o creștere de doar 11%.

Mai mică procentual decât creșterea SRI. Ministerul Muncii, cu toate proiectele taxate drept nesustenabile de către același președinte Klaus Iohannis, susținut fiind de opoziție, are o creștere procentuală similară cu a Serviciului Român de Informații, tot de 13%. Numai că pe minus. Ministerul Mediului are alocări mai mici cu 4,5%. Scad dramatic și alocările pentru Ministerul Educației, unde vom avea mai puțin cu 23,5 miliarde lei, în condițiile în care instituia prezidențială a lansat în acest domeniu chiar un proiect național numit pompos ”România educată”. Despre această scădere dramatică, președintele Klaus Iohannis nu suflă un cuvânt.

În timp ce în ultimii șase ani, sub administrațiile PSD – mai puțin sub Guvernul Cioloș – bugetul SRI s-a dublat, la Serviciul de Informații Externe situația continuă să fie dramatică. Numai în acest an, SRI a primit în plus cu 298,8 milioane lei, mai mult decât întregul buget SIE, care este de doar 290,1 milioane lei. Per total, spionajul extern este de câteva ori mai puțin bugetat decât activitatea de supraveghere a propriilor cetățeni, de care se face responsabil Serviciul Român de Informații.

Dacă lucrurile merg bine, în vara acestui an va fi dat în funcțiune ultramodernizat, la nivel de cinci stele, un al doilea hotel la Neptun aparținând SRI. În acest moment, SRI dispune de nenumărate astfel de locații în întreaga țară, de mai multe baze de agrement, baze sportive, ferme, spitale, policlinici, etc. Ca să nu mai vorbim despre societățile acoperite, a căror existență este garantată prin lege și ascunsă cu grijă de către conducerea instituției.

Am făcut această demonstrație în baza cifrelor rezultate din bugetul promulgat în aceast săptămână, nu în scopul de a vulnerabiliza în vreun fel Serviciul Român de Informații, ci pentru a demonstra unde poate conduce dublul limbaj. Pe de-o parte, liderii PSD acuză excesele statului paralel, pe de altă parte, cei mai de seamă reprezentanți ai săi îl pompează la greu cu bani din avuția publică. Le atrag cititorilor atenția asupra unui aspect extrem de îngrijorător.

Întrucât angajații SRI se pot pensiona mai repede decât alte categorii, numărul celor întreținuți de stat cu sume consistente de bani acordate prin Casa Specială de Pensii crește exponențial și vom ajunge în foarte scurt timp ca pensionarii SRI să fie mai numeroși decât angajații instituției, iar bugetul acordat acestora să depășească bugetul și așa foarte generos al lucrătorilor SRI. Iar ceea ce mă suprinde în cel mai înalt grad este că președintele României, atât de îngrijorat în general, nu-și exprimă din această perspectivă nici cea mai mică îngrijorare. SRI trăiește încă un an în paradis!

 

               Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.