joi, 22 august 2019

Paradoxul pur românesc! Producem IT-iști pe bandă rulantă, însă site-urile instituțiilor arată la fel ca și acum 10 ani!

Paradoxul pur românesc! Producem IT-iști pe bandă rulantă, însă site-urile instituțiilor arată la fel ca și acum 10 ani!

Deși România are 110.000 de IT-iști, unul dintre cei mai buni indicatori de acest fel din regiune, iar an de an peste 10.000 de absolvenți de profil termină școala, marea majoritate a instituțiilor și companiilor de stat au site-uri încremenite în timp, cu design de acum 10-15 ani, cu informații greu de găsit, cum e cazul declarațiilor de avere sau strategiilor sectoriale, sau fără modalități de contact.

Din 13 instituții chestionate asupra paginilor online, numai 4 au răspuns, respectiv Direcția Națională Anticorupție (DNA), Senatul României, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România (ANOFM) și Primăria Municipiului București (PMB).

Senatul României: site-ul nu a beneficiat de alocări bugetare de 5 ani

Senatul a transmis jurnaliștilor Vocea.biz că în ultimii 5 ani nu au fost alocate fonduri bugetare pentru modernizarea site-ului, ”iar echipa de programatori angajați ai Senatului este subdimensionată”.

Instituția menționează că în bugetele viitoare vor fi alocate ”sumele necesare” actualizării designului în acord cu tendințele tehnologice actuale, dar nu menționează exact cât. Pe de altă parte, instituția precizează că optimizarea funcționalităților site-ului său este un proces permanent, iar ședințele Senatului și ședințele plenului reunit se transmit în direct pe internet. Aceasta mai spune că, în prezent, pagina de internet a Senatului României este realizată prin resurse proprii.

”Pagina de internet este unul dintre instrumentele de comunicare utilizate de Senatul României, pentru a răspunde eficient nevoii și dreptului cetățenilor de a avea acces liber la informație, reflectând, totodată, transparența activităților instituției”, se arată în răspunsul semnat de către Anca-Cecilia Rus, șefa Biroului de Relații Publice a Senatului.

ANOFM își face site nou, cu resurse proprii

Concomitent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă din România (ANOFM) ne-a transmis că site-ul său furnizează informațiile publice prevăzute în Memorandumul privind „Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”, aprobat în ședința de Guvern din data de 3 martie 2016, dar instituția pregătește un site nou, realizat cu surse proprii.

”În ceea ce privește crearea unui site nou, acesta se află în fază finală de construcție, urmând să poată fi accesat în cel mai scurt timp posibil. Menționăm că structura acestuia respectă întocmai recomandările cuprinse în documentul menționat, aprobat de Guvern. De asemenea, precizăm că site-ul nou a fost realizat cu resurse proprii, de experții Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, fără a fi solicitate în acest sens serviciile unei firme de creație și fără a fi angajate costuri suplimentare”, arată înstituția.

Continuarea, pe vocea.biz.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire