joi, 22 august 2019

Parcul industrial româno-chinez va fi la Constanța

A doua economie a lumii, după Statele Unite, China își reface strategia investițiilor din Europa, iar România nu avea cum să lipsească de pe această hartă. Se datorează în primul rând poziției strategice a țării noastre, care este o veritabilă poartă pentru rutele comerciale către Europa și Occident, lucru remarcat inclusiv de premierul de la Beijing, în prima zi a Forumului Economic de la București.

Concret, poziția strategică se concentrează în jurul Portului Constanța, zonă de care chinezii sunt foarte interesați. Președintele Consiliului Județean Constanța a dezvăluit că parcul tehnologic pe care autoritățile la Beijing vor să îl facă în România va fi amplasat aici. Valoarea lui se ridică la aproape 10 miliarde de dolari.

„Există, după cum știți, acel parc industrial, care va fi în zona portuară Agigea-Cumpăna-Canalul Dunăre Marea Neagră. Are toate caracteristicile necesare... autostradă, infrastructură rețea de apă și canalizare, electrică. Este vorba despre 2000 de firme chinezești care vor veni aici, inclusiv din domeniul agricol“, a spus Nicușor Constantinescu.

Gândiți-vă că discutăm despre firme din domenii variate dintr-o țară care este lider mondial în exporturi de ani buni, cu mărfuri livrate în întreaga lume în valoare de peste 1.500 de miliarde de dolari. Economia Chinei are un Produs Intern Brut de 8.400 de miliarde de dolari.

Ca să vă faceți o idee, prin comparație România are un PIB de aproape 170 de miliarde de dolari, adică de peste 40 de ori mai mic. Una peste alta, vorbim despre un gigant ale cărui investiții oriunde pe Glob aduc profit și locuri de muncă și pentru parteneri.

„După cum știți Constanța este înfrățită cu Shanghai. Aveam acel terminal de la Agigea deschis în 2004-2005 unde vin zeci de mii de containare. Au acele nave rapide care fac 27 de zile între Shangai și Constanța.  China acoperă toate destinațiile“, a mai spus președintele CJ Constanța.

De asemenea, se vorbește și despre interesul chinezilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleareletrică de la Cernavodă. Președintele CJC spune că tradiția relațiilor dintre China și Dobrogea va conta mult pentru viitoarea colaborare economică. Este cunoscut faptul că la Constanța există de ani buni un Consulat Chinez.  

Comenteaza aceasta stire