luni, 19 august 2019

Parlamentul britanic a votat: Brexitul a fost AMÂNAT până pe 30 iunie

Parlamentul britanic a votat: Brexitul a fost AMÂNAT până pe 30 iunie

Parlamentarii britanici au aprobat marți planul premierului Theresa May de a cere o amânare a Brexitului până la 30 iunie, timp în care va încerca să ajungă la un compromis cu Partidul Laburist de opoziție pentru validarea acordului de retragere în Camera Comunelor, relatează Reuters.

Parlamentarii au aprobat, cu 420 de voturi pentru și 110 împotrivă, moțiunea guvernului. Guvernul a fost nevoit să supună la vot decizia după ce parlamentul britanic a adoptat luni o lege care îi dă puterea să supervizeze și să efectueze schimbări în solicitarea Theresei May de a prelungi perioada de negociere a articolului 50 al Tratatului pentru a doua oară.

Discuțiile cu opoziția laburistă pentru a încerca ieșirea din impasul Brexitului vor fi reluate după summitul UE de miercuri, a anunțat între timp guvernul britanic, dând de înțeles că dialogul nu s-a soldat încă cu un acord, potrivit France Presse.

Calificând drept "constructive" ultimele discuții din cursul după-amiezii de marți, guvernul a subliniat într-un comunicat că "cele două părți au convenit să se revadă joi, după încheierea Consiliului European" consacrat Brexitului.

Dialogul cu Partidul Laburist a fost lansat miercurea trecută, în contextul incapacității premierului Theresa May de a obține votarea acordului de divorț cu UE de către Parlamentul britanic.

"Rămânem total angajați să ducem Brexitul la bun sfârșit, existând de ambele părți voința de a munci din greu pentru a ne pune de acord asupra unui mod de a progresa, conștienți de urgența evitării organizării de alegeri europene", a adăugat guvernul.

Luni, liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a reproșat guvernului că refuză "să deplaseze liniile roșii inițiale". Partidul său este partizanul rămânerii în uniunea vamală europeană - care prevede o politică vamală și comercială comună - în timp ce Theresa May a afirmat mereu că dorește ieșirea țării din uniunea vamală, pentru ca aceasta să poată încheia liber acorduri comerciale cu țările terțe.

Comenteaza aceasta stire