sîmbătă, 17 august 2019

Patru mineri din Valea Jiului au intrat în greva foamei

Patru mineri disponibilizați din Valea Jiului sărbătoresc ziua națională prin greva foamei. Ei au recurs azi-noapte la această formă de protest, nemultumiți că n-au primit a doua tranșă din salariile compensatorii promise de conducerea Companiei Naționale a Huilei Petroșani. Minerii au de luat între 15 și 20 de mii de lei.

Cei patru protestatari au fost disponibilizați în luna octombrie de la minele din Petrila, Uricani și Lonea din județul Hunedoara. Tot de atunci așteaptă să primească două tranșe din salariile compensatorii promise. Până în prezent li s-a dat doar prima parte care li se cuvine, așa că au intrat în greva foamei exact de Ziua Națională a României, pentru a atrage atenția asupra situației din Valea Jiului, altădată o adevărată “mină de aur” pentru țara noastră.

Minerii îi acuză pe cei din conducerea Companiei Naționale a Huilei Petroșani că i-au mințit pentru a-i convinge să plece de bună voie din sistem.

Fiecare miner din cei 900 care au păsărit sistemul la 1 octombrie ar fi trebuit să primească între 15 și 20 de mii de lei. Banii ar fi trebuit achitați de Compania Națională a Huilei din subvenția acordată minelor ce urmează să fie închise până în 2018. Însă Guvernul nu a aprobat subvenția pentru că nu are acceptul Comisiei Europene. 

Comenteaza aceasta stire