vineri, 19 iulie 2019

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

În urma recentelor modificării ale legislatiei penale, sancțiunile aplicabile infracțiunilor ce au ca obiect traficul și consumul de droguri s-au redus, fiind mai apropiate de sancțiunile ce se aplică în alte țări ale Uniunii Europene. Totuși, acestea nu sunt foarte mici, arată reprezentanţii Asociaţiei Tomis Antidrog.

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

Facand o paralela intre sistemele de drept ale tarilor europene constatam ca legislatia austrica pune in prim plan principiul terapiei in locul pedepsei in cazul dependentilor de droguri, iar in conceptia legii italiene, consumul ilicit de droguri nu constituie infractiune, iar detinerea de droguri pentru consum propriu este sanctionata contraventional.

In Olanda, o persoana care detine ilegal o cantitate mai mica de 0,5 grame de droguri din categoria tranchilizantelor, barbiturice si canabis, nu va face obiectul unei actiuni penale, masura luata de autoritati rezumandu-se doar la confiscarea acestora, iar daca este vorba de canabis, detinerea in scopul consumului propriu a unei cantitati mai mici de 5 grame nu atrage investigatii sau condamnari.

 Incepand cu anul 1976, in Olanda, magazinele de cafea si cafenelele au inceput sa devina treptat puncte de vanzare a canabisului in conditii stricte.

In Cehia, detinerea  a 1,5 grame de heroina, a unui gram de cocaina sau a 15 grame de marijuana este licita. De asemenea a fost autorizata si posesia a 5 grame de hasis si a 5 doze de LSD sub forma de comprimate, capsule sau cristale.

In Romania, desi pedepsele au fost reduse, totusi acestea nu sunt mici.

Conform legislatiei actuale, drogurile sunt impartite in droguri de risc si droguri de mare risc, iar in functie de aceasta clasificare, pedepsele difera.

Ca si droguri de mare risc amintim: heroina, THC, LSD, MTA, MDMA, amfetaminele, cocaina, codeina, concentratele din tulpini de mac, opiu.

In categoria drogurilor de risc sunt incluse: barbitalul, cannabisul, marijuana, , diazepamul, ketamina.

 Legea pedepseste cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, punerea in vanzare, livrarea cu orice titlu, transportul, procurarea, detinerea  ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, cu inchisoare de la 2 la 7 ani .

Daca aceleasi infractiuni au ca obiect drogurile de mare risc, pedeapsa este mai mare, judecatorul punand aplica o pedeapsa cuprinsa intre 5  si 12 ani.

 Se pedepseste si cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Daca infractiunea are ca obiect droguri de mare risc, pedepsa este de la 6 luni la 3 ani.

In sistemul nostru de drept, nu se pedepseste consumul de droguri ca infractiune distincta, spre deosebire de pilda de alte tari ca Franta si Suedia, unde consumul ilicit de droguri constituie infractiune.

In schimb la noi in tara se sanctioneaza detinerea indiferent de cantitate si scopul pentru care se face, inclusiv pentru consum propriu.

In Romania se pedepseste si punerea la dispozitie cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local ori a oricarui loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in aceste locuri, cu o pedeapsa de la 2 la 7 ani.

Nu se pedepseste persoana care a comis una din aceste infractiuni  si care mai inainte de demararea anchetei penale, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunilor, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere a autorului sau a celorlati participanti.

Daca totusi urmarirea penala este deja inceputa, iar cel implicat denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri, beneficiaza de reducerea la jumatatea a pedepsei prevazute de lege.

In cazul savarsirii  acestor infractiuni, procurorul va dispune  evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire si evaluare  antidrog, iar apoi cu acordul consumatorului acesta va fi inclus in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

Daca consumatorul respecta programul de asistenta pana la momentul in care este pronuntata hotatarea instantei, instanta poate sa dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea pedepsei. In situatia in care dupa pronuntarea renuntarii/amanarii  executarii pedepsei, nu se mai respecta  obligatiile stabilite de instanta, se va  aplica pedepsa ca atare.

Comenteaza aceasta stire

Criminal în libertate: Patru oameni înjunghiați, iar un altul lovit cu mașina în Timiș/ Un bărbat, atacat în parc, a murit
De Neptun TV 3 iulie 2019

Un bărbat și o femeie, soț și soție, au venit în parc cu bicicletele pentru a face mișcare. La un moment dat, un tânăr în vârstă de 33 de ani, din localitatea Bichigi, a scos un cuțit, pe bărbat l-a înjunghiat mortal, iar pe femeie a rănit-o grav.

CONSTANȚA. Tânăr prins în flagrant cu droguri, pe care intenționa să le vândă la un festival de pe litoral
De Neptun TV 2 iulie 2019

Surse din rândul anchetatorilor au spus că bărbatul se pregătea să vândă drogurile la un festival care are loc în acest sfârșit de săptămână pe litoral.

CONSTANȚA. Trei fete rănite în fața unui centru de examen de Bacalaureat. Un șofer de 18 ani a intrat cu mașina în stația de autobuz
De Neptun TV 1 iulie 2019

Trei fete au fost lovite într-o stație de autobuz din fața unui liceu, de un șofer de 18 ani care a intrat pe contrasens. Victimele au fost duse la spital.

CARNAGIU. O familie care se întorcea din Grecia, spulberată de un șofer teribilist - cinci oameni au murit, iar alți doi sunt în stare critică!
De Neptun TV 30 iunie 2019

Un grav accident rutier s-a produs în noaptea e 29/30 iunie, pe drumul european 581, în localitatea Bădeana din județul Vaslui. Cinci persoane și-au pierdut viața, iar alte șapte au fost rănite, două dintre ele, printre care o adolescentă de 15 ani, fiind în stare critică.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Femeie însărcinată, lovită de mașină. TRAGEDIE
De Neptun TV 29 iunie 2019

O femeie în vârstă de 37 de ani, însărcinată în 8 luni, a fost lovită de un autoturism după ce a traversat strada prin loc nepermis.

CONSTANȚA. Marea face, din nou, victime! Un bărbat s-a înecat
De Neptun TV 25 iunie 2019

Salvamarii s-au apucat de protocolul de resuscitare .La fața locului au intervenit echipajele Smurd Fripis și SMURD C.

VIDEO. Noi imagini cu fetița de la Baia de Aramă, după ce a ajuns la familia adoptivă: 'Mama ei o filmează. Nu comentăm despre proteste'
De Neptun TV 23 iunie 2019

Familia adoptivă a fetiței de 8 ani a făcut, duminică, publice noi imagini, în încercarea de a demonstra celor care protestează în Baia de Aramă că fetița este bine.

Accident GRAV între microbuz și un TIR: patru oameni au fost răniți
De Neptun TV 19 iunie 2019

În urma impactului, patru persoane, șoferul microbuzului și trei pasageri, au fost rănite.