marţi, 20 noiembrie 2018

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

În urma recentelor modificării ale legislatiei penale, sancțiunile aplicabile infracțiunilor ce au ca obiect traficul și consumul de droguri s-au redus, fiind mai apropiate de sancțiunile ce se aplică în alte țări ale Uniunii Europene. Totuși, acestea nu sunt foarte mici, arată reprezentanţii Asociaţiei Tomis Antidrog.

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

Facand o paralela intre sistemele de drept ale tarilor europene constatam ca legislatia austrica pune in prim plan principiul terapiei in locul pedepsei in cazul dependentilor de droguri, iar in conceptia legii italiene, consumul ilicit de droguri nu constituie infractiune, iar detinerea de droguri pentru consum propriu este sanctionata contraventional.

In Olanda, o persoana care detine ilegal o cantitate mai mica de 0,5 grame de droguri din categoria tranchilizantelor, barbiturice si canabis, nu va face obiectul unei actiuni penale, masura luata de autoritati rezumandu-se doar la confiscarea acestora, iar daca este vorba de canabis, detinerea in scopul consumului propriu a unei cantitati mai mici de 5 grame nu atrage investigatii sau condamnari.

 Incepand cu anul 1976, in Olanda, magazinele de cafea si cafenelele au inceput sa devina treptat puncte de vanzare a canabisului in conditii stricte.

In Cehia, detinerea  a 1,5 grame de heroina, a unui gram de cocaina sau a 15 grame de marijuana este licita. De asemenea a fost autorizata si posesia a 5 grame de hasis si a 5 doze de LSD sub forma de comprimate, capsule sau cristale.

In Romania, desi pedepsele au fost reduse, totusi acestea nu sunt mici.

Conform legislatiei actuale, drogurile sunt impartite in droguri de risc si droguri de mare risc, iar in functie de aceasta clasificare, pedepsele difera.

Ca si droguri de mare risc amintim: heroina, THC, LSD, MTA, MDMA, amfetaminele, cocaina, codeina, concentratele din tulpini de mac, opiu.

In categoria drogurilor de risc sunt incluse: barbitalul, cannabisul, marijuana, , diazepamul, ketamina.

 Legea pedepseste cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, punerea in vanzare, livrarea cu orice titlu, transportul, procurarea, detinerea  ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, cu inchisoare de la 2 la 7 ani .

Daca aceleasi infractiuni au ca obiect drogurile de mare risc, pedeapsa este mai mare, judecatorul punand aplica o pedeapsa cuprinsa intre 5  si 12 ani.

 Se pedepseste si cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Daca infractiunea are ca obiect droguri de mare risc, pedepsa este de la 6 luni la 3 ani.

In sistemul nostru de drept, nu se pedepseste consumul de droguri ca infractiune distincta, spre deosebire de pilda de alte tari ca Franta si Suedia, unde consumul ilicit de droguri constituie infractiune.

In schimb la noi in tara se sanctioneaza detinerea indiferent de cantitate si scopul pentru care se face, inclusiv pentru consum propriu.

In Romania se pedepseste si punerea la dispozitie cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local ori a oricarui loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in aceste locuri, cu o pedeapsa de la 2 la 7 ani.

Nu se pedepseste persoana care a comis una din aceste infractiuni  si care mai inainte de demararea anchetei penale, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunilor, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere a autorului sau a celorlati participanti.

Daca totusi urmarirea penala este deja inceputa, iar cel implicat denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri, beneficiaza de reducerea la jumatatea a pedepsei prevazute de lege.

In cazul savarsirii  acestor infractiuni, procurorul va dispune  evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire si evaluare  antidrog, iar apoi cu acordul consumatorului acesta va fi inclus in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

Daca consumatorul respecta programul de asistenta pana la momentul in care este pronuntata hotatarea instantei, instanta poate sa dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea pedepsei. In situatia in care dupa pronuntarea renuntarii/amanarii  executarii pedepsei, nu se mai respecta  obligatiile stabilite de instanta, se va  aplica pedepsa ca atare.

Comenteaza aceasta stire

Accident grav. Nouă persoane rănite, după ce un autocar s-a răsturnat
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

Acesta a mai precizat că nouă persoane au suferit diverse traumatisme și au fost transportate la spital pentru investigații. Traficul nu a fost afectat. La acest moment polițiștii acționează la locul evenimentului.

Lovitură de teatru: Tabloul găsit la Tulcea despre care se credea că a fost pictat de Picasso este un FALS
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

S-a dovedit a fi o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, relatează Die Presse și televiziunea olandeză Nos.

VIDEO CU IMPACT EMOȚIONAL. Cine este tânărul care a intrat cu mașina în mulțime la mall-ul din Brăila: 'Trebuie să curgă sânge în țara asta!'
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

Agresorul se numește Marius Valentin Parfenie, are 20 de ani și nu are nicio ocupație. El este cunoscut ca fiind o persoană turbulentă, predispusă la scandaluri. Există suspiciunea că ar fi fost drogat în momentul atacului.

CONSTANȚA. Imagini de COȘMAR. A intrat cu mașina pe trecerea de pietoni, trei persoane au fost rănite, una a murit. FOTO/VIDEO
De Neptun TV 12 noiembrie 2018

La locul incidentului au ajuns mai mult echipaje SMURD și al Serviciului județean de Ambulanță, iar cele patru victime, două aflate în stare gravă, au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

Destin frânt. Absolvent de facultate din România, mort într-un accident în Anglia, unde muncea pentru un trai mai bun. Familia îndoliată cere AJUTOR
De Neptun TV 11 noiembrie 2018

Zeci de mesaje de condoleanțe au fost postate pe pagina de Facebook a acesteia. "Câtă durere ne-ai provocat măi copile", a scris unul dintre prieteni.

ALERTĂ în România! Un tânăr a înjunghiat un bărbat, apoi a intrat cu mașina în patru persoane. GALERIE FOTO
De Neptun TV 11 noiembrie 2018

Tânărul a ajuns până în parcarea unui centru comercial, unde a intrat într-un grup de persoane, rănind alte două persoane.

CONSTANȚA: Accident de muncă mortal în portul maritim
De Neptun TV 7 noiembrie 2018

Polițiștii au început o anchetă pentru a stabili responsabilitățile și cauza producerii accidentului.

Dosar penal pentru 68.300 de ghirlande electrice din China, susceptibile a fi contrafăcute
De Neptun TV 3 noiembrie 2018

Totodată, la data de 30 octombrie, polițiștii de la Transporturi au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea activității ilegale de taximetrie în zona Aeroportului Internațional "Henri Coandă" București. În urma acestei acțiuni, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale în valoare de 4.285 de lei.

CONSTANȚA. O tânără, agent de poliție, lovită în timp ce traversa pe zebră
De Neptun TV 31 octombrie 2018

Victima este agent de poliție în cadrul IPJ Constanța”, au precizat polițiștii constănțeni.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Cinci vagoane încărcate cu cărbuni au fost cuprinse de un incendiu într-o gară
De Neptun TV 28 octombrie 2018

Reprezentanții ISU Dobgrobea au mai spus că la ora transmiterii acestei știri incendiul nu se mai manifestă cu flacără, ci doar fumegă.

TRAGEDIE pe străzile din județul CONSTANȚA. Două mașini s-au făcut praf, două persoane și-au găsit sfârșitul între fiarele contorsionate
De Neptun TV 24 octombrie 2018

Polițiștii efectuează cercetari pentru a afla cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.

JUDEȚUL CONSTANȚA. TRAGEDIE. O femeie a fost decapitată de tren. VIDEO
De Neptun TV 22 octombrie 2018

Ea a fost lovită de un tren de marfă, fiind ucisă pe loc.

CONSTANȚA. Metoda Accidentul face noi victime
De Neptun TV 22 octombrie 2018

Polițiștii constănțeni au deschis anchete în cele două cauze pentru identificarea autorilor, depistarea acestora și tragerea lor la răspundere penală.