miercuri, 16 ianuarie 2019

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

În urma recentelor modificării ale legislatiei penale, sancțiunile aplicabile infracțiunilor ce au ca obiect traficul și consumul de droguri s-au redus, fiind mai apropiate de sancțiunile ce se aplică în alte țări ale Uniunii Europene. Totuși, acestea nu sunt foarte mici, arată reprezentanţii Asociaţiei Tomis Antidrog.

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

Facand o paralela intre sistemele de drept ale tarilor europene constatam ca legislatia austrica pune in prim plan principiul terapiei in locul pedepsei in cazul dependentilor de droguri, iar in conceptia legii italiene, consumul ilicit de droguri nu constituie infractiune, iar detinerea de droguri pentru consum propriu este sanctionata contraventional.

In Olanda, o persoana care detine ilegal o cantitate mai mica de 0,5 grame de droguri din categoria tranchilizantelor, barbiturice si canabis, nu va face obiectul unei actiuni penale, masura luata de autoritati rezumandu-se doar la confiscarea acestora, iar daca este vorba de canabis, detinerea in scopul consumului propriu a unei cantitati mai mici de 5 grame nu atrage investigatii sau condamnari.

 Incepand cu anul 1976, in Olanda, magazinele de cafea si cafenelele au inceput sa devina treptat puncte de vanzare a canabisului in conditii stricte.

In Cehia, detinerea  a 1,5 grame de heroina, a unui gram de cocaina sau a 15 grame de marijuana este licita. De asemenea a fost autorizata si posesia a 5 grame de hasis si a 5 doze de LSD sub forma de comprimate, capsule sau cristale.

In Romania, desi pedepsele au fost reduse, totusi acestea nu sunt mici.

Conform legislatiei actuale, drogurile sunt impartite in droguri de risc si droguri de mare risc, iar in functie de aceasta clasificare, pedepsele difera.

Ca si droguri de mare risc amintim: heroina, THC, LSD, MTA, MDMA, amfetaminele, cocaina, codeina, concentratele din tulpini de mac, opiu.

In categoria drogurilor de risc sunt incluse: barbitalul, cannabisul, marijuana, , diazepamul, ketamina.

 Legea pedepseste cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, punerea in vanzare, livrarea cu orice titlu, transportul, procurarea, detinerea  ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, cu inchisoare de la 2 la 7 ani .

Daca aceleasi infractiuni au ca obiect drogurile de mare risc, pedeapsa este mai mare, judecatorul punand aplica o pedeapsa cuprinsa intre 5  si 12 ani.

 Se pedepseste si cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Daca infractiunea are ca obiect droguri de mare risc, pedepsa este de la 6 luni la 3 ani.

In sistemul nostru de drept, nu se pedepseste consumul de droguri ca infractiune distincta, spre deosebire de pilda de alte tari ca Franta si Suedia, unde consumul ilicit de droguri constituie infractiune.

In schimb la noi in tara se sanctioneaza detinerea indiferent de cantitate si scopul pentru care se face, inclusiv pentru consum propriu.

In Romania se pedepseste si punerea la dispozitie cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local ori a oricarui loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in aceste locuri, cu o pedeapsa de la 2 la 7 ani.

Nu se pedepseste persoana care a comis una din aceste infractiuni  si care mai inainte de demararea anchetei penale, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunilor, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere a autorului sau a celorlati participanti.

Daca totusi urmarirea penala este deja inceputa, iar cel implicat denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri, beneficiaza de reducerea la jumatatea a pedepsei prevazute de lege.

In cazul savarsirii  acestor infractiuni, procurorul va dispune  evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire si evaluare  antidrog, iar apoi cu acordul consumatorului acesta va fi inclus in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

Daca consumatorul respecta programul de asistenta pana la momentul in care este pronuntata hotatarea instantei, instanta poate sa dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea pedepsei. In situatia in care dupa pronuntarea renuntarii/amanarii  executarii pedepsei, nu se mai respecta  obligatiile stabilite de instanta, se va  aplica pedepsa ca atare.

Comenteaza aceasta stire

Polițiștii au reținut un bărbat care a spart zidul unei bănci din Italia cu un tractor furat. Suma IMENSĂ cu care fugise
De Neptun TV 14 ianuarie 2019

Bărbatul a fost prezentat în față procurilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de apel Craiova și a fost dispusă reținerea acestuia pe o perioadă de 24 ore, urmând să fie predat autorităților italiene.

Focuri de armă pentru oprirea unui șofer; acesta a fugit, acroșând o mașină a Poliției
De Neptun TV 13 ianuarie 2019

Potrivit sursei citate, în urmărire, conducătorul auto a acroșat o autospecială de poliție, moment în care s-au executat focuri de armă în plan vertical și asupra autovehiculului.

Șeful Poliției Locale dintr-un municipiu, prins băut la volan după ce a provocat un accident
De Neptun TV 13 ianuarie 2019

Polițiștii din Bacău au deschis un dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

CONSTANȚA. Accident în lanț. Două persoane au fost rănite. GALERIE FOTO
De Neptun TV 11 ianuarie 2019

Potrivit polițiștilor constănțeni, un șofer a pierdut controlul autoturismului, iar mașina a lovit două autoturisme după care a ricoșat ușor și într-un autovehicul de transport persoane.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Descoperire MACABRĂ pe un câmp. FOTO
De Neptun TV 9 ianuarie 2019

Femeia, care are aproximativ 60-70 de ani, a fost descoperită în jurul orei 07.25, de către niște agenți de pază, care au sunat la 112.

CONSTANȚA. MOARTE SUSPECTĂ. Căpitanul unei nave a fost găsit decedat în Port
De Neptun TV 8 ianuarie 2019

În cauză a fost întocmit un dosar penal, cercetările urmând să fie continuate de lucrătorii Serviciului de Poliție Transporturi Maritime.

JUDEȚUL CONSTANȚA. TRAGEDIE. Un bărbat a murit și altul este în stare deosebit de gravă după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon
De Neptun TV 7 ianuarie 2019

Cazul este cercetat de polițiștii din Ovidiu, care au deschis în cauză un dosar penal.

DEZASTRU pe A2! Autospecială de la deszăpezire în flăcări!
De Neptun TV 7 ianuarie 2019

Cauza posibila a accidentului a fost un scurtcircuit produs in cabina ATB-ului.

JUDEȚUL CONSTANȚA. O mașină a fost SPULBERATĂ de tren
De Neptun TV 7 ianuarie 2019

Zona este cunoscută ca o zonă neagră a hărții deceselor, acolo pierzându-și viața mai mulți oameni, în accidente grave.

Vagoanele unui tren Constanța - Arad cu 120 de călători au sărit de pe șine: un om a fost aruncat din vagon
De Neptun TV 23 decembrie 2018

Duminică dimineața, în zona localității Băiești din județul Hunedoara, ultimele 2 vagoane din garnitura unui tren care transporta 120 de călători au deraiat. Având în vedere numărul mare al ocupanților din cele două vagoane, aproximativ 20 de persoane, a fost imediat Activat Planul Roșu de Intervenție.

Condamnat pentru o crimă comisă în Mamaia, extrădat după 22 de ani din Canada
De Neptun TV 18 decembrie 2018

Givan Iusein, acum în vârstă de 48 de ani, a fost extrădat din Canada în România la data de 13 decembrie și a fost depus în penitenciarul Rahova pentru a-și ispăși restul din pedeapsa inițială de 18 ani.

CONSTANȚA. Dosar penal pentru o tânără de 23 de ani. Sunt implicați minori
De Neptun TV 17 decembrie 2018

De asemenea, polițiștii locali au notificat și serviciile sociale in vederea reglementarii situației juridice a minorilor ce au fost surprinși in exercitarea săvârșirii faptelor antisociale.