vineri, 22 martie 2019

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

În urma recentelor modificării ale legislatiei penale, sancțiunile aplicabile infracțiunilor ce au ca obiect traficul și consumul de droguri s-au redus, fiind mai apropiate de sancțiunile ce se aplică în alte țări ale Uniunii Europene. Totuși, acestea nu sunt foarte mici, arată reprezentanţii Asociaţiei Tomis Antidrog.

Pedepsele pentru traficul și consumul de droguri s-au redus. Totuși...

Facand o paralela intre sistemele de drept ale tarilor europene constatam ca legislatia austrica pune in prim plan principiul terapiei in locul pedepsei in cazul dependentilor de droguri, iar in conceptia legii italiene, consumul ilicit de droguri nu constituie infractiune, iar detinerea de droguri pentru consum propriu este sanctionata contraventional.

In Olanda, o persoana care detine ilegal o cantitate mai mica de 0,5 grame de droguri din categoria tranchilizantelor, barbiturice si canabis, nu va face obiectul unei actiuni penale, masura luata de autoritati rezumandu-se doar la confiscarea acestora, iar daca este vorba de canabis, detinerea in scopul consumului propriu a unei cantitati mai mici de 5 grame nu atrage investigatii sau condamnari.

 Incepand cu anul 1976, in Olanda, magazinele de cafea si cafenelele au inceput sa devina treptat puncte de vanzare a canabisului in conditii stricte.

In Cehia, detinerea  a 1,5 grame de heroina, a unui gram de cocaina sau a 15 grame de marijuana este licita. De asemenea a fost autorizata si posesia a 5 grame de hasis si a 5 doze de LSD sub forma de comprimate, capsule sau cristale.

In Romania, desi pedepsele au fost reduse, totusi acestea nu sunt mici.

Conform legislatiei actuale, drogurile sunt impartite in droguri de risc si droguri de mare risc, iar in functie de aceasta clasificare, pedepsele difera.

Ca si droguri de mare risc amintim: heroina, THC, LSD, MTA, MDMA, amfetaminele, cocaina, codeina, concentratele din tulpini de mac, opiu.

In categoria drogurilor de risc sunt incluse: barbitalul, cannabisul, marijuana, , diazepamul, ketamina.

 Legea pedepseste cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, punerea in vanzare, livrarea cu orice titlu, transportul, procurarea, detinerea  ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, cu inchisoare de la 2 la 7 ani .

Daca aceleasi infractiuni au ca obiect drogurile de mare risc, pedeapsa este mai mare, judecatorul punand aplica o pedeapsa cuprinsa intre 5  si 12 ani.

 Se pedepseste si cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri pentru consum propriu, fara drept, cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Daca infractiunea are ca obiect droguri de mare risc, pedepsa este de la 6 luni la 3 ani.

In sistemul nostru de drept, nu se pedepseste consumul de droguri ca infractiune distincta, spre deosebire de pilda de alte tari ca Franta si Suedia, unde consumul ilicit de droguri constituie infractiune.

In schimb la noi in tara se sanctioneaza detinerea indiferent de cantitate si scopul pentru care se face, inclusiv pentru consum propriu.

In Romania se pedepseste si punerea la dispozitie cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local ori a oricarui loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in aceste locuri, cu o pedeapsa de la 2 la 7 ani.

Nu se pedepseste persoana care a comis una din aceste infractiuni  si care mai inainte de demararea anchetei penale, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunilor, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere a autorului sau a celorlati participanti.

Daca totusi urmarirea penala este deja inceputa, iar cel implicat denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri, beneficiaza de reducerea la jumatatea a pedepsei prevazute de lege.

In cazul savarsirii  acestor infractiuni, procurorul va dispune  evaluarea consumatorului de catre centrul de prevenire si evaluare  antidrog, iar apoi cu acordul consumatorului acesta va fi inclus in programul integrat de asistenta a persoanelor consumatoare de droguri.

Daca consumatorul respecta programul de asistenta pana la momentul in care este pronuntata hotatarea instantei, instanta poate sa dispuna renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea pedepsei. In situatia in care dupa pronuntarea renuntarii/amanarii  executarii pedepsei, nu se mai respecta  obligatiile stabilite de instanta, se va  aplica pedepsa ca atare.

Comenteaza aceasta stire

ACCIDENT CUMPLIT în această dimineață! O fetiță de 4 ani a murit - sora fetiței și părinții ei, în stare foarte gravă! VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Sora fetiței, în vârstă de 11 luni, și părinții ei au fost transportați la spital, în stare gravă.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Incendiu VIOLENT la o mănăstire - zeci de pompieri se luptă cu flăcările! VIDEO
De Neptun TV 12 martie 2019

Pompierii intervin la această oră pentru localizarea incendiului care a izbucnit la acoperișul chiliilor așezământului monahal.

CONSTANȚA. Copil de 12 ani, electrocutat după ce s-a urcat pe vagon de tren să facă selfie
De Neptun TV 10 martie 2019

Un copil în vârstă de 12 ani, din localitatea constănțană Valu lui Traian, a ajuns, duminică, în stare gravă la spital, cu arsuri pe aproape tot corpul după ce a fost electrocutat când a urcat pe un vagon de tren să își faca un selfie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

ALERTĂ în Marea Neagră! 3 bărbați sunt căutați de autorități
De Neptun TV 7 martie 2019

De asemenea, prin canalele de cooperare ale Poliției de Frontieră au fost informate autoritățile de frontieră bulgare și Centrul Maritim de Coordonare Constanța (MRCC).

Constanța: Peste 540 de hectare cu vegetație uscată, distruse în 39 de incendii izbucnite în județ în doar cinci zile
De Neptun TV 6 martie 2019

"39 dintre incendii au fost la vegetație uscată, gunoi, stuf, miriște sau viță-de-vie. La fiecare incendiu au intervenit peste 7 pompieri cu autospeciale de stingere din cadrul tuturor subunităților. Au fost distruse peste 540 de hectare. Cauza probabilă a fost fie țigară aruncată la întâmplare, fie foc deschis", a informat ISU.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Accident rutier grav pe podul de la Ovidiu. A intervenit elicopterul SMURD. GALERIE FOTO
De Neptun TV 5 martie 2019

La fața locului s-a deplasat un echipaj Saj B3 iar polițiștii rutieri au declanșat cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a petrecut neferictul incident.

CONSTANȚA. Bărbat rănit grav într-o explozie. 11 locuințe au fost afectate
De Neptun TV 5 martie 2019

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea, pompierii au fost solicitați să intervină marți dimineața la o explozie produsă într-un bloc de garsoniere situat pe Aleea Egretei din municipiul Constanța.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Alertă la un liceu! Elevii au fost evacuați din cauza unui incendiu. FOTO
De Neptun TV 5 martie 2019

Elevii au fost evacuați preventiv. Camera centralei este la o distanță de aproximativ 1 m față de școală.

ALERTĂ! Marinari români, răpiți de pirați
De Neptun TV 4 martie 2019

Atacul asupra navei românești a avut loc aseară.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Doi bărbați au murit după ce s-au intoxicat cu fum! GALERIE FOTO
De Neptun TV 3 martie 2019

Doi bărbați de 60 de ani au fost găsiți, duminică seara, morți într-o locuință din Medgidia, cel mai probabil intoxicați.

MAREA NEAGRĂ. Intervenție EXTREMĂ efectuată de Garda de coastă. Doi bărbați au fost salvați din apele învolburate
De Neptun TV 2 martie 2019

Cele două persoane, cetățeni români în vârstă de 56, respectiv 53 de ani, nu au avut nevoie de asistență medicală.

CONSTANȚA. Incendiu devastator la un ansamblu de locuințe - 25 de persoane s-au autoevacuat!
De Neptun TV 25 februarie 2019

25 de persoane s-au autoevacuat după ce un incendiu puternic a cuprins, luni dimineață, un ansamblu de locuințe din localitatea constănțeană Făclia. Nicio persoană nu a fost rănită, dar patru dintre cele șapte locuințe afectate de foc au fost distruse în totalitate.

CONSTANȚA. Tragedie fără margini. Un bărbat a fost ucis de tren.
De Neptun TV 21 februarie 2019

Polițiștii efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor în care s-a petrecut acest eveniment.

Verdict final în cazul educatoarei criminale. Ce sentință a primit femeia care și-a ucis copila
De Neptun TV 20 februarie 2019

Judecătorii de la Curtea de Apel Timișoara a condamnat-o pe Oana Neț la 18 ani și 8 luni de închisoare pentru violență în familie (omor asupra unui membru de familie).