marţi, 22 ianuarie 2019

PERFORMANȚĂ ABSOLUTĂ pentru România. Un PORUMBEL voiajor, crescut la CONSTANȚA, a parcurs 1600 de kilometri în doar două zile!

Columbofilul constănțean Gică Stanca este în culmea fericirii. În această dimineață, la ora 7 și 28 de minute, porumbelul voiajor femelă, botezat Nocturna, s-a întors acasă. Asta după ce sâmbătă dimineața, la ora 5 și 30 de minute a plecat în cea mai lungă și mai grea competiție la care au participat vreodată porumbii din România. La Tartu, în Estonia, 1000 de astfel înaripate din 5 țări europene printre care și România au luat startul. 

Nocturna este nu doar campioană, ci și mamă. Gigă Stanca spune că atunci când a plecat cu porumbița spre Estonia puiul ei se pregătea să iasă din ou. Tocmai de aceea ea a zburat nebunește  aproximativ 60 de ore pe o căldură infernală pentru a ajunge să-l protejeze cu aripile sale. Din toți cei 1000 de porumbei trimiși spre casă până acum s-au întors din cursă doar 14. 

Specialiștii columbofili sunt de părere că România nu a mai avut până acum un porumbel care să doboare acest record de viteză pe un traseu atât de lung  parcurs de alți porumbei chiar și în zece zile.

„Este cea mai mare performanță a tuturor timpurilor în România. La acest concurs regulamentar ar fi 10 zile, iar ea a venit a treia zi de dimineață. Este peste puterile noastre de a gândi“, a declarat Nicolae Bizdrigheanu, columbofil.

Gică Stanca spune că o astfel de cursă este un zbor de sacrificiu. Mulți porumbei nu se mai întorc niciodată pentru că oboseala sau accidentările îi pot doborî. Dar el a mizat pe Nocturna și așteptările nu i-au fost înșelate.

Nea Gică ne povestește că un columbofil din Barcelona al cărui porumbel a atins performanțe care se apropie de cele ale Nocturnei și-a  vândut la licitație înaripata cu 150 de mii de euro. Cu toate acestea columbofilul constănțean nu se gândește acum la bani, căci, spune el, Nocturna i-a dăruit o bucurie mai valoroasă decât orice.

Comenteaza aceasta stire