luni, 22 iulie 2019

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii

Cinci mii de persoane cu dizabilități care beneficiază de servicii consiliere pentru încurajarea ocupării vor putea beneficia de sprijin financiar sub forma unui voucher de 5.000 de euro pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces în vederea angajării, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni seara, la Palatul Victoria.

"Am anunțat intenția noastră de a depune un proiect pentru acea tehnologie asistivă pentru persoanele cu dizabilități. Am depășit perioada de elaborare a proiectului, iar acum suntem în etapa de dezvoltare a proiectului. Sunt deja semnate contractele, iar cadrul normativ este asigurat. Prin acest program, cinci mii de persoane cu dizabilități care beneficiază de servicii de informare și consiliere din partea agențiilor județene de ocupare a forței de muncă pentru încurajarea ocupării vor putea beneficia de sprijin financiar sub forma unui voucher în cuantum de 5.000 de euro pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces în vederea angajării. De asemenea, circa 200 de angajatori vor primi subvenție pentru angajarea persoanelor cu dizabilități", a spus Marius Budăi.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a anunțat că au fost semnate 44 de contracte pentru construirea unor locuințe protejate, centre respiro și centre de zi în valoare de 55 de milioane de lei destinate adulților cu dizabilități.

"Azi, ministrul Muncii a semnat și a fost înaintată Guvernului o propunere de modificare prin Hotărâre de Guvern, privind realocarea a 50 de milioane de lei, necheltuită pe alte proiecte, către acest program de construire de locuințe protejate și centre de zi. Măsurile vin pentru a sprijini accelerarea procesului de restructurare a instituțiilor rezidențiale de tip vechi și construirea de centre noi cu maximum 50 de locuri. 111 centre rezidențiale cu capacitate mai mare de 50 de locuri sunt în procedură de avizare a planurilor de restructurare", a menționat Budăi.

Pentru sprijinirea copiilor cu dizabilități, ministrul a amintit că în acest an a demarat procesul de formare și mărire a corpului asistenților maternali profesioniști. Astfel, prin proiectul cu fonduri europene Team-UP vor fi angajați alți 4.000 de asistenți maternali profesioniști care vor beneficia și de formare profesională. De asemenea, și cei 11.000 de asistenți maternali deja angajați vor beneficia de formare profesională. Programul se va derula până în 2023 și are o valoare totală de 569 de milioane de euro. O treime din asistenții maternali formați și angajați se vor ocupa exclusiv de copii cu dizabilități.

Contracte cu fonduri europene au fost semnate și pentru construcția a 8 case de tip familial pentru copii instituționalizați din care patru sunt pentru copii cu dizabilități (două în Constanța, una în Buzău și una în Timișoara).

"Pe acest model al asistenților maternali pofesioniști căutăm soluții și pentru asistentul personal al persoanelor cu dizabilități. Căutăm o linie de finanțare. Suntem în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene să identificăm acea măsură de formare și salarizare. Vrem să formăm însoțitorii persoanelor cu dizabilități pentru a le crea o mai mare competență în aceste domenii", a mai spus ministrul citat.

Tot pe fonduri europene, pe Programul Operațional Capital Uman, se poate finanța inclusiv pregătirea personalului pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în activitatea de transfer din instituția rezidențială în locuința protejată, pregătirea beneficiarilor pentru acest transfer și pregătirea comunității pentru noile servicii create.

"Pe POCA (Programul Operațional Capacitatea Administrativă) există o linie de finanțare pe proiectul Persoane cu dizabilități: tranziția de la servicii rezidențiale la servicii comunitare. Dacă am încheiat infrastructura de tip rezidențial, prin Programul Dezvoltarea Capacității Umane pregătim resursa umană pentru aceste persoane, venim și încercăm să pregătim și persoanele cu dizabilități pentru acest transfer prin accelerarea procesului de dezinstituționalizare. Bugetul este în valoare de aproximativ 3,2 milioane de euro", a explicat Budăi.

Potrivit ministrului, un alt element de reformă în ceea ce privește procesul de dezinstituționalizare este reprezentat de reglementarea statutului asistentului personal profesionist precum și a standardelor minime obligatorii pentru asigurarea îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat.

"Prin toate aceste măsuri pe care le-am prezentat și am scris fișele de proiecte de la începutul anului, completăm ceea ce am implementat în perioada 2017 - 2018: introducerea ca prioritate a opțiunii pentru învățământul de masă în detrimentul celui special; reglementarea biletului unic de călătorie; acordarea indemnizației de însoțitor pentru copii cu dizabilități care beneficiază de servicii în internatele școlare; recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual ca mijloc de comunicare specifică persoanei cu surdocecitate și mutitate; modificarea certificatului de încadrare în grad de handicap prin eliminarea informațiilor cu caracter personal; reglementarea dreptului la asistent personal pentru toți copii cu handicap grav; stabilirea unui termen de valabilitate a certificatelor de încadrare în grad de handicap până la vârsta de 18 ani; extinderea sferei de încadrare în grad de handicap cu noi diagnostice din zona bolilor rare și reglementarea în cazul persoanelor cu amputații precum și creșterea prestației sociale cu peste 50% pentru persoana cu handicap", a mai precizat ministrul Muncii. 

Comenteaza aceasta stire

Seară specială la Ateneul Român! Nicolae Voiculeț a cântat la 'Naiul de Aur al României', în finalul președinției române la Consiliul UE!
De Neptun TV 14 iulie 2019

'Naiul de aur al României' va putea fi văzut și auzit la concerte itinerante organizate de către Asociația Culturală Nicolae Voiculeț pe tot parcursul anului 2019 - 2020, iar la final va fi donat pentru expunere la Muzeul Național de Istorie a României, ca simbol al strălucirii, evoluției și declinului industriei aurifere din România.

CONSTANȚA. A murit tatăl unei fete care a sfârșit în incendiul de la Beirut: 'A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă'
De Neptun TV 11 iulie 2019

Tătăl uneia dintre fetele moarte în incendiul de la Beirut a încetat din viață. A făcut șoc la aflarea veștii că dosarul se rejudecă.

CONSTANȚA. Proiecții de film în aer liber, pe faleza Cazinoului!
De Neptun TV 11 iulie 2019

Proiecțiile de la malul mării reprezintă o avanpremieră a Festivalului Cinemascop, organizat de Centrul Ceh București, ce va avea loc în stațiunea Eforie Sud în luna august. Intrarea la toate cele trei proiecții de pe faleză este gratuită.

Nicolae Voiculeț, la Neversea. Discuție cu JessieJ, ce i-a mărturisit cântăreața
De Neptun TV 9 iulie 2019

Nicolae Voiculeț a prezentat ca și atracție turistică din România, cele două festivaluri Untold & Neversea (Potențiale branduri de țară) în videoclipul de promovare a turismului românesc pe care l-a lansat acum câteva luni împreună cu Ilie Năstase la invitația Ministerului Turismului.

CONSTANȚA. Cu Mercedesul în pragul bisericii, noaptea - tineri filmați în timp ce urinau pe florile plantate de copii în grădină
De Neptun TV 6 iulie 2019

Câțiva tineri au intrat cu mașina pe platoul din fața unei biserici, iar la un moment dat au urinat pe florile plantate de copii, zilele trecute, în grădina bisericii.

CONSTANȚA. Peste 400 de persoane au avut nevoie de ajutor medical în cea de-a doua zi de NEVERSEA
De Neptun TV 6 iulie 2019

Cele mai multe cazuri înregistrate la punctele de prim-ajutor ale celor de la ISU au fost de escoriații și cefalee.

Trageri reale, în Poligonul Capu Midia
De Neptun TV 5 iulie 2019

Activitățile vor avea loc atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, iar tragerile vor fi executate pe ținte terestre și aeriene radio dirijate.

A început cel mai mare festival de pe plajă din Europa – Neversea
De Neptun TV 4 iulie 2019

Accesul pe plaja NEVERSEA se face prin Portul Tomis. Odată ajunși în zona festivalului, primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă fanii festivalului este să schimbe biletul într-o brățară de festival la unul din punctele de check-in. Posesorul biletului trebuie doar să se prezinte la cortul de check-In, în intervalul 14:00 – 06:00, cu un bilet cu cod de bare valid și o carte de identitate, pentru a intra în posesia brățării de festival. Tinerii sub 18 ani vor avea nevoie, pe lângă bilet și actul de identitate, și de documentul care atestă acordul părinților. Accesul minorilor sub 14 ani este permis doar pe baza unui bilet valid și însoțit de un părinte.

NEVERSEA 2019. Restricții de circulație în zona peninsulară a Constanței
De Neptun TV 2 iulie 2019

Primăria Constanța anunță instituirea unor restricții de circulație valabile de joi, 4 iulie, până luni, 8 iulie. În acest interval se va desfășura Festivalul Neversea.

Destin frânt la doar 19 ani - Mădălina a fost găsită înecată în zona plajei 'La Baldachine' din Vama Veche!
De Neptun TV 1 iulie 2019

Pe 27 iunie, Mădălina a împlinit 19 ani, iar ziua de naștere și-a petrecut-o în Vama Veche, acolo unde lucra.

CONSTANȚA. Totul despre NEVERSEA - cel mai mare festival pe plajă din Europa începe joi! Noutățile ediției 2019
De Neptun TV 1 iulie 2019

Cel mai mare festival pe plajă din Europa, NEVERSEA, va începe la Constanța joi, 4 iulie

Sărbătoare mare: Sfinții Petru și Pavel. Ce să nu faci niciodată în această zi, e păcat mare!
De Neptun TV 29 iunie 2019

Potrivit tradițiilor, femeile nu au voie să mănânce mere până în această zi, fiindcă îi mânie pe cei decedați. Doar femeile tinere au voie să mănânce mere după Sfinții Petru și Pavel, în timp ce femeile vârstnice sunt nevoite să aștepte până la Sfântul Ilie. La fel se spune și despre văduve, care vor fi sănătoase dacă nu mănâncă mere până la Sfântul Ilie.

Un secol de la semnarea tratatului de la Versailles. Cum era văzută România
De Mediafax 28 iunie 2019

Tratatul de la Versailles a fost semnat pe 28 iunie 1919, marcând crearea Ligii Națiunilor, după negocieri purtate timp de șase luni la Conferința de Pace. "Tratatele de pace de la Paris din 1919-1920 au confirmat desăvârșirea unității naționale române", scrie Constantin I. Stan.

CONSTANȚA. Sistemul gratuit de biciclete pentru public, la o lună de funcționare: patru stații au fost vandalizate
De Neptun TV 28 iunie 2019

Patru stații de biciclete au fost vandalizate la Constanța, în doar o lună de funcționare a sistemului public de bike-sharing.

CONSTANȚA. Violeta are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi: 'Sunt pregătită să lupt și îmi doresc foarte mult să mă vindec'
De Neptun TV 27 iunie 2019

O mică durere în corp a dus la descoperirea unei boli care amenință viața. I s-a întâmplat Violetei Stanciu, o mamă din Adamclisi, care a aflat, mergând la medic, că viața ei este în mare pericol dacă nu urmează urgent un tratament dificil.

CONSTANȚA. Gestul revoltător al unui bărbat aflat cu un copil în brațe, după ce un salvamar i-a spus să iasă din marea agitată!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Un turist cu un copil în brațe a devenit agresiv în momentul în care a fost fluierat de salvamar.

CONSTANȚA. Festival dedicat înghețatei și dulciurilor, în Piața Ovidiu!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Înghețata și dulciurile vor fi vedetele din Piața Ovidiu, de la festivalul care va delecta constănțenii și turiștii în acest weekend.

Horia Constantinescu, șef cu acte în regulă la CJPC
De Neptun TV 26 iunie 2019

Concursul a fost organizat de către ANFP la solicitarea Autorității pentru Protecția Consumatorului, fiind scoare la concurs mai multe posturi de comisar șef la nivel de țară.

Constanța: Activitatea a opt unități de alimentație publică din Eforie, suspendată de Protecția Consumatorului
De Neptun TV 25 iunie 2019

Potrivit acestuia, nereguli au fost constatate și pe plaje, nefiind îndeplinită prevederea legală potrivit căreia șezlongurile să fie amplasate pe cel mult pe 70% din suprafață.

Festivalul Muzicii de la Roma. Nicolae Voiculeț, trei momente românești
De Neptun TV 24 iunie 2019

Festivalul muzicii de la Roma este singurul eveniment muzical național care implică în Italia, în aceeași zi, peste 700 de orașe și 45.000 de artiști. Scopul evenimentului este de a pune în lumină tot ceea ce este mai puțin cunoscut, periferic. Prin aceste spectacole se celebrează totodată și președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Un român a murit, iar altul a fost grav rănit, în urma unui incendiu premeditat la Londra
De Neptun TV 23 iunie 2019

Identitatea celor două victime nu a fost încă confirmată, însă Poliția crede că cei doi sunt originari din România. Totodată, autoritățile au primit informații că victimele lucrau ca zilieri în estul Londrei.