vineri, 24 mai 2019

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii

Cinci mii de persoane cu dizabilități care beneficiază de servicii consiliere pentru încurajarea ocupării vor putea beneficia de sprijin financiar sub forma unui voucher de 5.000 de euro pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces în vederea angajării, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi, luni seara, la Palatul Victoria.

"Am anunțat intenția noastră de a depune un proiect pentru acea tehnologie asistivă pentru persoanele cu dizabilități. Am depășit perioada de elaborare a proiectului, iar acum suntem în etapa de dezvoltare a proiectului. Sunt deja semnate contractele, iar cadrul normativ este asigurat. Prin acest program, cinci mii de persoane cu dizabilități care beneficiază de servicii de informare și consiliere din partea agențiilor județene de ocupare a forței de muncă pentru încurajarea ocupării vor putea beneficia de sprijin financiar sub forma unui voucher în cuantum de 5.000 de euro pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive și tehnologii de acces în vederea angajării. De asemenea, circa 200 de angajatori vor primi subvenție pentru angajarea persoanelor cu dizabilități", a spus Marius Budăi.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a anunțat că au fost semnate 44 de contracte pentru construirea unor locuințe protejate, centre respiro și centre de zi în valoare de 55 de milioane de lei destinate adulților cu dizabilități.

"Azi, ministrul Muncii a semnat și a fost înaintată Guvernului o propunere de modificare prin Hotărâre de Guvern, privind realocarea a 50 de milioane de lei, necheltuită pe alte proiecte, către acest program de construire de locuințe protejate și centre de zi. Măsurile vin pentru a sprijini accelerarea procesului de restructurare a instituțiilor rezidențiale de tip vechi și construirea de centre noi cu maximum 50 de locuri. 111 centre rezidențiale cu capacitate mai mare de 50 de locuri sunt în procedură de avizare a planurilor de restructurare", a menționat Budăi.

Pentru sprijinirea copiilor cu dizabilități, ministrul a amintit că în acest an a demarat procesul de formare și mărire a corpului asistenților maternali profesioniști. Astfel, prin proiectul cu fonduri europene Team-UP vor fi angajați alți 4.000 de asistenți maternali profesioniști care vor beneficia și de formare profesională. De asemenea, și cei 11.000 de asistenți maternali deja angajați vor beneficia de formare profesională. Programul se va derula până în 2023 și are o valoare totală de 569 de milioane de euro. O treime din asistenții maternali formați și angajați se vor ocupa exclusiv de copii cu dizabilități.

Contracte cu fonduri europene au fost semnate și pentru construcția a 8 case de tip familial pentru copii instituționalizați din care patru sunt pentru copii cu dizabilități (două în Constanța, una în Buzău și una în Timișoara).

"Pe acest model al asistenților maternali pofesioniști căutăm soluții și pentru asistentul personal al persoanelor cu dizabilități. Căutăm o linie de finanțare. Suntem în discuții cu Ministerul Fondurilor Europene să identificăm acea măsură de formare și salarizare. Vrem să formăm însoțitorii persoanelor cu dizabilități pentru a le crea o mai mare competență în aceste domenii", a mai spus ministrul citat.

Tot pe fonduri europene, pe Programul Operațional Capital Uman, se poate finanța inclusiv pregătirea personalului pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități în activitatea de transfer din instituția rezidențială în locuința protejată, pregătirea beneficiarilor pentru acest transfer și pregătirea comunității pentru noile servicii create.

"Pe POCA (Programul Operațional Capacitatea Administrativă) există o linie de finanțare pe proiectul Persoane cu dizabilități: tranziția de la servicii rezidențiale la servicii comunitare. Dacă am încheiat infrastructura de tip rezidențial, prin Programul Dezvoltarea Capacității Umane pregătim resursa umană pentru aceste persoane, venim și încercăm să pregătim și persoanele cu dizabilități pentru acest transfer prin accelerarea procesului de dezinstituționalizare. Bugetul este în valoare de aproximativ 3,2 milioane de euro", a explicat Budăi.

Potrivit ministrului, un alt element de reformă în ceea ce privește procesul de dezinstituționalizare este reprezentat de reglementarea statutului asistentului personal profesionist precum și a standardelor minime obligatorii pentru asigurarea îngrijirii și protecției adulților cu handicap grav sau accentuat.

"Prin toate aceste măsuri pe care le-am prezentat și am scris fișele de proiecte de la începutul anului, completăm ceea ce am implementat în perioada 2017 - 2018: introducerea ca prioritate a opțiunii pentru învățământul de masă în detrimentul celui special; reglementarea biletului unic de călătorie; acordarea indemnizației de însoțitor pentru copii cu dizabilități care beneficiază de servicii în internatele școlare; recunoașterea oficială a limbajului mimico-gestual ca mijloc de comunicare specifică persoanei cu surdocecitate și mutitate; modificarea certificatului de încadrare în grad de handicap prin eliminarea informațiilor cu caracter personal; reglementarea dreptului la asistent personal pentru toți copii cu handicap grav; stabilirea unui termen de valabilitate a certificatelor de încadrare în grad de handicap până la vârsta de 18 ani; extinderea sferei de încadrare în grad de handicap cu noi diagnostice din zona bolilor rare și reglementarea în cazul persoanelor cu amputații precum și creșterea prestației sociale cu peste 50% pentru persoana cu handicap", a mai precizat ministrul Muncii. 

Comenteaza aceasta stire

Vești bune pentru milioane de români: Angajații vor avea parte de o nouă minivacanță
De Neptun TV 24 mai 2019

Angajatorii ai căror salariați lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligați să le acorde acestora compensații.

Start pentru Rabla la electrocasnice 2019
De Mediafax 23 mai 2019

Potrivit șefului Administrației Fondului pentru Mediu, Cornel Brezuică, anul trecut au fost obținute, prin acest program, 12.900 de echipamente electrice.

CONSTANȚA. Preot de 34 de ani, acuzat că și-a filmat cumnata minoră în baie!
De Neptun TV 21 mai 2019

Cei doi se află în prezent în proces de divorț, iar la DIICOT Constanța a fost depusă o plângere penală pe numele preotului, în care acesta este acuzat de pornografie infantilă.

În ce condiții se prepară alimentele la cantinele din porturile Constanța și Agigea
De Neptun TV 21 mai 2019

Mai multe cantine care funcționează în Portul Constanța au fost închise de comisarii de la Protecția Consumatorilor, din cauza abaterilor constatate, între care mizerie și condiții neconforme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

CONSTANȚA. Cum va fi sărbătorită ziua orașului: Procesiune religioasă, defilare cu elevi, concerte și focuri de artificii
De Neptun TV 20 mai 2019

Primăria Constanța a anunțat și ea programul evenimentelor pregătite pentru 21 mai.

REPORTER SPECIAL. Primarul Decebal Făgădău, în direct la Neptun TV - află când încep lucrările de reabilitare a Cazinoului!
De Neptun TV 20 mai 2019

Cazinoul din Constanta, sala polivalenta, dar și alte proiecte ale Primăriei, aflați în această seară la Reporter Special.

Sărbătoare mare. Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ce nu ai voie să faci în această zi
De Neptun TV 20 mai 2019

Sfinții Împărați Constantin și Elena. Constantin cel Mare s-a născut in orasul Naissus (Nis, Serbia) in jurul anului 274 și a rămas cunoscut în istorie datorită măsurilor pe care le-a luat în favoarea bisericii și a preoților în timpul domniei sale. Acesta este venerat ca sfânt în Bisericile Ortodoxe, în Biserica Greco-Catolică, la data de 21 mai, odată cu Sfânta Elena, mama sa, precum și în Bisericile vechi orientale (necalcedoniene). Biserica Romano-Catolică o sărbătorește pe Sfânta Elena la 18 august.

CONSTANȚA. Sistemul de bike sharing, în probe!
De Neptun TV 19 mai 2019

Vești bune pentru iubitorii plimbărilor pe două roți! Aproape 400 de biciclete vor fi puse gratuit la dispoziția constănțenilor și turiștilor, începând de săptămâna viitoare. Reprezentanții Primăriei Constanța anunță că, în prezent, se fac ultimele probe, înainte ca sistemul de bike sharing să devină functional.

Premieră navală. Navă destinată găsirii de diamante, construită la Mangalia
De Neptun TV 18 mai 2019

La ceremonia de start debitare pentru navă au participat reprezentantii DeBeers Marine și DeBeers Marine Namibia, Anglo-American, Lloyd’s Register si Damen Shipyards Gorinchem.

Papa Francisc în România. Momente definitorii din pontificatul suveranului de la Vatican
De Mediafax 17 mai 2019

Papa Francisc este lider al Bisericii Catolice din 2013, iar, în toată această perioadă, acesta a jonglat cu două identități, cea de suveran pontif și cea de personalitate în era rețelelor de socializare online, cu o influență care a depășit sfera instituției pe care o conduce.

Eurovision 2019. România a ratat calificarea în finala. Ce țări au trecut în etapa următoare
De Neptun TV 17 mai 2019

România, reprezentată de cântăreața Ester Peony, cu piesa "On a Sunday", a ratat calificarea în finala concursului Eurovision 2019, după semifinala de joi seară, care a avut loc la Expo Tel Aviv, în Israel.

CONSTANȚA. Ultima fotografie făcută de Liviu Bucățică înainte de prăbușirea avionului în Munții Buzăului. Mesajul emoționant al Corinei Martin: 'Drum bun printre îngeri, fratele meu!'
De Neptun TV 16 mai 2019

Una dintre victime este omul de afaceri Liviu Emil Bucățică, de 50 de ani, fratele Corinei Martin, președintele Asociațiilor de Promovare Turistică din România și proprietara agenției de turism Mistral Tours. Alături de Liviu Bucățică, în avion se mai afla, se pare, un om de afaceri din Cluj, Mihai Covaciu.

Mărturii terifiante despre catastrofa aviatică din Munții Buzăului. 'S-au desprins bucăți din avion în timp ce era în aer' VIDEO
De Neptun TV 16 mai 2019

La bordul avionului se aflau doi oameni de afaceri, Ioan Mihai Covaciu și Liviu Emil Bucățică. Cei doi decolaseră la Ghimbav și intenționau să ajungă la Constanța, orașul lui Bucățică. Avionul era pilotat de Covaciu, un om de afaceri din Cluj, activ în domeniul construcților.

Ploile fac ravagii în țară - zeci de oameni evacuați din două județe, în urma inundațiilor! COD ROȘU pe mai multe râuri
De Neptun TV 16 mai 2019

În ultimele 24 de ore au fost afectate temporar de aluviuni și acumulări de apă 4 drumuri naționale (DN17C - BN, DN 17D - BN, DN 15 - MS DN 15A - MS ) și 2 drumuri județene (DJ188 - MM și DJ 572 - TM).

CONSTANȚA. Ipotezele anchetatorilor în cazul femeii găsite moartă pe plajă - câți bani au găsit asupra cadavrului
De Neptun TV 15 mai 2019

Surse apropiate anchetei susțin că lângă trupul femeii s-au găsit 5.000 de euro și 1.200 de lei.

CONSTANȚA. Interceptare incredibilă în dosarul traficanților de pește: 'Spală-l cu oțet și ține-l la marinat că să nu miroasă'
De Neptun TV 15 mai 2019

România a devenit piața de desfacere a peștelui impropriu consumului uman. O întreagă rețea internațională de traficanți de pește a fost destructurată marți, 14 mai.

CONSTANȚA. Muncitor mort după ce a căzut de pe schelă - lucra la fațada unui hotel!
De Neptun TV 15 mai 2019

Un muncitor care făcea lucrări la un hotel de pe litoral a căzut de pe schelă și a murit. Omul repara fațada hotelului, pentru pregătirea sezonului estival.

#EUROMÂNIA. Care sunt pașii votării la alegerile europarlamentare și referendum
De Mediafax 14 mai 2019

Românii își vor alege pe 26 mai reprezentanții în Parlamentul European. De asemenea, în aceeași zi o să aibă loc și un referendum pe teme legate de justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis. Cetățenii vor vota în aceleași secții de votare, cu aceleași ștampile, pe trei buletine de vot.

Percheziții de amploare în România și străinătate la o grupare care procura ilegal pește - printre orașele vizate se află și Constanța!
De Neptun TV 14 mai 2019

Peste 150 de percheziții au loc în România, precum și în Italia, Spania, Franța și Ungaria, la o grupare formată din sute de persoane care procurau ilegal cantități mari de pește și le vindeau în România. 30 de tone de pește, impropriu consumului, au fost confiscate.

Persoanele cu dizabilități vor primi un voucher de 5.000 de euro. Ce pot face cu banii
De Neptun TV 13 mai 2019

Pentru sprijinirea copiilor cu dizabilități, ministrul a amintit că în acest an a demarat procesul de formare și mărire a corpului asistenților maternali profesioniști. Astfel, prin proiectul cu fonduri europene Team-UP vor fi angajați alți 4.000 de asistenți maternali profesioniști care vor beneficia și de formare profesională. De asemenea, și cei 11.000 de asistenți maternali deja angajați vor beneficia de formare profesională. Programul se va derula până în 2023 și are o valoare totală de 569 de milioane de euro. O treime din asistenții maternali formați și angajați se vor ocupa exclusiv de copii cu dizabilități.

Ziua regalității, sărbătorită cu fast la Mihail Kogălniceanu
De Neptun TV 12 mai 2019

Ziua Regalității, stabilită pe 10 mai, a prilejuit festivități solemne în localitatea Mihail Kogălniceanu. La inițiativa primarului Ancuța Belu și a profesorului Willypald Wisosenschi, președintele Asociației „Mușata armână”, au fost dezvelite busturile regelui Ferdinand 1 Întregitorul și al marelui om de stat Mihail Kogălniceanu.