duminică, 24 septembrie 2017

Pervertirea coanei Justiția

Pervertirea coanei Justiția

Acoperite de zgomotul de fond, creat de moțiunea de cenzură și căutarea unui nou premier, înregistrările cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi tind să treacă neobservate, deși din ele rezultă o stare de fapt și anume aceea că justiția românească nu este una pentru binele societății, ci la nivelul DNA este poliție politică.

Înregistrările unei ședințe pe care Laura Codruța Kovesi o ține cu angajații instituției ce o conduce, apărute în presă, ne arată că între modul în care acționau procurorii în anii 50 și modul în care șefa DNA ar dori să acționeze unitatea de sub comanda sa nu-i nici o diferență. Nici chiar în limbaj sau în construirea discursului motivațional, din care trebuie totuși să recunoaștem că lipsește totuși celebra expresie „să-i belim pe chiaburi”! În rest aceiași agendă, ce are în centrul atenției manipularea atenției publice, căreia trebuie să i se arate că „se face dreptate socială” și indicarea unor ținte politice și nu stabilirea adevărului sau înfăptuirea actului de justiție.

Ei bine, în loc ca înregistrările respective să devină subiect al dezbaterii publice și un serios cap de analiză a activității profesionale a Codruței Kovesi, acestea au devenit obiect al unei vendete chiar în rândul DNA. Contrar oricărei norme de bun simț, de funcționalitate instituțională sau împotriva oricărei reguli, Kovesi a hotărât interogarea cu detectorul de minciuni a tuturor celor care au participat la respectiva ședință, unde dumneaei cerea nici mai mult, nici mai puțin „belirea” (precum în anii 50) premierului, într-un dosar în care se pare că acuzele nu se confirmau.

Extrapolând cazul, e ca și cum un anonim anunță organele abilitate, precum că a fost martor la un viol, iar organele în loc să se ocupe de agresor, îl lasă liniștit să îl caute și eventual să îl suprime pe cel care a reclamat infracțiunea.

Tupeul și siguranța Procurorului Șef al DNA merge chiar mai departe. În loc să dea explicații, măcar pentru limbajul cu accente de argou, cu care discută cu angajații instituției, L.C. Kovesi are tupeul să conteste înregistrările, printr-un comunicat de presă al instituției, pe motiv de „decibel albastru”. Culmea sfidării contribuabilului este aceea că, în fiecare dimineață, o televiziune de știri ne-o arată pe Laura Codruța Koveși cum urcă treptele intrării din spate de la DNA, întorcând sfidător, în loc de răspunsuri, supradimensionatul  dos camerelor de luat vederi și implicit fraierilor care îi plătesc salariul, limuzina din care coboară sau salariul sepepistului de lângă ea!

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire

În 'pas de gâscă': Angela Merkel devine cel mai longeviv cancelar al Germaniei!

Din perspectiva Uniunii Europene alegerile din Germania sunt la fel de importante ca cele din Franța, dacă ținem cont de faptul că odată cu Brexit –ul, Germania și Franța sunt principalii piloni ai UE și reprezintă cele mai puternice economii europene.

România stat de 'drepți' și Watergate-ul de carton

După 43 de ani, în statul de drepți România, odată cu dezvăluirile fostului colonel SRI Daniel Dragomir, o poveste similară, confiscării statului ș a instituțiilor lui, ajunge la apogeu, dar cu accente locale grotești, caricaturale și bineînțeles că nici măcar nu se pune problema unei demisii a președintelui în funcție.

Procuror curat ca lacrima. Pentru liniștea DNA

S-a petrecut un eveniment istoric. Autoritatea autorităților, Consiliul Superior al Magistraturii, a bătut în cuie noua definiție a procurorului model. Așa cum a fost ea formulată de către Inspecția Judicară.

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

Acum ceva timp, în perioada preaderării României la Uniunea Europeană, nu era lună în care oficialii occidentali, indiferent că erau englezi, germani, germani sau francezi să nu ne frece ridichea nouă românilor, pe motivul că nu facem tot ce trebuie pentru ai integra social și cultural pe țigani.

Democrația impune bucuria vieții
De Eugen Tănăsescu 4 septembrie 2017

Cam asta a fost concluzia din capul meu după ce am vizionat premiera, pe scena constănțeană, a piesei de teatru „I love democracy”, o punere în scenă a jurnalistului Sorin Lucia-Ionescu după romanul „Fetița și Țigara” al francezului Benoit Duteurtre, în cadrul FITIC. Un titlu inspirat parcă din celebra replică din „Războiul Stelelor” a senatorului Palpatine: „I love democracy. I love the Republic”. Și chiar despre totalitarismul democrației pare a fi vorba.

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Am văzut săptămâna trecută agitația declanșată de comunicarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitorare la modificările pe care Guvernul României intenționează să le propună Parlamentului la legile care guvernează organizarea Justiției în România.

Finalul unui sezon 'mai altfel'
De Sorin-Lucian Ionescu 28 august 2017

Constanța e de departe de a fi terra nuda pentru muzica și artele clasice. Aș menționa în primul rînd unicul Teatru de Balet al maestrului Danovski, apoi Orchestra Simfonică fondată de Paul Staicu și nu în ultimul rînd venerabila Operă (fostul Teatru Liric) care le-a înglobat și pe primele două.