miercuri, 22 noiembrie 2017

Pervertirea coanei Justiția

Pervertirea coanei Justiția

Acoperite de zgomotul de fond, creat de moțiunea de cenzură și căutarea unui nou premier, înregistrările cu șefa DNA Laura Codruța Kovesi tind să treacă neobservate, deși din ele rezultă o stare de fapt și anume aceea că justiția românească nu este una pentru binele societății, ci la nivelul DNA este poliție politică.

Înregistrările unei ședințe pe care Laura Codruța Kovesi o ține cu angajații instituției ce o conduce, apărute în presă, ne arată că între modul în care acționau procurorii în anii 50 și modul în care șefa DNA ar dori să acționeze unitatea de sub comanda sa nu-i nici o diferență. Nici chiar în limbaj sau în construirea discursului motivațional, din care trebuie totuși să recunoaștem că lipsește totuși celebra expresie „să-i belim pe chiaburi”! În rest aceiași agendă, ce are în centrul atenției manipularea atenției publice, căreia trebuie să i se arate că „se face dreptate socială” și indicarea unor ținte politice și nu stabilirea adevărului sau înfăptuirea actului de justiție.

Ei bine, în loc ca înregistrările respective să devină subiect al dezbaterii publice și un serios cap de analiză a activității profesionale a Codruței Kovesi, acestea au devenit obiect al unei vendete chiar în rândul DNA. Contrar oricărei norme de bun simț, de funcționalitate instituțională sau împotriva oricărei reguli, Kovesi a hotărât interogarea cu detectorul de minciuni a tuturor celor care au participat la respectiva ședință, unde dumneaei cerea nici mai mult, nici mai puțin „belirea” (precum în anii 50) premierului, într-un dosar în care se pare că acuzele nu se confirmau.

Extrapolând cazul, e ca și cum un anonim anunță organele abilitate, precum că a fost martor la un viol, iar organele în loc să se ocupe de agresor, îl lasă liniștit să îl caute și eventual să îl suprime pe cel care a reclamat infracțiunea.

Tupeul și siguranța Procurorului Șef al DNA merge chiar mai departe. În loc să dea explicații, măcar pentru limbajul cu accente de argou, cu care discută cu angajații instituției, L.C. Kovesi are tupeul să conteste înregistrările, printr-un comunicat de presă al instituției, pe motiv de „decibel albastru”. Culmea sfidării contribuabilului este aceea că, în fiecare dimineață, o televiziune de știri ne-o arată pe Laura Codruța Koveși cum urcă treptele intrării din spate de la DNA, întorcând sfidător, în loc de răspunsuri, supradimensionatul  dos camerelor de luat vederi și implicit fraierilor care îi plătesc salariul, limuzina din care coboară sau salariul sepepistului de lângă ea!

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire

Kovesi 'mama justiției' sau 'mama ei de justiție'!?

Dacă trecem pe lângă faptul că șefa anticorupției se afla la aceiași masă cu un judecat chiar pentru fapte de corupție și asta înaintea unei pronunțării unei decizii ce urmează să o ia, definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casație și Justiție chiar în procesul lui, interesant și cu multe semne de întrebare este unul dintre subiectele abordate la întrunirea acestui ONG și anume „scoaterea în afara legii a PSD”?!

Agenția European-Occidentală a Medicamentului
De Sorin-Lucian Ionescu 21 noiembrie 2017

În România, subiectul relocării Agenției Medicamentului și a șanselor reale ale României în această candidatură a fost cel mai bine acoperit de DC News, în particular de jurnaliștii Val Vâlcu și Bogdan Bolojan. Nimeni n-a scris mai mult ca ei pe subiect.

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care s-a încercat să se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia. Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt.

Loteria Etnică a Vizelor
De Sorin-Lucian Ionescu 2 noiembrie 2017

''Diversity Immigrant Visa - Green Card Lottery'', cunoscută drept Loteria Vizelor este un program derulat de Departamentul american de Stat, prin care se eliberează aproximativ 50.000 de vize pe an de rezidență permanentă. Aplicanții sunt inițial aleși la întîmplare de computer, prin tragere la sorți, după care încep să funcționeze diferite filtre, numai de ei știute.

Politically Correct sau 'echidistanți' până la lacrimi!

Când vorbește despre taxa de mediu pusă pentru circulația autoturismelor în centrul Londrei, Digi 24 vorbește despre necesitatea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, de cum trebuie să salvăm planeta, despre cum trebuie protejați cetățenii și despre pericolul inhalării dioxidului de carbon, fenomen care o amenință nasol pe regină. În schimb, atunci când vorbește despre o taxă asemănătoare, aplicabilă pentru centrul Bucureștiului, aceasta devine 'un nou bir', 'împovărare fiscală suplimentară a șoferilor' etc. Care va să zică, abordarea chestiunii ține de modul în care te afectează, de clișeele pe care se pliază știrile mestecate sau de cine conduce respectiva urbe și de cum poziționăm demersul de informare publică, recte pro sau împotriva PSD?

Fake news.ro și Milițienii Opiniei

De două zile, mai mulți cetățeni cu drepturi mă critică, îmi dau lecții, îmi adresează scrisori deschise, mă înjură, mă blestemă, mă amenință și multe alte asemenea. Se fac articole de presă (?!), emisiuni tv, o întreagă isterie. Și toate acestea, nu pentru ce am spus sau ce gândesc. Ci, pentru ce a spus un site de presupuse știri că aș fi spus.

Cenzura facebook

Felul absolut partinic în care Facebook înțelege să-și facă meseria de jandarm pe tarlaua proprie este revoltător și produce consecințe.

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'
De Eugen Tănăsescu 27 octombrie 2017

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă, a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”.