joi, 18 octombrie 2018

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

Autoritățile din județele Galați și Brăila iau măsuri după ce au descoperit numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă. Reprezentanții instituțiilor implicate în lupta cu pesta porcină încearcă să afle cine a aruncat porcii morți și dacă leșurile au virusul letal.

În ultimele zile, pe Facebook au apărut numeroase filmări realizate de cetățeni care prezintă cadavre abandonate în diverse locuri.

În comuna Berțeștii de Jos, de exemplu, unde a fost confirmat unul dintre primele focare de pestă porcină africană din județul Brăila, mai multe leșuri au fost descoperite pe câmp, pe o rază de câțiva kilometri. Deranjați de mirosul insuportabil, doi cetățeni din comuna brăileană au mers pe câmp și au filmat leșurile. În timp ce filmează, persoanele se declară indignate de lipsa de reacție a autorităților, dar și de modul în care acționează localnicii.

„Un cadavru aici și mai este unul pe partea cealaltă. Și mai este unul aici, trei sunt doar aici. Se vede? Mărește. Să vadă toată lumea cum e aici, cum pute pe câmp de la toate hoiturile”, au comentat brăilenii care au realizat filmarea.

Tot pe Facebook a ajuns o filmare cu un porc mort care plutește pe Dunăre.

„Uitați-vă și voi ce-i pe Dunăre, la Brăila. Pe Dunăre se găsește un hoit...Asta-i orașul, plutește liniștit (...) la soare”, a spus cel care a filmat cadavrul de pe Dunăre.

Filmările cu porcii morți care plutesc pe Dunăre au fost analizate și de reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceștia spun că aruncarea cadavrelor reprezintă un pericol deoarece astfel se poate răspândi pesta porcină africană.

„Este periculos, cum să nu fie pericol? Dar vreau să vă dau un exemplu. Acum 10 zile s-a sunat la 112 tot așa, că un porc plutea pe Dunăre. S-a intervenit cu șalupele de la Poliția de Frontieră. Am scos acel porc, l-am dus la laborator, nu a avut pestă porcină africană. Dar tot așa, poate să fie un porc care să aibă și să împrăștie acest virus”, a declarat, în cadrul unei coferințe de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care descoperă cadavre de animale să sune imediat la numărul unic de urgență 112.

„În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informația și face un filmuleț pe care îl pune pe internet, este mai greu să identificăm locul și momentul”, a spus prefectul județului Brăila, George Paladi.

Imaginile cu animale moarte plutind pe Dunăre i-au îngrijorat pe gălățeni, în condițiile în care cea mai mare parte a orașului Galați, aflat în aval de Brăila, se alimentează cu apă din fluviu.

„Nu-i normal să plutească animale moarte pe Dunăre. Cine știe ce boli au. Dacă au pesta porcina africană este pericol pentru că se poate răspândi virusul. Pentru om nu este periculos, dar având în vedere numărul mare de locuitori care cresc animale în curte, pe malul apei, chiar și în Galați, automat este pericol”, a spus un gălățean aflat pe malul Dunării.

Pentru a-i liniști pe cetățeni, autoritățile gălățene au anunțat public că apa de consum nu este afectată. Reprezentanții societății edilitare care alimentează cu apă orașul Galați spun că animalele moarte care plutesc pe Dunăre nu reprezintă un pericol pentru gălățeni deoarece apa este luată din fluviu printr-o pompă aflată la mare adâncime, iar pe parcurs sunt numeroase verificări și filtre.

„Nu este niciun pericol deoarece aspirația la chesonul de la Priza Dunării este la mare adâncime. Nu este afectată nici măcar calitatea apei brute. Noi monitorizăm în permanență astfel încât să nu avem probleme. Dacă prin absurd ar ajunge ceva în fluxul tehnologic sunt foarte multe proceduri, practic nu are cum să treacă. Din punct de vedere bacteriologic, tratăm cu maximă seriozitate acest lucru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Societății Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Reprezentanții DSVSA Galați au trimis echipe care recuperează din apă cadavrele de animale și apoi le incinerează. De la începutul săptămânii, trei cadavre au fost descoperite pe Dunăre, în dreptul orașului Galați, dar autoritățile nu au putut stabili dacă moartea a fost cauzată de pesta porcină africană deoarece leșurile erau în descompunere.

„Cele trei cadavre din specia porcină care au fost identificate ieri pe o zonă a fluviului Dunării erau în stare avansată de descompunere și fără elemente de identificare. Motiv pentru care măsura deplină pentru siguranța totală a fost dirijarea spre incinerare, nu se stă la discuții. În momentul în care sunt în atare avansată de descompunere, măsura corectă este trimiterea în fază rapidă spre incinerare. Pentru că ele erau fără elemente de identificare, nu se știe cui aparțin. Boala nu se trasmite la om, cel afectat este porcul.... Impactul economic este major. Boala neavând tratament, neexistând vaccin, mijloc de imunizare, virusul este extrem de agresiv, se extinde cu mare repeziciune”, a declarat directorul DSVSA Galați, Carmen Stroia.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană și au fost eutanasiați peste 7.000 de porci. În Galați, virusul a apărut într-o singură comună din nordul județului, iar autoritățile au eutanasiat peste 200 de animale.

Comenteaza aceasta stire

Nunțile, în vizorul Fiscului! Mirii, somați să declare cât le plătesc fotografilor, muzicanților și restaurantului
De Neptun TV 18 octombrie 2018

Amenda pentru nerespectarea solicitării Fiscului este de 2.000-5.000 de lei.

Maestrul Nicolae Voiculeț revine la Constanța - recital de excepție susținut în anul Centenarului!
De Roxana Glăvan 17 octombrie 2018

Acompaniat de orchestra sa, naiul lui Voiculeț îi va însufleți pe constănțeni într-un recital de excepție susținut în anul Centenarului.

RECOMANDĂRI PENTRU WEEKEND în Constanța! Magicianul Mario, cel mai complex spectacol de Magie & Divertisment din România!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Un spectacol interactiv pentru toate vârstele cu umor, muzica și dans. Vino sa inveti si putina magie, te asteapta si un atelier de magie in care poti invata trucuri si cumpara aparate de magie pentru acasa sa iti distrezi prietenii, colegii.

PREMIERĂ LA CONSTANȚA. Magazin Profi, ÎNCHIS din cauza neregulilor grave!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Totodată, s-a dispus oprirea temporară a liniei de gastronomie și propunere de închidere de la șase luni la un an, fiind o premieră.

Navele de croazieră maritimă revin în Portul Constanța după o pauză de un an
De Neptun TV 16 octombrie 2018

În anul 2018 nicio navă de croazieră maritimă nu a acostat în Portul Constanța.

ALARMANT. Debutul vârstei de consum a drogurilor e de 13 ani. Specialist: Substanțele se găsesc ușor
De Neptun TV 16 octombrie 2018

Debutul vârstei de consum a substanțelor psihoactive în rândul tinerilor este de 13 ani, anunță Agenția Națională Antidrog (ANA), precizând că în 2016, peste 300 de copii au beneficiat de tratament ca urmare a consumului de droguri. Specialiștii susțin că substanțele se găsesc prea ușor.

'Seism 2018', la a patra zi de exerciții: Peste 4.380 de morți și peste 8.000 de răniți!
De Neptun TV 16 octombrie 2018

La începutul celei de-a patra zile de desfășurare a exercițiului "Seism 2018", potrivit scenariului, se înregistrează peste 4.380 de persoane decedate, 8.040 de persoane rănite și aproximativ 50.000 persoane fără adăpost, anunță IGSU.

SFÂNTA PARASCHEVA. Peste 10.000 de pelerini participă la slujba de la Catedrala Mitropolitană din Iași
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iașiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

CONSTANȚA. Mesajul unui coregraf de la Teatrul Național de Operă și Balet: 'Lucrăm în condiții inumane…sala pute a mucegai'
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Atât coregraful, cât și managerul instituției dau vina pe ministrul Culturii pentru situația delicată în care se află, arătând că orașul este la un pas să piardă acest Teatru Național de Operă și Balet.

NU VĂ PANICAȚI! Exercițiu național de răspuns la cutremur - seism de 7,5 pe Richter!
De Neptun TV 13 octombrie 2018

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7, 5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

CONSTANȚA. Profesorul călugăr, care a publicat imagini din vestiarul fetelor, suspendat! Ce a transmis Arhiepiscopia Tomisului
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Profesorul de muzică, Calinic (Ciprian) Savin, în vârstă de 34 de ani, este acuzat că a publicat pe Facebook imagini de pe camerele de supraveghere ale școlii, din vestiar, în care apar eleve de clasa a 7-a, cu vârste de 13 și 14 ani.

CONSTANȚA. DESCOPERIRE IMPRESIONANTĂ făcută de o echipă de arheologi - un muzeu va fi amenajat la subsolul unui bloc! GALERIE FOTO
De Neptun TV 12 octombrie 2018

După o lună de săpături migăloase, atent făcute centimetru cu centimetru, specialiștii au putut oferi câteva informații despre descoperirile făcute.

Alertă! Alimente cu Listeria, retrase de la raft
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Persoanele care au consumat produsele menționate mai sus și care prezintă febră simplă sau însoțită de dureri de cap, sunt rugate să consulte medicul și să raporteze acest consum.

CONSTANȚA. Călugăr, profesor de muzică, anchetat după ce ar fi furat imagini cu elevii care se dezbrăcau înainte de ora de sport!
De Neptun TV 11 octombrie 2018

Din primele informații, călugărul ar fi postat pe contul său de Facebook imaginile cu elevii care se dezbrăcau înainte de ora de Educație fizică. Poliția a deschis o anchetă.

UPDATE. Greva transportatorilor a luat sfârșit! Ministrul Șova: 'Nu admit competiția, folosesc mașini necorespunzătoare și circulă cu mai multe persoane'
De Neptun TV 11 octombrie 2018

„Am început deja să protestăm în nouă județe: Vaslui, Iași, Botoșani, Galați, Constanța, Brașov, Călărași, Neamț și Mureș, urmând ca în perioada următoare să fie oprită circulația și în celelalte județe. La această oră este oprită circulația și pe ruta județeană și interjudețeană, până în ora 12.00, urmând să continuăm până la scoaterea acestui ordin”,a spus Hagiu.

Iașiul, asaltat de pelerini. Orașul devine capitala religioasă a României
De Neptun TV 11 octombrie 2018

Anul acesta, la acest scurt pelerinaj va participa și Preasfințitul Calinic Botoșăneanul. Tot joi vor ajunge la Iași și moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina, de la ora 18.35, care vor fi așezate la rândul lor pentru închinare.

Pesta porcină în România: aproape 1000 de focare în toată țara, 348.691 de porci eliminați!
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare.

Senatorul constănțean Ștefan Mihu, declarație în Senat despre discursul premierului României la Strasbourg
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Senatorul constănțean Ștefan Mihu a susținut astăzi o declarație politică în cadrul ședinței Senatului despre discursul premierului României, Viorica Dăncilă, la Strasbourg.

RECOMANDĂRI PENTRU WEEKEND în Constanța! 'Soț de vânzare', o comedie de succes care vă va schimba percepția despre căsnicie!
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Cu sau fără acordul celor implicați, singura garanție oferită e o seară plină de umor și râsete-n cascade!

INS: Rata anuală a inflației a scăzut ușor în septembrie, la 5,03%
De Neptun TV 10 octombrie 2018

În acest an, cea mai mare rată anuală a inflației a fost înregistrată în luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai ridicat nivel din februarie 2013, când creșterea prețurilor de consum a fost de 5,65%.

Tulcea: Proiect de 40 de milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Proiectele pentru Spitalul TBC și Secția Psihiatrie a SJU vizează, potrivit sursei menționate, reabilitarea energetică.