sîmbătă, 23 februarie 2019

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

Autoritățile din județele Galați și Brăila iau măsuri după ce au descoperit numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă. Reprezentanții instituțiilor implicate în lupta cu pesta porcină încearcă să afle cine a aruncat porcii morți și dacă leșurile au virusul letal.

În ultimele zile, pe Facebook au apărut numeroase filmări realizate de cetățeni care prezintă cadavre abandonate în diverse locuri.

În comuna Berțeștii de Jos, de exemplu, unde a fost confirmat unul dintre primele focare de pestă porcină africană din județul Brăila, mai multe leșuri au fost descoperite pe câmp, pe o rază de câțiva kilometri. Deranjați de mirosul insuportabil, doi cetățeni din comuna brăileană au mers pe câmp și au filmat leșurile. În timp ce filmează, persoanele se declară indignate de lipsa de reacție a autorităților, dar și de modul în care acționează localnicii.

„Un cadavru aici și mai este unul pe partea cealaltă. Și mai este unul aici, trei sunt doar aici. Se vede? Mărește. Să vadă toată lumea cum e aici, cum pute pe câmp de la toate hoiturile”, au comentat brăilenii care au realizat filmarea.

Tot pe Facebook a ajuns o filmare cu un porc mort care plutește pe Dunăre.

„Uitați-vă și voi ce-i pe Dunăre, la Brăila. Pe Dunăre se găsește un hoit...Asta-i orașul, plutește liniștit (...) la soare”, a spus cel care a filmat cadavrul de pe Dunăre.

Filmările cu porcii morți care plutesc pe Dunăre au fost analizate și de reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceștia spun că aruncarea cadavrelor reprezintă un pericol deoarece astfel se poate răspândi pesta porcină africană.

„Este periculos, cum să nu fie pericol? Dar vreau să vă dau un exemplu. Acum 10 zile s-a sunat la 112 tot așa, că un porc plutea pe Dunăre. S-a intervenit cu șalupele de la Poliția de Frontieră. Am scos acel porc, l-am dus la laborator, nu a avut pestă porcină africană. Dar tot așa, poate să fie un porc care să aibă și să împrăștie acest virus”, a declarat, în cadrul unei coferințe de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care descoperă cadavre de animale să sune imediat la numărul unic de urgență 112.

„În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informația și face un filmuleț pe care îl pune pe internet, este mai greu să identificăm locul și momentul”, a spus prefectul județului Brăila, George Paladi.

Imaginile cu animale moarte plutind pe Dunăre i-au îngrijorat pe gălățeni, în condițiile în care cea mai mare parte a orașului Galați, aflat în aval de Brăila, se alimentează cu apă din fluviu.

„Nu-i normal să plutească animale moarte pe Dunăre. Cine știe ce boli au. Dacă au pesta porcina africană este pericol pentru că se poate răspândi virusul. Pentru om nu este periculos, dar având în vedere numărul mare de locuitori care cresc animale în curte, pe malul apei, chiar și în Galați, automat este pericol”, a spus un gălățean aflat pe malul Dunării.

Pentru a-i liniști pe cetățeni, autoritățile gălățene au anunțat public că apa de consum nu este afectată. Reprezentanții societății edilitare care alimentează cu apă orașul Galați spun că animalele moarte care plutesc pe Dunăre nu reprezintă un pericol pentru gălățeni deoarece apa este luată din fluviu printr-o pompă aflată la mare adâncime, iar pe parcurs sunt numeroase verificări și filtre.

„Nu este niciun pericol deoarece aspirația la chesonul de la Priza Dunării este la mare adâncime. Nu este afectată nici măcar calitatea apei brute. Noi monitorizăm în permanență astfel încât să nu avem probleme. Dacă prin absurd ar ajunge ceva în fluxul tehnologic sunt foarte multe proceduri, practic nu are cum să treacă. Din punct de vedere bacteriologic, tratăm cu maximă seriozitate acest lucru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Societății Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Reprezentanții DSVSA Galați au trimis echipe care recuperează din apă cadavrele de animale și apoi le incinerează. De la începutul săptămânii, trei cadavre au fost descoperite pe Dunăre, în dreptul orașului Galați, dar autoritățile nu au putut stabili dacă moartea a fost cauzată de pesta porcină africană deoarece leșurile erau în descompunere.

„Cele trei cadavre din specia porcină care au fost identificate ieri pe o zonă a fluviului Dunării erau în stare avansată de descompunere și fără elemente de identificare. Motiv pentru care măsura deplină pentru siguranța totală a fost dirijarea spre incinerare, nu se stă la discuții. În momentul în care sunt în atare avansată de descompunere, măsura corectă este trimiterea în fază rapidă spre incinerare. Pentru că ele erau fără elemente de identificare, nu se știe cui aparțin. Boala nu se trasmite la om, cel afectat este porcul.... Impactul economic este major. Boala neavând tratament, neexistând vaccin, mijloc de imunizare, virusul este extrem de agresiv, se extinde cu mare repeziciune”, a declarat directorul DSVSA Galați, Carmen Stroia.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană și au fost eutanasiați peste 7.000 de porci. În Galați, virusul a apărut într-o singură comună din nordul județului, iar autoritățile au eutanasiat peste 200 de animale.

Comenteaza aceasta stire

JUDEȚUL CONSTANȚA. Cine este pilotul grav rănit în tragedia de la Tuzla - bărbatul a mai fentat moartea o dată
De Neptun TV 22 februarie 2019

O persoană și-a pierdut viața după ce o aeronavă DA 42 a aterizat forțat la Tuzla. O alta este grav rănită și se află internată în spital.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Un avion de mici dimensiuni a aterizat forțat la Tuzla: două persoane sunt încarcerate!
De Neptun TV 21 februarie 2019

Mai multe autospeciale de ambulanță și SMURD intervin, joi, la Tuzla, unde o aeronavă de mici dimensiuni a aterizat forțat. Două persoane sunt încarcerate, în stare gravă, potrivit IGSU.

Ce se întâmplă cu ora de vară în 2019?
De Neptun TV 20 februarie 2019

Astfel, ultima schimbare obligatorie a ceasului ar avea loc pe 31 martie 2019, (fiind ora de vară).

Aurul atinge un nou maxim, pe ultimii șase ani! Euro crește în raport cu leul
De Neptun TV 20 februarie 2019

Cursurile de schimb afișate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacțiilor interbancare.

Numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 7,6% în 2018
De Neptun TV 19 februarie 2019

Rata locurilor de muncă vacante reprezintă raportul dintre numărul locurilor de muncă vacante și numărul total al locurilor de muncă (ocupate și vacante, exclusiv cele blocate sau destinate numai promovării în interiorul întreprinderii sau instituției), exprimat procentual.

19 februarie - Ziua Brâncuși! Se împlinesc 143 de ani de la nașterea marelui sculptor
De Neptun TV 18 februarie 2019

Constantin Brâncuși, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobița, din județul Gorj, și decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franța, figură centrală în mișcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

CONSTANȚA. Pesta porcină africană face ravagii - mistreți morți găsiți de vânători! Măsurile luate de autorități
De Neptun TV 18 februarie 2019

Pesta porcină africană a fost confirmată pe trei fonduri de vânătoare. Aici au fost găsiți mistreți morți. Autoritățile au dispus primele măsuri.

Municipiul Constanța, promovat la Târgul de Turism al României de fanfara Forțelor Navale
De Neptun TV 16 februarie 2019

Târgul de Turism al României se va desfășura în perioada 21-24 februarie la Centrul de Expoziții Romexpo București.

Luna iubirii - cele mai romantice destinații pentru nunți!
De Mediafax 16 februarie 2019

Februarie vine cu două sărbători dedicate iubirii, una importată, Valentine's Day, pe data de 14, alta autohtonă, marcată pe 24 ale lunii. Prezentăm mai jos o serie de destinații romantice pentru cei care aleg să își oficializeze relația, potrivit The Independent.

CONSTANȚA. ALERTĂ ALIMENTARĂ la Auchan: produs contaminat cu o bacterie periculoasă, retras de la vânzare! Constănțenii, sfătuiți să înapoieze produsul
De Neptun TV 15 februarie 2019

Persoanele care au achiziționat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume și să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma.

CONSTANȚA. Apel pentru pictorița Ecaterina Vrana Gora - artista are nevoie de ajutorul nostru pentru a trăi!
De Neptun TV 15 februarie 2019

Pictorița Ecaterina Vrana (49 ani) este mamă a doi copii și se află de câteva zile într-o situație critică, de sănătate.

CADOURI de Valentine's Day: Idei și sugestii în funcție de cât de veche este relația: De la cei care abia s-au îndrăgostit, până la cei care au trecut de nunta de aur
De Mediafax 14 februarie 2019

Valentine's Day 2019. "Ziua Îndrăgostiților", sărbătoarea împrumutată din tradiția occidentală și devenită mai populară decât echivalentul autohton Dragobete, poate constitui o sursă de mare stres pentru cei care se află în căutarea cadoului perfect.

CONSTANȚA. Semafoarele luminează sub formă de inimi, în luna iubirii!
De Neptun TV 13 februarie 2019

Autoritățile constănțene s-au gândit să marcheze într-un mod inedit zilele dedicate iubirii din luna februarie, culoarea roșie a semafoarelor urmând să lumineze sub formă de inimioare de Valentine’s Day și Dragobete.

Valentine's Day. Ziua îndrăgostiților, o sărbătoare modernă a iubirii cu o istorie tot mai populară la români
De Neptun TV 13 februarie 2019

Povestea zilei iubirii datează însă din vremuri îndepărtate și a oscilat între ritualuri, scrisori de dragoste și cereri în căsătorie.

Senatorul constănțean Ștefan Mihu, despre Cazinou: 'Edificiul simbol al orașului lăsat de ani buni în paragină va avea fondurile necesare pentru reabilitare'
De Neptun TV 12 februarie 2019

Potrivit senatorului social-democrat Ștefan Mihu, clădirea emblematică a Constanței poate fi readusă la viață.

CONSTANȚA. Primii artiști care și-au anunțat prezența la festivalul NEVERSEA
De Neptun TV 12 februarie 2019

În perioada 4-7 iulie, pe cele șapte scene amplasate pe plaja NEVERSEA vor urca unii dintre cei mai buni artiști ai momentului, anunță organizatorii.

CONSTANȚA. Amendă exorbitantă pentru o șoferiță care a intrat cu mașina pe plajă, în plină iarnă
De Neptun TV 11 februarie 2019

Potrivit reprezentanților Direcției Generale Poliția Locală Constanța, femeia, în vârstă de 44 de ani, din București, a intrat duminică pe plaja 3 Papuci din orașul Constanța cu un autoturism de teren, dar a fost observată de polițiștii locali.

Telefoanele care emit cele mai multe RADIAȚII în 2019. Modele populare, în listă
De Neptun TV 11 februarie 2019

În ciuda faptului că smartphone-urile sunt dispozitive pe care le avem cu noi peste tot, există riscuri în utilizarea lor, datorate în special radiațiilor pe care acestea le emit.

CONSTANȚA. Zona peninsulară devine pietonală. În ce condiții va fi permis accesul auto
De Neptun TV 9 februarie 2019

Accesul auto pe străzile din zona peninsulară a municipiului Constanța va fi permis doar anumitor categorii de autovehicule. Primăria a publicat lista străzilor exclusiv pietonale.

Cinci locuri de vizitat de Anul chinezesc al Porcului
De Mediafax 9 februarie 2019

Anul Nou chinezesc, sub semnul Porcului de Pământ, simbolul bunăstării, a început pe 5 februarie. Sunt cinci locuri de vizitat sub semnul animalului asociat, potrivit horoscopului chinezesc, cu bucuria, prietenia, iubirea și succesul.

Locuri scoase la concurs de școlile militare pentru cei care vor să devină subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri! Criterii de recrutare și ce salariu pot primi
De Neptun TV 8 februarie 2019

Cei care vor să urmeze o carieră militară și vor să ajungă subofițeri, maiștri militari sau chiar ofițeri se mai pot înscrie până la 1 martie pentru a se bate pentru unul din cele 2.570 de locuri scoase la concurs de unitățile militare de învățământ universitar, postliceal sau liceal.