sîmbătă, 18 august 2018

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

Autoritățile din județele Galați și Brăila iau măsuri după ce au descoperit numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă. Reprezentanții instituțiilor implicate în lupta cu pesta porcină încearcă să afle cine a aruncat porcii morți și dacă leșurile au virusul letal.

În ultimele zile, pe Facebook au apărut numeroase filmări realizate de cetățeni care prezintă cadavre abandonate în diverse locuri.

În comuna Berțeștii de Jos, de exemplu, unde a fost confirmat unul dintre primele focare de pestă porcină africană din județul Brăila, mai multe leșuri au fost descoperite pe câmp, pe o rază de câțiva kilometri. Deranjați de mirosul insuportabil, doi cetățeni din comuna brăileană au mers pe câmp și au filmat leșurile. În timp ce filmează, persoanele se declară indignate de lipsa de reacție a autorităților, dar și de modul în care acționează localnicii.

„Un cadavru aici și mai este unul pe partea cealaltă. Și mai este unul aici, trei sunt doar aici. Se vede? Mărește. Să vadă toată lumea cum e aici, cum pute pe câmp de la toate hoiturile”, au comentat brăilenii care au realizat filmarea.

Tot pe Facebook a ajuns o filmare cu un porc mort care plutește pe Dunăre.

„Uitați-vă și voi ce-i pe Dunăre, la Brăila. Pe Dunăre se găsește un hoit...Asta-i orașul, plutește liniștit (...) la soare”, a spus cel care a filmat cadavrul de pe Dunăre.

Filmările cu porcii morți care plutesc pe Dunăre au fost analizate și de reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceștia spun că aruncarea cadavrelor reprezintă un pericol deoarece astfel se poate răspândi pesta porcină africană.

„Este periculos, cum să nu fie pericol? Dar vreau să vă dau un exemplu. Acum 10 zile s-a sunat la 112 tot așa, că un porc plutea pe Dunăre. S-a intervenit cu șalupele de la Poliția de Frontieră. Am scos acel porc, l-am dus la laborator, nu a avut pestă porcină africană. Dar tot așa, poate să fie un porc care să aibă și să împrăștie acest virus”, a declarat, în cadrul unei coferințe de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care descoperă cadavre de animale să sune imediat la numărul unic de urgență 112.

„În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informația și face un filmuleț pe care îl pune pe internet, este mai greu să identificăm locul și momentul”, a spus prefectul județului Brăila, George Paladi.

Imaginile cu animale moarte plutind pe Dunăre i-au îngrijorat pe gălățeni, în condițiile în care cea mai mare parte a orașului Galați, aflat în aval de Brăila, se alimentează cu apă din fluviu.

„Nu-i normal să plutească animale moarte pe Dunăre. Cine știe ce boli au. Dacă au pesta porcina africană este pericol pentru că se poate răspândi virusul. Pentru om nu este periculos, dar având în vedere numărul mare de locuitori care cresc animale în curte, pe malul apei, chiar și în Galați, automat este pericol”, a spus un gălățean aflat pe malul Dunării.

Pentru a-i liniști pe cetățeni, autoritățile gălățene au anunțat public că apa de consum nu este afectată. Reprezentanții societății edilitare care alimentează cu apă orașul Galați spun că animalele moarte care plutesc pe Dunăre nu reprezintă un pericol pentru gălățeni deoarece apa este luată din fluviu printr-o pompă aflată la mare adâncime, iar pe parcurs sunt numeroase verificări și filtre.

„Nu este niciun pericol deoarece aspirația la chesonul de la Priza Dunării este la mare adâncime. Nu este afectată nici măcar calitatea apei brute. Noi monitorizăm în permanență astfel încât să nu avem probleme. Dacă prin absurd ar ajunge ceva în fluxul tehnologic sunt foarte multe proceduri, practic nu are cum să treacă. Din punct de vedere bacteriologic, tratăm cu maximă seriozitate acest lucru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Societății Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Reprezentanții DSVSA Galați au trimis echipe care recuperează din apă cadavrele de animale și apoi le incinerează. De la începutul săptămânii, trei cadavre au fost descoperite pe Dunăre, în dreptul orașului Galați, dar autoritățile nu au putut stabili dacă moartea a fost cauzată de pesta porcină africană deoarece leșurile erau în descompunere.

„Cele trei cadavre din specia porcină care au fost identificate ieri pe o zonă a fluviului Dunării erau în stare avansată de descompunere și fără elemente de identificare. Motiv pentru care măsura deplină pentru siguranța totală a fost dirijarea spre incinerare, nu se stă la discuții. În momentul în care sunt în atare avansată de descompunere, măsura corectă este trimiterea în fază rapidă spre incinerare. Pentru că ele erau fără elemente de identificare, nu se știe cui aparțin. Boala nu se trasmite la om, cel afectat este porcul.... Impactul economic este major. Boala neavând tratament, neexistând vaccin, mijloc de imunizare, virusul este extrem de agresiv, se extinde cu mare repeziciune”, a declarat directorul DSVSA Galați, Carmen Stroia.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană și au fost eutanasiați peste 7.000 de porci. În Galați, virusul a apărut într-o singură comună din nordul județului, iar autoritățile au eutanasiat peste 200 de animale.

Comenteaza aceasta stire

O nouă tragedie pe litoral! Un bărbat a murit înecat după ce a intrat în apă să salveze o femeie!
De Neptun TV 17 august 2018

O femeie care s-a aventurat în mare a fost salvată, după ce doi bărbați au sărit după ea să o aducă la mal.

Incident Centrala Nuclearoelectrică Cernavodă - Unitatea 2 a fost deconectată din cauza unei manevre greșite a angajaților Transelectrica!
De Neptun TV 17 august 2018

Incidentul s-a produs în seara zilei de joi, 16 august, reprezentanții CNE Cernavodă anunțând că în cursul nopții s-a reușit punerea în funcțiune a Unității 2 și revenirea la puterea normală.

MUNIȚIA cu care jandarmii au intervenit la protestul din 10 august - cartușe, grenade și pulverizatoare!
De Mediafax 17 august 2018

Parchetul General anunță că a ridicat de la IGPR documentele privind substanțele chimice deținute și folosite de jandarmi la mitingul din 10 august, precum și mostre de muniție neletală și substanțe chimice, dând lista muniției folosite de forțele de ordine.

VIRAL. Revolta unui șofer pe Autostrada Soarelui: 'Uitați în ce hal arată!' - VIDEO
De Neptun TV 16 august 2018

Autostrada Soarelui a fost reparată de cel puțin patru ori din primăvara acestui an, după ce asfaltul a început să se ridice.

Șase bombardiere rusești, interceptate în apropierea României de avioanele de luptă ale Royal Air Force de la Kogălniceanu!
De Neptun TV 16 august 2018

Șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de către avioane de vânătoare britanice desfășurate în România și care securizează spațiul aerian al NATO, potrivit unei comunicat difuzat de Royal Air Force (RAF), transmite AFP.

PESTA PORCINĂ. România riscă să fie băgată în carantină - autoritățile, acuzate că au scăpat boala de sub control!
De Neptun TV 16 august 2018

Cele mai afectate județe sunt Tulcea (494 de focare), Ialomița (62 de focare) și Constanța (37 de focare).

ACCIDENT CUMPLIT la Constanța! Marian a murit la 28 de ani, după ce a fost spulberat de un șofer băut! GALERIE FOTO
De Neptun TV 16 august 2018

Polițiștii au demarat o anchetă pentru stabilirea cu exactitate a condițiilor în care s-a produs accidentul.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Adormirea Maicii Domnului - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Neptun TV 15 august 2018

Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) este una dintre cele mai importante sărbători creștine, iar, pentru români, este și ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate în mai multe orașe procesiuni cu icoane și pelerinaje, dar și manifestări artistice.

CONSTANȚA. Mii de oameni, la Ziua Marinei - ora la care este programat cel mai mare spectacol naval al anului și când își va face apariția 'Zeul Neptun'
De Mediafax 15 august 2018

Potrivit programului transmis de Forțele Navale Române, după un scurt ceremonial militar de întâmpinare a președintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, se va ridica Drapelul Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. Concomitent, vor fi trase 21 salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

CONSTANȚA. ATENȚIE, ȘOFERI! Restricții de circulație de Ziua Marinei - mai multe străzi ÎNCHISE!
De Neptun TV 14 august 2018

„Recomandăm constănțenilor și turiștilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicațiile forțelor de ordine”, au precizat reprezentanții Primăriei Constanța.

ZIUA MARINEI 2018. Spectacol grandios, la Constanța - Klaus Iohannis participă la Ziua Marinei - programul manifestărilor!
De Neptun TV 14 august 2018

Ziua se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanța – Farul Genovez – Parcul Primăriei Municipiului Constanța – Comandamentul Flotei.

CONSTANȚA. Încă un tânăr a murit înecat în mare - număr alarmant de victime de la începutul sezonului estival
De Neptun TV 14 august 2018

De la începutul sezonului estival, 16 persoane și-au pierdut viața înecate în mare.

ALERTĂ! Individul căutat de Poliție, surprins de camerele video cu arma jandarmeriței bătute la mitingul din Piața Victoriei!
De Neptun TV 13 august 2018

Cei doi militari au fost salvați de mai mulți manifestanți la protestele diasporei, care au făcut scut uman în jurul celor doi și i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-și salva colegii.

A rezistat celor două războaie mondiale și ocupației străine, dar este distrus de birocrație! Imagini rare cu Cazinoul
De Neptun TV 13 august 2018

Colecționarii de imagini rare cu orașul Constanța de altădată au făcut publice imagini cu superba construcție a Cazinoului de pe faleză, care a rezistat celor două războaie mondiale și ocupației străine. Pe timp de pace, soarta sa pare pecetluită.

Primele REȚINERI în cazul violențelor de vineri seara din Piața Victoriei. Doi bărbați, acuzați de ultraj și tulburarea ordinii la mitingul diasporei
De Mediafax 12 august 2018

În urma audierilor după violențele de la protestul din Piața Victoriei, procurorii au dispus, sâmbătă noapte, reținerea a doi bărbați, aceștia fiind acuzați de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii publice. Vor fi prezentați magistraților cu propunere de arestare preventivă.

Condițiile deplorabile în care lucrează angajații MAI, arătate de polițiștii de la Garda de Coastă: 'Te plouă chiar dacă vrei să te adăpostești'
De Neptun TV 12 august 2018

Fotografii care arată condițiile deplorabile în care lucrează angajații MAI au fost postate de sindicaliștii Europol din Garda de Coastă.

Încep Perseidele! La noapte va avea loc cel mai spectaculos fenomen astronomic!
De Neptun TV 12 august 2018

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea, în 2018, punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.

ISU Constanța, după mai multe incidente pe plaje soldate cu victime: Marea nu iartă greșelile și teribilismul
De Neptun TV 11 august 2018

”Oameni buni! marea nu iartă greșelile și teribilismul”, scrie ISU Constanța pe pagina sa de Facebook.

SCENE VIOLENTE în Piața Victoriei, la mitingul diasporei! Jandarmeria a folosit tunurile cu apă și gazele lacrimogene - sute de persoane au avut nevoie de medici!
De Neptun TV 10 august 2018

Jandarmii au intervenit în forță, vineri seara, cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, în Piața Victoria, pentru a dispersa protestatarii aflați în fața sediului Executivului. În Piața Victoria, au existat, în mod repetat, ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine.

ALERTĂ pe litoral! Șapte persoane au fost în pericol de moarte, în decurs de câteva ore - un tânăr este dispărut!
De Neptun TV 10 august 2018

Șapte persoane au fost astăzi în pericol de înec, iar una dintre ele probabil a murit fiind dispărută.