miercuri, 12 decembrie 2018

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

PESTA PORCINĂ. Imagini revoltătoare pe Dunăre: porci morți plutind pe fluviu! Numeroase cadavre aruncate pe câmp, la Brăila

Autoritățile din județele Galați și Brăila iau măsuri după ce au descoperit numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă. Reprezentanții instituțiilor implicate în lupta cu pesta porcină încearcă să afle cine a aruncat porcii morți și dacă leșurile au virusul letal.

În ultimele zile, pe Facebook au apărut numeroase filmări realizate de cetățeni care prezintă cadavre abandonate în diverse locuri.

În comuna Berțeștii de Jos, de exemplu, unde a fost confirmat unul dintre primele focare de pestă porcină africană din județul Brăila, mai multe leșuri au fost descoperite pe câmp, pe o rază de câțiva kilometri. Deranjați de mirosul insuportabil, doi cetățeni din comuna brăileană au mers pe câmp și au filmat leșurile. În timp ce filmează, persoanele se declară indignate de lipsa de reacție a autorităților, dar și de modul în care acționează localnicii.

„Un cadavru aici și mai este unul pe partea cealaltă. Și mai este unul aici, trei sunt doar aici. Se vede? Mărește. Să vadă toată lumea cum e aici, cum pute pe câmp de la toate hoiturile”, au comentat brăilenii care au realizat filmarea.

Tot pe Facebook a ajuns o filmare cu un porc mort care plutește pe Dunăre.

„Uitați-vă și voi ce-i pe Dunăre, la Brăila. Pe Dunăre se găsește un hoit...Asta-i orașul, plutește liniștit (...) la soare”, a spus cel care a filmat cadavrul de pe Dunăre.

Filmările cu porcii morți care plutesc pe Dunăre au fost analizate și de reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceștia spun că aruncarea cadavrelor reprezintă un pericol deoarece astfel se poate răspândi pesta porcină africană.

„Este periculos, cum să nu fie pericol? Dar vreau să vă dau un exemplu. Acum 10 zile s-a sunat la 112 tot așa, că un porc plutea pe Dunăre. S-a intervenit cu șalupele de la Poliția de Frontieră. Am scos acel porc, l-am dus la laborator, nu a avut pestă porcină africană. Dar tot așa, poate să fie un porc care să aibă și să împrăștie acest virus”, a declarat, în cadrul unei coferințe de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autoritățile îi sfătuiesc pe cei care descoperă cadavre de animale să sune imediat la numărul unic de urgență 112.

„În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informația și face un filmuleț pe care îl pune pe internet, este mai greu să identificăm locul și momentul”, a spus prefectul județului Brăila, George Paladi.

Imaginile cu animale moarte plutind pe Dunăre i-au îngrijorat pe gălățeni, în condițiile în care cea mai mare parte a orașului Galați, aflat în aval de Brăila, se alimentează cu apă din fluviu.

„Nu-i normal să plutească animale moarte pe Dunăre. Cine știe ce boli au. Dacă au pesta porcina africană este pericol pentru că se poate răspândi virusul. Pentru om nu este periculos, dar având în vedere numărul mare de locuitori care cresc animale în curte, pe malul apei, chiar și în Galați, automat este pericol”, a spus un gălățean aflat pe malul Dunării.

Pentru a-i liniști pe cetățeni, autoritățile gălățene au anunțat public că apa de consum nu este afectată. Reprezentanții societății edilitare care alimentează cu apă orașul Galați spun că animalele moarte care plutesc pe Dunăre nu reprezintă un pericol pentru gălățeni deoarece apa este luată din fluviu printr-o pompă aflată la mare adâncime, iar pe parcurs sunt numeroase verificări și filtre.

„Nu este niciun pericol deoarece aspirația la chesonul de la Priza Dunării este la mare adâncime. Nu este afectată nici măcar calitatea apei brute. Noi monitorizăm în permanență astfel încât să nu avem probleme. Dacă prin absurd ar ajunge ceva în fluxul tehnologic sunt foarte multe proceduri, practic nu are cum să treacă. Din punct de vedere bacteriologic, tratăm cu maximă seriozitate acest lucru”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Societății Apă Canal, Cornelia Arnăutu.

Reprezentanții DSVSA Galați au trimis echipe care recuperează din apă cadavrele de animale și apoi le incinerează. De la începutul săptămânii, trei cadavre au fost descoperite pe Dunăre, în dreptul orașului Galați, dar autoritățile nu au putut stabili dacă moartea a fost cauzată de pesta porcină africană deoarece leșurile erau în descompunere.

„Cele trei cadavre din specia porcină care au fost identificate ieri pe o zonă a fluviului Dunării erau în stare avansată de descompunere și fără elemente de identificare. Motiv pentru care măsura deplină pentru siguranța totală a fost dirijarea spre incinerare, nu se stă la discuții. În momentul în care sunt în atare avansată de descompunere, măsura corectă este trimiterea în fază rapidă spre incinerare. Pentru că ele erau fără elemente de identificare, nu se știe cui aparțin. Boala nu se trasmite la om, cel afectat este porcul.... Impactul economic este major. Boala neavând tratament, neexistând vaccin, mijloc de imunizare, virusul este extrem de agresiv, se extinde cu mare repeziciune”, a declarat directorul DSVSA Galați, Carmen Stroia.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană și au fost eutanasiați peste 7.000 de porci. În Galați, virusul a apărut într-o singură comună din nordul județului, iar autoritățile au eutanasiat peste 200 de animale.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Doliu la Serviciul Județean de Ambulanță - a murit asistenta șefă Rodica Florea!
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Rodica Florea a fost asistentă șefă a Serviciului Județean de Ambulanță Constanța vreme de aproape 20 de ani. Totodată, a instruit colegi din toată țara.

Creșterea salariului minim, publicată în Monitorul Oficial - câți bani vor primi în mână salariații!
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Hotărârea de Guvern privind creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie, creștere diferențiată în funcție de studii superioare și cel puțin 1 an în domeniul în care s-au specializat a fost deja publicată în Monitorul Oficial, deși Guvernul a adoptat-o abia cu câteva zile în urmă.

CONSTANȚA. Trei pizzerii, închise de Protecția Consumatorilor - mizerie de nedescris, salam mucegăit, produse expirate de o lună! FOTO
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Trei pizzerie din Constanța au fost închise de comisarii de la Protecția Consumatorilor după ce au fost descoperite mai multe nereguli, printre care produse expirate, neetichetate, alimente ținute în condiții improprii și spații neigienizate.

CONSTANȚA. Percheziții în cazul unor săpături arheologice ilegale - suspecții ar fi furat artefacte de patrimoniu
De Neptun TV 11 decembrie 2018

Polițiștii din Constanța fac patru percheziții în Constanța și Tulcea, la persoane bănuite că au făcut săpături arheologice ilegale, furând și vânzând artefacte din patrimoniul cultural național.

Cine sunt cei cinci prieteni care au murit în urma unui accident cumplit. Cinci familii distruse: 'Mi-a spus de fiecare dată că el și mort se întoarce acasă'
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Cinci tineri au murit duminică dimineața, pe drumul european E 85, în Vadu Moldovei, după ce mașina în care se aflau a intrat în coliziune cu un autotren.

CONSTANȚA. Cum arată Tărâmul Magic al Crăciunului
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Sâmbătă, 8 decembrie, s-a deschis Festivalul Iernii 2018 în Țara Piticilor din Parcul Tăbăcăriei. Până la 8 ianuarie 2019, copiii vor putea lua parte la ateliere de lucru și creație, vor putea viziona spectacole și scenete, se vor putea distra și amuza cu animatorii și îl vor întâlni pe Moș Crăciun, care va veni la Constanța special pentru acest eveniment.

Guvernul îngheță voucherele de vacanță și indemnizațiile de vacanță!
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Guvernul a decis, vineri, ca toți salariații din sistemul public să primească vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei, în următorii doi ani, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Turismului. Măsura reprezintă o înghețare a acestor beneficii, deși ar fi trebuit majorate din 2019.

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 295 de localități! Tulcea, cel mai afectat județ
De Neptun TV 7 decembrie 2018

Numărul localităților în care evoluează pesta porcină africană a ajuns la 295, cu 1.084 de focare. În total, au fost ucise peste 360.000 de animale, susține ANSVSA.

ESTE OFICIAL. Polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă
De Neptun TV 6 decembrie 2018

Actul normativ prin care polițiștii și militarii pot folosi banii de chirie pentru plata ratei la casă a fost publicat, joi, în Monitorul Oficial, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

HALUCINANT. Ce i-a făcut o educatoare unui băiețel. Părinții au depus plângere penală. Detalii cutremurătoare
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Părinții spun că ce la incident încoace copilul are problema cu mersul la toaletă.

Legătura dintre furtul de carburanți și MOARTEA oamenilor. Cazul ambulanțierilor din Corabia. Ce verifică procurorii
De Neptun TV 5 decembrie 2018

Potrivit expertizei tehnice auto, ambulanțierii au condus cu viteză mai mică pentru a reduce consumul.

Sf. Nicolae, tradiții și obiceiuri. Ce cadouri să NU faci niciodată. Aduc ghinion!
De Neptun TV 5 decembrie 2018

In traditia populara romaneasca, Mos Nicolae este infatisat calare pe un cal alb, purtand o barba alba, bogata. Se spune ca atunci cand Mosul o scutura, peste pamant cad fulgi de nea. De aceea, se si spune: “Iata, a intinerit mos Nicolae!”.

Sărbătoare mare astăzi. Sfânta Varvara. Ce nu trebuie să faci
De Neptun TV 4 decembrie 2018

Sfânta Mare Muceniță Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor. Ea s-a născut în vremea împăratului Maximilian și a fost fiica unui mare proprietar de pămînt din Eliopolis. Tatăl ei se închina la idoli și a vrut ca și fiica sa să îi împărtășească credința.

REVOLTĂTOR: Peste 20 de copii cu profesor, fără cazare, au înnoptat într-o catedrală. Un băiat, la spital
De Neptun TV 2 decembrie 2018

Urmează să se cerceteze cum de copiii, cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, au venit la Alba Iulia fără cazare.

La Ovidiu a fost inaugurat monumentul 'POET OVIDIU'

La Centrul Cultural Elena Roizen din orașul Ovidiu a avut loc cea de-a doua ediție a simpozionului „Ovidienii”. Din dorința de a da orașului o șansã pentru a-și construi un profil cultural, Primarul George Scupra a luat inițiativa ridicãrii unui ansamblu statuar .

CONSTANȚA. Noi reguli pentru locuitorii campusului social Henri Coandă - cine nu le respectă, va fi evacuat!
De Roxana Glăvan 1 decembrie 2018

Noi reguli urmează să fie instituite pentru locuitorii campusului social Anri Coandă. Consilierii constănțeni au aprobat în ședința de consiliu local de astăzi, regulamentul prin care vor fi repartizate locuințele celor fără adăpost, scoși din locuințele naționalizate sau cazuri sociale. Primarul Constanței, Decebal Făgădău, spune că va impune familiilor care vor locui în campus să își trimită copiii la școală sau grădiniță, să își facă periodic analize și controale prin medicul de familie și să învețe regulile elementare de conviețuire. Cine nu respectă aceste reguli, va fi evacuat!

100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze la Unire
De Mediafax 1 decembrie 2018

Singurele fotografii de la evenimentele din 1 Decembrie 1918 au fost făcute de Samoilă Mârza, un soldat care se întorsese în urmă cu câteva zile din război. El nu știa că doar imaginile sale vor rămâne în istorie și le-a făcut din pasiune, fără să fie chemat sau plătit.

Centenar 2018. 10 momente de răscruce din istoria României
De Mediafax 1 decembrie 2018

Unirea Basarabiei cu România, momentul în care țara a început să piardă teritorii, abdicarea Regelui Mihai I sau venirea la putere a lui Nicolae Ceaușescu. Sunt câteva dintre cele mai importante evenimente din ultimii 100 de ani.

Ziua Națională a României, sărbătorită în avans la Techirghiol!
De Robert Nenciu 30 noiembrie 2018

Primăria și Consiliul Local Techirghiol au serbat astăzi, în avans, Ziua Națională a României. În ciuda valorilor negative ale temparaturilor, la eveniment au participat sute de copii și locuitori din oraș, alături de oficialitățile venite din județ. Parada militară și prezentarea uniformelor din primul Război Mondial, au fost extrem de apreciate de participanți, la fel ca toate celelalte momentele pregătite de organizatori.

CONSTANȚA. Paradă inedită de 1 Decembrie - constănțenii pot admira și noile autobuze!
De Roxana Glăvan 30 noiembrie 2018

Paradă inedită de 1 Decembrie, la Constanța. De ziua națională a României constănțenii se vor putea bucura de un spectacol aerian inedit și vor putea admira, în premieră, primele autobuze sosite deja la malul mării.

Nicolae Voiculeț va cânta imnul național al României în inima secuimii
De Neptun TV 30 noiembrie 2018

Marele naist Nicolae Voiculeț a decis ca de Ziua Națională să cânte imnul țării chiar în inima României, în secuime, la Covasna.