vineri, 19 iulie 2019

Peste 18.000 de militari participă la exercițiul NATO Saber Strike 18! Desfășurare de forțe impresionantă

Peste 18.000 de militari participă la exercițiul NATO Saber Strike 18! Desfășurare de forțe impresionantă

Aproximativ 18.000 de militari din 19 țări participă la exercițiul NATO Saber Strike 18, care se desfășoară în perioada 3 iunie-15 iunie, în Polonia și statele baltice, a anunțat armata americană.

"Exercițiul de antrenament cooperativ coordonat de (Comandamentul) Armatei SUA pentru Europa are drept obiectiv să îmbunătățească gradul de pregătire și interoperabilitatea aliaților și partenerilor regionali", se arată într-un comunicat al Armatei americane.

Washingtonul a mai precizat că manevrele "vor demonstra determinarea și capabilitatea alianței de a acționa unitar în replică la orice agresiune".

NATO și SUA și-au consolidat prezența în țările de pe flancul estic al alianței după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea și izbucnirea conflictului armat între separatiștii proruși și Kie

Polonia a indicat recent că ar putea propune să găzduiască un contigent permanent de trupe americane, la fel ca Germania ori Italia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia și Belarus și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea activităților militare NATO în apropierea frontierelor, conform miniștrilor de Externe din cele două țări, Serghei Lavrov și Vladimir Makei.

Potrivit șefului diplomației ruse, administrațiile din Rusia și Belarus cred că suplimentarea capabilităților NATO în apropierea frontierelor celor două țări este distructivă.

Alianța Nord-Atlantică a aprobat în 2016 planul de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în Polonia și în țările baltice. O structură multinațională NATO urmează să fie staționată în România. În plus, Alianța a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia și elementele de interceptare din România.

Comenteaza aceasta stire