sîmbătă, 17 august 2019

Plaje mai late și diguri de protecție pe litoralul românesc

2.200 de hectare de plaje românești au dispărut în ultimele decenii în Marea Neagră. În anii ‘70, spun specialiștii marini, plaja din stațiunea Mamaia era aproape dublă ca suprafață. În lipsă de fonduri care să protezeje litoralul, statul a lăsat Marea Neagră să muște în voie din nisip.

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a accesat fonduri europene, iar la sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană a dat aviz favorabil proiectului și a alocat 145 de milioane de euro pentru lucrări de refacere a plajelor românești. Diferența, de până la 170 de milioane de euro, vine de la bugetul de stat. Banii sunt doar pentru primele cinci sectoare de plajă, cele mai afectate de eroziune.

„Lucrările vor începe în primul trimestru al anului. Vizate sunt plajele din Mamaia, Constanța și Eforie Nord. Plajele care acum au au 20/30 de metri vor avea 100 de metri lățime“, a declarat Cătălin Anton, purtător de cuvânt al ABADL.

Lucrările vor fi executate în paralel în Mamaia, Constanța și Eforie Nord. În stațiunea Mamaia investiții se fac în parte de sud, în porțiunea de plajă cuprinsă între pasarela pietonală din dreptul hotelului Flora și zona Pescărie. În Constanța vor fi lărgite plajele de la Delfinariu și până la Modern, iar în Eforie Nord, cele cuprinse între Steaua de Mare și Belona.

Ultimele lucrări ample de protejare a litoralului în stațiunea Mamaia au fost făcute acum trei decenii. Așa se face că în 2014 am ajuns să avem plajede 4-5 metri lățime.

În această zonă a stațiunii Mamaia, atunci când este furtună pe mare, plaja dispare cu totul în larg. La fel se întâmplă și în alte zone. Tocmai de aceea lucrările de protejare a plajelor sunt atât de urgente.

Abia apoi specialiștii urmează să se ocupe de înnisiparea lor. o primă variantă ar fi aducerea nisipului din largul mării.

„Nisipul poate fi adus din imediata apropiere a țărmului, din larg sau din Dunăre“, a declarat Simion Nicolaev, dir. Institutul de Cercetare „Grigore Antipa“.

Specialiștii marini spun că au atras nenumărate semnale de alarmă că, dacă nu se intervine urgent, litoralul românesc ar putea deveni o amintire.

Acum însă, litoralul românesc a primit un ajutor neprețuit în lupta cu valurile Mării Negre.

Odată finalizate lucrările în 2015, litoralul românesc va câștiga 33 de hectare de plaje turistice. Acestea se vor adăuga la cele 150 de hectare de plaje turistice, cât are litoralul în prezent. Dacă în următorii doi ani vor fi rebilitate primele cinci sectoare de plajă, cel mai grav afectate de eroziunea costieră, pentru perioada 2015 – 2020, Comisia Europeană va da statului român alte 500 de milioane de euro pentru refacerea întregului litoral.

Comenteaza aceasta stire