luni, 15 iulie 2019

Plaje mai mari, toalete la fel de puține: în Constanța și Mamaia doar 8 operatori de plajă au autorizație sanitară

Avem pretenţii să ne ridicăm la nivelul serviciilor din Bulgaria sau Grecia, dar nu suntem în stare nici măcar să amenajăm suficiente toalete pentru turişti. Este cazul pe plajele din Constanţa şi Mamaia acolo unde oamenii se plâng că nu au unde să-şi facă nevoile fiziologice. Din sutele de adminstratori care câştigă bani frumoşi de pe urma şezlongurilor, doar câteva zeci au autorizaţie sanitară.

Plaja Modern este de două ori mai lată față de anul trecut datorită lucrărilor de extindere și poate primi mai mulți turiști și constănțeni. Cu toate acestea, oamenii au în continuare insuficiente locuri în care pot merge la toaletă.

Încă un sezon estival, aceleași probleme ca anul trecut. Pe plaja Modern, spre exemplu, turiștii se plâng că sunt puține toalete, unele sunt acestea, ecologice și sunt amplasate într-o zonă acoperită de gunoaie...

Un operator care administrează o porțiune de nisip a amplasat câteva toalete ecologice în dreptul unora publice, dezafectate acum. Sunt însă insuficiente pentru numărul mare de oameni care vin la plajă. În plus, mirosul în jurul lor este insuportabil.

Terenul pe care se află aceste toalete este privat, spun reprezentanții Primăriei Constanța. Cel de lângă însă, plin de deșeuri, este al municipalității și ar trebui curățat. Purtătorul de cuvând al Primăriei spune că zona va fi ecologizată în curând.

Într-o altă locație, plaja Trei Papuci, întâlnim o situație similară.

Și în Mamaia, turiștii se plâng de lipsa toaletelor în apropierea plajei. Așa că nu-i de mirare că unii aleg să-și facă nevoile... direct în mare.

Legea prevede amenzi usturătoare pentru operatorii care nu au autorizație sanitară în care trebuie trecut și numărul toaletelor amenajate.

'Sunt foarte puține autorizații sanitare. Sunt 7 în Mamaia, una în Constanța, mai sunt doar câteva în partea de sud a litoralului. De pe plaja Modern nu avem în acest moment nici o solicitare de autorizație sanitară', a precizat dr. Luiza Căruceru, medic primar DSP Constanța.

Sancțiunile pot ajunge și la 40 de mii de lei. Numai că, din acest punct de vedere, s-a ajuns într-o situație absurdă. Direcția de Sănătate Publică nu poate începe controalele până când nu primește de la Administrația de Apă Dobrogea-Litoral documentația cu toți cei care au închiriat suprafețe de nisip în acest sezon. Ori, actele încă nu sunt gata pentru că anumite suprafețe nu au fost adjudecate, iar licitațiile pot fi reluate. Rămânem, așadar, în urmă la încă un capitol, cel al civilizației. Dacă nu suntem în stare să punem la dispoziția oamenilor toalete pe plajă, atunci de ce ne mai plângem că tot mai mulți români aleg să-și petreacă vacanță la vecinii bulgari?

Comenteaza aceasta stire