miercuri, 17 ianuarie 2018

PNL, o nouă greșeală capitală

PNL, o nouă greșeală capitală

Ludovic Orban, președintele PNL, anunță un atac la Curtea Constituțională împotriva pachetului de legi ale Justiției. Este o nouă greșeală de mari proporții. O strategie greșită. Cu efect de bumerang. Pentru că majoritatea ar putea să iasă în câștig în urma acestei operațiuni.

Inițial, procurorul general al României, Augustin Lazăr,  a anunțat în mod ferm că va ataca noile legi la Curtea Constituțională. În mod evident a greșit. Procurorul general, conform Legii Fundamentale, nu are acest drept. Prin urmare, amenințarea sa nu a valorat nici cât o ceapă degerată. Dimpotrivă, a dovedit faptul că cel mai înalt reprezentant al tuturor procurorilor din România nu a citit sau nu a înțeles Constituția. După care, la numai câteva zile, iată că Ludovic Orban încearcă să îndrepte greșeală făcută de procurorul general. Probabil pentru a nu-l lăsa în offsaid.

Dar nu bagă de seamă un fapt esențial. În graba de a-i sări în ajutor lui Augustin Lazăr, omite faptul că nu poți ataca ceea ce nu există încă. Nu poți anunța ferm că vei contesta la Curtea Constituțională un proiect de lege care nu este încă definitiv. Teoretic, este posibil ca, în final, să se mai facă o serie întreagă de modificări. Teorietc și doar teoretic – nu cred că și practic – se poate întâmpla ca majoritatea parlamentară să consimtă pe ultima sută de metri să opereze toate ajustările solicitate de opoziție. Tocmai de aceea, enunțul lui Ludovic Orban este absurd.

Iar graba strică treabă și dintr-o altă perspectivă. Este imposibil de presupus, dacă suntem cât de cât raționali, că tot ceea ce schimbă în prezent majoritatea parlamentară este greșit. Cu atât mai mult cu cât unele schimbări din legislația penală sunt o consecință a propunerilor făcute chiar de CSM. Altele sunt făcute chiar de PNL.

Ca să nu omitem cumva și faptul că însăși Curtea Constituțională a României a impus prin constatări de neconstituționalitate circa 100 de modificări. În consecință, lăsând la o parte pripeala, lăsând la o parte faptul că este absurd să ataci la CCR ceea ce încă nu e definitiv, PNL ar trebui să se concentreze doar asupra câtorva schimbări, prin care apreciază că este încălcată independența judecătorilor sau care ar face imposibilă desfășurarea unor anchete de către procurori.

Reforma din Justiție nu trebuie atacată în integralitatea ei, ci doar în zonele vulnerabile. Dacă ar proceda așa – și încă mai este timp – PNL ar putea înregistra unele victorii cu ajutorul Curții Constituționale. Altfel, demersul este nu numai prematur, ci și inutil.

Dacă argumentele de mai sus sunt cât de cât rezonabile, asta înseamnă că, din nou, PNL se lansează într-o aventură politică din care are mai mult de pierdut decât de câștigat.

Poate că există un obiectiv mai puțin vizibil, care-l determină pe Ludovic Orban să procedeze astfel. Mă refer la un obiectiv strategic și nu la unul de natură personală.

Ludovic Orban mizează în echilibrarea raporturilor de forțe dintre opoziție și putere pe ceea ce analistul Cozmin Gușă definește drept alte forțe decât cele reprezentate de partidele politice și de societatea civilă. În acest context, aceste ”alte forțe” nu pot fi decât interne, respectiv serviciile secrete, cărora li se adaugă prestigiul și forța instituției prezidențiale și externe, respectiv ambasadele statelor aliate și oficialitățile Uniunii Europene. Așa trebuie să stea lucrurile în accepțiunea lui Cozmin Gușă întrucât, altfel, făcând o paralelă între demonstrațiile din decembrie 1989 și acum, el nu ar fi spus că alții decât cetățenii au fost cei care au rezolvat lucrurile, punând capăt dictaturii comuniste și că acum alții decât cetățenii sunt cei care pot rezolva diferendul național legat de Justiție. Dacă așa stau lucrurile, atunci Ludovic Orban nu numai că se bazează în numele PNL pe susținerea acelorași forțe interne și externe, dar își asumă riscul de a acționa prematur tocmai fiindcă știe că în urma sa se va dezlănțui o adevărată canonadă care va pune la pământ majoritatea parlamentară. În acest fel, liderul PNL își asumă rolul de profet.

O a doua explicație, tot de natură strategică, ne este sugerată de momentul pe care Orban l-a ales de a pune sub presiune UDMR. El a somat UDMR să vină alături de Opoziție și în primul rând de PNL, renunțând să mai sprijine actuala majoritate parlamentară și, în acest sens, a făcut uz de statutul extern al celor două partide înscrise în tabăra popularilor europeni.

Acest apel s-ar putea să prefigureze pe de-o parte presiuni externe pe care popularii europeni le-ar putea face asupra UDMR și apoi asupra Guvernului României, pentru a abandona la capăt de linie proiectele legslative, iar pe de altă parte  reprezintă un anunț voalat asupra intenției PNL de a fuziona într-un viitor apropiat cu PMP-ul condus de Traian Băsescu. Și din nou mă întrc la analiza făcută de Cozmin Gușă, conform căreia numai o dreaptă unită într-un pol liberal ar fi de natură să învingă PSD la viitoarele alegeri. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că și un alt partid parlamentar, Uniunea Salvați România, este invitată să procedeze în același mod, liantul posibil în acest caz fiind Dacian Cioloș.

Iată cum ceea ce pare o nouă trăsnaie a președintelui PNL s-ar putea dovedi a fi o mișcare deliberată cu bătaie mai lungă. Dar tot o greșeală strategică, în măsura în care Senatul României, care este Cameră decizională, va merge până la capăt și nu va permite altor forțe străine bătăliei politice pro-democrație, fie că sunt forțe interne gen serviciile de informații și DNA, fie că sunt forțe externe.

        Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?