marţi, 20 martie 2018

PNL, o nouă greșeală capitală

PNL, o nouă greșeală capitală

Ludovic Orban, președintele PNL, anunță un atac la Curtea Constituțională împotriva pachetului de legi ale Justiției. Este o nouă greșeală de mari proporții. O strategie greșită. Cu efect de bumerang. Pentru că majoritatea ar putea să iasă în câștig în urma acestei operațiuni.

Inițial, procurorul general al României, Augustin Lazăr,  a anunțat în mod ferm că va ataca noile legi la Curtea Constituțională. În mod evident a greșit. Procurorul general, conform Legii Fundamentale, nu are acest drept. Prin urmare, amenințarea sa nu a valorat nici cât o ceapă degerată. Dimpotrivă, a dovedit faptul că cel mai înalt reprezentant al tuturor procurorilor din România nu a citit sau nu a înțeles Constituția. După care, la numai câteva zile, iată că Ludovic Orban încearcă să îndrepte greșeală făcută de procurorul general. Probabil pentru a nu-l lăsa în offsaid.

Dar nu bagă de seamă un fapt esențial. În graba de a-i sări în ajutor lui Augustin Lazăr, omite faptul că nu poți ataca ceea ce nu există încă. Nu poți anunța ferm că vei contesta la Curtea Constituțională un proiect de lege care nu este încă definitiv. Teoretic, este posibil ca, în final, să se mai facă o serie întreagă de modificări. Teorietc și doar teoretic – nu cred că și practic – se poate întâmpla ca majoritatea parlamentară să consimtă pe ultima sută de metri să opereze toate ajustările solicitate de opoziție. Tocmai de aceea, enunțul lui Ludovic Orban este absurd.

Iar graba strică treabă și dintr-o altă perspectivă. Este imposibil de presupus, dacă suntem cât de cât raționali, că tot ceea ce schimbă în prezent majoritatea parlamentară este greșit. Cu atât mai mult cu cât unele schimbări din legislația penală sunt o consecință a propunerilor făcute chiar de CSM. Altele sunt făcute chiar de PNL.

Ca să nu omitem cumva și faptul că însăși Curtea Constituțională a României a impus prin constatări de neconstituționalitate circa 100 de modificări. În consecință, lăsând la o parte pripeala, lăsând la o parte faptul că este absurd să ataci la CCR ceea ce încă nu e definitiv, PNL ar trebui să se concentreze doar asupra câtorva schimbări, prin care apreciază că este încălcată independența judecătorilor sau care ar face imposibilă desfășurarea unor anchete de către procurori.

Reforma din Justiție nu trebuie atacată în integralitatea ei, ci doar în zonele vulnerabile. Dacă ar proceda așa – și încă mai este timp – PNL ar putea înregistra unele victorii cu ajutorul Curții Constituționale. Altfel, demersul este nu numai prematur, ci și inutil.

Dacă argumentele de mai sus sunt cât de cât rezonabile, asta înseamnă că, din nou, PNL se lansează într-o aventură politică din care are mai mult de pierdut decât de câștigat.

Poate că există un obiectiv mai puțin vizibil, care-l determină pe Ludovic Orban să procedeze astfel. Mă refer la un obiectiv strategic și nu la unul de natură personală.

Ludovic Orban mizează în echilibrarea raporturilor de forțe dintre opoziție și putere pe ceea ce analistul Cozmin Gușă definește drept alte forțe decât cele reprezentate de partidele politice și de societatea civilă. În acest context, aceste ”alte forțe” nu pot fi decât interne, respectiv serviciile secrete, cărora li se adaugă prestigiul și forța instituției prezidențiale și externe, respectiv ambasadele statelor aliate și oficialitățile Uniunii Europene. Așa trebuie să stea lucrurile în accepțiunea lui Cozmin Gușă întrucât, altfel, făcând o paralelă între demonstrațiile din decembrie 1989 și acum, el nu ar fi spus că alții decât cetățenii au fost cei care au rezolvat lucrurile, punând capăt dictaturii comuniste și că acum alții decât cetățenii sunt cei care pot rezolva diferendul național legat de Justiție. Dacă așa stau lucrurile, atunci Ludovic Orban nu numai că se bazează în numele PNL pe susținerea acelorași forțe interne și externe, dar își asumă riscul de a acționa prematur tocmai fiindcă știe că în urma sa se va dezlănțui o adevărată canonadă care va pune la pământ majoritatea parlamentară. În acest fel, liderul PNL își asumă rolul de profet.

O a doua explicație, tot de natură strategică, ne este sugerată de momentul pe care Orban l-a ales de a pune sub presiune UDMR. El a somat UDMR să vină alături de Opoziție și în primul rând de PNL, renunțând să mai sprijine actuala majoritate parlamentară și, în acest sens, a făcut uz de statutul extern al celor două partide înscrise în tabăra popularilor europeni.

Acest apel s-ar putea să prefigureze pe de-o parte presiuni externe pe care popularii europeni le-ar putea face asupra UDMR și apoi asupra Guvernului României, pentru a abandona la capăt de linie proiectele legslative, iar pe de altă parte  reprezintă un anunț voalat asupra intenției PNL de a fuziona într-un viitor apropiat cu PMP-ul condus de Traian Băsescu. Și din nou mă întrc la analiza făcută de Cozmin Gușă, conform căreia numai o dreaptă unită într-un pol liberal ar fi de natură să învingă PSD la viitoarele alegeri. Ceea ce înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că și un alt partid parlamentar, Uniunea Salvați România, este invitată să procedeze în același mod, liantul posibil în acest caz fiind Dacian Cioloș.

Iată cum ceea ce pare o nouă trăsnaie a președintelui PNL s-ar putea dovedi a fi o mișcare deliberată cu bătaie mai lungă. Dar tot o greșeală strategică, în măsura în care Senatul României, care este Cameră decizională, va merge până la capăt și nu va permite altor forțe străine bătăliei politice pro-democrație, fie că sunt forțe interne gen serviciile de informații și DNA, fie că sunt forțe externe.

        Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.