marţi, 21 noiembrie 2017

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

                                                                                                                            Editorial de Silviu Molnar

Acum ceva timp, în perioada preaderării României la Uniunea Europeană, nu era lună în care oficialii occidentali, indiferent că erau englezi, germani, germani sau francezi să nu ne frece ridichea nouă românilor, pe motivul că nu facem tot ce trebuie pentru ai integra social și cultural pe țigani.

Spun țigani și nu romi, pentru că nu cred că dacă aș folosi termenul de rom, cu care această etnie a fost redenumită artificial, asta ar rezolva vreo problemă și de asemenea nu consider că jignesc pe cineva, atâta timp cât nu folosesc termenul în mod peiorativ.

Dar să revenim la chestiune, cea europeană desigur, adică la ultima declarație a unui oarecum oficial european, primarul Duisburg-ului, social democratul  Sören Link. Într-un interviu, acordat în campania electorală din aceste zile din Germania, politicianul german spune: ”Prefer să dublez numărul de sirieni, numai să plece românii de aici”! Ca un scurt intermezzo pot să vă precizez că, Burgmeister-ul Link nu este la prima  declarație cu privire la dorințele sale de evacuare din oraș a est europenilor în general și a românilor în special. Domnia sa îi numește români îndeobște pe cei aproximativ 13.000 de țigani, stabiliți în urbea ce o conduce. Nu am să fac aici apologia prostiilor apropiate de mentalitatea fascistă, scoase pe gaura gurii de primarul din Duisburg, pentru care naționalitatea de pe cartea de identitate constituie subiect al declarațiilor belicoase, uitând că răspunderea pentru fapte penale și antisociale este una individuală, indiferent de naționalitate, sex, religie. Sau cetățenie. La altceva vreau să mă refer:

După 2007, odată cu intrarea României și Bulgariei în UE fenomenul migrației țiganilor din la estul Europei către vest s-a amplificat. Fenomenul era prezent și înainte, dar nu era atât de vizibil, țiganii din Ungaria, Slovenia, dar și alte zone central europene fiind în comunități relativ reduse ca număr. Astfel, după 2007, sate și cartiere întregi  de rubedenii ale acestei etnii, șatre așa cum sunt ele descrise în etnografie, au parcat, mai puțin cu cățel și purcel, dar mai ales cu Mercedesuri second-hand și apucături infracționale în prosperele citadele occidentale.

În acest context, sfătosul Occident, care acum vreo 10 – 15 ani ne trăgea de urechi, pentru că nu facem totul pentru ai integra social și cultural comunitățile țigănești, acum ne dau lecții de moralitate și peiorativ ne declară preferințele lor de populare a orașelor! Păi bine Bre Occidentule și Bre Primarule din Duisburg, nu ar fi cazul să ne arătați voi cum se face integrarea aia pentru care acum ceva timp ne trăgeați regulat de urechi? Nu așa ar fi european și politic corect?

Și pentru că mi-am adus aminte: Odată cu problema țigănească, Bre Occidentule și Bre Primarule din Duisburg, tot cu carte de identitate românească au sosit și acei medici, acele asistente medicale, acei ingineri, acei profesori universitari și doctoranzi din facultățile germane sau occidentale s-au acei muncitori calificați, pentru pregătirea cărora societatea occidentală sau cea germană nu a investit un ban și care au un aport semnificativ la bunul mers al acelor comunități în care trăiesc și muncesc!

Și ca să nu uit: Bre Primarule de Duisburg, am înțeles că te deranjează și activitatea lor infracțională, pentru care te vaiți că nu ai soluții. Ce să îi faci, nu toată lumea e precum Volkswagen, care dat țeapă, „di granda” la o lume întreagă, falsificând testele de poluare, pentru a-și dubla profitul! În fond, așa cum tu te vaiți că nu ai soluții pentru infracțiunile țiganilor, tot așa, nimeni nu a găsit soluția de tragere la răspundere a consorțiului german, dar în cazul lor ați pus rapid batista pe țambal!

Comenteaza aceasta stire

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care s-a încercat să se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia. Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt.

Loteria Etnică a Vizelor
De Sorin-Lucian Ionescu 2 noiembrie 2017

''Diversity Immigrant Visa - Green Card Lottery'', cunoscută drept Loteria Vizelor este un program derulat de Departamentul american de Stat, prin care se eliberează aproximativ 50.000 de vize pe an de rezidență permanentă. Aplicanții sunt inițial aleși la întîmplare de computer, prin tragere la sorți, după care încep să funcționeze diferite filtre, numai de ei știute.

Politically Correct sau 'echidistanți' până la lacrimi!

Când vorbește despre taxa de mediu pusă pentru circulația autoturismelor în centrul Londrei, Digi 24 vorbește despre necesitatea scăderii emisiilor de dioxid de carbon, de cum trebuie să salvăm planeta, despre cum trebuie protejați cetățenii și despre pericolul inhalării dioxidului de carbon, fenomen care o amenință nasol pe regină. În schimb, atunci când vorbește despre o taxă asemănătoare, aplicabilă pentru centrul Bucureștiului, aceasta devine 'un nou bir', 'împovărare fiscală suplimentară a șoferilor' etc. Care va să zică, abordarea chestiunii ține de modul în care te afectează, de clișeele pe care se pliază știrile mestecate sau de cine conduce respectiva urbe și de cum poziționăm demersul de informare publică, recte pro sau împotriva PSD?

Fake news.ro și Milițienii Opiniei

De două zile, mai mulți cetățeni cu drepturi mă critică, îmi dau lecții, îmi adresează scrisori deschise, mă înjură, mă blestemă, mă amenință și multe alte asemenea. Se fac articole de presă (?!), emisiuni tv, o întreagă isterie. Și toate acestea, nu pentru ce am spus sau ce gândesc. Ci, pentru ce a spus un site de presupuse știri că aș fi spus.

Cenzura facebook

Felul absolut partinic în care Facebook înțelege să-și facă meseria de jandarm pe tarlaua proprie este revoltător și produce consecințe.

Mesaj către preoți: 'Atenție, trec jurnaliști!'
De Eugen Tănăsescu 27 octombrie 2017

Recent, am fost la Craiova, la un simpozion cu o temă interesantă „Discurs și retorică în societatea contemporană", organizat de Mitropolia Olteniei în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, simpozion integrat într-o manifestare mai amplă, a X-a ediție a Conferinței Internaționale „Stat și societate în Europa”.