joi, 21 septembrie 2017

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

                                                                                                                            Editorial de Silviu Molnar

Acum ceva timp, în perioada preaderării României la Uniunea Europeană, nu era lună în care oficialii occidentali, indiferent că erau englezi, germani, germani sau francezi să nu ne frece ridichea nouă românilor, pe motivul că nu facem tot ce trebuie pentru ai integra social și cultural pe țigani.

Spun țigani și nu romi, pentru că nu cred că dacă aș folosi termenul de rom, cu care această etnie a fost redenumită artificial, asta ar rezolva vreo problemă și de asemenea nu consider că jignesc pe cineva, atâta timp cât nu folosesc termenul în mod peiorativ.

Dar să revenim la chestiune, cea europeană desigur, adică la ultima declarație a unui oarecum oficial european, primarul Duisburg-ului, social democratul  Sören Link. Într-un interviu, acordat în campania electorală din aceste zile din Germania, politicianul german spune: ”Prefer să dublez numărul de sirieni, numai să plece românii de aici”! Ca un scurt intermezzo pot să vă precizez că, Burgmeister-ul Link nu este la prima  declarație cu privire la dorințele sale de evacuare din oraș a est europenilor în general și a românilor în special. Domnia sa îi numește români îndeobște pe cei aproximativ 13.000 de țigani, stabiliți în urbea ce o conduce. Nu am să fac aici apologia prostiilor apropiate de mentalitatea fascistă, scoase pe gaura gurii de primarul din Duisburg, pentru care naționalitatea de pe cartea de identitate constituie subiect al declarațiilor belicoase, uitând că răspunderea pentru fapte penale și antisociale este una individuală, indiferent de naționalitate, sex, religie. Sau cetățenie. La altceva vreau să mă refer:

După 2007, odată cu intrarea României și Bulgariei în UE fenomenul migrației țiganilor din la estul Europei către vest s-a amplificat. Fenomenul era prezent și înainte, dar nu era atât de vizibil, țiganii din Ungaria, Slovenia, dar și alte zone central europene fiind în comunități relativ reduse ca număr. Astfel, după 2007, sate și cartiere întregi  de rubedenii ale acestei etnii, șatre așa cum sunt ele descrise în etnografie, au parcat, mai puțin cu cățel și purcel, dar mai ales cu Mercedesuri second-hand și apucături infracționale în prosperele citadele occidentale.

În acest context, sfătosul Occident, care acum vreo 10 – 15 ani ne trăgea de urechi, pentru că nu facem totul pentru ai integra social și cultural comunitățile țigănești, acum ne dau lecții de moralitate și peiorativ ne declară preferințele lor de populare a orașelor! Păi bine Bre Occidentule și Bre Primarule din Duisburg, nu ar fi cazul să ne arătați voi cum se face integrarea aia pentru care acum ceva timp ne trăgeați regulat de urechi? Nu așa ar fi european și politic corect?

Și pentru că mi-am adus aminte: Odată cu problema țigănească, Bre Occidentule și Bre Primarule din Duisburg, tot cu carte de identitate românească au sosit și acei medici, acele asistente medicale, acei ingineri, acei profesori universitari și doctoranzi din facultățile germane sau occidentale s-au acei muncitori calificați, pentru pregătirea cărora societatea occidentală sau cea germană nu a investit un ban și care au un aport semnificativ la bunul mers al acelor comunități în care trăiesc și muncesc!

Și ca să nu uit: Bre Primarule de Duisburg, am înțeles că te deranjează și activitatea lor infracțională, pentru care te vaiți că nu ai soluții. Ce să îi faci, nu toată lumea e precum Volkswagen, care dat țeapă, „di granda” la o lume întreagă, falsificând testele de poluare, pentru a-și dubla profitul! În fond, așa cum tu te vaiți că nu ai soluții pentru infracțiunile țiganilor, tot așa, nimeni nu a găsit soluția de tragere la răspundere a consorțiului german, dar în cazul lor ați pus rapid batista pe țambal!

Comenteaza aceasta stire

România stat de 'drepți' și Watergate-ul de carton

După 43 de ani, în statul de drepți România, odată cu dezvăluirile fostului colonel SRI Daniel Dragomir, o poveste similară, confiscării statului ș a instituțiilor lui, ajunge la apogeu, dar cu accente locale grotești, caricaturale și bineînțeles că nici măcar nu se pune problema unei demisii a președintelui în funcție.

Procuror curat ca lacrima. Pentru liniștea DNA

S-a petrecut un eveniment istoric. Autoritatea autorităților, Consiliul Superior al Magistraturii, a bătut în cuie noua definiție a procurorului model. Așa cum a fost ea formulată de către Inspecția Judicară.

Politically Correct, dar nu la noi, la Duisburg!

Acum ceva timp, în perioada preaderării României la Uniunea Europeană, nu era lună în care oficialii occidentali, indiferent că erau englezi, germani, germani sau francezi să nu ne frece ridichea nouă românilor, pe motivul că nu facem tot ce trebuie pentru ai integra social și cultural pe țigani.

Democrația impune bucuria vieții
De Eugen Tănăsescu 4 septembrie 2017

Cam asta a fost concluzia din capul meu după ce am vizionat premiera, pe scena constănțeană, a piesei de teatru „I love democracy”, o punere în scenă a jurnalistului Sorin Lucia-Ionescu după romanul „Fetița și Țigara” al francezului Benoit Duteurtre, în cadrul FITIC. Un titlu inspirat parcă din celebra replică din „Războiul Stelelor” a senatorului Palpatine: „I love democracy. I love the Republic”. Și chiar despre totalitarismul democrației pare a fi vorba.

Contestarea modificării legilor Justiției este o pervertire a principiilor democrației

Am văzut săptămâna trecută agitația declanșată de comunicarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitorare la modificările pe care Guvernul României intenționează să le propună Parlamentului la legile care guvernează organizarea Justiției în România.

Finalul unui sezon 'mai altfel'
De Sorin-Lucian Ionescu 28 august 2017

Constanța e de departe de a fi terra nuda pentru muzica și artele clasice. Aș menționa în primul rînd unicul Teatru de Balet al maestrului Danovski, apoi Orchestra Simfonică fondată de Paul Staicu și nu în ultimul rînd venerabila Operă (fostul Teatru Liric) care le-a înglobat și pe primele două.