vineri, 16 noiembrie 2018

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

                                                                                                                             Editorial de Silviu Molnar

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care  s-a încercat să  se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia.

Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt. Așa funcționează o democrația. Nu Liviu Dragnea trebuie să se disculpe, ci cei care acuză, recte Antena 3 trebuie să și demonstreze. Interesantă este însă campania virulentă prin care aceștia au prezentat, aproape în buclă,  imaginea unui bungalow cu piscină, împuindu-le capul românilor că ar fi a lui Liviu Dragnea, sau a unui miliardar care s-a sinucis, sau a Tel Drum sau…. În locul unor dovezi concrete, în comentariul audio al acelei imagini ni se spunea, până la obsesie, că proprietatea poate fi vizualizată pe Google Earth, ca și cum, dacă intrați pe site-ul respectiv, o să  și vedeți o fotografie din satelit cu Liviu Dragnea pe prispa casei sau la poartă sau ducând gunoiul. Manipularea Antenei 3 seamănă cu bancul sovietic potrivit căruia la radio se dădea știrea că „tovarășul Iuri a primit cadou de la partid o Volgă“, dar, în realitate, nu era vorba de o mașină, ci de o bicicletă, care, de fapt, nu i s-a dat, ci i s-a rechiziționat.

Interesant este și faptul că, în jurul acestei manipulări, s-a creat și o... „frăție“ a știriștilor, atenți dacă Dragnea și-o plăti sau nu impozitele în Brazilia. La scurt timp după difuzarea vrăjelii, Digi 24, televiziune supranumită și UM 0024,  cita pe site-ul său, dar și în emisie,  știrea difuzata pe sticlă de Antena 3, cel două posturi aparținând unor patroni și acționari care acum câțiva ani încercau să se bage unii pe alții la pușcărie.. Asta pentru că, nici chiar la ei, la Digi 24 - unde este cu totul interzis ca numele lui Liviu Dragnea să apară în vreo știre dacă nu e înjurat - nu au fost în stare să producă o asemenea grosolănie și să o și difuzeze!

O altă temă a manipulării media, de data asta cu ajutor sindical, este aceea a modificării Codului Fiscal și a modului de contabilizare și încasare a taxelor pe care salariatul le datorează Statului. Aici, vioara – ba pardon, viorile - întâi sunt Bogdan Hossu și Dumitru Costin, cei doi eterni, atotștiutori și matusalemici lideri de confederații sindicale. Culmea este că, deși, momentan,  îi scot  pe oameni în stradă pentru nimic, Antena 3 îi folosește pe ăștia doi pe post de portavoce împotriva Guvernului, a PSD-ului, ALDE, după care încearcă să creeze niște ... evenimente (?!) Și aici discursul anteniștilor e unul asemănător propagandei sovietice  din perioada conflictului  cu Japonia (din anii ’70), pentru insulele Kurile. Era cam așa: în timp ce glorioasa aviație sovietică îi bombarda „prietenos“, japonezii au răspuns dușmănos, cu artileria, doborându-le bombardierele!

Dincolo de fake news și manipulare, trebuie să admir tenacitatea cu care sindicaliștii s-au mobilizat să iasă în stradă, deși habar nu aveau cum le va  fi „afectat“ portofelul de noile reguli fiscale. Acum câțiva ani, când Băsescu le-a tras, scurt, 25% din portofel, aceiași sindicaliști băgau „Dansul Pinguinului“ în Piața Victoriei. Acum, deși habar nu avem care vor fi urmările „Revoluției Fiscale“, toată lumea denigrează PSD-ul. Mai că îmi vine să cred că au sărit să îi apere lui Hossu, „alintat“ de unii dintre ei cu porecla Haosu’, afacerile pe care le-ar avea cu firmele care tipăresc bonuri de masă, afaceri despre care se tot vorbește de ani buni și despre care nimeni nu a făcut nici o dovadă, întocmai ca în știrea despre casa din Brazilia a lui Liviu Dragnea.

Comenteaza aceasta stire