joi, 18 ianuarie 2018

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

                                                                                                                             Editorial de Silviu Molnar

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care  s-a încercat să  se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia.

Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt. Așa funcționează o democrația. Nu Liviu Dragnea trebuie să se disculpe, ci cei care acuză, recte Antena 3 trebuie să și demonstreze. Interesantă este însă campania virulentă prin care aceștia au prezentat, aproape în buclă,  imaginea unui bungalow cu piscină, împuindu-le capul românilor că ar fi a lui Liviu Dragnea, sau a unui miliardar care s-a sinucis, sau a Tel Drum sau…. În locul unor dovezi concrete, în comentariul audio al acelei imagini ni se spunea, până la obsesie, că proprietatea poate fi vizualizată pe Google Earth, ca și cum, dacă intrați pe site-ul respectiv, o să  și vedeți o fotografie din satelit cu Liviu Dragnea pe prispa casei sau la poartă sau ducând gunoiul. Manipularea Antenei 3 seamănă cu bancul sovietic potrivit căruia la radio se dădea știrea că „tovarășul Iuri a primit cadou de la partid o Volgă“, dar, în realitate, nu era vorba de o mașină, ci de o bicicletă, care, de fapt, nu i s-a dat, ci i s-a rechiziționat.

Interesant este și faptul că, în jurul acestei manipulări, s-a creat și o... „frăție“ a știriștilor, atenți dacă Dragnea și-o plăti sau nu impozitele în Brazilia. La scurt timp după difuzarea vrăjelii, Digi 24, televiziune supranumită și UM 0024,  cita pe site-ul său, dar și în emisie,  știrea difuzata pe sticlă de Antena 3, cel două posturi aparținând unor patroni și acționari care acum câțiva ani încercau să se bage unii pe alții la pușcărie.. Asta pentru că, nici chiar la ei, la Digi 24 - unde este cu totul interzis ca numele lui Liviu Dragnea să apară în vreo știre dacă nu e înjurat - nu au fost în stare să producă o asemenea grosolănie și să o și difuzeze!

O altă temă a manipulării media, de data asta cu ajutor sindical, este aceea a modificării Codului Fiscal și a modului de contabilizare și încasare a taxelor pe care salariatul le datorează Statului. Aici, vioara – ba pardon, viorile - întâi sunt Bogdan Hossu și Dumitru Costin, cei doi eterni, atotștiutori și matusalemici lideri de confederații sindicale. Culmea este că, deși, momentan,  îi scot  pe oameni în stradă pentru nimic, Antena 3 îi folosește pe ăștia doi pe post de portavoce împotriva Guvernului, a PSD-ului, ALDE, după care încearcă să creeze niște ... evenimente (?!) Și aici discursul anteniștilor e unul asemănător propagandei sovietice  din perioada conflictului  cu Japonia (din anii ’70), pentru insulele Kurile. Era cam așa: în timp ce glorioasa aviație sovietică îi bombarda „prietenos“, japonezii au răspuns dușmănos, cu artileria, doborându-le bombardierele!

Dincolo de fake news și manipulare, trebuie să admir tenacitatea cu care sindicaliștii s-au mobilizat să iasă în stradă, deși habar nu aveau cum le va  fi „afectat“ portofelul de noile reguli fiscale. Acum câțiva ani, când Băsescu le-a tras, scurt, 25% din portofel, aceiași sindicaliști băgau „Dansul Pinguinului“ în Piața Victoriei. Acum, deși habar nu avem care vor fi urmările „Revoluției Fiscale“, toată lumea denigrează PSD-ul. Mai că îmi vine să cred că au sărit să îi apere lui Hossu, „alintat“ de unii dintre ei cu porecla Haosu’, afacerile pe care le-ar avea cu firmele care tipăresc bonuri de masă, afaceri despre care se tot vorbește de ani buni și despre care nimeni nu a făcut nici o dovadă, întocmai ca în știrea despre casa din Brazilia a lui Liviu Dragnea.

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?