sîmbătă, 24 martie 2018

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

Politically Correct: despre 'Casa din Brazilia' și 'Dansul Pinguinului'

                                                                                                                             Editorial de Silviu Molnar

Dezamăgitor și debusolant e să urmărești, zilele astea, emisiunile postului CNN din România, adică Antena 3. Prima fake news pe care această televiziune a „servit-o“ populației s-a numit „Casa lui Dragnea din Brazilia“, un reportaj prin care  s-a încercat să  se acrediteze ideea că Liviu Dragnea ar avea o casă în Brazilia. Ca și voi, eu nu am habar dacă președintele PSD are sau nu o proprietate în Brazilia.

Conform declarației de avere disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților, Liviu Dragnea nu deține nici o proprietate în Brazilia, iar până la proba contrarie, sau până la o dovadă palpabilă, care să contrazică această declarație, trebuie să îl credem pe cuvânt. Așa funcționează o democrația. Nu Liviu Dragnea trebuie să se disculpe, ci cei care acuză, recte Antena 3 trebuie să și demonstreze. Interesantă este însă campania virulentă prin care aceștia au prezentat, aproape în buclă,  imaginea unui bungalow cu piscină, împuindu-le capul românilor că ar fi a lui Liviu Dragnea, sau a unui miliardar care s-a sinucis, sau a Tel Drum sau…. În locul unor dovezi concrete, în comentariul audio al acelei imagini ni se spunea, până la obsesie, că proprietatea poate fi vizualizată pe Google Earth, ca și cum, dacă intrați pe site-ul respectiv, o să  și vedeți o fotografie din satelit cu Liviu Dragnea pe prispa casei sau la poartă sau ducând gunoiul. Manipularea Antenei 3 seamănă cu bancul sovietic potrivit căruia la radio se dădea știrea că „tovarășul Iuri a primit cadou de la partid o Volgă“, dar, în realitate, nu era vorba de o mașină, ci de o bicicletă, care, de fapt, nu i s-a dat, ci i s-a rechiziționat.

Interesant este și faptul că, în jurul acestei manipulări, s-a creat și o... „frăție“ a știriștilor, atenți dacă Dragnea și-o plăti sau nu impozitele în Brazilia. La scurt timp după difuzarea vrăjelii, Digi 24, televiziune supranumită și UM 0024,  cita pe site-ul său, dar și în emisie,  știrea difuzata pe sticlă de Antena 3, cel două posturi aparținând unor patroni și acționari care acum câțiva ani încercau să se bage unii pe alții la pușcărie.. Asta pentru că, nici chiar la ei, la Digi 24 - unde este cu totul interzis ca numele lui Liviu Dragnea să apară în vreo știre dacă nu e înjurat - nu au fost în stare să producă o asemenea grosolănie și să o și difuzeze!

O altă temă a manipulării media, de data asta cu ajutor sindical, este aceea a modificării Codului Fiscal și a modului de contabilizare și încasare a taxelor pe care salariatul le datorează Statului. Aici, vioara – ba pardon, viorile - întâi sunt Bogdan Hossu și Dumitru Costin, cei doi eterni, atotștiutori și matusalemici lideri de confederații sindicale. Culmea este că, deși, momentan,  îi scot  pe oameni în stradă pentru nimic, Antena 3 îi folosește pe ăștia doi pe post de portavoce împotriva Guvernului, a PSD-ului, ALDE, după care încearcă să creeze niște ... evenimente (?!) Și aici discursul anteniștilor e unul asemănător propagandei sovietice  din perioada conflictului  cu Japonia (din anii ’70), pentru insulele Kurile. Era cam așa: în timp ce glorioasa aviație sovietică îi bombarda „prietenos“, japonezii au răspuns dușmănos, cu artileria, doborându-le bombardierele!

Dincolo de fake news și manipulare, trebuie să admir tenacitatea cu care sindicaliștii s-au mobilizat să iasă în stradă, deși habar nu aveau cum le va  fi „afectat“ portofelul de noile reguli fiscale. Acum câțiva ani, când Băsescu le-a tras, scurt, 25% din portofel, aceiași sindicaliști băgau „Dansul Pinguinului“ în Piața Victoriei. Acum, deși habar nu avem care vor fi urmările „Revoluției Fiscale“, toată lumea denigrează PSD-ul. Mai că îmi vine să cred că au sărit să îi apere lui Hossu, „alintat“ de unii dintre ei cu porecla Haosu’, afacerile pe care le-ar avea cu firmele care tipăresc bonuri de masă, afaceri despre care se tot vorbește de ani buni și despre care nimeni nu a făcut nici o dovadă, întocmai ca în știrea despre casa din Brazilia a lui Liviu Dragnea.

Comenteaza aceasta stire

S-au pierdut scrisorile?

Oare s-au pierdut somațiile scrise ale Comisie din arhivele Ministerului Justiției? Știm acum că toate depeșele îi erau adresate ministrului Justiției. Indiferent cine a fost acesta.

Aștept despăgubiri! Mari!

Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei.

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?