marţi, 20 martie 2018

Potențialul exploziv al momentului

Potențialul exploziv al momentului

În fiecare an, spre sfârșitul lunii decembrie, în România tensiunile politice au crescut. Uneori au dat în clocot. De această dată, au un potențial de-a dreptul exploziv. Unii comemorează, alții aniversează ceea ce s-a petrecut în România în intervalul 15-25 decembrie.

Cum au debutat evenimentele, rolul jucat de pastorul Tokes și cum s-a închis un ciclu printr-un proces sumar și o execuție de-a dreptul animalică a cuplului Ceaușescu. Pentru unii a fost revoluție. Pentru alții, lovitură de stat. Lovitura, spun unii, a fost benefică. Alții afirmă ca fost malefică. În acest an, nivelul tensiunilor crește. E sau nu e stat paralel? E atacată sau consolidată independența judecătorilor? Ce rol joacă momentul psihologic al despărțirii de Rege? Toarnă sau nu gaz peste foc?

Se avansează în upgradarea tensiunilor poltice cu frâna de mână trasă. Asta se va întâmpla doar până sâmbătă seara, când ne vom despărți de ultimul Rege al românilor, care merge în rai. Începând de duminică dimineață, se pot deschide porțile iadului.

Explicația e nu numai de natură socio-politică ci și de natură psihologică. Decesul Majestății Sale, Regele Mihai I al României, a pus în surdină manifestările din ce în ce mai zgomotoase ale opoziției parlamentare și non-parlamentare. Inițial, toate partidele, dar și organizațiile civice, reale sau mascate, s-au angajat rituos să se abțină de la manifestații, altele decât cele de comemorare, până ce se va fi consumat momentul Curtea de Argeș. Puterea s-a ținut de cuvânt. Singura manifestație inițiată de PSD a fost la Craiova și, în totalitate, ea a fost dedicată memoriei Regelui Mihai. Opoziția însă nu s-a abținut. Frustrările ei au explodat. În Parlament, dar și în stradă.

Atât în Parlament, cât și în stradă, comportamentul liderilor PNL și a celorlalte partide afiliate a fost lamentabil. Acești oameni politici au confiscat și acea zonă a manifestațiilor de protest, care rămăsese cât de cât nevopsită politic de statul paralel. Violența verbală și fizică, creșterea nivelului de agresivitate au fost și sunt pe măsura frustrării. Iar frustrarea este generată de neputință. Sau de impotență. Niciun partid din opoziție și nici măcar PNL, care are un procent cât de cât semnificativ din electorat, nu este în acest moment suficient de bine organizat, pentru a lupta eficient prin mijloace democratice, puse la dispoziție de Legea Fundamentală.

Ca să lupți în politică trebuie să ai argumente. Ca să ai argumente, trebuie să cunoști în profunzime atât legislația cât și fenomenele. Ca să le cunoști, nu este suficient să ai cultură politică. Care și asta cam lipsește. Dar este obligatoriu să dispui de un aparat propriu de analiză și prognoză. Așa-numitele comisii de specialitate. Mai este indispensabil să ai strategi, care să te învețe cum să faci să obligi puterea să se așeze la masa negocierilor și cum trebuie să procedezi pentru a obține un câștig la capătul acestora. Aceste instrumente lipsesc. Atunci când ele n-au existat, s-au ofilit, s-au atrofiat, pentru că aceste partide și, în primul rând PNL, au acceptat ca altcineva să construiască în locul lor strategia politică și strategia de comunicare. Pe vremea USL – și știu exact ce spun – aceste obigații au fost lăsate exclusiv în grija PSD. Ulterior, de acest capitol s-a ocupat, așa cum s-a ocupat, ”sistemul”. Statul paralel, despre care președintele Klaus Iohanis nu vrea să audă nici în ruptul capului.

Când asemenea instrumente, care-și dovedesc întotdeauna eficiența într-o democrație, sunt pierdute prin atrofiere, opoziția devine incapabilă să obțină rezultate cât de cât notabile. Cu atât mai mult cu cât are în față un adversar redutabil în cel mai mare partid politic din țară, care se află la putere, atât în plan guvernamental cât și în plan parlamentar și care nu a acceptat niciodată ceva fără luptă. De aceea gradul foarte ridicat al frustrării determină nu numai reacții isterice din partea opoziției politice și civile, ci și o escaladare a violenței. Iar luna decembrie este anotimpul în care, în general, există în România, din cauzele pe care le-am enumerat la început, o încărcătură de tip exploziv.

Acum se mai adaugă două elemente. Primul este de natură psihologică. Și ține de psihologia maselor. Dacă scufunzi o minge și o ții sub apă un timp, în momentul în care îi dai drumul, ea nu se ridică pur și simplu la suprafață. Ea sare. Se ridică deasupra apei pe măsura forței pe care i-ai imprimat-o atunci când ai scufundat-o. Decesul Majestății Sale, care a survenit în această lună, a închis parțial supapa prin care s-au manifestat nemulțumirile, frustrările și revolta, justificată sau nu, a opoziției din Parlament și din stradă. Odată cu încheierea ceremoniei de înmormântare a Regelui Mihai, ceea ce a fost cât de cât ținut sub presiune, poate exploda. Până la un punct, este un efect firesc, pe care sociologii îl pot ușor demonstra, iar istoriici îl pot documenta.

Al doilea combustibil turnat peste un foc încă mocnit, îl constituie decizia dominantă luată de către majoritatea politică, de-a merge până la capăt în operațiunea de demontare a statului parael, de a nu-l lăsa pe Dragnea să vândă jocul, iar unul dintre instrumente este finalizarea reformei în Justiție, așa cum este ea văzută de PSD plus ALDE. Iar termenul pe care majoritatea l-a fixat expiră în acest an. Cei care apără conștient sau inconștient statul paralel, sau cei care cred, motivat sau nu, că schimbările operate în Legile Justiției sunt malefice și îi pun în pericol pe procurori sau și pe procurori și pe judecători, au identificat în acest proces motive teminice de a ieși în stradă și de a acționa. De bună seamă violent, după cum ne prezintă lucrurile orice analiză rezonabilă a mesajelor transmise pe rețelele de socializare. Mesajele extrem de violente, care îndeamnă la acțiuni extreme, sunt la vedere, iar autoritățile se dovedesc incapabile să reacționeze.

Slăbiciunea autorităților crește potențialul de violență.

Și, fără îndoială, luna decembrie din acest an mai are ceva special. A fost finalizat mega-dosarul Mineriadei, cap de afiș fiind Ion Iliescu, acuzat de genocid. Este pe cale de a fi finalizat – și nu m-aș mira ca anunțul să-l avem în câteva zile – un alt mega-dosar, cel al asasinatelor comise în decembrie 1989, când s-au înregistrat circa 1000 de victime după abandonarea de către soții Ceaușescu a puterii. Cap de afiș și în acest dosar este tot Ion Iliescu. Ori Ion Iliescu, chiar dacă în acest moment nu se mai identifică cu PSD, este totuși părintele și simbolul politic al acestui partid. În acest an, există motive suplimentare ca simpla comemorare sau simpla aniversare a evenimentelor din decembrie 1989 să devină nu numai subiect de scandal, ci și de revoltă. Asupra acestei teme voi reveni.

        Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?

Adevărata oportunitate

Spre stupoarea generală, concluzia a fost că nu e oportună luarea unei decizii în privința șefei DNA. De atunci, a trecut un timp lung și traumatizant. Și, iată, astăzi se consumă al doilea act al piesei. Va fi din nou inoportună o decizie? Și care e de fapt adevărata oportunitate?

Alba-neagra pe Justiție

Desigur, niciuna dintre aceste negocieri nu este transparentă. Și toți protagoniștii sunt convinși că decizia privind cariera profesională a șefei DNA este una politică. Și, astfel, situația și viitorul unei instituții se joacă la alba-neagra.

Nürenbergul românesc

Comparația, din păcate, se oprește aici. La Nürenberg a avut loc o judecată exigentă, dar dreaptă, care a închis unul dintre cele mai urâte capitole ale istoriei. La București, a început o mare mascaradă.

Reușește Iohannis unde eșuează Merkel?

Ceea ce nu i-a reușit atâta timp lui Merkel, s-ar putea însă să-i iasă la socoteală lui Klaus Iohannis. Care este pe cale să bată palma cu Stânga politică. Dacă nu cumva a și făcut-o. Pentru moment, în secret.