sîmbătă, 23 februarie 2019

POVESTEA unei TRAGEDII. 73 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

POVESTEA unei TRAGEDII. 73 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

Ascensiunea naționalismului egocentric și modernizarea arsenalelor atomice riscă să reaprindă tensiunile din timpul Războiului Rece, a declarat Kazumi Matsui, primarul orașului Hiroshima, cu ocazia comemorării a 73 de ani de la atacul nuclear american de la finalul celui de-al II-lea Război Mondial.

"Dacă familia umană uită istoria sau încetează să o confrunte, am putea comite din nou o eroare teribilă", a spus Matsui, care a lansat un nou apel la o lume fără arme nucleare, cu ocazia unei ceremonii comemorative care a avut loc luni la Hiroshima, informează site-ul publicației Japan Times.

"Eforturile de eliminarea a armelor nucelare trebuie să continue", a adăugat primarul.

"Anumite țări proclamă în mod flagrant un naționalism egocentric și își modernizează arsenalele nucleare, reaprinzând tensiunile care s-au diminuat după sfârșitul Războiului Rece", a mai declarat oficialul nipon, în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a promis că va moderniza și reconstrui arsenalul atomic al SUA.

În ianuarie 2018, cu ocazia primului său Discurs privind Starea Uniunii, președintele Trump afirma că "(SUA) trebuie să ne modernizăm și să reconstruim arsenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, dar să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune din partea oricui. Poate că într-o zi va fi un moment magic în care țările lumii se vor aduna împreună pentru a elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment".

Matsui și-a exprimat și speranța că detensionarea situației în Peninsula Coreea va contribui la denuclearizarea regiunii și a lansat un apel către liderii din întreaga lume să negocieze un tratat internațional pentru interzicerea armelor atomice.

În cursul ceremoniei din Parcul Memorial al Păcii a fost ținut un moment de reculegere la ora locală 08.15, exact în momentul în care în urmă cu 73 de ani deasupra orașului Hiroshima a explodat o bomba atomică americană, poreclită "Little Boy".

La ceremonia comemorativă din acest an au participat reprezentanți din 85 de state, inclusiv din țări care posedă arsenale nucleare, precum Rusia, Marea Britanie, Franța și SUA. China nu a trimis un reprezentant.

Aproximativ 140.000 de persoane au fost ucise în urma atacului nuclear american efectuat la Hiroshima pe 6 august 1945. Trei zile mai târziu, alte circa 90.000 de persoane au murit în urma lansării unei noi bombe atomice, la Nagasaki. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.

 

Comenteaza aceasta stire

Manifestații violente în Spania: Incendii, autostrăzi blocate și proteste pe fondul judecării celor 12 politicieni separatiști
De Neptun TV 21 februarie 2019

Manifestanții pro-independență au programat proteste pentru întreaga zi de joi, aceștia fiind însoțiți de grupurile civile Omnium și Adunarea Națională Catalană. Un protest mult mai amplu este așteptat să se întâmple spre seară.

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Președintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro amenință cu izbucnirea unui război civil și avertizează SUA
De Mediafax 4 februarie 2019

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiți să ne apărăm țara”, a adăugat Maduro.

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube creat până în prezent

La un pas de război? Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
De Neptun TV 2 februarie 2019

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

LEGEA MARȚIALĂ ar putea reveni în actualitate în Marea Britanie
De Neptun TV 27 ianuarie 2019

"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă și teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare și medicale", a declarat o sursă pentru ziar.

TRAGEDIE! ATAC ARMAT la o bancă! Un fost gardian a UCIS 5 persoane
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

Momentan nu se cunoaște dacă atacul a început ca un jaf armat, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Sebring, un mic oraș din Florida cunoscut pentru o cursa auto anuală de anduranță de 12 ore.