joi, 18 octombrie 2018

POVESTEA unei TRAGEDII. 73 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

POVESTEA unei TRAGEDII. 73 de ani de la atacul nuclear de la Hiroshima

Ascensiunea naționalismului egocentric și modernizarea arsenalelor atomice riscă să reaprindă tensiunile din timpul Războiului Rece, a declarat Kazumi Matsui, primarul orașului Hiroshima, cu ocazia comemorării a 73 de ani de la atacul nuclear american de la finalul celui de-al II-lea Război Mondial.

"Dacă familia umană uită istoria sau încetează să o confrunte, am putea comite din nou o eroare teribilă", a spus Matsui, care a lansat un nou apel la o lume fără arme nucleare, cu ocazia unei ceremonii comemorative care a avut loc luni la Hiroshima, informează site-ul publicației Japan Times.

"Eforturile de eliminarea a armelor nucelare trebuie să continue", a adăugat primarul.

"Anumite țări proclamă în mod flagrant un naționalism egocentric și își modernizează arsenalele nucleare, reaprinzând tensiunile care s-au diminuat după sfârșitul Războiului Rece", a mai declarat oficialul nipon, în contextul în care președintele SUA, Donald Trump, a promis că va moderniza și reconstrui arsenalul atomic al SUA.

În ianuarie 2018, cu ocazia primului său Discurs privind Starea Uniunii, președintele Trump afirma că "(SUA) trebuie să ne modernizăm și să reconstruim arsenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, dar să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune din partea oricui. Poate că într-o zi va fi un moment magic în care țările lumii se vor aduna împreună pentru a elimina armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment".

Matsui și-a exprimat și speranța că detensionarea situației în Peninsula Coreea va contribui la denuclearizarea regiunii și a lansat un apel către liderii din întreaga lume să negocieze un tratat internațional pentru interzicerea armelor atomice.

În cursul ceremoniei din Parcul Memorial al Păcii a fost ținut un moment de reculegere la ora locală 08.15, exact în momentul în care în urmă cu 73 de ani deasupra orașului Hiroshima a explodat o bomba atomică americană, poreclită "Little Boy".

La ceremonia comemorativă din acest an au participat reprezentanți din 85 de state, inclusiv din țări care posedă arsenale nucleare, precum Rusia, Marea Britanie, Franța și SUA. China nu a trimis un reprezentant.

Aproximativ 140.000 de persoane au fost ucise în urma atacului nuclear american efectuat la Hiroshima pe 6 august 1945. Trei zile mai târziu, alte circa 90.000 de persoane au murit în urma lansării unei noi bombe atomice, la Nagasaki. Japonia a capitulat pe 15 august 1945.

 

Comenteaza aceasta stire

Eurobarometru: Doar 49% dintre români văd apartenența la Uniunea Europeană ca fiind un lucru bun!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Procentul românilor care consideră că apartentența la Uniunea Europeană este un lucru bun este de doar 49%, în scădere cu zece procente față de ultimul sondaj realizat în urmă cu șase luni, conform Eurobarometrului făcut public miercuri de Parlamentul European.

Două țări europene vor construi un zid la graniță pentru a împiedica răspândirea pestei porcine
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Autoritățile se așteaptă ca amplasarea gardurilor să dureze aproximativ o săptămână.

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren provocate de ploile abundente care au afectat Uganda, a informat vineri un oficial din cadrul Guvernului, relatează site-ul agenției Reuters.

Decizie ISTORICĂ. Malaysia a decis ABOLIREA pedepsei cu moartea - printre condamnați se află și doi cetățeni români
De Mediafax 11 octombrie 2018

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracțiunile și va opri toate execuțiile care erau programate, informează site-ul agenției Associated Press.

Donald Trump amenință cu taxe suplimentare: China nu este pregătită pentru o înțelegere comercială cu Statele Unite
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că războiul comercial dintre Statele Unite și China reprezintă un risc real de a transforma lumea într-un loc „mai sărac și mai periculos”.

20 de morți într-un accident rutier; victimele erau prieteni și rude care se îndreptau spre o petrecere
De Neptun TV 8 octombrie 2018

Oficialitățile nu au anunțat deocamdată numele victimelor, dar unele au fost dezvăluite de pe conturile de socializare ale rudelor și alte surse de pe internet.

Cutremur puternic: Cel puțin 11 morți, peste 100 de răniți
De Neptun TV 7 octombrie 2018

Jackson Hilaire, șeful poliției din regiunea nord-vestică a țării, a declarat că șapte persoane au decedat în Port-de-Paix, iar alte patru și-au pierdut viața în zona orașului Gros-Morne, a declarat primarul Jean Renel Tide.

TRAGEDIE ÎN TURCIA. Sfârșit cumplit pentru o familie de români - Andreea și părinții ei au murit striviți într-un microbuz!
De Neptun TV 1 octombrie 2018

Trei români, membri ai aceleiași familii, au decedat la locul accidentului, iar un ghid turistic de origine din Rusia a murit ulterior în urma rănilor suferite.

Avertisment pentru românii aflați în vacanță în Grecia: furtună de puterea unui uragan!
De Neptun TV 28 septembrie 2018

Grecia este deja în alertă. Pompierii din zona Atenei au primit 400 de apeluri pentru tăierea unor copaci, înainte de a fi doborâți de vânt peste oameni, case sau mașini.