sîmbătă, 24 august 2019

Premieră în Justiție! Un șofer care a ucis doi soți va fi judecat pentru omor calificat și nu pentru ucidere din culpă - VIDEO ȘOCANT

Premieră în Justiție! Un șofer care a ucis doi soți va fi judecat pentru omor calificat și nu pentru ucidere din culpă - VIDEO ȘOCANT

O premieră juridică a fost înregistrată la Iași, acolo unde un șofer care a produs un accident rutier mortal a fost trimis în judecată pentru omor calificat și nu pentru ucidere din culpă, așa cum se întâmplă de fiecare dată în cazul accidentelor rutiere.

Procurorul de caz invocă intenția indirectă a șoferului de a ucide, notează adevarul.ro.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași l-au trimis în judecată pe ieșeanul Claudiu Marian Pașnicu, șofer care a produs un accident rutier mortal.

Spre deosebire de alte dosare de acest gen, șoferul a fost pus sub acuzare pentru omor calificat și tentativă la omor calificat și nu pentru ucidere din culpă. Este pentru prima dată când, la Iași, un accident rutier soldat cu pierdere de vieți omenești este încadrat la această infracțiune, toate cazurile similare fiind tratate de justiție ca ucideri din culpă.

Diferența semnificativă dintre cele două infracțiuni este cuantumul de pedeapsă, în cazul omorului calificat pedeapsa fiind între 15 și 25 de ani, în timp ce pentru ucidere din culpă, atunci când sunt două victime, pedeapsa maximă pe care judecătorul o poate acorda este de 7 ani și jumătate.

Procurorul care a instrumentat acest caz motivează în rechizitoriu că Pașnicu poate fi judecat pentru omor calificat întrucât s-ar face vinovat de această infracțiune sub aspectul intenției indirecte. În cazul omorului, intenția indirectă înseamnă că autorul știe că fapta sa poate provoca moartea unei persoane și, deși nu urmărește în mod direct acest lucru, acceptă posibi­litatea provocării decesului.

Șoferul ieșean a provocat un accident rutier mortal, la începutul lunii februarie, atunci când a intrat cu viteză, după ce a trecut pe culoarea roșie a semaforului în timp și în timp ce se afla pe contrasens, într-un vehicul care circula regulamentar. Două persoane au decedat în urma impactului. Anchetatorii consideră că probele adunate relevă că intenția indirectă de a comite omor calificat este demonstrată în special de conduita anterioară accidentului a șoferului.

„Așa cum rezultă din circumstanțele obiective, dar și din concluziile rapoartelor de expertiză întocmite în cauză, prin conduita inculpatului, în ansamblul său, pericolul potențial, generat în mod firesc de încălcarea regulilor de circulație, a devenit un pericol iminent. Or, acest aspect are efect, în mod firesc, și asupra formei de vinovăție cu care a acționat inculpatul, formă de vinovăție care nu poate rămâne în zona culpei, fie ea și în forma cea mai gravă“, se arată în rechi­zitoriu.

În același document, pro­curorul de caz menționează că intenția indirectă „este evidentă, în condițiile în care, analizând comportamentul în trafic al inculpatului se poate observa că acesta s-a bazat pe norocul, pe hazardul, din momentele anterioare“.

Pocurorul menționează că, în momentele premergătoare accidentului mortal, Claudiu Pașnicu a trecut de trei ori pe culoarea roșie a sema­forului și doar norocul a făcut ca el să nu provoace un accident rutier.

Comenteaza aceasta stire