miercuri, 21 august 2019

Război pe Legea bugetului, în Parlament

Război pe Legea bugetului, în Parlament

Cel care a cerut întrevederea de urgență a fost Victor Ponta. Acesta i-a trimis o scrisoare președintelui Băsescu în care i-a solicitat să se întâlnească la Palatul Cotroceni, la ora 17.00.

Se va discuta despre efectele negative ale suspendării de facto a acordului României cu instituțiile internaționale și repercusiunile posibile ale neadoptării bugetului de stat și al asigurărilor sociale pentru anul 2014.

Premierul Victor Ponta i-a cerut președintelui României să fie de acord ca la întâlnire să participe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu și ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea. Întâlnirea vine după ce în această dimineață, parlamentarii s-au reunit pentru a dezbate în plenul reunit proiectul legii bugetului pentru anul 2014.

Înaintea ședinței, premierul Victor Ponta a spus că bugetul se votează în condițiile negociate cu Fondul Monetar Internațional și Consiliul European.

„Ne ținem de cuvânt și așa e normal și se va vota în toate datele sale negociate de Guvern cu instituțiile internaționale. O să vedem dacă pentru prima dată în 24 de ani președintele nu va promulga bugetul, nu vreau să anticipez“, a declarat premierul Victor Ponta.

În plen, șeful Executivului a anunțat că prioritate au creșterile de salarii și pensii: „În proiectul de buget avem prevăzute creșterea salariului minim și indexarea pensiilor. Venitul minim garantat va crește cu 5%, vor fi plătite subvențiile din agricultură. Sunt prevăzute în buget creșteri substanțiale pentru profesori. Vom păstra TVA-ul redus la pâine și avem posibilitatea ca în cursul anului 2014 să propunem împreună ce anume din produsele agroalimentare trebuie să constituie următorul pas după panificație. În domeniul Sănătății, ministerul Sănătății are un surplus necesar pentru dezvoltarea proiectelor“.

Cât privește acciza la carburanți, premierul a declarat că aceasta nu este prevăzută în Legea bugetului, ci în alt act normativ. Victor Ponta consideră că președintele Traian Băsescu folosește această "păcăleală" ca pretext pentru a nu semna Memorandumul cu FMI, problema sa fiind legată de Comisia de anchetă.

„Președintele vrea să șantajeze Parlamentul și Guvernul ca să nu mai facem Comisia privind terenurile de la Călărași. Să-ți folosești funcția în interes personal, cred că este cel mai urât lucru făcut de domnul președinte“, a completat premierul.

Parlamentarii PSD consideră că la mijloc ar putea fi chiar și o problemă de sănătate a șefului statului.

„Cred eu că ar trebui prima dată să se preocupe de propria sănătate. Toate deciziile pe care le-a luat în ultima vreme ne arată că ceva nu functionează. Sigur, nu ne-am așteptat ca sănătatea sau vreo problemă de sănătate să influenteze în așa mod și decizia  politică. Să nu-ti mai pese de nimic, să nu-ti mai pese de țară“, a afirmat Ilie Sârbu, liderul grupului senatorial PSD.

Premierul a declarat că acordul de coabitare cu șeful statului este suspendat, având în vedere că Băsescu a comis "un abuz" și a intervenit în chestiuni de politică fiscală și bugetară, care țin de Executiv, prin refuzul de a semna Memorandumul cu FMI.

Victor Ponta a subliniat că România pierde 150 de milioane de lei pe lună ca urmare a faptului că președintele Traian Băsescu refuză să semneze Memorandumul cu FMI, banii reprezentând cei 10% în plus pentru cofinanțare de la UE.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire