vineri, 21 iunie 2019

Premierul Viorica Dăncilă, în Parlamentul European: Nu am venit să dau socoteală, ci din respect pentru forul european

Premierul Viorica Dăncilă, în Parlamentul European: Nu am venit să dau socoteală, ci din respect pentru forul european

 Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în cadrul dezbaterii din Parlamentl European, că miercuri i-a informat pe membrii acestui for despre abuzurile care s-au petrecut în România din cauza protocoalelor secrete, solicitându-le acestora să nu le mai ignore.

"Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic, Parchetul reprezenta un instrument... Jumătate dintre magistrații din România au avut dosare prin care au fost influențați să dea soluții. Nu o spun doar eu, o spun magistrații din România. În final, toți au fost achitați iar dosarele clasate, dar ei au fost înlăturați. Azi v-am informat pe toți despre abuzurile din România. De acum nu se vor mai putea ignora aceste lucruri, nu se va mai putea vorbi despre justiția din România, dacă nu se va vorbi despre aceste abuzuri. Întrebați-vă de ce ....", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii din PE.

Șeful Executivului român a criticat poziția Parlamentului European referitoare la mitingul din 10 august din România, precizând că în cazul altor state nu a fost luată aceeași atitudine.

"Despre mitingul din 10 august voi spune câteva cuvinte. Văd că e acuzată Jandarmeria Română căa acționat împotriva unor oameni violenți care au încercat să intre în Guvern. Nu am văzut aceeași poziție față de alte mitinguri din Franța, Spania, etc când forțele de ordine au intervenit cu aceleași proceduri. Nu pot accepta ca Jandarmeria să fie acuzată pentru acțiuni practicate peste tot în România. Nu permiteți ca în România să se întâmple lucruri de neacceptat în alte state membre. Nimeni niciodată nu va putea întoarce România din parcursul său european", a completat Dăncilă.

Nu am venit să dau socoteală, am venit că vă prețuiesc. Cer aceeași prețuire pentru români

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că nu a venit la Strasbourg pentru a da socoteală, ci din din respect și prețuire pentru forul european. Șeful Executivului român a solicitat aceeași atitudine față de poporul român.

"Nu am venit să dau socotoleală. Am venit pentru că vă prețuiesc și vă respect. Cer același respect pentru România din partea dumneavastră. Întreb pentru cine vrem să construim? Pentru politicieni, pentru MCV, pentru europeni. Nu, trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. Justiția trebuie să fie garanția că legile și drepturile cetățenești sunt respectate, iar cine le încalcă va fi sancționat. În ce fel a vorbit MCV despre încălcarea drepturilor?", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European.

Liderul de la Palatul Victoria le-a cerut însă europenilor să nu ignore abuzurile care s-au petrecut în sistemul judiciar din țara noastră, din cauza protocoalelor secrete cu serviciile.

"Nu am văzut nimic despre protocoalele secrete dintre SRI și instituțiile din justiție. În baza protocoalelor, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea SRI. Asta înseamnă că acest mecanism și-a ratat menirea pentru care a fost creat și cer oficial să ni se spună cine a furnizat datele și a făcut rapoartele MCV", a completat Dăncilă.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că este nevoie de o investigație asupra protocoalelor secrete încheiate în țară între SRI și structuri din justiție și care au stat la baza multor anchete penale.

Frans Timmermans, în PE: Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce privește modificarea legilor justiției.

"Ultima dată am discutat statul de drept în februarie. Suntem cu toții conștienți că inițiativele autoritpăților române, refomele legilor justiției și codurile penale au adus multe îngrijorări în UE. Foarte multe ar putea submina justiția. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtășește. CE are o abordare clinică și nepărtinitoare. În ceea ce privește legile justiției, cele trei legi definesc organizarea judiciară, a CSM și statutul magistraților. Aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar și raportul preliminar al Comisiei de la Veneția a fost extrem de critic la adresa modificărilor. Știu că PE va fi extrem de atent la aviz. Însă Parlamentul României nu a dat semn că răspunde la acest avize si semnale", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a atras atenția că situația s-a deteriorat.

"CE a recomandat să ceară ajutorul Comisie de la Veneția în acest sens. Urmărim ultimele evoluții din Ro cu multă îngrijorare. Independența sistemului judiciar și capacitatea de a combate corupția sunt jaloane esențiale, însă lucrurile merg înapoi. CE a cerut să continue acest curs și ca România să facă pași înainte. CE a fost și va fi gata să susțină România în acest proces. Dacă sunt adoptate fără corecții, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia justiției în combaterea corupției. Veți vedea și în noiembrie ce s-a scris în MCV, față de ianuarie 2018. Situația s-a deteriorat. Pre;edintele Juncker și cu mine am făcut declarații în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autoritățile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce privește legile justiției și combaterea corupției", a mai spus Timmermans.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Rezultate finale europarlamentare 2019 - USR PLUS, marele câștigător!
De Neptun TV 28 mai 2019

PNL s-a clasat pe locul 2, iar PSD este la mare distanță, pe locul trei.

Cine ar putea fi europarlamentarii români în următorul mandat al Parlamentului European
De Mediafax 28 mai 2019

Liberalii vor avea zece eurodeputați, PSD și USR câte opt, iar UDMR, ProRomânia și PMP câte doi, potrivit ultimelor rezultate parțiale anunțate de BEC. MEDIAFAX vă prezintă lista europarlamentarilor, aceasta nefiind definitivă decât după validarea alegerilor de Biroul Electoral Central.

Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare în dosarul angajărilor! Decizia este definitivă
De Neptun TV 27 mai 2019

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare de 3 ani și 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.

Referendum 2019 pe tema justiției | Prezența la vot la ora 10.00/ Județul cu cei mai mulți participanți la vot
De Mediafax 26 mai 2019

Biroul Electoral Central anunță că prezența la vot, la ora 10.00, în cadrul referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis, este de 5,49%.