joi, 18 iulie 2019

Premiul Nobel 2017 pentru Literatură a fost atribuit scriitorului britanic Kazuo Ishiguro

Premiul Nobel 2017 pentru Literatură a fost atribuit scriitorului britanic Kazuo Ishiguro

Comitetul Nobel de la Stockholm a anunțat, azi, că scriitorul britanic Kazuo Ishiguro, născut la Nagasaki (Japonia) este câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an.

Până în prezent, au fost acordate 109 Premii Nobel pentru Literatură, iar dintre scriitorii premiați, 14 au fost femei.

În patru ani, Premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat ex aequo (doi laureați la aceeași ediție).

Cel mai tânăr laureat (41 de ani) a fost scriitorul britanic Rudyard Kipling (autorul romanului "Cartea junglei") recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1907.

Cel mai vârstnic laureat a fost scriitoarea britanică Doris Lessing – avea 88 de ani în 2007, când i-a fost atribuit premiul.

Premiului Nobel pentru Medicină a fost atribuit, luni, cercetătorilor americani Jeffrey C. Hall, Michael Roshbash și Michael W. Young, pentru contribuția acestora la studiul mecanismului "ceasului biologic".

Marți au fost anunțați câștigătorii premiului Nobel pentru Fizică 2017: Rainer Weiss, Barry C. Barish și Kip. S. Thorne, pentru contribuțiile aduse la studiul undelor gravitaționale.

Miercuri, Comitetul Nobel a anunțat câștigătorii Premiului Nobel pentru Chimie: Jacques Dubochet (Elveția), Joachim Frank (USA) și Richard Henderson (Marea Britanie) pentru punerea la punct a cryo-microscopiei electronice, o metodă revoluționară de observare a moleculelor.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat vineri.

Premiul Nobel pentru Economie va fi anunțat luni, 9 octombrie.

Primele Premii Nobel au fost decernate în anul 1901, la scurt timp după moartea creatorului lor, Alfred Nobel (1833-1896).

Recompensa financiară pentru fiecare categorie de premii Nobel din 2017 va fi de 9 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari), cu 1 milion de coronae mai mult decât la ediția de anul trecut.

Decernarea Premiilor Nobel va avea loc, conform tradiției, în cadrul unui banchet ținut la data de 10 decembrie, data încetării din viață a lui Alfred Nobel.

Comenteaza aceasta stire