marţi, 11 decembrie 2018

Presa din Marea Britanie plătește dacă dă informații din dosare. Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media

Presa din Marea Britanie plătește dacă dă informații din dosare. Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media

În Marea Britanie, prezumția de nevinovăție impune reguli extrem de stricte în procesele penale, inclusiv în modul în care acestea sunt reflectate în presă. Un faimos caz în care încălcarea prezumției de nevinovăție a dus la prăbușirea unui proces penal este cel al fotbaliștilor Lee Bowyer și Jonathan Woodgate, acuzați că în ianuarie 2000 ar fi cauzat vătămări corporale grave asupra unui tânăr de 19 ani în centrul orașului Leeds. O relatare pe subiect a fost făcută în 2015 de corespondentul Radio France Internationale la Londra. 

Informațiile sunt importante în polemica din România în jurul informațiilor pe care presa le poate publica în timpul cercetării penale sau a proceselor.

Sunday Mirror a publicat un interviu cu tatăl victimei în ajunul anunțării verdictului de către un juriu compus din 12 cetățeni, la capătul unui proces care costase peste un milion de lire sterline.

A doua zi, judecătorul a decis oprirea procesului pentru a evita un verdict influențat de articolul din presă și a decis rejudecarea cazului.

Cei doi fotbaliști au fost rejudecați în cadrul altui proces care a costat din nou peste un milion de lire, în care Woodgate a fost găsit vinovat, dar doar pentru infracțiunea de scandal public, în timp ce Bowyer a fost achitat.

Sunday Mirror a fost amendat în aprilie 2002 cu 175000 de lire, penalități și cheltuieli de judecată, sumă record la acea dată, pentru obstrucționarea justiției, iar editorul duminicalului, Colin Myler, și-a dat demisia imediat după prăbușirea primului proces.

Un alt caz vestit a fost cel din 1997, când cotidianul londonez Evening Standard a fost condamnat pentru obstrucționarea justiției, în urma publicării unui articol despre șase inculpați acuzați de evadare dintr-o închisoare.

Articolul conținea fotografii ale inculpaților și dezvăluia antecedentele lor penale, inclusiv condamnări pentru activități teroriste legate de Armata Republicană Irlandeză (IRA) și a dus la stoparea imediată a procesului.

Pentru publicarea articolului considerat ca putând influența decisiv opinia unor membri ai juriului, Evening Standard a primit o amendă de 40000 de lire sterline.

În scopul de a reduce riscul de influențare a justiției, prezența camerelor de luat vederi sau a aparatelor de fotografiat în sălile de judecată din Marea Britanie (cu o singură excepție, în mod experimental la pronunțarea unor verdicte în Scoția) este strict interzisă.

De asemenea, în relatarea proceselor în desfășurare există restricții care se referă la evitarea opiniilor cu privire la vinovăția sau nevinovăția inculpatului, iar menționarea numelui minorilor judecați este strict interzisă.

Verdictele în procesele de la Curtea Coroanei (echivalentul tribunalelor, care au în competență exclusivă infracțiuni pasibile de pedepse mai mari de șase luni închisoare) sunt date de jurii compuse din 12 cetățeni și uneori pentru protejarea acestor jurați de influențare judecătorii iau măsuri stricte cum ar fi sechestrarea juraților peste noapte în hoteluri, fără acces la mass media.

Măsuri de protejare a drepturilor persoanelor suspectate sunt luate și pe timpul cercetării penale și în Regatul Unit ar fi de neconceput apariția unor persoane în cătușe arestate în fața camerelor de luat vederi și a presei anunțate special în acest scop de poliție.

Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media: PRESA PLĂTEȘTE DACĂ DĂ INFORMAȚII DIN DOSARE

 

 

Comenteaza aceasta stire

Cine este Huawei și de ce resimte întreaga lume efectele arestării fiicei fondatorului?
De Neptun TV 6 decembrie 2018

Arestarea în Canada a lui Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei Technologies Co Ltd din China și fiica fondatorului companiei, a iscat temeri legate de amplificarea disputei comerciale americano-chinez și a dus la scăderi ale burselor în întreaga lume.

PROGNOZĂ METEO 3-16 DECEMBRIE. Vremea se va încălzi, apoi se va răci. Când revin ninsorile
De Neptun TV 3 decembrie 2018

Vremea se va încălzi în toată țara în zilele următoare, apoi va deveni rece, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor crește după data de 9 decembrie, arată prognoza Administrației Naționale de Meteorologie, valabilă în intervalul 3 - 16 decembrie, publicată luni.

Lucruri neștiute. Regele Mihai, despre relația cu Carol al II-lea în exil: 'El râvnea să revină înapoi aici ca rege'
De Mediafax 2 decembrie 2018

A fost liniște un timp, apoi insistențe. Tot la Lausanne, când m-am întors din America, mi-a trimis o scrisoare în care îmi cerea insistent să iau un avion și să vin la el, în Portugalia.

CONSTANȚA. Ziua Națională a României, sărbătorită la malul mării - programul evenimentelor!
De Neptun TV 1 decembrie 2018

Începând cu ora 11.00, autoritățile constănțene organizează pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Monumentul Eroilor, o paradă militară.

La mulți ani, România! Ce reprezintă Marea Unire de la 1918 pentru români
De Mediafax 1 decembrie 2018

Se întâmpla la câteva zile după ce la Cernăuți, în 28 noiembrie 1918, se decisese unirea Bucovinei cu România.Cu alte câteva luni în urmă, în 27 martie 1918, la Chișinău, Sfatul Țării a hotărât unirea Basarabiei cu România. Câțiva istorici români au spus, pentru Descoperă, ce reprezintă Marea Unire.

MINIVACANȚA de 1 decembrie. Câte zile libere au românii până la sfârșitul anului
De Neptun TV 24 noiembrie 2018

Astfel, angajații vor beneficia de un weekend prelungit, deoarece sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României pică într-o zi vineri și una de sâmbătă.

PROGNOZĂ METEO. România, lovită de un val de aer siberian - cât de frig se face, unde sunt așteptate ninsori
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Un val de aer siberian aduce în România frig cumplit și primele ninsori.