joi, 22 martie 2018

Presa din Marea Britanie plătește dacă dă informații din dosare. Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media

Presa din Marea Britanie plătește dacă dă informații din dosare. Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media

În Marea Britanie, prezumția de nevinovăție impune reguli extrem de stricte în procesele penale, inclusiv în modul în care acestea sunt reflectate în presă. Un faimos caz în care încălcarea prezumției de nevinovăție a dus la prăbușirea unui proces penal este cel al fotbaliștilor Lee Bowyer și Jonathan Woodgate, acuzați că în ianuarie 2000 ar fi cauzat vătămări corporale grave asupra unui tânăr de 19 ani în centrul orașului Leeds. O relatare pe subiect a fost făcută în 2015 de corespondentul Radio France Internationale la Londra. 

Informațiile sunt importante în polemica din România în jurul informațiilor pe care presa le poate publica în timpul cercetării penale sau a proceselor.

Sunday Mirror a publicat un interviu cu tatăl victimei în ajunul anunțării verdictului de către un juriu compus din 12 cetățeni, la capătul unui proces care costase peste un milion de lire sterline.

A doua zi, judecătorul a decis oprirea procesului pentru a evita un verdict influențat de articolul din presă și a decis rejudecarea cazului.

Cei doi fotbaliști au fost rejudecați în cadrul altui proces care a costat din nou peste un milion de lire, în care Woodgate a fost găsit vinovat, dar doar pentru infracțiunea de scandal public, în timp ce Bowyer a fost achitat.

Sunday Mirror a fost amendat în aprilie 2002 cu 175000 de lire, penalități și cheltuieli de judecată, sumă record la acea dată, pentru obstrucționarea justiției, iar editorul duminicalului, Colin Myler, și-a dat demisia imediat după prăbușirea primului proces.

Un alt caz vestit a fost cel din 1997, când cotidianul londonez Evening Standard a fost condamnat pentru obstrucționarea justiției, în urma publicării unui articol despre șase inculpați acuzați de evadare dintr-o închisoare.

Articolul conținea fotografii ale inculpaților și dezvăluia antecedentele lor penale, inclusiv condamnări pentru activități teroriste legate de Armata Republicană Irlandeză (IRA) și a dus la stoparea imediată a procesului.

Pentru publicarea articolului considerat ca putând influența decisiv opinia unor membri ai juriului, Evening Standard a primit o amendă de 40000 de lire sterline.

În scopul de a reduce riscul de influențare a justiției, prezența camerelor de luat vederi sau a aparatelor de fotografiat în sălile de judecată din Marea Britanie (cu o singură excepție, în mod experimental la pronunțarea unor verdicte în Scoția) este strict interzisă.

De asemenea, în relatarea proceselor în desfășurare există restricții care se referă la evitarea opiniilor cu privire la vinovăția sau nevinovăția inculpatului, iar menționarea numelui minorilor judecați este strict interzisă.

Verdictele în procesele de la Curtea Coroanei (echivalentul tribunalelor, care au în competență exclusivă infracțiuni pasibile de pedepse mai mari de șase luni închisoare) sunt date de jurii compuse din 12 cetățeni și uneori pentru protejarea acestor jurați de influențare judecătorii iau măsuri stricte cum ar fi sechestrarea juraților peste noapte în hoteluri, fără acces la mass media.

Măsuri de protejare a drepturilor persoanelor suspectate sunt luate și pe timpul cercetării penale și în Regatul Unit ar fi de neconceput apariția unor persoane în cătușe arestate în fața camerelor de luat vederi și a presei anunțate special în acest scop de poliție.

Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media: PRESA PLĂTEȘTE DACĂ DĂ INFORMAȚII DIN DOSARE

 

 

Comenteaza aceasta stire

Trenurile InterRegio care circulă între București Nord – Constanța rămân anulate din cauza vremii!
De Neptun TV 22 martie 2018

Trenurile InterRegio care circulă între București Nord – Constanța și retur fără oprire rămân anulate și joi și vineri, din cauza vremii. În Gara de Nord, un singur tren, cel care urmează să ajungă de la Vatra Dornei Băi, are, la această oră, o întârziere de 35 de minute.

ALERTĂ LA LIDL! Un produs a fost retras de urgență pentru că are SALMONELLA! Clienții sunt rugați să returneze produsele cumpărate
De Neptun TV 19 martie 2018

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au supravegheat respectarea procedurii de retragere de la comercializare a produsului posibil contaminat, inițiată de către distribuitor.

CONSTANȚA. Trei persoane, printre care și o gravidă, la un pas de moarte după o ciocnire violentă! IMAGINI DE LA ACCIDENT
De Neptun TV 13 martie 2018

Polițiștii au deschis o anchetă pentru a se stabili cu exactitate împrejurările în care s-a produs accidentul, precum și cine este vinovat.

DRAMĂ! Moarte cumplită pentru un șofer de TIR, de 24 de ani - a făcut accident la câțiva kilometri de casă! Bărbatul își serbase ziua de naștere
De Neptun TV 12 martie 2018

Ca o ironie a sorții, cel mai bun prieten al tânărului a murit în urmă cu doi ani, în aceeași zonă, în timp ce mergea acasă de la același local. Autoturismul în care se afla a intrat sub un TIR.

CONSTANȚA. Plaja Midia, câmp de bătălie în cadrul exercițiului multinațional Spring Storm 2018! Forțe impresionante ale NATO
De Neptun TV 12 martie 2018

Militari din exercițiul multinațional Spring Storm 2018 fac antrenamente pe plaja de la Capu Midia, pe țărm și pe mare.

CRIMĂ ȘOCANTĂ! Constănțean ucis de colegul de apartament - criminalul i-a tăiat gâtul cu un cuțit!
De Neptun TV 10 martie 2018

Crima s-a petrecut în dimineața zilei de vineri, 9 martie, în apropiere de Veneția, în localitatea Mira Taglio. Cei doi români munceau pe un șantier naval aparținând Grupului Fincantieri.

CONSTANȚA. Surpriză de infarct pentru un șofer - și-a găsit mașina acoperită de vopsea, în parcare!
De Neptun TV 8 martie 2018

Un constănțean a avut parte în această dimineață de o surpriză neplăcută. Bărbatul și-a găsit mașina vandalizată în parcare.

VISCOLUL ȘI GERUL închid școlile! Cursuri suspendate în mai multe județe, printre care și Constanța! Vezi anunțul Ministerului Educației
De Neptun TV 26 februarie 2018

Informațiile au fost comunicate Ministerului Educației de inspectoratele școlare județene, respectiv Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), în urma deciziilor luate la nivel local în comandamentele pentru situații de urgență.