joi, 18 ianuarie 2018

Presa din Marea Britanie plătește dacă dă informații din dosare. Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media

Presa din Marea Britanie plătește dacă dă informații din dosare. Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media

În Marea Britanie, prezumția de nevinovăție impune reguli extrem de stricte în procesele penale, inclusiv în modul în care acestea sunt reflectate în presă. Un faimos caz în care încălcarea prezumției de nevinovăție a dus la prăbușirea unui proces penal este cel al fotbaliștilor Lee Bowyer și Jonathan Woodgate, acuzați că în ianuarie 2000 ar fi cauzat vătămări corporale grave asupra unui tânăr de 19 ani în centrul orașului Leeds. O relatare pe subiect a fost făcută în 2015 de corespondentul Radio France Internationale la Londra. 

Informațiile sunt importante în polemica din România în jurul informațiilor pe care presa le poate publica în timpul cercetării penale sau a proceselor.

Sunday Mirror a publicat un interviu cu tatăl victimei în ajunul anunțării verdictului de către un juriu compus din 12 cetățeni, la capătul unui proces care costase peste un milion de lire sterline.

A doua zi, judecătorul a decis oprirea procesului pentru a evita un verdict influențat de articolul din presă și a decis rejudecarea cazului.

Cei doi fotbaliști au fost rejudecați în cadrul altui proces care a costat din nou peste un milion de lire, în care Woodgate a fost găsit vinovat, dar doar pentru infracțiunea de scandal public, în timp ce Bowyer a fost achitat.

Sunday Mirror a fost amendat în aprilie 2002 cu 175000 de lire, penalități și cheltuieli de judecată, sumă record la acea dată, pentru obstrucționarea justiției, iar editorul duminicalului, Colin Myler, și-a dat demisia imediat după prăbușirea primului proces.

Un alt caz vestit a fost cel din 1997, când cotidianul londonez Evening Standard a fost condamnat pentru obstrucționarea justiției, în urma publicării unui articol despre șase inculpați acuzați de evadare dintr-o închisoare.

Articolul conținea fotografii ale inculpaților și dezvăluia antecedentele lor penale, inclusiv condamnări pentru activități teroriste legate de Armata Republicană Irlandeză (IRA) și a dus la stoparea imediată a procesului.

Pentru publicarea articolului considerat ca putând influența decisiv opinia unor membri ai juriului, Evening Standard a primit o amendă de 40000 de lire sterline.

În scopul de a reduce riscul de influențare a justiției, prezența camerelor de luat vederi sau a aparatelor de fotografiat în sălile de judecată din Marea Britanie (cu o singură excepție, în mod experimental la pronunțarea unor verdicte în Scoția) este strict interzisă.

De asemenea, în relatarea proceselor în desfășurare există restricții care se referă la evitarea opiniilor cu privire la vinovăția sau nevinovăția inculpatului, iar menționarea numelui minorilor judecați este strict interzisă.

Verdictele în procesele de la Curtea Coroanei (echivalentul tribunalelor, care au în competență exclusivă infracțiuni pasibile de pedepse mai mari de șase luni închisoare) sunt date de jurii compuse din 12 cetățeni și uneori pentru protejarea acestor jurați de influențare judecătorii iau măsuri stricte cum ar fi sechestrarea juraților peste noapte în hoteluri, fără acces la mass media.

Măsuri de protejare a drepturilor persoanelor suspectate sunt luate și pe timpul cercetării penale și în Regatul Unit ar fi de neconceput apariția unor persoane în cătușe arestate în fața camerelor de luat vederi și a presei anunțate special în acest scop de poliție.

Cum pică procesele în UK dacă apar informații în media: PRESA PLĂTEȘTE DACĂ DĂ INFORMAȚII DIN DOSARE

 

 

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Primăria Constanța va avea propriul serviciu de ecarisaj!
De Neptun TV 17 ianuarie 2018

Se are în vedere instalarea unor camere de supraveghere prin care iubitorii de animale să poată vedea în timp real cum sunt tratate animalele.

CONSTANȚA. Haosul din trafic de seara trecută s-a domolit în această dimineață! Meteorologii anunță ploi
De Neptun TV 16 ianuarie 2018

Haosul din trafic de seara trecută s-a domolit în această dimineață. S-a circulat mai bine în oraș, deși șoferii au fost nevoiți să conducă mai prudent ca de obicei. Primul episod de iarnă a fost destul de blând și în județ, unde autoritățile spun că au putut interveni pentru că vântul nu a suflat cu atâta putere încât să viscolească și să troienească zăpada.

CONSTANȚA. Se caută polițiști locali - sunt angajați și oameni care au doar liceul! Care sunt condițiile de participare
De Neptun TV 13 ianuarie 2018

Primăria Constanța se pregătește să facă angajări masive la Poliția Locală. Nu mai puțin de 96 de posturi au fost scoase la concurs de municipalitate.

CONSTANȚA. Un tânăr a rămas fără mașina parcată în fața blocului - polițiștii i-au găsit autoturismul la Vama Nădlac!
De Neptun TV 13 ianuarie 2018

Un tânăr care a rămas fără autoturism, după ce hoții i l-au furat chiar din fața blocului, a primit o veste bună de la oamenii legii. Mașina i-a fost găsită în Vama Nădlac, din județul Arad. Se pare că hoții încercau să treacă granița, pentru a o vinde peste hotare. Trei persoane sunt cercetate în acest caz.

CONSTANȚA. Spitalul Județean de Urgență va fi dotat cu echipamente performante de imagistică medicală
De Roxana Glăvan 9 ianuarie 2018

Investiții masive la Spitalul Județean de Urgență din Constanța. Unitatea medicală de la malul mării va fi dotată, anul acesta, cu echipamente performante de imagistică medicală.

CONSTANȚA. Metoda 'Accidentul' a mai făcut o victimă! Un bătrân a rămas fără 20.000 de lei după ce a fost sunat de un 'avocat'!
De Roxana Glăvan 9 ianuarie 2018

Oricât ar părea de greu de crezut, încă există constănțeni care se lasă păcăliți prin metoda „Accidentul”. Ultimul credul este un bărbat de 83 de ani din Constanța care, ieri noapte, a rămas fără 20 de mii de lei. Alte două persoane au fost sunate, în aceeași noapte, pentru a li se cere diverse sume de bani. Din fericire, și-au dat seama la timp că este vorba despre o înșelăciune și au anunțat poliția.

DESTIN FRÂNT la 16 ani! Larisa a fost ucisă de un adolescent care a urcat beat în mașina părinților! Fata se întorcea de la rugăciune
De Neptun TV 6 ianuarie 2018

Vecinii tânărului de etnie romă spun că l-au mai văzut conducând camioneta părinților, însă niciodată n-ar fi ajuns cu ea în drumul național, ci se limita să se plimbe pe ulița unde locuiește.

Veste proastă pentru români: medicii de familie nu mai dau trimiteri și rețete compensate!
De Neptun TV 2 ianuarie 2018

Medicii de familie din România își mențin decizia ca, începând de mâine, să nu mai acorde servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, pacienții fiind afectați de faptul că nu vor mai primi trimiteri și rețete compensate, în timp ce cadrele medicale susțin că vor lucra „pro-bono”.