marţi, 18 septembrie 2018

Președintele Iohannis a acceptat propunerea PSD de a o numi în funcția de premier pe Viorica Dăncilă!

România are un nou premier, iar desemnarea acestuia reprezintă o premieră pentru România, fiind vorba despre primul şef de la Palatul Victoria care este femeie. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a acceptat propunerea coaliţiei de guvernare PSD-ALDE. Viorica Dăncilă este premierul care trebuie acum să-şi alcătuiască, într-un timp cât mai scurt, noul cabinet care să fie votat de Parlament. Singurii care au mai făcut propuneri pentru fotoliul de premier au fost cei de la PMP. Liberalii şi reprezentanţii USR i-au cerut preşedintelui alegeri anticipate.

Primii care au deschis seria consultărilor de astăzi de la Cotroceni, au fost reprezentanții coaliției de guvernare, PSD – ALDE. Din delegație au făcut parte liderul PSD Liviu Dragnea, secretarul general Marian Neacșu, președintele PSD Olt, Paul Stănescu, precum și Grațiela Gavrilescu și Daniel Chițoiu din partea ALDE.

 Liberalii s-au prezentat și ei la consultările cu președintele Klaus Iohannis, fără a propune însă o varinată de premier.

Nici reprezentanții USR nu venit cu un nume de premier la consultările cu Iohannis. Liderul USR, Dan Barna, a declarat că i-a transmis șefului statului că USR va susține un șef al Executivului, altul decât de la PSD, dacă președintele ar face o asemenea nominalizare. Barna a mai spus că USR consideră că e nevoie de alegeri anticipate, dar acesta ar fi un proces mai lung. Alte două propuneri de premier, pe lângă cea a PSD, au venit din partea PMP.

Senatorul Traian Băsescu, care a condus delegația Partidului Mișcarea Populară, i-a propus pe europarlamentarul Siegfried Mureșan și pe parlamentarul Eugen Tomac pentru funcția de premier. Traian Băsescu a mai spus că dacă prima variantă pică în Parlament, a doua sigur va fi votată pentru a nu se ajunge la anticipate. Liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a precizat după consultările cu Klaus Iohannis, că reprezentanții grupului așteaptă nominalizarea președintelui pentru a avea, ulterior, o discuție cu premierul desemnat. Același lucru l-au declarat și reprezentanții UDMR, prin vocea liderului Kelemen Hunor. Președintele Klaus Iohannis nu a amânat deloc nominalizarea premierului. În această seară, șeful statului a acceptat propunerea coaliției de Guvernare PSD-ALDE.

Social democrații au demarat deja discuțiile despre formarea noului Guvern. Cel mai probabil, săptămâna viitoare, parlamentarii vor fi convocați în ședință extraordinară pentru a vota noul executiv condus, în premieră pentru țara noastră, de o femeie.

Comenteaza aceasta stire

Ordonanța de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat - publicată în Monitorul Oficial
De Neptun TV 7 septembrie 2018

Potrivit acestuia, veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 8,8 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cresc cu 9,9 miliarde de lei.

Fostul ministru britanic al Apărării și New Europe, atac la Kovesi și Statul Paralel
De Neptun TV 22 august 2018

Această potențială decizie vine după ani de acuzații din ce în ce mai grave și mai publice de tactici necinstite și înșelătoare folosite pentru a obține rata de condamnare impresionantă a DNA de 92%. Îngrijorările cu privire la un sistem de justiție politizată, care încalcă statul de drept și procedurile legale, i-au făcut pe unii dintre membri guvernului să se gândească la o astfel de întreprindere dramatică, informează, încea mai recentă ediție a sa, reputatul săptămânal cu sediul central la Bruxelles, New Europe, o voce extreme de puternică, neafiliată politic, în cadrul Uniunii Europene.

Premieră în politica românească: Guvernul a solicitat convocarea CSAT pentru rectificarea bugetară
De Mediafax 22 august 2018

Executivul a făcut acest demers în temeiul art. 6 (alin 2) din Legea nr. 415/2002 privind organizarea și funcționarea Consililui Suprem de Apărare a Țării.