duminică, 18 august 2019

Prețul cartofilor a ajuns să fie egal cu cel al portocalelor

Cartofii sunt, mai nou, vedeta piețelor! De data aceasta nu pentru că s-ar vinde bine, ci pentru că prețul lor, 3 lei kilogramul, este identic cu cel al portocalelor. Cine ar fi crezut că barabulele autohtone vor ajunge să facă pagubă în două tabere? Pe de o parte în cea a comercianților ale căror încasări s-au redus la jumătate, pe de alta în cea a cumpărătorilor care după un drum la piață, nu prea mai ajung acasă cu bani în portofel.

 

Au fost și vremuri bune când piețarii constănțeni vindeau șase sute de kilograme de cartofi pe zi. Astăzi, abia dacă mai dau 50 de kilograme până seara. Și asta în zilele norocoase. Și totuși, de cartofi, românii nu se pot dispensa, dar de când prețul lor a ajuns la 3 lei kilogramul, unii dintre clienți par să prefere citricele.

Nu numai cartofii s-au scumpit. Cine poftește la o salată de primăvară trebuie să fie pregătit. Un kilogram de castraveți costă 10 lei, unul de roșii 8 lei, iar ardeiul gras, sau kapia depășește 12 lei. Și fructele sunt la fel de scumpe. Merele pornesc de la un preț de 4 lei, bananele costă 9 lei, iar un kilogram de căpșuni, nici mai mult nici mai puțin de 25 de lei. Potrivit Institutului Național de Statistică, rata inflației a crescut cu 0,77 de procente în luna februarie față de luna ianuarie 2011. Rata lunară s-a accentuat pe fondul creșterii prețurilor mărfurilor alimentare și nealimentare.

Comenteaza aceasta stire