luni, 26 august 2019

Prima reacție a lui Radu Mazăre după ce a fost achitat în dosarul Henri Coandă

Prima reacție a lui Radu Mazăre după ce a fost achitat în dosarul Henri Coandă

Radu Mazăre a fost achitat joi de ÎCCJ în dosarul privind construirea de locuințe modulare grupate în campusul social "Henri Coandă" din Constanța, instanța aplicându-i însă o amendă penală de 5.000 de lei.

Și fratele său, Alexandru Mazăre, a fost achitat pentru complicitate la luare de mită, dar amendat pentru fals în declarații. Totodată, Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, a fost amendat pentru fals în declarații și achitat pentru luare de mită.

Tot în acest dosar, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mită. Decizia nu este definitivă.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Antena 3, Radu Mazăre a afirmat că în România sentințele se dau în funcție de curajul judecătorilor de a înfrunta sistemul.

"Am avut noroc de un complet curajos și care nu era pe culoarul securiștilor din România. Și în celelalte dosare pe care le am, care sunt niște aberații, în unul achitat, în altul condamnat, nu există nicio probă.

Problema în România și în sistemul judiciar este dacă ai norocul să nimerești la un judecător care este corect și care nu este fricos, care nu este șantajabil. În acest dosar am avut acest noroc", a declarat Radu Mazăre.

La ultimul termen al procesului, reprezentantul DNA a solicitat condamnarea fostului primar al municipiului Constanța Radu Mazăre la șapte ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și 2 ani închisoare pentru fals în declarații. Aceleași pedepse au fost cerute și pentru fostul senator Alexandru Mazăre, acuzat de complicitate la luare de mită și fals în declarații. De asemenea, DNA a cerut ca omul de afaceri Avraham Morgenstern să fie condamnat la 5 ani de închisoare pentru dare de mită, potrivit Agerpres.

Reprezentantul DNA a arătat că, în anul 2011, Consiliul Local Constanța a lansat un program de construcție a unor locuințe sociale în cartierul "Henri Coandă", însă Radu Mazăre a făcut demersuri pentru ca licitația să fie câștigată de firma Shapir Structures SRL, controlată de omul de afaceri Morgenstern Avraham.

Morgenstern Avraham și Radu Mazăre ar fi purtat negocieri în cadrul a două întâlniri avute în anul 2011, una la locuința fostului primar din Constanța și alta în București, la ultima participând și omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

Potrivit DNA, în schimbul acestor demersuri, Radu Mazăre a primit o mită de 175.000 de euro, tranzacția fiind intermediată de Elan Schwartzenberg. Banii ar fi fost virați în conturi bancare deținute de frații Mazăre în Israel, prin intermediul societății offshore Melici Management Inc, controlată de Schwarzenberg.

Acuzațiile din acest dosar au legătură cu programul de construire de locuințe modulare grupate în campusul social "Henri Coandă", lansat în anul 2011 și aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanța.

"Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanța, Mazăre Radu Ștefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", susținea DNA.

Potrivit procurorilor, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferați către contul personal al primarului Mazăre și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiți în mai multe tranșe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparținând unor societăți off shore deschise la bănci din străinătate, afirmă anchetatorii.

"În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuțiilor sale de serviciu (ex. inițierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)", mai spun procurorii.

În declarațiile de avere din perioada 2011 - 2012, frații Mazăre nu au menționat conturile personale deschise la unitatea bancară din Israel și nici sumele de bani virate cu titlu de mită de către omul de afaceri, potrivit DNA.

 

 

Comenteaza aceasta stire