joi, 18 iulie 2019

Prima sentință în dosarul Turceni-Rovinari. Victor Ponta și Dan Șova, ACHITAȚI!

Prima sentință în dosarul Turceni-Rovinari. Victor Ponta și Dan Șova, ACHITAȚI!

 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, joi, în primă instanță, achitarea lui Victor Ponta și a lui Dan Șova în dosarul Turceni-Rovinari.

 

În același dosar au fost achitați și Laurențiu Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor, și Laurențiu Graure, la data faptelor director economic al CET, aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu.

 

Un alt inculpat, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), a fost condamnat la 4 ani de închisoare.

 

În cazul fostului premier Victor Ponta, judecătorii au decis achitarea pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Fostul ministru Dan Șova a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală și spălare de bani.

 

Decizia judecătorilor nu este definitivă.

 

La ultimul termen din proces procurorul DNA a cerut pedeapsă cu executare pentru fostul premier Victor Ponta și fostul senator Dan Șova, ambii fiind acuzați de fapte de corupție.

 

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor Ponta a obținut de la SCA ”Șova și Asociații” suma 181.439,98 de lei, pentru activități, care însă în realitate nu s-au efectuat.

 

Procurorii DNA spun că în 30 august 2007 între SCA ”Șova și Asociații”, reprezentată de Dan-Coman Șova și Cabinetul Individual de Avocat ”Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a încheiat o ”convenție de conlucrare profesională”, având ca obiect ”conlucrarea celor două părți în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum și în alte cauze în care se va ivi necesitatea”. Convenția a fost încheiată pe o perioadă nedeterminată, în aceasta fiind ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocați, iar Victor Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro, pentru care va emite o factură lunară.

 

”Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpații au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Șova Dan-Coman s-a înțeles cu inculpatul Cristea Dumitru să încheie un contract de asistență juridică prevăzut cu comision de succes). În data de 27 martie 2008, inculpații au încheiat un act adițional la convenția de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA Șova și Asociații alte contracte de asistență juridică prevăzute cu comision de succes)”, arată procurorii DNA în comunicatul de presă transmis în 2015.

 

Comenteaza aceasta stire