miercuri, 17 iulie 2019

Primul diagnostic după moartea bebelușului în elicopterul SMURD! Mama copilului a cerut sfaturi pe Facebook, în loc să îl ducă la doctor!

De Mediafax 18:32, 21 octombrie 2016 1146 vizite Sanatate
Primul diagnostic după moartea bebelușului în elicopterul SMURD! Mama copilului a cerut sfaturi pe Facebook, în loc să îl ducă la doctor!

Cauza morții copilului de opt luni care a fost plimbat între spitale a fost, potrivit datelor preliminare, insuficiență cardio-respiratorie acută, consecință a edemului cerebral și hemoragiei digestive, potrivit unui comunicat al Spitalului Județean Suceava, prin care trage mama la răspundere.

Spitalul Județean Suceava susține că Mattias Felix Uraciuc a fost adus, luni, cu ambulanța la ora 10:30, trimis de C.P.U. Rădăuți cu diagnosticul: convulsii febrile, în stare de inconștiență, iar în timpul transportului (Rădăuți-Suceava) a primit sedative, antitermice, anticonvulsivante.

La primire pacientul avea temperatura 38,1 grade C, tahicardie 146 b/min și a fost consultat de Gabor Liliana – medic primar pediatru care a constatat stare generală modificată, convulsii, se arată într-un comunicat.

A fost apoi preluat de Miron Ana – medic specialist neurologie pediatrică, care a menționat că prezintă status epileptic, fiind suspicionată meningo-encefalita.

SJU Suceava menționează că analizele recomandate și efectuate au constatat absența sindromului inflamator, iar apoi a urmat consultul de boli infecțioase consemnat la orele 11:40 care constată sindrom febril, sindrom convulsivant, în observație meningo-encefalită acută și se execută radiografie toracică, fiind internat în secția Boli Infecțioase la 12:40 când prezenta stare generală gravă, comă ce răspunde la stimuli dureroși, fiind sedat, se mai arată într-un comunicat.

Sursa citată mai arată că în secția ATI, Tiron Cristina – medic primar ATI, a preluat copilul în stare foarte gravă.

"Starea s-a menținut gravă, copilul a reacționat ușor (a apărut refluxul de supt) în prezența pipei Guedel; pacientul a fost monitorizat ECG și pulsoximetrie, dar în cursul nopții 17/18.10.2016, a devenit complet areactiv impunându-se intubația traheală și ventilația mecanică invazivă, nu a necesitat sedare", se arată într-un comunicat.

SJU Suceava mai arată că marți , de la ora 11:38 la solicitarea mamei se fac demersuri de transfer, luându-se legătura cu Spitalul "Sf.Maria" Iași și Spitalul "Sf.Parascheva" Iași și copilul părăsește secția ATI la orele 16:00 pentru a fi transportat cu elicopterul dotat cu echipaj medical specializat (medic și asistentă) către Spitalul de Copii "Sf.Maria".

Sursa citată subliniază că transportul a fost realizat numai după obținerea acordului mamei căreia i s-au explicat riscurile.

SJU Suceava menționează că, în conformitate cu corespondența purtată cu alte mame pe Facebook, sugarul avea probleme de sănătate din data de 08.10.2016 (febrilitate) când a cerut spijinul mămicilor de pe site și nu ajutorul specializat al medicilor.

Totodată, în ceea ce privește acuzele mamei că în perioada în care și-a însoțit copilul la spital nu a mâncat și nu a făcut duș, spitalul respinge acuzațiile.

Bistrița: Zeci de mămici au protestat față de sistemul medical din solidaritate cu familia micuțul Mattias
Zeci de mămici au protestat și în fața Prefecturii din Bistrița alături de copiii lor față de sistemul medical din România, față de modul în care sunt tratate în spitale, alăturându-se acțiunilor de protest care au loc în mai multe orașe din țară din solidaritate cu părinții copilui din Suceava care a murit în elicopterul SMURD în timp ce era transferat la Iași.

"Am ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă că cadrele medicale trebuie să își facă datoria, nu să depindem de servicii medicale numai dacă avem sau nu plicul gros. Nu mai avem încredere în sistemul sanitar și ne rugăm la Dumnezeu să nu ni se îmbolnăvească copiii, să nu ajungem în spital. Am fost nevoită aproape de fiecare dată să merg cu plicul când am fost la doctor pentru că altfel nu te bagă nimeni în seamă. La patru luni am ajuns în spital cu cel mic din cauza unei pneumonii, medicul la fost ok însă asistentele s-au purtat foarte urât cu noi. Erau mai importante ele decât medicul", a spus una dintre mămicile care a participat la acțiunea de protest.

O altă mămică care a venit la protest alături de fiul ei cel mic spune că și copilul ei a avut meningită însă șansa lui a fost că se afla în străinătate când s-a îmbolnăvit, iar intervenția promptă a medicilor l-a salvat.

"Unul dintre fiii mei când avea șapte luni a avut meningită. Din fericire eram în Spania. În 20 de minute l-au consultat șase medici inclusiv directorul secției de pediatrie și la încă 40 de minute îi era administrat tratamentul adecvat, în urma analizelor de sânge și de lichid din măduva spinării. Norocul nostru a fost că nu ne aflăm în România la acel moment și medicii mi-au spus că este nevoie și de o minune de la Dumnezeu dar și-au dat tot interesul ca să fie totul bine pentru copil, să nu rămână cu sechele. Și e bine! Astăzi am venit aici pentru a protesta pentru Mattias și pentru că mai am și eu doi copii acasă și nu vreau să ajung și eu în situația părinților acestui copil", a spus o altă mămică care a participat la protest.

După moartea lui Mattias Felix Urcaciu, bebelușul de 8 luni care a murit pe 18 octombrie, în timp ce era transferat de la Suceava cu un elicopter SMURD către Iași mămicile din întrega tară s-au mobilizat și au organizat acțiuni de protest, vineri, fiind anunțate proteste în 17 orașe.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire