joi, 18 iulie 2019

Problemele din sănătate au scos sute de medici de familie și de pacienți în stradă!

Sute de medici de familie şi de pacienţi au protestat, astăzi, în Piaţa Victoriei. Cadrele medicale spun că au ieşit în stradă pentru a reclama subfinanţarea asistenţei medicale primare. Pe lângă salariile de mizerie, medicii spun că lipsa fondurilor nu le permite să se dezvolte ca profesionişti. În plus, birocraţia excesivă din sistemul de sănătate îi impiedică să îşi dedice mai mult timpul pacienţilor.

Sătui de lacunele sistemului de sănătate, sute de medici de familie din toată țara și-au atârnat, simbolic, stetoscoapele într-un cuier. Cadrele medicale au ieșit în Piața Victoriei pentru a-și striga nemulțumirile. În stradă medicii au adus mai multe ceasuri care sună, semn că fiecare secundă contează. Atât pentru ei cât și pentru viața pacienților care le-au fost alături la protest.

Liderii medicilor de familie susțin că asistența medicală primară trebuie să primească cel puțin 10% din fondurile de sănătate conform reglementărilor internaționale.

 Nemulțumirile medicilor de familie sunt legate și de birocrația excesivă care îi împiedică să le aloce mai mult timp pacienților.

 La rândul lor, pacienții spun că problemele din sistem se reflectă în actul medical. 

Reprezentanții sindicatului care a organizat protestul, Societatea Națională pentru Medicina de Familie, au avut discuții, în timpul mitingului, cu premierul Mihai Tudose și cu ministrul Sănătății Florian Bodog. La nivel național, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie.

Comenteaza aceasta stire