luni, 26 august 2019

Procurorii DIICOT fac percheziții la locuința unui licean suspectat de propagandă ISIS - FOTO

Procurorii DIICOT fac percheziții la locuința unui licean suspectat de propagandă ISIS - FOTO

Procurorii DIICOT au făcut, în această dimineață, percheziții la locuința din Craiova a lui Constantin Luigi Boigea, suspectat de propagandă ISIS, tânărul având un dosar în derulare deschis în anul 2015 pentru promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă.

 

După finalizarea percheziției, tânărul va fi adus la sediul central al DIICOT pentru a fi audiat.

 

Constantin Luigi Boigea a fost reținut în decembrie 2015, când avea 17 ani, fiind acuzat de propagandă jihadistă. DIICOT susținea la acel moment că tânărul și-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic (ISIS), fie mergând acolo unde gruparea acționează, fie sacrificându-se în state din Europa la ordinul membrilor grupării.

 

Potrivit precizărilor făcute de procurori la acel moment, băiatul "a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însușirea credinței islamice și convertirea la islam, aderarea la ideologia radical islamistă și la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic, respectiv asumarea ca datorie personală a implicării în executarea de acte și acțiuni teroriste", spun anchetatorii, precizând că acesta a promovat în mod sistematic acțiunile grupării, postând prin intermediul unor rețele de socializare opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio-video, reprezentând activități, acțiuni armate violente și de propagare ale ISIS "cu intenția de a le face cunoscute și de a determina câștigarea de noi adepți capabili să recurgă la săvârșirea aceluiași gen de fapte".

 

Potrivit DIICOT, radicalizarea islamistă este un proces prin care o persoană în urma însușirii credinței islamice și a ralierii la ideologia jihadistă adoptă un discurs, atitudine și comportament, ce contestă ordinea socială și economică dintr-un stat sau teritoriu și vizează înlocuirea acesteia cu legea islamică sharia prin violență. Radicalizarea islamică este considerată una din amențările majore la adresa securității globale întrucât toți indivizii care au comis acte teroriste au trecut prin etapele unui proces de radicalizare.

 

După convertirea la islamism, mai susțineau procurorii, Constantin Boicea "și-a schimbat modul de viață izolându-se de societate și familie, identificându-se cu Statul Islamic și vorbind permanent în numele acestuia, și-a negat apartenența la comunitate și la modul de viață al familiei, în acest sens a început să poarte în public ținută specifică musulmanilor, să se afișeze pe rețelele de socializare îmbrăcat cu însemne ale Statului Islamic".

 

Tânărul a alocat un timp foarte mare accesării și vizualizării unor materiale de propagandă pentru Statul Islamic, ce prezentau execuții prin decapitare, incendiere, împușcare și antrenamente specifice. În plus, el și-a ales nume de origine arabă și, sub acestea, și-a creat mai multe conturi pe rețelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu adepți sau membri ai Statului Islamic. Ulterior, mai spun procurorii, pe fondul radicalizării sale profunde, adolescentul a ajuns să convingă noi persoane să devină adepți ai Statului Islamic.

 

Comenteaza aceasta stire