luni, 18 iunie 2018

Profesorii, legați de mâini: fără manuale auxiliare și fișe de lucru în școli!

Şcoala a început, dar profesorii sunt legaţi de mâini în ceea ce priveşte aprofundarea materiei. Ba mai mult, pentru a nu sta pe loc, unii dascăli recunosc că scriu de mână în caietele copiilor de clasa întâi, în lipsa intrumentelor de care au fost privaţi. Şeful din Învăţământ, Liviu Pop, a interzis manualele auxiliare în şcoli pentru că acestea nu sunt acreditate de minister. Situaţia este cu atât mai dificilă pentru dascăli, cu cât nu pot folosi nici fişele de lucru, pe care tot Liviu Pop s-a gândit să le elimine, din acelaşi motiv.

Lipsa manualelor auxiliare din școli ar trebui să se lămurească până la sfârșitul acestei săptămâni. Cel puțin așa a promis șeful Educației, Liviu Pop, care a dat un ordin de ministru prin care le intrezice în scoli.

Situația este neclară până când o comisie va elabora noi norme metodologice, care vor sta la baza avizării și acreditării acestora. Ministrul propune ca Editura Didactică și Pedagogică să preia editarea tuturor materialelor didactice, însă părinții spun că această instituție nu a mai tipărit așa ceva de ani buni.

Situația nu este, însă, ușoară pentru cadrele didactice care trebuie să se descurce cum pot în contextul în care manualele nu sunt suficiente. Directorii unităților de învățământ spun, totuși, că este nevoie de o schimbare, pentru că multe manuale auxiliare au apărut pe rafturile librăriilor peste noapte și nu erau acreditate sau autorizate de minister.

Mai grav este faptul că dascălii nu se pot folosi nici de fișele de lucru, care au fost, la rândul lor, intrezise de minister tot în lipsa acreditării.

Fără aceste instrumente de lucru, cadrele didactice se plâng că au ajuns să scrie de mână în caietele elevilor de clasa întâi, ca să le explice anumite lucruri. Și nu este un lucru ușor dacă ne gândim că este vorba  despre 30 de elevi în fiecare clasă. Dacă prima zi de școală a fost de acomodare, de astăzi învățătorii au început să resimtă din plin bâjbâielile din învățământ.

Părerile părinților sunt împărțite în privința auuxiliarelor. În timp ce unii consideră că acestea le sunt de folos copiilor, alții recunosc că sunt o corvoadă financiară.

Odată cu izbucnirea scandalului auxiliarelor, reprezentanții Uniunii Editurilor au luat atitudine. Aceștia susțin că ministerul nu trebuie să își dea acordul asupra conținutului unui manual, ci profesorul, care are cunoștințele necesare.

Comenteaza aceasta stire

REZULTATE EVALUAREA NAȚIONALĂ 2018, afișate pe portalul Edu.ro. Cum poți depune contestație la NOTE CAPACITATE 2018 și când sunt publicate rezultatele finale la EVALUARE
De Mediafax 17 iunie 2018

Primele rezultate la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2018 vor fi afișate marți, 19 iunie, iar în aceeași zi, între orele 14.00 - 19.00, se vor putea depune contestațiile. După soluționarea contestațiilor, notele finale vor fi făcute publice pe data de 23 iunie.

Evaluare Națională 2018: Absolvenții clasei a VIII-a susțin proba la limba maternă
De Neptun TV 14 iunie 2018

Peste 150.000 de elevi care au terminat clasa a VIII-a susțin, joi, 14 iunie, examenul la limba maternă, în cadrul Evaluarii Naționale. Rezultatele finale vor fi afișate pe 23 iunie. Elevii vor primi subiectele la ora 09:00, iar examenul va dura două ore.

EVALUARE NAȚIONALĂ MATEMATICĂ 2018: Proba la matematică. Programul complet
De Neptun TV 13 iunie 2018

Primele rezultate ale evaluarii nationale vor fi afișate pe 23 iunie, iar în aceeași zi, între orele 14.00 - 19.00, se vor putea depune contestațiile. După soluționarea contestațiilor, notele finale vor fi făcute publice pe data de 23 iunie.

Astăzi este Ziua Învățătorului: Elevii vor merge la școală, însă nu vor face cursuri
De Neptun TV 5 iunie 2018

Ziua Învățătorului este sărbătorită în fiecare an pe 5 iunie. Data de 5 iunie reprezintă și ziua nașterii lui Gheorghe Lazăr, cel considerat fondatorul învățământului românesc.

Încep înscrierile la Evaluarea Națională!
De Neptun TV 31 mai 2018

Cursurile elevilor de clasa a VIII-a se finalizează pe 8 iunie, urmând ca pe 11 iunie să aibă loc proba scrisă la limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale.

125 de ani de la înființarea Liceului Pedagogic, marcați prin evenimente
De Roxana Glăvan 23 mai 2018

Cei mai mulți dintre dascălii din Constanța s-au format la Liceul Pedagogic, astăzi la ceas aniversar. Colegiul Național Pedagogic Constantin Brătescu a sărbătorit 125 de ani de la înființare alături de foști și actuali dascăli, de elevi și absolvenți realizați și care se mândresc cu școala din spate.