miercuri, 21 august 2019

Profesorii, legați de mâini: fără manuale auxiliare și fișe de lucru în școli!

Şcoala a început, dar profesorii sunt legaţi de mâini în ceea ce priveşte aprofundarea materiei. Ba mai mult, pentru a nu sta pe loc, unii dascăli recunosc că scriu de mână în caietele copiilor de clasa întâi, în lipsa intrumentelor de care au fost privaţi. Şeful din Învăţământ, Liviu Pop, a interzis manualele auxiliare în şcoli pentru că acestea nu sunt acreditate de minister. Situaţia este cu atât mai dificilă pentru dascăli, cu cât nu pot folosi nici fişele de lucru, pe care tot Liviu Pop s-a gândit să le elimine, din acelaşi motiv.

Lipsa manualelor auxiliare din școli ar trebui să se lămurească până la sfârșitul acestei săptămâni. Cel puțin așa a promis șeful Educației, Liviu Pop, care a dat un ordin de ministru prin care le intrezice în scoli.

Situația este neclară până când o comisie va elabora noi norme metodologice, care vor sta la baza avizării și acreditării acestora. Ministrul propune ca Editura Didactică și Pedagogică să preia editarea tuturor materialelor didactice, însă părinții spun că această instituție nu a mai tipărit așa ceva de ani buni.

Situația nu este, însă, ușoară pentru cadrele didactice care trebuie să se descurce cum pot în contextul în care manualele nu sunt suficiente. Directorii unităților de învățământ spun, totuși, că este nevoie de o schimbare, pentru că multe manuale auxiliare au apărut pe rafturile librăriilor peste noapte și nu erau acreditate sau autorizate de minister.

Mai grav este faptul că dascălii nu se pot folosi nici de fișele de lucru, care au fost, la rândul lor, intrezise de minister tot în lipsa acreditării.

Fără aceste instrumente de lucru, cadrele didactice se plâng că au ajuns să scrie de mână în caietele elevilor de clasa întâi, ca să le explice anumite lucruri. Și nu este un lucru ușor dacă ne gândim că este vorba  despre 30 de elevi în fiecare clasă. Dacă prima zi de școală a fost de acomodare, de astăzi învățătorii au început să resimtă din plin bâjbâielile din învățământ.

Părerile părinților sunt împărțite în privința auuxiliarelor. În timp ce unii consideră că acestea le sunt de folos copiilor, alții recunosc că sunt o corvoadă financiară.

Odată cu izbucnirea scandalului auxiliarelor, reprezentanții Uniunii Editurilor au luat atitudine. Aceștia susțin că ministerul nu trebuie să își dea acordul asupra conținutului unui manual, ci profesorul, care are cunoștințele necesare.

Comenteaza aceasta stire