luni, 26 august 2019

PROGNOZĂ METEO. Gerul cumplit lovește România - când revin ninsorile!

PROGNOZĂ METEO. Gerul cumplit lovește România - când revin ninsorile!

Lapoviță, ninsoare și polei. Aceasta este prognoza meteorologilor pentru următoarele zile. Nici în decembrie nu se anunță mai bine: precipitații excedentare în toată țara. Luni, 26 noiembrie, vremea va deveni în general închisă și temporar va ploua în vestul, centrul și nordul țării și local în rest.

Conform Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), la munte, în special în Carpații Orientali, dar din orele serii și în nordul Moldovei și posibil în estul Transilvaniei vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Cantitățile de apă cumulate pot depăși 10...15 l/mp, mai ales în regiunile nordice și în zonele montane aferente. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, îndeosebi pe creste, iar la cote mai reduse și în sudul Banatului și pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -2 și 9 grade. Punctiform, îndeosebi în nord-estul teritoriului, se va produce polei. În zonele joase, mai ales dimineața vor fi condiții de ceață.

Precipitații mixte

Vremea se va menține în general închisă și marți. În cursul zilei, treptat aria precipitațiilor se va restrânge; local va ploua în Banat, Crișana, Maramureș, în Transilvania vor predomina ploile, iar în Moldova și în Carpații Orientali vor fi precipitații mixte. Spre seară și mai ales noaptea, precipitațiile treptat vor cuprinde majoritatea regiunilor. Astfel la munte și în Moldova vor fi ninsori, în Banat, Transilvania și Maramureș vor fi precipitații mixte, în Oltenia și Muntenia vor predomina ploile, iar în Dobrogea vor fi numai ploi. Pe suprafețe mici vor fi condiții de polei. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor putea fi mai însemnate, cu precădere în regiunile sudice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în sud-estul teritoriului, mai ales în a doua parte a nopții. T

emperatura aerului va marca o scădere îndeosebi în regiunile intracarpatice, cu valori maxime ce se vor încadra între -1 grad în nordul Moldovei și 12 grade în sudul Olteniei și al Munteniei, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 5 grade.

Maxime de 6 grade

Miercuri, vremea se va răci în toată țara, astfel că maximele vor fi între -4 grade în nordul Moldovei și 6 grade în Lunca Dunării, iar minimele între -9 și 1 grad. Cerul va fi noros, excepție va face extremitatea de vest, unde noaptea va deveni variabil. Vor cădea precipitații în sud, centru și est și pe arii mai restrânse în nord-vest și în nord-est. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, în Moldova, Maramureș și în Banat, în Transilvania, Muntenia și Dobrogea la început vor fi precipitații mixte, apoi vor fi numai ninsori, iar în Oltenia mixte. Cantitățile de apă pot fi mai însemnate în regiunile sudice. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări în est și sud-est.

Până la sfârșitul săptămânii, vremea va deveni deosebit de rece pentru această perioadă, posibil geroasă în cursul dimineților și al nopților în special în nordul și centrul țării.

Ce se anunță până în Ajunul Crăciunului

Meteorologii anunță vreme rece la început de decembrie în toate regiunile țării, cu precipitații excedentare în cea mai mare parte a teritoriului. În apropierea Crăciunului, valorilor termice se vor situa în general în jurul celor climatologice ale perioadei, ușor mai coborâte în regiunile extracarpatice.

Săptămâna 26.11.2018 – 03.12.2018

Valorile termice se vor situa sub cele normale în toate regiunile, cu o abatere negativă mai prununțată în partea de est a țării. Cantitățile de precipitații estimate a se înregistra în acest interval vor fi excedentare în cea mai mare parte a teritoriului, excedent ce va fi mai pronunțat în extremitatea de sud-vest și de sud-est a țării.

Săptămâna 03.12.2018 – 10.12.2018

Temperatura aerului va avea valori mai coborâte decât cele climatologice pentru această perioadă, abatere negativă ce va fi mai pronunțată în regiunile extracarpatice. Regimul pluvimetric se va situa în jurul celui normal specific perioadei, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 10.12.2018 – 17.12.2018

Valorile termice se vor situa ușor sub cele climatologic normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 17.12.2018 – 24.12.2018

Mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor climatologice ale perioadei, posibil ușor mai coborâte în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi caracterizat de valori ce se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.

Comenteaza aceasta stire