luni, 17 decembrie 2018

PROGNOZĂ METEO. Vine o iarnă grea - când se anunță ninsori, viscol și ger cumplit, cum va fi vremea în decembrie

PROGNOZĂ METEO. Vine o iarnă grea - când se anunță ninsori, viscol și ger cumplit, cum va fi vremea în decembrie

Vremea din România se va afla, în următoarea lună și jumătate, în zona de confluență a doi factori climatologici, respectiv furtunile din Oceanul Atlantic și Marea Mediterană, ce aduc valori termice mai ridicate și umezeală, și o masă de aer foarte rece dinspre zona arctică, a declarat directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, la un forum de specialitate, citată de Agerpres.

 "Ca să ne facem o idee la ce ne-am putea aștepta în perioada următoare, trebuie să ne uităm la câțiva parametri de la nivelul emisferei nordice. Trebuie să fac precizarea că, întotdeauna când facem o prognoză meteorologică cu anticipație din ce în ce mai mare, trebuie să ne uităm la o arie din ce în ce mai mare. Lipsa de gheață în zona polară ar putea încercui vortexul polar, acea zonă cu vânturi foarte puternice. Încercuirea acestui grup de vânturi puternice care determină masa de aer foarte rece să rămână în zona arctică favorizează această pătrundere a maselor de aer foarte reci înspre Europa, bineînțeles și către continentul nord-american. Acesta ar putea fi un semnal pentru posibile episoade cu temperaturi foarte scăzute în zona euro-asiatică. De asemenea, un alt parametru după care ne uităm în această perioadă este extinderea suprafeței acoperită cu strat de zăpadă din zona euro-asiatică. Se observă că, în ultimele luni, această extindere a fost minimă comparativ cu anii precedenți. Nu este un semnal favorabil pentru ceea ce ar putea să se întâmple, pentru că acest parametru, împreună cu ceea ce am arătat mai devreme, generează o masă de aer foarte rece în partea de est și sud-est a Europei, deci inclusiv și asupra țării noastre", a explicat Georgescu.

Temperaturi scăzute

Directorul ANM, citat de Agerpres, a punctat faptul că un alt factor foarte important îl reprezintă temperatura apei Oceanului Atlantic și a Mării Mediterane, temperatură care este mai mare decât în mod normal în această perioadă, ceea ce înseamnă că sunt favorizate formările de furtuni.

"Țara noastră se va situa, cel puțin în următoarea lună - o lună și jumătate la zona de confluență între doi factori care vor încerca să domine această regiune a Europei, respectiv furtunile dinspre Oceanul Atlantic și Mediterană, care aduc temperaturi mai ridicate și mai multă umezeală, și zona de aer foarte rece asociată cu presiuni atmosferice ridicate, care va aduce la noi perioade mai secetoase și temperaturi mai scăzute", a susținut oficialul ANM.

Vreme blândă în noiembrie

Potrivit sursei citate, la nivelul lunii noiembrie, în România valorile termice maxime vor scădea cu 4 - 5 grade Celsius, dar rămân în registrul pozitiv.

"Din punct de vedere climatologic, în luna noiembrie va fi normal, cu temperaturi care vor scădea față de luna octombrie cu 4-5 grade, dar care rămân totuși pozitive. Pe de altă parte, vor fi precipitații care, pe zona de munte, ar putea depăși 50-60 de litri/mp și 40 l/mp în celelalte zone. În noiembrie, media maximelor nu va depăși 20 de grade Celsius. A făcut-o deja în primele zile ale lunii. Tot în luna noiembrie se pot înregistra și primele temperaturi maxime foarte scăzute, de sub minus 10 grade Celsius, mai ales spre sfârșitul acesteia", a spus directorul executiv al ANM.

De asemenea, pentru luna decembrie, vedem aceeași persistență a presiunii atmosferice ridicată, deci posibila apariție a unui val de aer foarte rece în partea de nord-vest a continentului, aceeași posibilitate de furtuni pe partea de vest.

"Luna decembrie este o lună cu mai puține precipitații decât în luna noiembrie. Climatologic, luna decembrie înseamnă temperaturi și mai scăzute, cu 3-4 grade față de luna noiembrie. Intrăm în zona temperaturilor negative în mare parte a țării. Precipitații posibile, asemănător cu ce ar putea să fie în noiembrie. Este luna în care pot apărea primele ninsori, deci mai multe zile la rând cu temperaturi sub minus 10 grade și, statistic vorbind, primul episod de viscol de amploare", a subliniat Florinela Georgescu.

Ianuarie, lună cu recorduri minime

Aceasta a adăugat, totodată, că, în ianuarie, există "o tendință nedefinită a evoluției presiunii".

"Putem spune, așadar, că se poate întâmpla orice deasupra continentului european. Luna ianuarie este cea mai rece din calendar, deci ne putem imagina, cel puțin până în acest moment, că trebuie să ne așteptăm ca temperatura medie să fie sub zero grade în cea mai mare parte a țării, precipitațiile să fie foarte puține pe partea de est și centru a teritoriului și ceva mai multe pe vest și sud-vest. Este luna cu recorduri de temperaturi minime, chiar dacă acestea s-au înregistrat foarte de demult, în 1942. Este o lună cu precipitații foarte reduse, cel puțin pe jumătatea de est a teritorului. Statistica ne arată că luna ianuarie are două viscole, luna februarie tot două viscole și trebuie să fim atenți și la statistica de viscole din martie. De asemenea, să nu uităm că anul trecut am avut un viscol de proporții și în luna aprilie... Să lăsăm deschisă posibilitatea ca iarna să nu se încheie pe 28 februarie", a menționat specialistul.

Comenteaza aceasta stire

A intrat în vigoare CODUL PORTOCALIU de ninsori - ploi, lapoviță, polei și vânt puternic în țară!
De Neptun TV 15 decembrie 2018

Începând de vineri de la ora 23.00 până duminică la ora 18.00 intră în vigoare un cod galben de ninsori moderate cantitativ, strat consistent de zăpadă și intensificări ale vântului.

ALERTĂ METEO de ultimă oră! Cod portocaliu și galben de ninsori și lapoviță - unde va ninge și cum va fi vremea în weekend
De Neptun TV 14 decembrie 2018

În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării. În noaptea de vineri spre sâmbătă (14/15 decembrie) vor fi mai ales ninsori.

PROGNOZĂ METEO. Iarna lovește din nou România - când se anunță ninsori și ger năprasnic! Cum va fi vremea până pe 7 ianuarie
De Neptun TV 10 decembrie 2018

Un nou episod de iarnă adevărastă lovește România. Vremea rea cuprinde toată țara. Conform Administrației Naționale de Meteorologie(ANM), în noaptea de marți spre miercuri, masa de aer rece din nordul Europei va coborî peste țara noastră și va aduce ger năprasnic.

PROGNOZĂ METEO. Vremea se va încălzi în zilele următoare. Temperaturi maxime de 11 grade Celsius
De Neptun TV 8 decembrie 2018

Vremea se va încălzi în toată țara în zilele următoare, anunță reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), precizând că temperatura maximă va fi de 11 grade, în timp ce minima va fi de minus un grad. De asemenea, vor fi precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare.

ALERTĂ METEO de ultimă oră! Iarna revine în forță: COD GALBEN de vânt și ninsori în 16 județe! HARTA ZONELOR AFECTATE
De Neptun TV 27 noiembrie 2018

Meterorologii anunță că vremea va fi deosebit de rece în toată țara, până vineri dimineață. Miercuri, Capitala și 16 județe intră sub cod galben de vânt și ninsori viscolite.

PROGNOZĂ METEO. Gerul cumplit lovește România - când revin ninsorile!
De Neptun TV 26 noiembrie 2018

Lapoviță, ninsoare și polei. Aceasta este prognoza meteorologilor pentru următoarele zile. Nici în decembrie nu se anunță mai bine: precipitații excedentare în toată țara. Luni, 26 noiembrie, vremea va deveni în general închisă și temporar va ploua în vestul, centrul și nordul țării și local în rest.

O nouă AVERTIZARE METEO. Ploi, ninsori și intensificări ale vântului până miercuri
De Neptun TV 19 noiembrie 2018

ANM a actualizat avertizările meteo. Vor fi ploi, ninsori și intensificări ale vântului până miercuri dimineață.